Last updated: 06-08-2021

How we pick our products

15Products analyzed

24Hours invested

22Studies researched

37Comments collected

De heupfles is een klein en plat flesje, meestal gemaakt van roestvrij staal of een ander robuust en niet-corrosief materiaal. De heupflacon is een klassieker, zowel stijlvol als praktisch. Of het nu voor persoonlijk gebruik is of als geschenk, een heupfles past bij elke gelegenheid en is ideaal voor onderweg.

In deze gids hebben we enkele van de belangrijkste gegevens over heupflessen verzameld, zodat je de verschillende heupflacon modellen van elkaar kunt onderscheiden. Zo kun je het model kiezen dat aan je verwachtingen qua vorm en kwaliteit voldoet (met beker, trechter of schoudertas). We hebben verschillende heupflessen vergeleken en de belangrijkste aspecten uitgewerkt.
De belangrijkste dingen in een notendop

  • Een heupflacon is ontworpen om gemakkelijk een kleine hoeveelheid van een hoogvaste alcoholische drank mee te nemen en er onderweg van te genieten.
  • De meeste heupflessen zijn van roestvrij staal, waardoor ze onbreekbaar en licht van gewicht zijn. De vorm en afmetingen zijn zo ontworpen dat je ze in jas- of broekzakken kunt dragen.
  • Het standaard volume van een heupfles is tussen 170 ml en 240 ml, maar heupflessen zijn er in verschillende maten voor elke behoefte.

Heupfles: Onze selectie

Criteria voor het kopen en beoordelen van heupflessen

Heupflessen zijn er in een grote verscheidenheid van ontwerpen, stijlen en maten. De keuze van het materiaal, de kwaliteit, de gelegenheid en de mate van personalisatie is dus al belangrijk vóór je koopt. We hebben enkele criteria uitgewerkt waarmee je rekening moet houden als je een heupfles koopt, zodat je precies de heupfles vindt die je wilt, bv. om te wandelen, voor feestjes of als geschenk.

Alle soorten bieden verschillende voor- en nadelen, die beïnvloed worden door je persoonlijke voorkeur en het beoogde gebruik. De criteria die je kunt gebruiken om verschillende heupflessen te vergelijken zijn:

Materiaal

De heupflacon kan van verschillende materialen gemaakt zijn. De drie meest voorkomende materialen zijn roestvast staal, aluminium en plastic. Een plastic heupfles is heel goedkoop en heel licht. Maar plastic heeft geen neutrale smaak en is niet milieuvriendelijk. Aluminium daarentegen is veel stabieler dan plastic en tegelijk licht in gewicht en prijs.

Maar aluminium is ook niet smaakloos en niet milieuvriendelijk. Bovendien is slijtage in de vorm van kleine krasjes al na korte tijd te zien. De roestvrijstalen heupfles is de klassieker, gekenmerkt door geringe slijtage, stabiliteit, duurzaamheid en neutrale smaak. Bovendien voorkomt de corrosiebestendigheid van roestvast staal dat het gemakkelijk roest. Vergeleken met plastic en aluminium heeft de roestvrijstalen heupfles een hogere prijs.

Maat / Volume

De juiste maat van een heupfles is individueel en moet bij het doel passen. Standaard heupflessen worden in een jas- of broekzak gedragen. Daartoe hebben ze een platte vorm met een lichte bolling. Gewoonlijk hebben heupflessen een volume van tussen de zes en acht ons, wat overeenkomt met ongeveer 170 ml tot 240 ml.

Cover

De meest populaire covers voor een heupfles zijn van leer, hout of vilt. Ze zien er niet alleen goed uit, maar ze hebben ook een goede grip en kunnen vaak gepersonaliseerd worden. Ook hier moet je letten op goed vakmanschap, b.v. het stiksel op leer.

Bij een goed deksel en een goede kwaliteit van afwerking hoort ook een deksel dat gemakkelijk losgeschroefd kan worden en via een goed werkend mechanisme stevig met het lichaam van de fles verbonden is. Je moet ook aandacht besteden aan een goede afsluiting, zodat de inhoud van de heupfles er niet onbedoeld uit lekt.

Smaak

Omdat de heupfles meestal gebruikt wordt om hoogvaste alcoholische dranken in te vervoeren, is het belangrijk te weten of de heupfles de smaak beïnvloedt. De smaak van je favoriete sterke drank moet zo nauwkeurig mogelijk bewaard blijven. Dit is alleen gegarandeerd in een heupflacon van roestvrij staal. Zowel aluminium als plastic zijn niet neutraal van smaak en geur.

Duurzaamheid

De heupflacon van roestvrij staal is het duurzaamst. Van sommige roestvrijstalen heupflessen wordt gezegd dat ze geërfd zijn. Een heupfles van aluminium is ook vrij duurzaam en stabiel, maar na korte tijd moet je rekening houden met wat krassen en tekenen van slijtage, die het visuele uiterlijk aantasten. De plastic heupfles, daarentegen, is minder duurzaam en stabiel.

Accessoires

Behalve een heupflacon die bij je past, zijn er nog andere accessoires die je goed van pas kunnen komen. Het ene is een trechter, die het je zo gemakkelijk mogelijk maakt de alcohol erin te gieten, en het andere is een borrelglas.

Deze kleine, draagbare borrelglaasjes zijn gemakkelijk te vervoeren in een geschikte tas en maken het gemakkelijker de alcohol te delen. Meestal wordt je heupfles geleverd met een trechter. Shotglazen zitten er alleen soms bij als onderdeel van een set. Je kunt ze gemakkelijk allebei bestellen voor weinig geld.

Gids: Veelgestelde vragen over heupflessen in detail beantwoord

Hier hebben we enkele van de meest gestelde vragen over heupflessen verzameld en beantwoord. Op deze manier willen we je diepgaande kennis verschaffen.

Voor wie is een heupflacon geschikt?

Wettelijk gezien kan iedereen die dat wil een heupflacon kopen. Er is geen wettelijke minimumleeftijd. Een heupfles is echter meestal bedoeld om bij het uitgaan steeds een slokje alcohol bij de hand te hebben. Dit betekent dat de heupflacon meer geschikt is voor volwassenen.

Een heupfles is minder geschikt voor kinderen onder de 18, zwangere vrouwen en voormalige alcoholisten. Het is waar dat water ook in de heupfles meegevoerd kan worden en daarom is een heupfles geschikt voor iedereen. Maar voor niet-alcoholische dranken en water zijn andere drinkvaten wellicht geschikter.

Welke soorten heupflessen zijn er?

In principe wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende heupflessen op grond van het materiaal. Gewoonlijk is dit plastic, aluminium of roestvast staal. Maar er zijn ook mooie heupflessen van zilver, glas of klei.

flachmann-test

De klassieke heupflacon van roestvrij staal – om mooie momenten mee te delen. (Image source: Cottonbro / Pexels)

Dan zijn er nog de verschillende gradaties van personalisatie van de heupfles. Evenals de doorslaggevende kenmerken in grootte, vorm en kleur die je heupfles individueel maken.

Hoeveel kost een heupflacon?

De prijs van een heupflacon wordt beïnvloed door het materiaal, de accessoires en de versieringen. In sommige gevallen speelt ook het merk van de heupflacon een rol. De volgende tabel moet je een overzicht geven.
Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd (5 – 10 €) Lage kwaliteit, meestal geen accessoires
Middelmatig geprijsd (10 – 20 €) Goede kwaliteit, geen franje
Hoog geprijsd (15 – 50 €) H Hoge kwaliteit, op maat gemaakt, merk

Wat gaat er in de heupflacon?

Typisch gaan alleen sterke drank en alcoholische dranken met een alcoholgehalte van meer dan 37 procent in een heupfles. Je bent welkom om je favoriete geest te kiezen. Niets mag je smaak en voorkeuren in de weg staan. De populairste drankjes zijn rum, likeur, fruitschnaps, whisky, tequila en grappa. Niet-alcoholische dranken zoals vruchtensappen of koolzuurhoudende dranken zijn ongeschikt voor een heupfles.

Deze dranken bederven gemakkelijk, geven bacteriën de kans zich in de heupfles te nestelen of kunnen leiden tot chemische reacties met het materiaal. De enige niet-alcoholische drank die in de heupfles gevuld kan worden is water. Dit moet echter snel geconsumeerd worden en niet lang in de heupfles bewaard worden.

Hoe maak ik mijn heupfles schoon?

Het is heel gemakkelijk om je heupfles te verzorgen en schoon te maken. Vooral roestvrijstalen heupflessen zijn heel gemakkelijk schoon te maken. Na elk gebruik moet je je heupfles met heet water spoelen om afzettingen te voorkomen. Ten laatste als je verschillende sterke dranken in je heupfles gebruikt, moet je de heupfles schoonmaken om te voorkomen dat de smaak wordt aangetast.

Reinigingsmiddelen zijn meestal niet nodig. Zorg er wel voor dat je heupflacon na het spoelen aan de binnenkant goed kan drogen. Je kunt dit doen door na het spoelen het deksel open te laten. Veel meer schoonmaken is niet nodig, want de high-proof alcohol heeft een desinfecterende werking.

Conclusie

Een heupfles is ideaal om onderweg alcohol te drinken. Of het nu in een gezellig samenzijn is, tijdens een wandeling, als moed- of humeur opkikker. Een edel ontworpen heupflacon is stijlvol, tijdloos en kan naar eigen idee ontworpen worden. Individueel en persoonlijk is de heupflacon zowel een uitdrukking van de drager ervan als een ideaal geschenk voor een speciale gelegenheid.

De roestvrijstalen heupflacon met lederlook biedt een tijdloos ontwerp dat bij elke stijl en gelegenheid past. Op de bruiloft of de bergtocht is de juiste heupflacon bij beide welkom. De roestvrijstalen heupflacon is breukvast en duurzaam en gemakkelijk mee te nemen in jas- of broekzakken. Het wordt een blikvanger die de drager discreet onderstreept. Zoals in ons artikel te zien is, zijn heupflessen van hoge kwaliteit al verkrijgbaar voor een klein budget.

(Cover photo: Kyle Glenn / Unsplash)

Reviews