Laatst bijgewerkt: 15-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

24Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

In dit nummer willen we het hebben over een van de beste uitvindingen van de mensheid om uit te rusten: de hangmat! Zeker heb je er al eens een dutje in gedaan en was het moeilijk om op te staan, want ze geven een diepe en zeer aangename rust.

Hangmatten zijn perfect om buiten te gebruiken, vooral in zee, in groene gebieden en eigenlijk zijn ze daarvoor gemaakt. De combinatie van een hangmat en frisse lucht of een briesje maakt je rust uiterst aangenaam. Als je een tuin, terras of een groot balkon hebt, is het misschien een goed idee om over de aanschaf van zo’n hangmat na te denken.

In dit artikel hopen we je alle nodige factoren en kenmerken te geven die je over hangmatten moet weten, zodat je daarna de verschillende soorten kunt beoordelen en vergelijken en uiteindelijk een goede keuze kunt maken, als een expert!
Belangrijk om te weten

Hangmatten zijn in principe sterk geweven hangmatten, bedoeld om je als mens te ontspannen. In de loop van de tijd zijn er meer soorten hangmatten ontwikkeld dan de traditionele hangmat, die vooral verschillen door het materiaal, de vorm, en het gebruik waarvoor ze bestemd zijn.

Onder de soorten hangmatten die op de markt zijn, vinden we de traditionele hangmatten hangend, de hengel, reis- of avonturenhangmat, Mexicaans, net, type stoel of schommel en hangmatten met een basis op de grond.

Er zijn enkele belangrijke factoren en kenmerken die je over hangmatten moet weten, zodat je weet hoe je een goed slaapmaatje kunt kiezen.
Daaronder zijn het materiaal waarvan hij gemaakt is, de afmetingen, het soort gebruik waarvoor hij aanbevolen wordt, of hij binnen of buiten gebruikt wordt en de manier waarop hij geïnstalleerd wordt.

Hangmatte: Onze selectie

Shopgids hangmatte: Alles wat je moet weten

Tegenwoordig is het niet meer zo gemakkelijk om producten te kopen als vroeger, nu zien we een heleboel merken, producten en soorten. Daarom zullen we proberen je wat te verlichten over al die kenmerken die er van afhangen dat je je hangmat optimaal kunt gebruiken en dat hij duurzaam en comfortabel is.

Er gaat niets boven genieten van een dutje met vrienden of je partner in een hangmat. (Foto: rawpixel.com / pexels.com)

Wat zijn hangmatten en wat zijn hun voordelen?

Hangmatten zijn in principe stevige, in elkaar gevlochten hangsels die in de eerste plaats gemaakt zijn om als rust- of slaapmiddel te dienen. Tegenwoordig zijn ze meestal gemaakt van katoen, polyester of nylon mengsels, vanwege hun grote weerstandsvermogen.

Er zijn wetenschappelijke studies over de voordelen van slapen in een hangmat, want slapen met het schommelen van zo’n hangmat verhoogt de langzame oscillaties van de hersenen die dienen als overgang tussen lichte en diepe slaap, d.w.z. er is een positief hersengedrag voor de gebruikers ervan.

Je hebt dus geen excuus, het is niet alleen heel comfortabel en aangenaam, maar ook heel gezond. Daarom noemen we enkele van de belangrijkste voordelen en enkele van de nadelen, want om een goede beslissing te nemen moet je beide kennen.

Voordelen
  • Gemak en comfort om uit te rusten
  • Valt veel sneller in slaap
  • Geen drukpunten
  • Lichaamspositie bevordert de bloedsomloop
  • Gemakkelijk te wassen en te drogen
  • Geen lakens of kussens nodig
  • Kan gemakkelijk opgeborgen en verplaatst worden
Nadelen
  • Het is niet aan te bevelen altijd in een hangmat te slapen
  • Het lichaam moet recht en stevig rusten om kromming van de ruggengraat te voorkomen
  • Het hoofd kan een schadelijke houding aannemen

Traditionele hang-, spreid-, reis-, net-, of stoelhangmatten – waar moet je op letten?

Alvorens in detail op deze soorten hangmatten in te gaan, moeten we verduidelijken dat er vóór deze een ruimere indeling is, en wel dat je hangmatten voor binnen of buiten kunt vinden, met maar heel weinig verschillen tussen de twee, meer dan de soorten materialen en stoffen die voor hun vervaardiging gebruikt worden.

Traditionele hangmatten. De meest voorkomende en bekende hangmatten, vind je meestal in tuinen of buitenplaatsen. Ze kunnen aan bomen, of balken of zelfs muren bevestigd worden en zijn meestal gemaakt van gangbare stoffen zoals organisch katoen en/of gewatteerd.

Je vindt ze ook in verschillende maten, van eenpersoons, tweepersoons en zelfs tot een gezinsmaat van twee volwassenen en twee kleine kinderen, en ze worden ook binnenshuis gebruikt.

Hangmatten met palen. Ze worden ook wel spreidhangmat genoemd, Amerikaanse of Mediterrane stijl, en werden veel gebruikt door zeelieden in de koloniale tijd. Ook verkrijgbaar in verschillende weefsels, afhankelijk van het gebruik dat ervan gemaakt wordt en de maten.

Ze zijn een soort “evolutie” van de traditionele hangmat en het verschil zit hem vooral in het feit dat de uiteinden van de hangmat gescheiden of open gehouden worden door een houten staaf voor ze aan de verankeringspunten samenkomen. Het is verkrijgbaar in verschillende maten en materialen.

Reizen of avontuur. Zeker een must have als je van avonturen in de buitenlucht houdt, want ze zijn de perfecte metgezel voor kamperen, wandelen of een eenvoudig weekendje weg en kunnen aan elke boom of paal bevestigd worden.

Ze zijn meestal gemaakt van fijn lichtgewicht nylon, sommige van polyester en sommige van parachutestof, de laatste is heel sterk en uiterst licht van gewicht, zodat ze geen ruimte innemen en gemakkelijk op te vouwen zijn en in een tas gestopt kunnen worden die er meestal bij geleverd wordt.

Net hangmatten. Ook de nethangmatten worden met de hand gemaakt en zijn erg populair geworden omdat ze gemaakt zijn van heel zachte katoenen draden en tegelijk soepel en bestendig zijn.
Het centrale lichaam wordt gevormd door een knooploos net en bevat ook afstandhouders of stangen waardoor het altijd open blijft. Hij is ideaal voor gebruik binnen en buiten, maar niet permanent.

Stoel. In tegenstelling tot de andere soorten hangmatten is deze gemaakt om in kleine ruimten gebruikt te worden, want er is maar één punt nodig om ze vast te houden en dat is meestal het plafond of een structuur waarop de hangmat bevestigd wordt.

Van dit soort hangmat vinden we een grote verscheidenheid aan gebruikte materialen, maten en kleuren en we raden ze zeker aan als je een comfortabel meubelstuk wilt om in te lezen, uit te rusten of zelfs je baby te laten rusten. Ze worden veel binnenshuis gebruikt en niet zo veel buitenshuis.

Andere soorten hangmatten: Hangmatten met een basis op de grond Hoe werken ze?

Dit is een andere optie van hangmatten, die perfect zijn als je ze niet aan balken of bomen wilt vastbinden en geen kleine installaties aan muren of plafonds wilt maken, we raden deze variant beslist aan.

Ze hebben ook het voordeel dat je ze, omdat ze nergens aan vastgebonden of verankerd zijn, van de ene kamer naar de andere kunt verplaatsen, als je er maar voor zorgt dat de basis niet te zwaar is. Bovendien verliest het feit dat ze een basis hebben niet het doel van een hangmat, namelijk schommelen, want ze zijn zo ontworpen dat je er nog steeds in kunt schommelen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Vaak nemen we sommige details van een bepaald product voor lief of we geven er de voorkeur aan ze niet te evalueren omdat we dat niet nodig vinden, als het je uiteindelijk maar bevalt, ben je blij met je aankoop.

Wel, dit gedeelte is bedoeld om je te herinneren aan enkele details, hoe basaal ze ook mogen zijn, om er zeker van te zijn dat je een goed produkt krijgt.

Omdat het een product is dat voor je rust bestemd is, is het belangrijk die details te bekijken of er rekening mee te houden bij je aankoop, want ze kunnen invloed hebben op de manier waarop je rust en op je gezondheid, enkele ervan zijn:

Materialen

Het materiaal is uiterst belangrijk omdat het niet alleen bepaalt hoe mooi het er uit kan zien, maar ook de kwaliteit van je rust, en de weerstand tegen verschillende weersomstandigheden die de duurzaamheid bepalen.

Enkele van de meest gebruikte stoffen voor hangmatten zijn:

Katoen: Het zorgt ervoor dat je koel rust, want het is een ademende stof en geeft ook een goed uiterlijk aan je hangmat. Het wordt meestal aanbevolen voor gebruik binnenshuis, of buitenshuis, maar niet permanent.

Polyester: Het wordt gewoonlijk gemengd met een grotere hoeveelheid katoen, want op zichzelf heeft het de neiging een stof te zijn die je niet veel koelte geeft omdat hij niet erg ademend is, maar in combinatie met katoen kan hij het weefsel duurzamer maken.

