Last updated: 04-08-2021

How we pick our products

10Products analyzed

23Hours invested

32Studies researched

63Comments collected

Havermout is perfect voor een evenwichtig ontbijt of als toevoeging aan onder andere een eiwitshake. Met een gemiddeld caloriegehalte van 370 kilocalorieën per 100 gram is havermout een echt energiepakket. Daarom zijn ze ook populair als sportvoeding of om op dieet te gaan. Behalve de vele kilocalorieën bevatten ze echter ook andere belangrijke ingrediënten, zoals eiwitten, vezels, vitamines of ijzer.

Met onze havermout test 2023 willen we je helpen de ideale havermout voor jou te vinden. Je kunt kiezen of je biologische havermout, glutenvrije havermout of hartige havermout wilt. We hebben havermout uit verschillende categorieën voor je vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je helpen beslissen welke havermout geschikt is voor jou.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Havermout is heel gezond voor jou en je lichaam. Ze voorzien je van veel voedingsstoffen. Deze omvatten eiwitten, koolhydraten, vezels, vitamines, magnesium, ijzer, zink en nog veel meer.
 • Met gemiddeld 370 kilocalorieën per 100 gram heeft havermout een hoog caloriegehalte. Door het hoge caloriegehalte geven havervlokken een langdurig gevoel van verzadiging en veel energie. Ze zijn daarom zeer geschikt als sportvoeding, maar ook voor diëten.
 • Er is een enorme variëteit aan gerechten die je met havermout kunt klaarmaken. Het bekendste havermoutgerecht is pap. Maar je kunt met havermout ook een cake maken, koekjes, wafels of beignets.

Havermout: Onze selectie

Havermout: koop- en beoordelingscriteria

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om de perfecte havermout voor je te vinden. De criteria die je kunt gebruiken om de verschillende havermout te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen kom je te weten wat de afzonderlijke koop- en beoordelingscriteria zijn.

Gewicht per pak

Verpakkingen havermout zijn verkrijgbaar in een groot aantal maten en hoeveelheden. Het gewicht varieert van 500 gram per pak tot 5 kilo per pak.

Meestal worden echter meerdere pakjes samen verkocht. Bijvoorbeeld, 3 pakjes van elk 475 gram. Dat maakt 1425 gram, of 1.425 kilogram.

Zulke aanbiedingen kunnen je veel geld besparen en je helpen de beste waar voor je geld te vinden. Een multipack is meestal goedkoper dan de pakjes afzonderlijk kopen. Bovendien zijn de havervlokken lang houdbaar als ze goed bewaard worden.

Biologische teelt

Biologische kwaliteit wordt tegenwoordig steeds belangrijker en is voor velen een attitude geworden. Daarom is er ook een gevarieerde keuze aan biologische havermout.

Bij de teelt van biologische havervlokken wordt aandacht besteed aan duurzaamheid en milieu.

De biologische havervlokken zijn afkomstig van een productie die belang hecht aan ecologische, gezondheids-, sociale en ethische aspecten. Bovendien worden biologische havervlokken zonder genetische manipulatie geproduceerd.

Als de havervlokken biologisch geteeld zijn, is dat ook aangegeven met het bijbehorende biologische zegel.

Energie per 100 gram

De energie per 100 gram is een belangrijk punt bij havervlokken.
De kilocalorie waarden voor 100 gram havermout variëren van ongeveer 325 kcal tot 385 kcal. De gemiddelde waarde is 370 kcal.

Ter vergelijking: De energiewaarde van 100 gram havermout is ongeveer gelijk aan de energiewaarde van 100 gram chocoladetaart.

Veel atleten of mensen op dieet wenden zich tot havermout. Dit komt omdat havermout goed voedzaam is en dus veel energie geeft en een langdurig gevoel van verzadiging.

Gluten

In principe is haver, en dus ook havervlokken, glutenvrij. Haver wordt echter verbouwd op akkers waar ook glutenbevattende granen voorkomen.

Havervlokken zijn niet altijd glutenvrij, hoewel ze dat eigenlijk van nature wel zouden zijn.

Dit betekent dat vooral tijdens het oogsten haver in aanraking kan komen met gluten. De haver kan ook in contact komen met gluten tijdens vervoer, opslag en verdere verwerking.

