Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

33Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Een heteluchtpistool werkt als een haardroger, maar met zijn warmteafgifte tot 650 °C is het beslist niet voor haar bedoeld. Maar hij is geschikt als gereedschap voor bijna al het andere, zowel in de werkplaats als thuis.

Een heteluchtpistool is niet alleen goed om te foliën, te solderen of te lijmen, maar ook om verf te verwijderen, barbecues aan te steken en pijpen te ontdooien. Maar elke specifieke klus vereist een bepaalde temperatuurregeling en bepaalde opzetstukken voor de sproeiers.

Opdat je het juiste heteluchtpistool voor je kunt kopen, stellen we in onze productvergelijking verschillende modellen voor en hebben we de belangrijkste criteria uitgewerkt.
De belangrijkste in een notendop

  • Hittepistolen werken als een haardroger, maar ze zijn gereedschap en kunnen verhitten tot meer dan 600 °C.
  • Met behulp van warmtepistolen kunnen oppervlakken nauwkeurig verwarmd en, in het geval van kunststof, ook vervormd worden. Ze helpen bij het verwijderen van verf en vernis en worden ook in de keuken gebruikt.
  • Heteluchtpistolen worden gebruikt met verschillende hulpstukken en regeling van temperatuur en luchtstroom om een optimaal resultaat van het werk te bereiken.

Heteluchtpistool: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor heteluchtpistool

Om je te helpen het juiste warmtepistool te vinden, hebben we de belangrijkste koopcriteria uitgewerkt waarmee je bij de aankoop rekening moet houden.

De zes criteria zijn beslissingshulpmiddelen om je te helpen een betrouwbare en objectieve keuze te maken.

De criteria die je kunt gebruiken om de warmtepistolen te vergelijken zijn o.a.:

Prestaties

Wat wil je dat je heteluchtpistool doet? Heb je hem nodig voor kleine huishoudelijke klussen of voor grote en lange projecten?

Om 600 °C te bereiken, heeft een heteluchtpistool ongeveer 2.000 watt nodig. Als je echter alleen werk met een laag vermogen wilt doen, volstaat minder watt.

Temperatuur

Samen met het vermogen hangt ook de temperatuur af van het beoogde gebruik. Verschillende warmtepistolen hebben verschillende minimum en maximum temperaturen die je kunt instellen.

Bijna alle warmtepistolen kunnen tot 600 °C verhit worden. Daarom moet je vooral letten op de laagste temperatuur als je ook bij lagere temperaturen wilt werken.

Luchtstroom

Hoe snel moet je heteluchtpistool werken? En aan welk materiaal wordt gewerkt? Om een barbecue aan te steken, bijvoorbeeld, heb je een sterke luchtstroom nodig, maar om laswerk te doen mag die niet te sterk zijn.

Met 500 liter per minuut kun je een sterke luchtstroom opwekken die precisie belooft, zelfs buiten in weer en wind. Voor fijnere bewerkingsmethoden heb je echter een heteluchtpistool nodig dat minder dan 300 liter per minuut blaast.

Instelmogelijkheden

Afhankelijk van het warmtepistool kun je de temperatuur en de luchtstroom in verschillende fasen instellen en ook continu. Hier is het weer belangrijk om je beoogde gebruik te bepalen.

Voor een groter temperatuurbereik is het de moeite waard minstens drie niveaus in te kunnen stellen. En je moet ook de luchtstroom kunnen aanpassen als je je warmtepistool voor verschillende klussen nodig hebt.

Uitrusting

Een heteluchtpistool wordt geleverd met een koffer, diverse hulpstukken en andere accessoires. Het is vooral belangrijk op de bijlagen te letten.

Afhankelijk van het gebruik van het warmtepistool zijn verschillende mondstukken nodig. Deze moeten ofwel inbegrepen zijn of apart gekocht worden.

Het is ook belangrijk om de lengte van de kabel te controleren, want niets is vervelender dan een kabel die te kort is. Als je besluit een oplaadbare batterij te kopen, let er dan op dat de batterij inbegrepen is, anders moet je misschien een extra kopen.

Als je met precieze temperaturen moet werken, is het ook de moeite waard een heteluchtpistool met een display te kopen.

Gewicht

Hoe langer het werk, hoe zwaarder het gereedschap in je handen. Let daarom op het gewicht van het heteluchtpistool.

Het is ook de moeite waard het handvat te bekijken om te zien of het een goede grip biedt. Het loont ook om een warmtepistool te kopen dat je kunt instellen als je de neiging hebt alleen te werken en geen derde hand beschikbaar hebt.

Gids: Veel gestelde vragen over warmtepistolen in detail beantwoord

Daarna beantwoorden we de belangrijkste vragen over het onderwerp warmtepistolen. De antwoorden op de meest gestelde vragen moeten je duidelijkheid en inzicht in het onderwerp geven.

