Laatst bijgewerkt: 06-08-2021

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

26Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

52Verzamelde opmerkingen

Zowel binnen als buiten: groen is nog steeds in de mode. Planten bieden niet alleen een mooie decoratiemogelijkheid voor je huis, maar verlichten ook stress en dragen bij tot verbetering van je welzijn en de lucht in je kamer. Er zijn veel accessoires voor een groen huis.

Onder andere de Hangende Plantenmand is een populair ontwerpmiddel geworden. Dankzij hun stijlvolle en ruimtebesparende kenmerken zijn hanging baskets een echte blikvanger, zowel buiten op het balkon of in de tuin als binnen in de woonkamer en badkamer. Voor onze productvergelijking hebben we verschillende modellen vergeleken en de belangrijkste aspecten uitgewerkt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een hangende plantenmand is een ruimtebesparende plantmogelijkheid voor zowel binnen als buiten.
 • Er is een ruime keuze aan ontwerpen en materialen die aan je behoeften en voorkeuren kunnen worden aangepast.
 • De soort planten is bepalend voor de keuze van het product.

Hangende Plantenmand: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor hangende plantenmand

Hanging baskets zijn er in verschillende uitvoeringen. Afhankelijk van de soort plant moet je ervoor zorgen dat de hanging basket de juiste eigenschappen heeft voor de verzorging van de planten in kwestie, en dat hij mooi staat bij de rest van je meubilair.

Om de perfecte hanging basket te vinden, hebben we enkele koopcriteria uitgewerkt waarmee je bij de aankoop rekening moet houden. Op basis van deze criteria kun je de afzonderlijke modellen vergelijken en uiteindelijk een objectieve en weloverwogen keuze maken. De selectiecriteria bestaan uit:

In het volgende leggen we de afzonderlijke aankoopcriteria in detail uit.

Materiaal

Er is een ruime keuze aan materialen bij de keuze van hanging baskets, dus er zijn nauwelijks grenzen aan je voorkeuren. Populaire materialen zijn o.a.

 • Plastic
 • Terracotta
 • Metaal
 • Kokosnoot inleg
 • Glas
 • Vlechtwerk
 • Bamboe
 • Netto
 • Hout
 • Porselein
 • Keramisch
 • Plastic
 • Macramé
 • Leer

Je moet er echter rekening mee houden dat planten die regelmatig water moeten krijgen een hangende plantenmand met druppelbescherming nodig hebben.

Vorm/stijl

Net als voor het materiaal zijn er verschillende mogelijkheden voor de vorm en stijl van hanging baskets. Stilistisch variëren ze van speels vintage en bohemien tot minimalistisch en modern in ronde, vierkante en kegelvormige hangmanden. Zorg er echter voor dat de vorm en stijl passen bij de rest van je buiten- en binneninrichting.

Afmetingen van het voorwerp en passen

Als je al een pot hebt, zorg dan dat de lengte, afmetingen en diameter passen bij de afmetingen van het voorwerp van de hangende plantenmand.

Gewicht

Bij de aanschaf van een hanging basket speelt ook het gewicht een doorslaggevende rol en moet er rekening mee gehouden worden, vooral als je hem ophangt. Grote hangmanden met zware potten hebben de neiging veel te wegen als de grond vochtig is.

Locatie

Je moet je ook van tevoren bewust zijn van wat je wilt planten, want er zijn planten die meer of minder licht nodig hebben. Als je hanging basket beplant wordt met planten als oleanders, geraniums of bosanemonen, moet je hem plaatsen op een plaats waar veel licht is.

Fuchsia’s, klimop en begonia’s, daarentegen, moeten in de schaduw geplant worden. De hoogte is ook een beslissende factor voor de plaats. Afhankelijk van de hoogte van de ramen is er minder licht in het bovenste deel van een kamer. Als de plant veel zon nodig heeft, moet daar rekening mee gehouden worden en de hoogte aangepast of een andere plaats voor de installatie gekozen.

Gemakkelijk te installeren/bouwen

Behalve op het gewicht moet je ook letten op een geschikte vering. Houd rekening met de aard van de pot. Als het gewicht hoog is, moet de constructie ook voldoende stabiel zijn om een ongevalvrije installatie te garanderen.

Gids: Veelgestelde vragen over hanging baskets in detail beantwoord

In het volgende willen we graag de belangrijkste vragen over hanging baskets beantwoorden om je een dieper inzicht in het onderwerp te geven.

Wat is een hangende plantenmand?

Een hanging basket is een hangende, beplante bak die meestal op “ooghoogte” staat. De termen hangende of beplante hanging baskets worden synoniem gebruikt voor dit type beplantingsmogelijkheid.

blumenampel-test

hanging baskets zijn een populaire plantmethode. Dankzij hun verscheidenheid aan ontwerpen beantwoorden hanging baskets aan individuele voorkeuren. (Image source: Sven Brandsma / unsplash)

Hangmanden dienen echter niet alleen een decoratief maar ook een functioneel doel. Enerzijds kunnen hanging baskets ook gebruikt worden waar de ruimte beperkt is, dankzij hun ruimtebesparende eigenschappen. Bovendien zijn ze ook uitstekend geschikt als privacyschermen.

Welke soorten hanging baskets zijn er?

Bloemen hanging baskets kunnen op verschillende niveaus geplaatst worden. Er zijn staande, aan de muur bevestigde en hangende soorten hanging baskets. Staande hanging baskets bieden een bijzondere steun door hun stabiele constructie.

Dit maakt dit type bijzonder geschikt om meerdere planten in onder te brengen en/of voor beplanting met meerdere verdiepingen. Hangmanden aan het plafond of aan de muur moeten planten van licht gewicht kunnen dragen. Vooral in winderige omstandigheden moet er voor een zekere stabiliteit worden gezorgd.

Wat kost een hangende plantenmand?

De prijs van een hanging basket wordt vooral bepaald door de kwaliteit en de hoogwaardige afwerking. De prijzen kunnen variëren van laag tot hoog. De volgende tabel moet je een overzicht geven.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd (1 – 10€) Meestal losse hanging baskets met eenvoudig ontwerp
Middelgeprijsd (11- 30€) Meestal hanging baskets in sets
Hooggeprijsd (vanaf 30€) Meestal edel ontwerp

Uit onze ranglijst blijkt dat je hanging baskets kunt kopen vanaf een lage prijs. Vanaf een gemiddelde prijsklasse kun je vooral hangmandsets kopen.

Welke planten zijn geschikt voor hangende plantenmand?

Hangplanten zijn bijzonder geschikt voor hanging baskets. Populaire planten voor hanging baskets zijn:

 • Ivy
 • Periwinkle
 • Magische klokken
 • Kruiden
 • Leiplaat
 • (Hangende) Geraniums
 • Oleander
 • Begonia’s
 • Staghornvaren
 • Kroonluchter bloem

Er zijn echter geen grenzen aan je fantasie en ontwerp. Zorg er alleen voor dat de meer woekerende planten op het laagste niveau hangen.

Conclusie

Hangmanden met bloemen zijn een uitstekende manier om je huis huiselijker te maken. Hun ruimtebesparende en toch in het oog springende vormgeving verfraait elke ruimte en maakt ze tot een stijlvolle oplossing. Bij het kopen van een hanging basket moet je altijd bedenken welke plant er komt.

Belangrijke koopcriteria zijn het materiaal en de vorm en stijl ervan, de afmetingen en pasvorm van het voorwerp, het gewicht, de plaats van installatie en het gemak van plaatsing en constructie.

(Omslagfoto: 133248636 / 123rf)

Recensies