Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

40Onderzochte producten

14Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Omdat het aantal verontreinigingen in de lucht de laatste tijd is toegenomen, wordt de kwestie van luchtzuiveraars steeds relevanter. Deskundigen verwachten dat de markt voor luchtzuiveraars tussen 2020 en 2027 zal groeien met een jaarlijks percentage van 12,6%.

Vanwege hun hoge effectiviteit tegen coronavirussen zijn luchtzuiveraars met HEPA filters de oplossing geworden voor veel huishoudens en organisaties. Daarom hebben we voor onze productvergelijking verschillende modellen vergeleken en de belangrijkste aspecten uitgewerkt.
De belangrijkste in een notendop

  • HEPA filters zijn HEPA filters die alle deeltjes met een grootte tussen 0.1 – 0.3 micrometer uit de lucht kunnen filteren. Ze zijn werkzaam tegen het coronavirus.
  • HEPA filters kunnen volgens de EU-normering twee filterklassen hebben: H13 en H14. Hoe hoger de filterklasse, hoe beter de filtratie efficiëntie van een filter.
  • Het HEPA filter scheidt de lucht van allergenen, bacteriën, sommige virussen en andere zwevende deeltjes. Een HEPA filter wordt meestal gebruikt bij een luchtzuiveraar om de lucht te laten stromen.

HEPA Filter: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor HEPA filters

Om het perfecte HEPA filter te vinden, hebben we enkele koopcriteria uitgewerkt waarmee je bij de aankoop rekening moet houden. Deze criteria moeten het gemakkelijker maken de afzonderlijke modellen te vergelijken, zodat je een objectieve en weloverwogen keuze kunt maken.

De criteria die je helpen HEPA filters te vergelijken zijn o.a.:

Filterklasse

De filterklasse is een maatstaf voor hoe goed een HEPA filter de lucht filtert. Het toont de efficiëntie van het filter.

De filterklassen zijn geregeld en gestandaardiseerd door Europese normen. Er zijn in totaal 17 deeltjesfiltrerklassen. Hoe hoger het getal, hoe beter de filtratie-efficiëntie, d.w.z. de effectiviteit van het scheidingsproces.

HEPA filters worden ingedeeld in H13 of H14. Voor H13 filters is het scheidingsrendement > 99.95% en voor H14 filters is het > 99.995%. De HEPA filters kunnen deeltjes met de grootte tussen 0.1 en 0.3 micron filteren.

Belangrijk: HEPA filters en HEPA-achtige filters zijn niet hetzelfde. Om een filter “HEPA” te laten zijn, moet de fabrikant het HEPA label laten certificeren.

Lawaai en verdamping

Een HEPA luchtzuiveraar zuigt de smog weg en pompt de frisse lucht op. Tijdens dit proces is er lawaai en vochtigheid door verdamping.

Bij de aankoop moet je met deze factoren rekening houden.

Volume in db(A) Vergelijking met
30 Koelkast van 1 meter afstand
60 Normaal amusement
60 Normaal amusement
70 Stofzuiger

Deze tabel geeft je een overzicht van de geluidsniveaus die je kunt zien op het etiket van luchtreinigers met HEPA filters.

Kosten en energie-efficiëntie

Bij het zoeken naar het juiste HEPA filter / luchtzuiveringsapparaat met HEPA filter moet je rekening houden met extra kosten voor bv. vervangingsfilters of filtermatten. Soms is het uitwassen van het filter niet mogelijk.

Je moet ook rekening houden met de gebruikskosten voor elektriciteit door de gebruikstijd en het vermogen. Daarom moet je weten hoe het HEPA filter de energie effectief gebruikt.

Duurzaamheid

De duurzaamheid van een HEPA filter hangt af van de grootte, het model en de scheidingsfrequentie. Onder ideale omstandigheden kan het tot vijf jaar meegaan.

Realistisch gezien zul je het HEPA filter 1-2 keer per jaar vervangen als je een kleine luchtzuiveraar voor je huis hebt. Bij grotere modellen zal het HEPA filter een grotere capaciteit hebben en langer meegaan.

Schoonmaken

Er zijn twee nuttige kenmerken bij het vervangen van je HEPA filters: Herbruikbaarheid: Afhankelijk van het materiaal van het filter, kun je je HEPA filter verschillende keren gebruiken.

Om dit te doen maak je het filter schoon met water en wacht je tot het filter weer droog is. Verwisselen van de beschermzak methode: Bij het verwisselen van het filter kunnen afgescheiden verontreinigende stoffen vrijkomen.

Je moet contact met deze verontreinigende stoffen vermijden. Sommige modellen gebruiken filterbehuizingen die verwisseld kunnen worden zonder ze aan te raken.

Grootte van de kamer

De grootte van de kamer waarin je je HEPA luchtreiniger wilt plaatsen is van cruciaal belang voor je keuze van het HEPA filter. Er zijn meestal vier verschillende maten:

1. Small: geschikt tot ca. 28 m²

2. Medium: Geschikt van ca. 28 tot 65 m²

3. Groot: Geschikt van ca. 65 tot 176 m²

4. Voor het hele huis Het filter kan de lucht alleen efficiënt reinigen als de capaciteit van het filter past bij de grootte van de kamer.

Gids: Veel gestelde vragen over HEPA filters in detail beantwoord

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over HEPA filters beantwoorden. Op deze manier willen we je een dieper inzicht in het onderwerp geven.

Wat is een HEPA filter?

De term “HEPA filter” betekent “High Efficiency Particulate Air Filter”. HEPA filters zijn een subcategorie van HEPA filters en worden gebruikt om zwevende deeltjes uit de lucht te scheiden.

hepa-filter-test

Het werd in de jaren 1940 ontwikkeld tijdens een militair onderzoeksproject dat het “Manhattan Project” heette, om radioactieve deeltjes uit de lucht te verwijderen. (Beeldbron: Álvaro Bernal / Unsplash)

De drie HEPA filtercategorieën zijn EPA, HEPA, en ULPA filters. HEPA filters maken de lucht beter schoon dan een EPA (Efficient Particulate Air) filter en slechter dan een ULPA (Ultra-low Penetration Air) filter.

Hoe werkt een HEPA filter?

Een HEPA filter bestaat uit een meerlagige, dicht op elkaar geplaatste vezelmat, gemonteerd in een metalen of triplex frame. Als materiaal worden meestal glasvezels gebruikt.

Door de onregelmatige structuur van de glasvezels zijn er kleine en grote spleten tussen de vezels. Dit houdt deeltjes van verschillende grootte buiten.

Tenslotte wordt de vezelmat in een gekartelde vorm gevouwen om het filteroppervlak te vergroten. De werking van het filter berust op drie fysische effecten:

  1. Het diffusie-effect: Door hun eigen Brownse moleculaire beweging volgen de deeltjes niet de luchtstroom van de luchtreiniger. Daardoor stoten ze tegen de vezels en blijven plakken.
  2. Hettraagheidseffect: Zware of grote deeltjes kunnen door hun eigen traagheid de luchtstroom niet volgen. Daardoor blijven ze aan de vezels kleven.
  3. De blokkerende werking: Als de deeltjes in het luchtfilter komen, volgen ze de luchtstroom die door de luchtreiniger wordt opgewekt. Door hun kleverigheid blijven de zwevende deeltjes aan de vezels vastzitten.

Hoeveel kost een luchtzuiveringsapparaat met HEPA filter?

De prijsklasse van luchtreinigers met HEPA filters varieert naargelang grootte, mogelijkheden en draagbaarheid. Deze tabel kan je een ruw overzicht geven:

Product Prijs
Verplaatsbare HEPA luchtreiniger 120-1300 €
HEPA luchtreiniger voor het hele huis 1650-3000 €

De kosten voor het vervangen van een enkel filter bedragen ongeveer 20 – 100 €.

Conclusie

Om het gevoel van veiligheid thuis tijdens de Corona pandemie te vergroten, zijn HEPA filters nuttig. In combinatie met een luchtzuiveraar kunnen ze de lucht reinigen van schadelijke deeltjes. Een HEPA filter is effectief tegen alle deeltjes tussen 0.1 en 0.3 micron.

Ze zijn er voor je als je allergisch bent of gewoon een betere luchtkwaliteit in je huis nodig hebt. Bij aankoop moet je er altijd rekening mee houden dat er vervangingskosten zullen zijn door filtervervanging of elektriciteitsverbruik.

Belangrijke punten bij je keuze zijn de filterklasse, het geluidsniveau, de duurzaamheid, de reiniging en de grootte van de kamer in je huis. Ook de keuze van het luchtzuiveringsapparaat speelt hier een rol.

Beeldbron: pexels.com / Jose Antonio Gallego Vázquez

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies