Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

28Bestede uren

73Verzamelde opmerkingen

Is het hoeslaken te groot, glijdt het uit of krast het op de huid? De keuze van een geschikt laken voor bed, matras en beddengoed is vaak uitgebreid en problematisch. Bij de aanschaf van een hoeslaken zijn er veel verschillende factoren en individuele behoeften die speciale aandacht vragen.

Door de vele materialen, kleuren en doeleinden kunnen hoeslakens functioneel rijk en toch comfortabel zijn voor een rustgevende slaap. We hebben daarom verschillende modellen vergeleken en je komt te weten waar je bij aankoop op moet letten en hoe je uiteindelijk het juiste model voor je vindt.
Belangrijk om te weten

  • Een bedlaken is er in verschillende soorten. Het hoeslaken kan met behulp van een elastiek comfortabel over de matras getrokken worden en draagt bij tot hygiënische reinheid in bed en tevens tot een zachter en warmer slaapcomfort.
  • Hoeslakens zijn er voor elk bed in talloze maten, materialen en kleuren. Het meest gebruikte materiaal is katoen. Afhankelijk van het seizoen of persoonlijke voorkeuren kan de stof van het laken optimaal gekozen worden.
  • Om de juiste aankoopbeslissing te nemen, moeten de geschikte maat, kleur, materiaal en onderhoudsgemak als aankoopcriteria worden meegenomen. De keuze moet flexibel gemaakt worden, naar functie en behoefte, zoals alledaagse lakens of anti-allergie.

Hoeslaken: Onze selectie

Shopgids hoeslaken: Alles wat je moet weten

Om je niet te overweldigen bij het kopen van je volgende hoeslaken, hebben we de belangrijkste koopcriteria voor je op een rijtje gezet. Zo kun je gemakkelijker afzonderlijke producten vergelijken en het ideale hoeslaken voor je vinden. De centrale criteria zijn de volgende:

In het volgende zullen we meer in detail uitleggen wat je in de genoemde criteria moet zoeken en hoe je ze beter kunt indelen voor je beslissing.

Maat

De maat van het benodigde hoeslaken varieert naar gelang van de afmetingen van het bed waarop het laken moet worden gelegd. De standaardmaten voor eenpersoonsbedden zijn meestal 90 x 200 cm of 100 x 200 cm en voor tweepersoonsbedden in 140 x 200 cm of 160 x 200 cm.

Om het juiste laken te vinden uit de ruime keuze aan maten, moet je dus altijd je matras- of bedmaat kennen. Terwijl sommige leveranciers zich richten op flexibele van-tot maten, zijn er andere die belang hechten aan de exacte afmetingen van de matras.

Hier moet je zien welk soort blad het meest geschikt is voor je eisen. Vooral bij boxspring bedden met hoge matrassen of waterbedden moet je bij het kopen ook letten op de aangegeven stahoogte.

Materiaal

Hoeslakens zijn er in een grote verscheidenheid aan materialen. Het gekozen materiaal heeft een grote invloed op het gevoel op de huid en het resulterende slaapcomfort. Van lichte, zachte stoffen of verkoelende materialen tot extra antislip lakens – de keuze aan lakens is groot en uitgebreid.

Behalve de gewone katoenen soort, moet je ook de basiseigenschappen van sommige materialen kennen en er bij je keuze rekening mee houden.

  • Jersey: zacht, elastisch en ademend
  • Microvezel: verkoelend, zeer ademend en voor mensen met een allergie
  • Badstof, flanel of bever: verwarmend, zacht en pluizig
  • Linnen: beste vochtabsorptie, duurzaam en verkoelend

Afhankelijk van het seizoen zijn er verschillende materialen voor elke behoefte. Maar iedereen moet individueel uittesten welke stof bij zijn eigen huidgevoel past.

Kleur

De afmetingen en het materiaal zijn niet de enige doorslaggevende koopcriteria. Ook de kleurkeuze kan een belangrijke rol spelen bij de aanschaf van een nieuw hoeslaken. Afhankelijk van smaak, passend bij het beddengoed of het kleurenschema van de kamer, worden door verschillende fabrikanten verschillende kleuren lakens aangeboden. Je kunt dus elke kleur naar eigen smaak kiezen.

Zorg

Een hoeslaken moet gemakkelijk te onderhouden en gemakkelijk schoon te maken zijn. Daarom moeten de verzorgingsvoorschriften voor het hoeslaken een belangrijk criterium zijn bij de aankoopbeslissing.

Om hygiënische redenen, bijvoorbeeld, is het zinvol te garanderen dat het laken op 60 graden gewassen kan worden of zelfs in een droogtrommel gedroogd kan worden. In het beste geval heeft het hoeslaken krimpbescherming en is het ook strijkvrij.

Veel gestelde vragen over hoeslakens in detail beantwoord

In dit gedeelte beantwoorden we de meest gestelde vragen over hoeslakens. Kortom, je krijgt een beter inzicht in de belangrijkste aspecten, zodat je voldoende geïnformeerd bent als je je volgende hoeslaken wilt kopen.

Wat is een hoeslaken?

Een hoeslaken, verkrijgbaar in vele maten en kleuren, is een laken dat door het elastiek comfortabel over de matras van het bed getrokken kan worden, terwijl het er kreukvrij en strak uitziet.

Spannbettlaken
Hoeslakens maken het veel gemakkelijker om het bed te bedekken met behulp van het elastiek. (Beeldbron: Kamil S./ Unsplash)

Het dient zowel voor hygiënische reinheid in bed als voor een zachter en warmer slaapcomfort. Als centraal deel van het beddengoed moet het daarom vaak verschoond en onder hoge temperaturen gewassen worden.

Welke soorten hoeslakens zijn er?

Er zijn verschillende soorten hoeslakens. De verschillen tussen de lakens zijn het gevolg van de respectieve ontwerpen van het elastiek op het blad.

Vast hoeslaken

Dit soort blad is het eenvoudigst maar, door zijn kwaliteit, het gladst. Het wordt alleen in alle vier de hoeken over de matras gespannen met behulp van een aparte elastische band. De korte en lange zijden van het bed worden er gewoon onder geschoven. Bij deze variant moeten rimpels echter geaccepteerd worden.

Hoeslaken met rondom elastiek

Dit type hoeslaken heeft aan de zoom een elastiek dat het laken vanaf de onderkant van de matras over alle hoeken en zijkanten even strak trekt. De strakheid van het vel hangt echter af van de afwerking en de kwaliteit van het elastiek.

Hoeslaken met trekkoord

In een hoeslaken met een trekkoord ligt het elastiek stevig in een omtrekkende tunnelzoom. Dit betekent dat het niet kan afglijden en zonder rimpels uitgerekt kan worden. Dit soort vel kan beschreven worden als bijzonder hoogwaardig in zijn functie.

Wat kost een hoeslaken?

Hoeslakens bestaan in verschillende prijsklassen, want de prijzen worden meestal bepaald door het materiaal of de fabrikant. Daarom is er een prijsklasse van goedkoop tot duur.

Gemiddeld is de prijs van een hoeslaken echter tussen de 10 en 20 euro. De tabel geeft je een meer gedetailleerd overzicht van de mogelijke prijzen van een hoeslaken:

Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd 5 – 20 €) Klassieke hoeslakens van zacht katoen, jersey en microvezel, in vele maten en kleuren
Medium-prijs 20 – 40 €) Fijnvezelige, huidvriendelijke en ademende lakens, hoogwaardig naaiwerk, geen kreuken en geen krimp na het wassen
Hoog geprijsd vanaf 40 €) Hoeslakens van katoen in biologische kwaliteit, bijzonder hoogwaardig, vrij van schadelijke stoffen, voor mensen met een allergie

Het is duidelijk dat je voor weinig geld een eenvoudig hoeslaken kunt krijgen in vele kleuren, gemaakt van jersey, katoen of microvezel. Als je meer belang hecht aan materiaal en/of grootte, vind je ook veel goede producten in de middeldure categorie.

Hoeslakens van biologische kwaliteit of voor mensen met een allergie zijn duur en kunnen als duurder geclassificeerd worden dan de klassieke hoeslakens.

Hoe maak je een hoeslaken schoon?

Het is aan te bevelen om het hoeslaken na een paar weken gebruik regelmatig schoon te maken. Afhankelijk van het materiaal en hoe vuil ze zijn, kunnen ze op 40 of 60 graden gewassen worden. Niet alleen de lagere temperaturen, maar ook het overslaan van het centrifugeren is zacht voor de elastische stofvezels en vermindert het pluizen.

Bovendien zijn niet alle hoeslakens geschikt om in de droogtrommel te drogen. Afhankelijk van de samenstelling van het materiaal, zoek je naar het droger-schoon symbool.

Wat is het verschil met klassieke lakens?

Klassieke lakens zonder elastiek worden met een vouwtechniek tussen het bed en onder de matras gestopt en hebben daardoor iets grotere afmetingen. Ze zijn bijzonder geschikt voor bedden die vaak verschoond moeten worden en zijn gemakkelijk te wassen en/of te strijken.

Ze kunnen echter snel van hun plaats glijden, vooral bij onrustige slapers. Hoeslakens, daarentegen, hebben een elastisch trekkoord rondom. Ze kunnen snel en gemakkelijk over de hoeken van de matras gespannen worden, zodat ze strak passen zonder hinderlijk wegglijden.

Samenvatting

Hoeslakens zijn een cruciaal onderdeel van de bedinrichting om te kunnen profiteren van een hoge kwaliteit van slaap en een beter slaapcomfort. Door de vele verschillende uitvoeringen en modellen is het niet altijd gemakkelijk om het juiste overtrek voor het betreffende bed te vinden.

Behalve een behaaglijk gevoel zorgt het bedlaken ook voor hygiënische reinheid van het bed. Behalve grootte en onderhoudsgemak spelen ook persoonlijke voorkeuren voor materiaal of kleur een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing. Er is een hoogwaardig product in de middenprijsklasse voor elke eis.

Omslagfoto: Jaymantri/ Pixabay

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies