
Hond of liever koe? Zodra de lente aanbreekt en je je viervoeter meeneemt voor een wandeling of hem in de tuin laat, kan hij aan het weelderige groene gras beginnen te knabbelen – dit is heel normaal. Als je hond echter meer op een koe in de wei lijkt, moet je zijn gedrag eens goed bekijken.
In dit artikel leggen we uit wat gras eten inhoudt, in hoeverre het normaal is en wanneer je echt moet gaan nadenken over het eetgedrag van je hond. We geven je ook enkele waardevolle tips over wat je in zulke situaties moet doen.
De belangrijkste feiten in het kort
- Gras eten is een natuurlijk en normaal iets voor honden om te doen. Honden regelen hun spijsvertering door gras te eten en gebruiken het vaak als een braakmiddel om de maag te reinigen van schadelijke stoffen.
- Gras heeft zijn positieve effecten, maar het is ook niet helemaal ongevaarlijk. Overmatige consumptie van gras kan gevaarlijk zijn voor honden en kan een teken zijn van bepaalde ziekten.
- Men moet de consumptie van gras door honden niet helemaal verbieden. Er zijn echter een paar dingen waarvan eigenaars zich bewust moeten zijn. Er zijn ook een paar tips die je kunnen helpen de consumptie van gras door je hond onder controle te houden.
Achtergronden: Wat je moet weten over de oorzaken
Net als wij mensen zijn honden allemaal verschillend en hebben ze verschillende behoeften. Evenzo kunnen er verschillende redenen zijn waarom je hond gras eet en vooral hoeveel hij ervan eet. In het volgende zullen we de redenen voor de grasconsumptie van je hond meer in detail uitleggen.
Waarom eet mijn hond gras?
Je moet dus niet meteen in paniek raken als je hond tijdens een wandeling aan wat gras knabbelt – dat is in eerste instantie geen probleem (1).
Een veronderstelling is dat gras je hond gewoon erg lekker smaakt, als een soort groente bijgerecht. Volgens een studie kan gras zelfs als een natuurlijke voedselbron beschouwd worden.
In deze studie aten de honden die al eerder iets gegeten hadden minder gras dan de honden die voordien geen eten hadden gehad (1). Er zijn echter ook andere oorzaken, die we hieronder zullen uitleggen.
Stress
Stress kan een andere trigger zijn voor je hond om naar gras te grijpen. Bijvoorbeeld, interacties met andere honden in het park of mensen op de fiets enz. kunnen een stressfactor zijn.
Je moet er ook voor zorgen dat je hond voldoende vrije uitloop buiten krijgt, want een beperkte omgeving is vaak de belangrijkste oorzaak van stress bij huisdieren (6). In zulke stressvolle situaties zal je hond hormonen vrijmaken die de productie van maagzuur verhogen en de bloedsuikerspiegel verlagen.
Het eten van gras zou de bloedsuikerspiegel van je hond weer iets moeten verhogen, want grassen bevatten suikerhoudende stoffen en smaken vaak zoet. Een stabiele bloedsuikerspiegel zal dan uiteindelijk de nervositeit of het stressniveau van je hond verlagen.
Bovendien wordt van de kauwende beweging bij het eten van het gras gezegd dat het een zeer kalmerend effect op het dier heeft. Als je echter merkt dat je hond zeer grote hoeveelheden gras opeet, kan dit ernstige signalen zijn van mentale en gedragsstoornissen (6).
Verveling
Een andere niet-biologische reden is verveling. Als je een paar keer per dag dezelfde route met je hond loopt, heeft hij waarschijnlijk al elk hoekje en gaatje verkend – en laten we eerlijk zijn, zelfs wij zouden ons vervelen.
Daarom maakt het eten van gras de wandeling voor je viervoeter een beetje spannender of afwisselender. Het kauwen is niet alleen een gevonden bezigheid voor hem, maar ook een smakelijk tussendoortje.
Maagpijn
Een andere reden kan zijn dat je viervoeter last heeft van maagpijn. Gras eten is een natuurlijke reflex. Kortom, gras reinigt de maag van je hond. De grassprieten kietelen de keel van de hond en veroorzaken braken (5).
Dus als je hond iets verkeerds gegeten heeft of als een voedsel of traktatie zwaar in de maag ligt, gebruikt hij het gras als braakmiddel. Je hond zoekt een natuurlijke manier om zich van de pijn te genezen. Bovendien gebruiken honden gras als braakmiddel om botresten of haren enz. uit de maag te verdrijven.
Deze theorie is echter nog niet voldoende wetenschappelijk geanalyseerd. Zo beweren tegenstudies dat slechts ongeveer 9% van de onderzochte honden echt ziek waren of pijn vertoonden voordat ze gras aten, en dat slechts 22% van de honden braakte nadat ze het gegeten hadden (2).
Niettemin kunnen honden verschillende symptomen vertonen die samenhangen met het eten van gras.
Welke symptomen kan mijn hond vertonen?
- Onwil om te gaan wandelen
- Misselijkheid
- Winderigheid
- Voorovergebogen beweging
- Onrustig gedrag
- Overgeven
- Diarree
- Slijm
We gaan hieronder dieper in op de laatste drie symptomen en vertellen je precies waar je op moet letten.
Braken
Zoals bij alle andere symptomen is er niet één reden of oorzaak voor braken. Je hond kan bijvoorbeeld braken vanwege allergieën, stress, bedorven of onverenigbaar voedsel of vuil water (8).
Vooral bij braken helpen honden zich graag aan gras om de schadelijke stoffen direct en snel uit hun organisme kwijt te raken. Daarom is overgeven nadat je hond gras gegeten heeft volkomen normaal en je moet hem dat niet verbieden, want het is voor hem gewoon een soort verdedigingsmechanisme.
Je moet echter voorzichtig zijn met hoe vaak je hond braakt. Te veel braken kan tot uitdroging leiden en erg gevaarlijk zijn voor je hond (8).
Diarree
Behalve braken, dat door het eten van gras kan worden uitgelokt, kunnen honden ook diarree krijgen. Het eten van gras heeft niet echt een direct effect. Je hond kan echter via het gras meststoffen binnengekregen hebben of vergiftigd zijn door giftige planten (9).
Diarree kan ook andere oorzaken hebben. Je hond kan bijvoorbeeld last hebben van maagpijn of iets verkeerds gegeten hebben, maar hij kan ook last hebben van stress of zelfs geïnfecteerd zijn met parasieten.
Diarree is zachte en vloeibare ontlasting, die de hond vaak niet onder controle kan houden (9).
Slijm
Vaak kunnen honden ook een zekere hoeveelheid slijm overgeven, dat wit of geel kan zijn. Zulk slijmerig braken is een teken van een overproductie van zoutzuur in de maag van de hond. Honden eten daarom graag gras om hun maag leeg te maken, en daarmee ook het overtollige zoutzuur.
Wat is er mis met mijn hond?
- Eiwitten
- Koolhydraten
- Groenten
- Olie
Redenen waarom je hond gras eet kunnen zijn dat het eiwit- en koolhydraatgehalte beduidend te hoog is, terwijl het groentegehalte te laag is. Bij een tekort aan voedingsvezels, zoals groenten, kan je hond zich aan gras tegoed doen. Zo probeert hij dit tekort te compenseren.
Het is ook mogelijk dat je hond niet alleen het gras, maar ook de grond opeet. Dit kan dan weer wijzen op een tekort aan voedingsstoffen. De mineralen die in de grond zitten helpen de hond dit tekort en zijn overmatig maagzuur te compenseren.
Is gras eten gevaarlijk voor mijn hond?
Gras in grote hoeveelheden kan leiden tot ernstige ontstekingen en ziekte bij je hond. Als je dus merkt dat hij gras in klontjes eet en er nauwelijks op kauwt, moet je je zorgen maken en in het beste geval de dierenarts waarschuwen.
Door zo’n overmatige consumptie kan het gras zich als een vreemd voorwerp gaan gedragen. Het kan leiden tot spijsverteringsproblemen en darmverstoppingen. Er kan ook bloed in het braaksel of de ontlasting gevonden worden. In zulke gevallen moet je je hond naar de dierenarts brengen.
Verder kan het eten van gras gevaarlijk zijn voor je hond als het bestrooid is met pesticiden of andere onkruidverdelgers.
Deze kunnen zeer schadelijk zijn voor de gezondheid van je hond. Bovendien staan er, vooral in het voorjaar, verschillende planten en bloemen in de weiden, maar veel ervan zijn erg giftig voor je viervoeter. Als je dus niet zeker weet of dit gras besmet is of dat bepaalde bloemen giftig zijn, is het beter je hond uit de buurt van zulke weiden te houden.
Welke ziekten kan mijn hond hebben?
Je kunt je hond bij zulke ontstekingen en maagpijn eerste hulp geven met pijnstillers. Deze ontstekingen worden echter meestal veroorzaakt door een virus of bacterie, en moeten behandeld worden met voorgeschreven medicijnen van de dierenarts.
Parasietenplagen zoals giardia of longwormen kunnen ook voorkomen. Deze worden opgenomen als je hond gras eet. Het maakt niet uit of je hond een heel veld of slechts een grassprietje eet, als het gras besmet is met deze parasieten, zullen ze indirect ook je hond besmetten.
Tenslotte, en verreweg de gevaarlijkste ziekte, kan je hond ook een maagvirus of een darmverstopping hebben. In zulke gevallen moet je onmiddellijk naar een dierenkliniek gaan. Overmatige consumptie van gras kan chirurgische verwijdering noodzakelijk maken.
Hond eet gras: wat je er aan kunt doen
Zoals we al gezegd hebben, is gras eten iets heel normaals voor je hond. Mits hij het met mate eet. In dit deel van de post willen we je echter enkele tips en trucs geven over hoe je de grasconsumptie van je hond effectief onder controle kunt houden.
Hond eet gras: huismiddeltjes
Er zijn verschillende huismiddeltjes die je kunt gebruiken om de belangstelling van je hond voor gras tijdens wandelingen te verminderen (4). Om te beginnen kun je zijn dieet een beetje veranderen.
Je zou bijvoorbeeld meer vezels in de voeding kunnen opnemen, zoals groenten. Je zou af en toe wortelsoep voor je hond kunnen maken, of lijnzaad en psylliumschillen aan zijn voer kunnen toevoegen (9). Wanneer je echter het dieet van je hond verandert, doe dat dan langzaam en met mate, om de maag van je hond niet te overbelasten.
Als je merkt dat je hond een gevoelige maag heeft en daarom vaker gras eet, kun je ook zijn porties voer gelijkmatiger over de dag verdelen (8). Op deze manier kun je je hond 3 tot 6 kleine maaltijden per dag aanbieden.
Volgens sommige beweringen kun je je hond ook bepaalde voedingssupplementen geven. Je kunt bijvoorbeeld de spijsvertering van je hond helpen met de helende eigenschappen van verschillende wilde kruiden, helende klei, duivelsklauw of gladde iepschors.
Hond eet gras: Alternatieven
Behalve een dieet zijn er ook andere manieren om de consumptie van gras door je hond onder controle te houden. Zoals we eerder uitlegden, eten honden gras om allerlei redenen. Twee van die redenen waren stress en verveling.
Je kunt deze redenen wegnemen door speelgoed te gebruiken. Er is tegenwoordig een ruime keuze aan hondenspeelgoed dat je mee kunt nemen op een wandeling.
Bovendien kun je zo’n hondenspeeltje gemakkelijk zelf thuis maken. Met deze optie kun je de wandeling actiever en afwisselender maken voor je hond, zodat hij er niet eens aan denkt om aan het gras te knabbelen.
Niettemin is matige consumptie van gras belangrijk voor de spijsvertering en gezondheid van je huisdier. Als je echter niet wilt dat je hond gras eet van andermans gazons, kun je van je tuin een echte grasbron voor je hond maken.
Zorg ervoor dat het gras niet te kort is, want dat maakt het moeilijker voor je hond om te eten (1). Als je in een flat woont, kun je je hond ook zogenaamd kattengras aanbieden.
Hond eet gras: Meer tips
In de volgende tabel hebben we nog een paar tips opgesomd en uitgelegd waarom het belangrijk is ze op te volgen:
Geen-Go | Waarom? |
---|---|
Geen gras in steden en op straten | Vaak is het gras in steden of langs de weg vervuild met verontreinigende stoffen, zoals van uitlaatgassen van auto’s. |
Geen gras aan de rand van akkers | Ook hier is het gras geconcentreerd met allerlei bestrijdingsmiddelen of kunstmest. |
Geen grassen met scherpe randen | Harde en scherpe grassen of bladeren, zoals maïs, kunnen de slijmvliezen van de mond en slokdarm beschadigen. |
Als je deze tips opvolgt en je hond uit de buurt van zulke grassen houdt (7), kan je huisdier niets ziekteverwekkends overkomen.
Conclusie
De redenen waarom honden gras eten verschillen van hond tot hond. Maar één ding is duidelijk – het is iets heel normaals. Vaak eten honden gras gewoon omdat ze het lekker vinden of omdat ze hun spijsvertering op hun eigen manier willen stimuleren. Je moet je er geen zorgen over maken en je moet het niet verbieden.
Als je hond echter steeds regelmatiger en in hoge mate gras eet, moet je ingrijpen en, in het beste geval, contact opnemen met je dierenarts. Het kan zijn dat je huisdier ernstige pijn heeft of zelfs ziek is.
Beeldbron: Unsplash / Ron Fung
References (10)
1.
Mckenzie, Samantha & Brown, Wendy & Price, Ian. (2007). Grass eating patterns in the domestic dog, Canis familiaris. Recent Adv Nutr Aust. 15.
Source
2.
Sueda, Karen & Hart, Benjamin & Cliff, Kelly. (2008). Characterisation of plant eating in dogs. Applied Animal Behaviour Science - APPL ANIM BEHAV SCI. 111. 120-132. 10.1016/j.applanim.2007.05.018.
Source
3.
Hart, Benjamin. (1988). Hart, B. L. Biological basis of the behavior of sick animals. Neurosci. Biobehav. Rev. 12, 123-137. Neuroscience and biobehavioral reviews. 12. 123-37. 10.1016/S0149-7634(88)80004-6.
Source
4.
Okamoto, Yuta & Ohtani, Nobuyo & Uchiyama, Hidehiko & Ohta, Mitsuaki. (2009). The Feeding Behavior of Dogs Correlates with their Responses to Commands. The Journal of veterinary medical science / the Japanese Society of Veterinary Science. 71. 1617-21. 10.1292/jvms.001617.
Source
5.
Daniel Mills Debbie Horwitz Emily Levine Gary Landsberg (2005). Current Issues and Research in Veterinary Behavioral Medicine: Papers Presented at the 5th International Veterinary Behavior Meeting. Purdue University Press.
Source
6.
2010 European Veterinary Behaviour Meeting (2010). Hamburg, Germany
Source
7.
Benjamin L. Hart: Why do dogs and cats eat grass? (2008). Veterinary Medicine; 648 – 649.
Source
8.
Erbrechen beim Hund: Ursachen, Gefahren und Behandlung
futalis.de: Erbrechen beim Hund: Ursachen, Gefahren und Behandlung
Tierärztin Dr. Maria Hänse
Source
9.
Durchfall bei Hunden behandeln und vorbeugen
futalis.de: Durchfall bei Hunden behandeln und vorbeugen
Source
10.
Verdauungsprobleme beim Hund
futalis.de: Verdauungsprobleme beim Hund
Source