Als je een glutenintolerantie hebt, moet je alleen havermout kopen en consumeren met een glutenvrij zegel.

Er is een ruime keuze aan glutenvrije havermout. Deze worden volgens strikte richtlijnen geproduceerd en komen niet in aanraking met gluten. Raadpleeg bij twijfel echter altijd eerst je arts.

Ingrediënten

Haver is een waardevol graan. Havervlokken bevatten veel verschillende ingrediënten. In grotere hoeveelheden bevat 100 gram havermout de volgende ingrediënten.

 • Eiwitten ca. 12,5 gram
 • Koolhydraten ongeveer 67,5 gram
 • Voedingsvezels ca. 10,0 gram
 • Vetten ongeveer 6,25 gram

In kleine hoeveelheden bevat 100 gram havermout de volgende ingrediënten.

 • Diverse vitamines, bijvoorbeeld vitamine B1 circa 0,59 milligram
 • IJzer ongeveer 5.8 milligram
 • Zink ca. 4.3 milligram
 • Koper ca. 0.53 milligram
 • Magnesium ca. 130 milligram
 • Calcium ca. 43 milligram

De lijst van ingrediënten is niet volledig, we hebben hier een selectie opgesomd.

Havermout: Veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over havermout beantwoorden. We hebben de vragen voor je uitgezocht en zullen ze binnenkort beantwoorden. Na het lezen van de gids weet je alles wat je over havermout moet weten.

Wie kan er havermout eten?

In principe is havermout geschikt voor iedereen. Havermout is zeer voedend en geeft een hoog verzadigingseffect. Zoals hierboven al gezegd, bevatten ze belangrijke vitamines en mineralen en voorzien zo het lichaam van voedsel.

Dankzij deze eigenschappen is havermout bij uitstek geschikt als sportvoeding. Je kunt havermout echter beter niet meer dan twee uur voor de inspanning eten, zodat je lichaam de tijd heeft om het te verteren. Anders kan havermout een averechts effect hebben en leiden tot maagproblemen tijdens het sporten.

Haferflocken-1

Havermout zorgt voor een gezonde en evenwichtige voeding. Ze zijn daarom geschikt voor alle mensen die op hun voeding letten.
(Image source: The Creative Exchange / unsplash)

Havermout is ook heel geschikt voor mensen met diabetes. Havermout bevat veel voedingsvezels, waaronder de oplosbare vezel bèta-glucaan. Het hoge gehalte aan bèta-glucaan in haver heeft een insulinebesparend of insulinesparend effect. Dit betekent dat de bloedsuiker veel minder stijgt na het eten van havermout. Dit is een zeer gewenst effect voor mensen met diabetes.

Havermout kan ook helpen bij een hoog cholesterolgehalte. Het lipidengehalte van het bloed wordt in evenwicht gehouden dankzij de bèta-glucaan in havermout. Als je regelmatig havermout eet, zou je na korte tijd een daling van je cholesterolgehalte moeten opmerken.

Kan ik afvallen met havermout?

Ja, je kunt afvallen met havermout. Zoals hierboven al gezegd, geeft havermout je snel een vol gevoel. Ze stimuleren ook de vetverbranding. Maar zoals bij elk ander dieet moet het consequent gevolgd worden.

Haferflocken-2

Met een havermoutdieet kun je afvallen zonder jezelf te hoeven uithongeren. Je kunt ook kiezen uit verschillende gerechten, zoals pap, muesli of havermoutpasteitjes. (Image source: Melissa Belanger / unsplash)

Ondanks de vele vezels en lange-keten koolhydraten, moet je tijdens je dieet niet alleen havermoutgerechten eten. Dit kan leiden tot een tekort aan voedingsstoffen.

Probeer trek in havermout te voorkomen met havermout en neem havermout op in je gewone dieet. Vervang bijvoorbeeld je tussendoortje door havermout.

Is havermout gezond?

Haver en dus ook havermout zijn heel gezond. Havermout bevat veel vitaminen, mineralen en eiwitten. Vooral vitamine B1 en B6 zijn belangrijke bestanddelen van havermout, want geen enkele andere graansoort bevat meer van deze vitamines.

Een havermoutpap kan helpen om de spijsvertering weer op gang te brengen bij acute maag- en darmklachten.

Bij maag- en darmklachten kan havermout echter niet alleen helpen, maar ook een preventieve werking hebben. Dankzij de voedingsvezels die havermout bevat, vormt zich een beschermende laag op het maag- en darmslijmvlies. De beschermende laag houdt het zure maagsap weg van het slijmvlies.

Wat zijn de verschillende soorten havermout?

Er zijn drie soorten havermout waar je uit kunt kiezen: De malse havermout (klein blad havermout), de hartige havermout (groot blad havermout) en de instant havermout (smelthavermout).

We hebben een tabel samengesteld met de drie soorten en hun respectieve voor- en nadelen:

Soort Voordelen Nadelen
Malse havervlokken of kleine bladvlokken kleine vlokken, zwellen snel op, mals om te bijten, standaard havervlokken, goed voor romige pap worden snel zacht b.v. in muesli
Hartige havervlokken of grote bladvlokken Gemaakt van hele havervlokken, vrij groot, hartig en stevig om in te bijten, goed voor hartige pap, veel voedingsstoffen, lang verzadigd gevoel zwellen langzaam op
Instant havervlokken of smeltvlokken lossen onmiddellijk op, zijn drinkbaar (goed voor drankjes en shakes), goed voor baby’s vanaf 5 maanden. Goed voor baby’s vanaf 5 maanden (bv. in pap), goed voor diëten, zachte voeding voor zieke mensen Minder geschikt voor pap (wordt erg vloeibaar), papperige consistentie

De drie soorten havervlokken sluiten elkaar niet uit, maar vullen elkaar aan. Afhankelijk van je dieet en smaak kan het dus best zinvol zijn om alle drie de soorten havermout in huis te hebben.

Voor je eiwitshake na het sporten kun je de instant havermout eruit halen. Voor smeuïge pap de volgende dag heb je de malse haver nodig. Op een andere dag heb je misschien trek en ben je blij met een hapklare muesli die je lang een vol gevoel geeft.

Hoeveel kost havermout?

Er is een grote verscheidenheid aan prijzen voor havermout. De prijs varieert naargelang de kwaliteit en het merk. Factoren als biologische teelt en glutenvrije productie werken natuurlijk ook mee in de prijs. Deze factoren leiden meestal tot een hogere prijs.

Om je een overzicht van de prijzen te geven, hebben we hier een prijzentabel voor je gemaakt. We maken onderscheid tussen de drie soorten havermout en geven de prijs per kilo in elk geval aan.

Type Prijsklasse
Malse havervlokken ca. 1,80 tot 9,00 euro per kilo
Hartige havervlokken ca. 2,30 tot 11,00 euro per kilo
Instant havervlokken ca. 3,80 tot 9,00 euro per kilo

Er zijn natuurlijk ook leveranciers die havervlokken aanbieden tegen een prijs van 25 euro per kilo. We hebben deze leveranciers hier echter weggelaten omdat ze de gemiddelde prijsmarge zouden vertekenen.

De prijs mag echter geen doorslaggevende rol spelen bij de keuze van havervlokken. Zoals je ziet is alle havermout betaalbaar. Bedenk welke eigenschappen je havermout moet hebben en zoek dan naar de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Wat zijn de alternatieven voor havermout?

Behalve havervlokken zijn er natuurlijk ook andere vlokken die je aan yoghurt kunt toevoegen of voor je pap kunt gebruiken. In de volgende tabel geven we je een kort overzicht van de alternatieven:

Alternatief Beschrijving
Rijstvlokken Rijstvlokken worden gemaakt van gepelde rijstkorrels. Tijdens de productie wordt ervoor gezorgd dat ze niet in contact komen met gluten. Daarom zijn alle rijstvlokken glutenvrij. Net als havervlokken geven rijstvlokken een lang verzadigd gevoel en kunnen zo trek in eten voorkomen.
Kamutvlokken Kamutvlokken worden gemaakt van een oeroud graan dat kamut heet. Dit oude graan komt uit Egypte en bestond 6000 jaar geleden al. Dit graan bevat ook veel waardevolle ingrediënten. Kamutvlokken lijken verwarrend veel op havervlokken. Alleen de grootte van de kamutvlokken verschilt van die van de havervlokken. Dit komt omdat twee havervlokken ongeveer de grootte van één kamutvlok maken.
Quinoa Quinoa is een ganzenvoetplant en is glutenvrij. Net als havervlokken is quinoa hoog in eiwitten en voedingsstoffen. Zo geeft quinoa ook een langdurig verzadigingseffect en is geschikt voor een koolhydraatarm dieet.
Gierstvlokken Gierst is een graansoort. Gierstvlokken bevatten veel belangrijke mineralen en sporenelementen, zoals ijzer en magnesium. Ze zijn glutenvrij en geschikt voor veganisten.
Hennepzaad Hennep zit in steeds meer voedingsmiddelen. Hennepzaad bevat ook veel waardevolle ingrediënten, zoals eiwitten, vitaminen en magnesium. Bovendien zijn hennepzaden gluten- en lactosevrij.

De alternatieven voor havermout hebben opmerkelijke voordelen. Je moet nu kiezen of je havervlokken lekkerder vindt of een van de genoemde alternatieven.

Tenslotte zijn ze allemaal op hun eigen manier gezond en moet je naar je lichaam luisteren. Als je niet van havermout houdt of een intolerantie hebt, raden we je aan een alternatief te proberen.

Welke gerechten maak je met havermout?

Er zijn veel gerechten met havermout. We hebben een aantal gerechten voor je verzameld en op een rijtje gezet.

 • Pap: De bekendste is waarschijnlijk pap, ook bekend als havermout. Je kunt dit gerecht bereiden met melk of water en naar smaak fruit toevoegen.
 • Haverkoekjes: Koekjes gebakken met havermout zijn niet alleen gezond, maar ook snel klaar te maken.
 • Fritters: Fritters met havervlokken zijn een heerlijk hoofdgerecht. Geef er een yoghurtdip bij en de maaltijd is klaar.
 • Muesli drank: De vitaliteitsrijke muesli drank met havervlokken is vooral geschikt als ontbijt. Je kunt het thuis drinken of gewoon meenemen.
 • Taart: Een cake met havervlokken kan erg lekker zijn. Het kan ook zonder problemen lactosevrij bereid worden.
 • Wafels: Je kunt zelfs wafels met havermout maken. De wafels worden gezonder als ze op deze manier bereid worden.

Dit is maar een kleine lijst. Er zijn veel verschillende gerechten en recepten met havermout op het internet te vinden. De lijst is bijna eindeloos, want je kunt met havermout veel meer klaarmaken dan alleen pap.

Wat is de houdbaarheid van havermout?

De houdbaarheid van havermout is meestal een jaar. Maar ook verlopen havermout is nog eetbaar en kan gegeten worden. Juiste opslag is van cruciaal belang. Havervlokken moeten altijd op een droge en koele plaats bewaard worden.

Een afsluitbare bak is het beste om droog te bewaren. Als je het goed bewaart, kun je havermout ook een paar weken na de houdbaarheidsdatum nog eten zonder je zorgen te maken. De havermout moet echter nog goed ruiken en niet verkleurd zijn.

Wees voorzichtig met volkoren havermout. Ze hebben een hoog vetgehalte en kunnen daardoor ranzig worden. We raden je aan de houdbaarheidsdatum met niet meer dan twee weken te overschrijden.

Conclusie

Of als pap, in een muesli, als koekjes of als beignets. Je kunt havermout in een grote verscheidenheid van gerechten gebruiken. De vele voedingsstoffen zorgen voor een langdurig verzadigingseffect en een gezonde voeding. Daarom is havermout ook populair bij atleten en wordt het vaak in diëten gebruikt.

Maar havermout kan ook diabetici of mensen met een hoog cholesterolgehalte helpen. Havermout is in veel verschillende soorten verkrijgbaar. Je kunt kiezen uit biologische, glutenvrije, knapperige en malse havermout. Eén ding is zeker: je vindt de juiste havermout voor jou.

Beeldbron: Adamczyk/ 123rf.com

Reviews