Nylon: Deze stof wordt meestal gebruikt voor reis- of avonturenhangmatten, want het is een heel lichte stof, bestand tegen weersveranderingen zodat het gebruik ervan buiten, ook permanent, aan te bevelen is.

Parachute zijde: Ook dit is de beste stof voor je reis- of avonturenhangmat, want zijde is een heel koele stof, lichter en ultra resistent, niet meer en niet minder dan dat ze gebruikt wordt voor de vervaardiging van parachutes. Het gebruik is ook aan te bevelen voor permanent gebruik buitenshuis.

Rieten, hout, basalt, ijzer, brons enz: Deze andere soorten materialen worden veel en bijna uitsluitend gebruikt voor stoel- of schommelhangmatten, vooral voor de structuur ervan en ook voor hangmatten met een basis op de grond, juist voor de basis.

Bij stoelhangmatten voor binnen kunnen ze ook vervaardigd worden met meer materialen, zoals riet, meer soorten hout, basalt enz.

Gebruik: Binnen of buiten en decoratief.

Bijna alle soorten hangmatten zijn te vinden voor zowel binnen als buiten, het hangt allemaal af van de hierboven genoemde factor, nl. de soort stof en het materiaal waarmee ze gemaakt zijn.

Afhankelijk van het gebruik dat je er aan wilt geven zijn sommige soorten hangmatten echter meer aan te bevelen dan andere, bijvoorbeeld, als je hangmat groter is of helemaal van katoen, geef hem dan geen permanent gebruik buitenshuis, ook niet als hij een afscheider heeft, want hij is meestal van hout en de zon en het weer kunnen hem beschadigen.

Een ander detail om rekening mee te houden is dat hangmatten voor binnenshuis, omdat ze niet aan weersveranderingen onderhevig zijn of bestand zijn tegen regen of hoge temperaturen, gemaakt kunnen worden, en meestal ook worden, met een grotere verscheidenheid aan materialen dan die welke in de eerste plaats voor gebruik buitenshuis bestemd zijn.

Hangmatten zijn niet langer alleen maar om uit te rusten, maar kunnen tegenwoordig ook gebruikt worden om een kamer in je huis mee te versieren. Of ze decoratief zijn hangt in hoofdzaak af van hun vormgeving, details, kleuren en materialen. We konden verzekeren dat de reis- of avonturiers de enigen zullen zijn die vrijgesteld zijn van versiering.

“Wist je dat hangmatten door inheemse beschavingen werden gemaakt, en bekend stonden als “de wieg van de goden”?”

Vormen

Als we naar de vorm van de hangmat kijken, kunnen we in principe twee soorten vinden, die op hun beurt ook voor binnen of buiten kunnen zijn en het zijn:

Traditionele vorm: De vorm die in je opkomt, langwerpig, hangend of langgerekt en waarin gewoonlijk een of meer liggende mensen passen, afhankelijk van de grootte die hij heeft en die aan de uiteinden wordt vastgebonden of vastgemaakt.

Stoel- of schommelvorm: Deze zijn van recenter datum en nemen de vorm aan van een hangende stoel of schommel, waarin je kunt zitten of liggen en die meestal aan een enkel punt of aan twee punten in het geval van de schommel, die meestal aan het plafond hangt, of aan een stevige tak van een boom wordt opgehangen.

Waar je op moet letten is de ruimte die je beschikbaar hebt of hoeveel je wilt innemen, want de hangmatten van het stoel- of schommeltype zijn het meest geschikt als je weinig ruimte hebt of wilt innemen, en de traditionele het omgekeerde. Bedenk dat de Mexicaanse minstens 4 meter nodig hebben!

Nog een van de geneugten die met een hangmat gecombineerd worden, is er op te lezen. (Foto: Free-Photos / pixabay.com)

Soort houvast

Deze factor heeft te maken met de plaats of de specifieke ruimte waar je je hangmat zult neerzetten en in principe kun je 2 soorten vinden:

Hangend aan de uiteinden. De traditionele hangmatten worden meestal aan de uiteinden bevestigd of vastgebonden aan een stevige vaste structuur zoals zichtbare balken, sterke muren of bomen; je knoopt ze eenvoudig vast of installeert een paar ringen en hangt ze eraan.

Aan het plafond. Het touw of de ketting wordt aan het plafond bevestigd en is meestal een hangmat van het type stoel. Je moet alleen zorgen dat je plafond heel bestendig is, want als je het op een vals plafond doet, zul je niet alleen vallen en je bezeren, maar zeker ook het plafond beschadigen. Er zijn ook tweepunts hangmatten, dat zijn schommelhangmatten.

(Uitgelichte foto: Chris McClave / pexels.com)

Recensies