Wat is een heteluchtpistool?

Warmtepistolen, ook wel hete lucht blazers genoemd, zijn gereedschappen die bepaalde oppervlakken verwarmen. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om kunststoffen te vervormen, verf of vernis te verwijderen, of om gestippelde oppervlakken te verhitten.

Het apparaat werkt als een gewone haardroger: koude lucht wordt aan de achterkant aangezogen, verwarmd door verwarmingsspiralen en komt op de gewenste temperatuur door het mondstuk aan de voorkant naar buiten.

Heißluftpistole

Heteluchtpistolen kunnen op allerlei manieren gebruikt worden. Solderen is maar een van de vele klusjes die met het heteluchtpistool gedaan kunnen worden. (Beeldbron: ifong/ Unsplash)

Maar terwijl een haardroger bij 70 °C uitschakelt door een oververhittingsbeveiliging, kan een warmtepistool tot 650 °C heet worden. Bovendien is er voor elke functie een specifiek hulpstuk, wat het werken met een warmtepistool zo precies maakt.

Voor wie is een heteluchtpistool geschikt?

Warmtepistolen zijn handig in grote werkplaatsen en kleine huishoudens. Ze zijn betrekkelijk gemakkelijk in het gebruik en de meeste hebben een ingebouwde beveiliging tegen oververhitting.

Als je er voor het eerst een gebruikt, moet je beginnen met een lage temperatuur, lage luchtstroom en voldoende afstand en dan je gewenste instellingen maken.

Het is belangrijk niet onvoorzichtig met het warmtepistool om te gaan en de luchtstroom niet op jezelf of andere levende wezens te richten.

Welke soorten warmtepistolen zijn er?

De verschillende warmtepistolen verschillen vooral in hun prestaties en in de manier waarop ze gemaakt zijn. Minder dure toestellen hebben een kortere levensduur en zijn meestal minder krachtig.

Een hoger wattage belooft hoge temperaturen en een sterke luchtstroom. De modellen verschillen dan in de instelmogelijkheden.

Warmtepistolen zijn er in eenvoudige versies met 2 standen en minder dan 2.000 watt. En er zijn professionele modellen met meer dan 10 instellingen, een LCD scherm en extra mogelijkheden.

Wat kost een heteluchtpistool?

De kosten bestaan uit de stroom, de accessoires en de produktie. De prijs varieert van laag tot hoog. De volgende tabel geeft een overzicht van 3 verschillende prijsklassen.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd (13- 30 €) Meestal laag geprijsd, weinig functies
Middelhoog geprijsd (30 – 80 €) Extra functies, uitgebreide accessoires, hoogwaardiger afwerking
Hoog geprijsd (vanaf 80 €) Meestal hoge leveringsomvang, veel instelmogelijkheden, robuust

Zoals je uit deze tabel kunt zien, heeft zelfs een middelhoog geprijsd hittepistool een hoogwaardige afwerking, is krachtig en wordt soms geleverd met extra functies.

Waar is een heteluchtpistool geschikt voor?

Warmtepistolen worden vooral gebruikt voor het foliën en voor het gebruik van krimpkous. Bij foliën wordt een folie op een auto of glas aangebracht met behulp van het heteluchtpistool, waarbij het apparaat de lijm onder de folie laat smelten.

Krimpkous wordt gebruikt als buis- en kabelverbindingen, die samentrekken en aan elkaar kleven als ze met een warmtepistool verwarmd worden. Ze zijn ook populair voor het verwijderen van verf en vernis.

Maar warmtepistolen worden voor allerlei doeleinden rond het huis gebruikt. Je kunt het gereedschap ook gebruiken om te solderen, de barbecue aan te steken, pijpen te ontdooien, dingen te repareren of zelfs toast te maken.

Conclusie

Het is de moeite waard om zowel een heteluchtpistool als een haardroger in huis te hebben. Het is niet alleen handig voor geplande projecten, maar ook voor het smelten van kaas voor je toast.

Of het nu in de keuken is of in de werkplaats, een heteluchtpistool maakt bepaalde klussen gemakkelijker en maakt hoge precisie mogelijk. De veelzijdigheid hangt echter af van het model.

Het is de moeite waard om ongeveer 50 € te investeren voor een betrouwbaar en variabel heteluchtpistool. Voor occasioneel werk zijn ze echter verkrijgbaar voor zo weinig als 13 €.

Behalve op de prijs moet je ook letten op het gewicht, de instellingen en het vermogen. Elke klus vereist een andere warmte-instelling en mondstuk.

Omslagfoto: Daisy Anderson/ Pexels

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies