Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

26Products analyzed

68Hours invested

13Studies researched

121Comments collected

Welkom bij onze grote stoomreiniger test 2023. Hier stellen we alle handstoomreinigers voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste handstoomreiniger voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een handstoomreiniger wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Handstoomreinigers zijn bijzonder geschikt voor het reinigen van een grote verscheidenheid aan oppervlakken. Zelfs beklede meubels, tapijten en autostoelen kunnen met deze toestellen gereinigd worden.
 • Veel handstoomreinigers op de markt hebben al een grote set speciale hulpstukken bij de prijs inbegrepen. Zo heb je voor elk oppervlak het juiste hulpstuk en worden de materialen niet beschadigd.
 • Handstoomreinigers maken, zoals hun naam al zegt, alleen schoon met hete stoom en druk. Ze vereisen geen extra schoonmaakmiddelen en zijn absoluut chemicaliënvrij.

Handstoomreiniger: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een handstoomreiniger koopt

Wat is een handstoomreiniger en voor wie is hij geschikt?

De handstoomreiniger is de kleine, handige versie van de stoomreiniger. Hoewel hij op een stofzuiger lijkt, werkt hij op een fundamenteel andere manier.

Handdampfreiniger

Een handstoomreiniger lijkt veel op een stofzuiger. (Beeldbron: 123rf.com / 24287196)

Terwijl stofzuigers een vacuüm creëren en zo vuil en viezigheid opzuigen, werpt een stoomreiniger gericht zeer hete, vochtige lucht uit, waardoor het vuil gemakkelijker loskomt. Daarna moet het vuil opgeveegd worden. Sommige stoomreinigers zijn uitgerust met een speciaal hulpstuk voor dit doel, terwijl je bij andere met een doekje moet afvegen.

De aanschaf van een handstoomreiniger is interessant voor iedereen die af en toe kleine huishoudelijke schoonmaakklusjes wil doen, zonder gebruik te maken van chemische hulpmiddelen.

Ze zijn bijzonder geschikt voor mensen met allergieën en andere mensen die veel belang hechten aan hygiëne, want de stoom, die tot 130 graden kan oplopen, doodt bijna alle bacteriën. Door hun handige formaat nemen ze niet veel plaats in en kunnen ze binnen handbereik bewaard worden in het badkamermeubel, onder de gootsteen of in de garage.

Wat zijn de mogelijke toepassingen van handstoomreinigers?

De specialiteit van handstoomreinigers is het verzachten en oplossen van vuil in het hele huishouden. Vooral bij korstvorming helpt de hete stoom snel en comfortabel. Stoomeenden werken bijzonder effectief op gladde oppervlakken, maar met het juiste hulpstuk ook op textiel. De stoomreiniger is heel flexibel als het gaat om de keuze van het toepassingsgebied, klassieke toepassingsgebieden zijn:

 • Badkamer, vooral voor het schoonmaken van douches en armaturen, tegels en wastafels
 • Keuken, bv. fornuis, oven, werkbladen en toebehoren
 • Gestoffeerde meubels
 • Textiel in de woonruimte, b.v. dekens en gordijnen
 • Ramen (met de juiste toebehoren) en raamkozijnen
 • Auto, vooral velgen
 • Kleding

Waar is een handstoomreiniger niet geschikt voor?

Omdat stoomreinigers hete, vochtige lucht uitstoten, mogen ze niet gebruikt worden om bijzonder gevoelige oppervlakken schoon te maken. Ze zijn vooral gevaarlijk op natuurlijke, ongeverfde materialen. De stoom kan bijvoorbeeld laminaat, andere houten oppervlakken, kurk of zelfs fijne stoffen beschadigen of zelfs ruïneren. In zulke gevallen moet je dus andere schoonmaakmiddelen gebruiken.

Hoe werkt een handstoomreiniger?

Stoomreinigers bestaan uit verschillende elementen. Eerst moet je het waterreservoir vullen, dat ofwel uitneembaar is of in het apparaat ingebouwd is.

Sommige fabrikanten bevelen het gebruik van gedestilleerd water aan voor een langere levensduur van de stoomreiniger.

Het wordt dan verwarmd tot 130 graden met behulp van een verwarmingsspiraal onder hoge druk, afhankelijk van het model. Dit proces duurt een paar seconden tot maximaal 3 minuten, afhankelijk van het toestel. Als de stoomeend zijn bedrijfstemperatuur bereikt heeft, kun je de stoom uit een mondstuk laten ontsnappen om vuil en viezigheid zacht te maken.

Wat zijn de voordelen en nadelen van handstoomreinigers ten opzichte van gewone toestellen?

Handstoomreinigers zijn veelzijdig en maken schoon zonder chemicaliën. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende prijsklassen.
Advantages
 • Verkrijgbaar in verschillende prijsklassen
 • Veel verschillende plaatsen van gebruik
 • Schoonmaken zonder chemicaliën en zonder resten van schoonmaakmiddelen
Disadvantages
 • Soms maar weinig accessoires

Hoeveel weegt een handstoomreiniger?

De meeste handstoomreinigers wegen tussen een en twee kilo. Hoe lager het gewicht van de stofzuiger, hoe beter hij natuurlijk in de hand ligt en prettiger in het gebruik is.

Werken handstoomreinigers zonder chemicaliën?

Ja, stoomreinigers werken volledig zonder chemicaliën. Alles wat bij deze apparaten gebruikt wordt is hete stoom en druk. Dit maakt het vuil los, sommige handstoomreinigers nemen het dan direct op met een stoffen bekleding.

Dat betekent dat je niet met de hand hoeft te vegen. Voor bekleding, kussens of gevoelige materialen zijn de meest geschikte handstoomreinigers die waarop je de stoomdruk kunt instellen. Anders zou er schade kunnen ontstaan.

Zijn handstoomreinigers geschikt voor gestoffeerde meubels of tapijten?

Tapijten, sofa’s, fauteuils of andere gestoffeerde meubelen behoren tot de meest gebruikte voorwerpen in onze huishoudens. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze meubels snel vuil worden, vooral als er ook nog het haar van een huisdier bij komt.

Omdat we deze meubels niet gewoon in de wasmachine kunnen doen, is het schoonmaken ervan iets ingewikkelder. Er zijn nu echter veel handstoomreinigers op de markt die niet alleen geschikt zijn voor gladde oppervlakken, maar ook voor bekleding of kussens, wat vooral prettig is voor bezitters van huisdieren.

Maar voor je je bekleding met zo’n apparaat schoonmaakt, moet je beslist kijken naar de onderhoudsaanbevelingen voor de meubels en die opvolgen. Leren meubels, bijvoorbeeld, mogen niet met stoom behandeld worden.

Bij het schoonmaken moet je erop letten dat je stoomreiniger een stoffen bekleding heeft die het vuil vasthoudt en geen krassen maakt op de bekleding. Bovendien moet je niet meerdere keren over één plek gaan of te veel druk uitoefenen, anders worden de meubels te nat en kunnen ze niet goed drogen.

Reinigen en onderhouden van handstoomreinigers

Omdat stoomreinigers alleen met water gevuld hoeven te worden en zonder chemicaliën werken, is het schoonmaken en verzorgen van deze kleine huishoudhulpen uiterst ongecompliceerd. Alleen kalkaanslag moet regelmatig verwijderd worden om te voorkomen dat het zich in het toestel ophoopt.

De beste manier om dit te doen is met een azijnoplossing, die je een nacht laat inweken en de volgende dag weer verwijdert. De frequentie van je handmatige ontkalking hangt af van het kalkgehalte van het water dat je gebruikt.

Als je je stoomeend uitsluitend met gedestilleerd water vult, hoef je je helemaal geen zorgen te maken over ontkalken. Dit geldt ook voor machines met een ingebouwde ontkalkingsfunctie. Als de stoomreiniger aan de buitenkant vuil wordt, is een doekje meestal voldoende om het te verwijderen.

Zijn handstoomreinigers het ultieme voor mensen met een allergie?

Stoomeenden zijn uitstekend geschikt om mijten te verwijderen uit alle textiel in de slaapkamer. Of het nu gaat om dekens, kussens, matrassen of lakens, met een handstoomreiniger kun je je bed hygiënisch, gemakkelijk, goedkoop en zonder gebruik van chemicaliën reinigen.

Stoomreinigers bieden daarom alle mensen met een allergie waardevolle steun in de strijd tegen mijten. Wel moet je ervoor zorgen dat het textiel minstens een minuut met de hete stoom wordt behandeld en daarna de gelegenheid krijgt om goed te drogen. Als je je nieuwe stoomeend koopt, kun je er maar beter op letten dat hij een droogstoomfunctie heeft.

Hoeveel kosten stoomreinigers?

Handstoomreinigers kunnen sterk in prijs variëren. Enerzijds zijn hogere prijzen afhankelijk van de fabrikant, want merk-apparaten kosten vaak veel meer dan een merkloos product. Anderzijds bevatten de duurdere apparaten vaak extra opzetstukken of andere extra’s.

Je kunt een handstoomreiniger zonder deze extra’s kopen voor zo weinig als 25 euro. De duurste producten, daarentegen, kosten tot 85 euro.

Welke accessoires zijn er voor stoomreinigers?

Afhankelijk van waar je je stoomeend voor wilt gebruiken, kun je bij aankoop het beste nagaan welke accessoires inbegrepen zijn. Je kunt er echter vaak later accessoires aan toevoegen als je plannen veranderen. Veel voorkomende accessoires zijn:

 • Andere spuitmonden en borstels
 • Extra veeghulpstukken
 • Hulpstukken voor glazenwassen
 • Verlengslangen
 • Doekjes
 • (Stoom) kledingborstels
 • Opbergtassen
 • Extra watertanks

Bij merkproducten is het meestal gemakkelijker om later passende accessoires te vinden. Dit is vooral moeilijk met merkloze produkten, want de modellen van verschillende fabrikanten zijn meestal niet compatibel met elkaar. Vooral spuitmonden kunnen het gebruik van handstoomreinigers veel gemakkelijker maken. Een selectie van hulpstukken en hun beschrijvingen vind je in de volgende tabel:

Hulpstuk Beschrijving
Raammondstuk Dit hulpstuk is bedoeld voor glazen oppervlakken. De stoom wordt gelijkmatig verdeeld om de spiegel of het raam zo goed mogelijk schoon te maken.
Textielverzorgingsmondstuk Behalve reinigen kan een textielverzorgingsmondstuk ook het materiaal glad maken en het textiel er als nieuw uit laten zien. Onaangename geuren worden op deze manier het best verwijderd.
Handmondstuk Dankzij de borstelharen op het handmondstuk kan zelfs hardnekkig vuil zonder veel moeite verwijderd worden. Het handige formaat maakt het hulpstuk perfect voor kleinere oppervlakken, zoals de afzuigkap of wandtegels.
Vloermondstuk Bij het vloermondstuk moet erop gelet worden dat de omringende microvezeldoek regelmatig vervangen wordt. Dit is de enige manier om een perfecte reiniging te garanderen. Zoals de naam al doet vermoeden, is het mondstuk geschikt voor grote oppervlakken, zoals vloeren.

Welke fabrikanten van handstoomreinigers zijn bekend en worden aanbevolen?

Handstoomreinigers worden door een aantal fabrikanten gemaakt. We stellen de bekendste voor in de volgende tabel:

De fabrikant De producten
Kärcher Deze bekende fabrikant van reinigingsapparatuur voor privé en commercieel gebruik biedt een groot assortiment verschillende producten aan. Deze zijn van zeer hoge kwaliteit, hebben een lange levensduur en zijn vaak onderling compatibel. Ze zijn echter ook relatief duur in vergelijking met andere toestellen.
Bissell Deze fabrikant is gespecialiseerd in vloerreiniging, maar heeft ook handstoomreinigers in zijn assortiment. Je kunt deze zowel online als in elektronicawinkels kopen.
Dirt Devil Deze fabrikant is vooral bekend om zijn uitgebreide assortiment moderne en hoogwaardige stofzuigers. De firma biedt echter ook verschillende stoomreinigers in verschillende maten aan. De producten zijn iets goedkoper dan de alternatieven van Kärcher.
DeFort DeFort stoomreinigers zijn het gemakkelijkst te vinden in online winkels. Ze kosten tussen 25 en 35 euro (afhankelijk van het vermogen), wat ze relatief goedkoop maakt. Ze zijn daarom een goed alternatief voor dure merkproducten.
iSiLER, OVMe De producten van deze fabrikanten staan in het middenveld wat prijs betreft, maar beide scoren met uitgebreide accessoires. Het pakket bevat niet alleen verwisselbare borstels van verschillende materialen, maar ook opzetstukken voor het reinigen van bekleding en dweilen.
Discounter eigen merken Voor bijzonder prijsbewuste kopers zijn de eigen merken van ALDI, Lidl en Co. een goed alternatief. Modellen van bv. Easy Home, Quigg en Silvercrest zijn goedkoop, maar alleen verkrijgbaar bij discounters tijdens speciale aanbiedingen.

Welke alternatieven zijn er voor handstoomreinigers?

Grote stoomreinigers

De grote broer van de handstofzuiger biedt een groter waterreservoir en dus een langere werktijd per opwarmbeurt, en ook meestal meer vermogen. Hij is echter ook omslachtiger en minder geschikt voor moeilijk bereikbare plaatsen, maar vooral voor grotere oppervlakken.

Handstofzuiger

Hoewel ze op stoomeenden lijken, werken ze heel anders. Als je vooral kruimels en los vuil van bekleding en andere plekken in huis wilt opzuigen, is de handstofzuiger de betere keuze. Maar als je aangekoekt vuil zacht en hygiënisch wilt verwijderen, kies je beter een handstoomreiniger.

Besluit: Welke soorten handstoomreinigers zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie verschillende soorten handstoomreinigers:

 • Voor beginners: De eenvoudige handstoomreiniger
 • Voor schoonmaakprofessionals: De handstoomreiniger combi unit

Alle soorten bieden verschillende voordelen en ook nadelen, afhankelijk van de plaats van gebruik en het respectieve doel. Om de juiste stoomreiniger voor je eigen vier muren of je eigen bedrijf te vinden, moet je van tevoren bedenken welke plaatsen en plekken in het huis of gebouw schoongemaakt moeten worden.

Je moet ook nadenken over hoe veel en vaak de stoomreiniger gebruikt zal worden. In het volgende gedeelte bekijken we de verschillende soorten en vergelijken we hun voor- en nadelen. Zo bieden we je informatief en uitgebreid advies om je te helpen bij je aankoopbeslissing.

Hoe werkt een handstoomreiniger en wat zijn de voordelen en nadelen?

De eenvoudige handstoomreiniger of “stoomeend” is de meest handzame soort stoomreiniger. Door zijn formaat is hij bij uitstek geschikt voor het reinigen van moeilijk bereikbare oppervlakken en meubels, en dus ideaal voor gebruik in badkamer en keuken. De handstoomreiniger haalt zijn stroom meestal uit ingebouwde oplaadbare batterijen of accu’s.

Dit betekent dat het apparaat overal mee naartoe genomen kan worden. Naast de voordelen brengt de grootte echter ook enkele nadelen met zich mee. De handstoomreiniger heeft maar een kleine watercapaciteit en is ook minder geschikt voor het schoonmaken van grote oppervlakken zoals tapijten, vloeren of gangen.

Advantages
 • Handzaam
 • Mobiel
 • Onbetaalbaar
 • Goede basisuitrusting
Disadvantages
 • Lage capaciteit
 • Ongeschikt voor grote gebieden
 • Weinig accessoires
 • Moeilijk om later accessoires te kopen

Je kunt eenvoudige stoomeenden krijgen voor maar €10. Voor toestellen van hoge kwaliteit moet je echter minstens 20€ investeren. Je vindt een goede selectie van merkloze producten in deze prijsklasse online of af en toe als aanbieding bij discounters.

Deze modellen zijn echter meestal basismodellen zonder extra accessoires. Later upgraden met extra borstels, andere opzetstukken of verlengslangen is meestal ook niet mogelijk. Daarom moet je precies weten waarvoor de stoomeend gebruikt zal worden als je hem koopt.

Hoe werkt een handstoomreiniger en wat zijn de voordelen en nadelen?

Iets duurder, maar veel flexibeler in gebruik, zijn handstoomreinigers met een ruime keuze aan toebehoren. Je kunt ze kopen vanaf ongeveer 30 euro, bij bekende merken vanaf ongeveer 40 euro. Het grote voordeel van deze modellen: Ze worden vaak geleverd met een grote keuze aan extra borstels, sproeiers, enz. en kunnen daardoor op allerlei manieren in het huishouden gebruikt worden.

Sommige toestellen kunnen gebruikt worden om grote oppervlakken van de vloer te reinigen met behulp van accessoires. Natuurlijk breidt dit het toepassingsgebied enorm uit, want je kunt de stoomreiniger ook gebruiken in plaats van een gewone dweil om de vloer gemakkelijk en handig schoon te maken.

Advantages
 • Brede reeks toepassingen
 • uitgebreide accessoires beschikbaar
Disadvantages
 • Iets duurder

Je moet er echter rekening mee houden dat de hete stoom niet geschikt is voor vloeren zoals laminaat en parket. Voor tegels en andere geverfde oppervlakken is het daarentegen uitstekend en bespaart het tijd en geld, want er zijn geen extra schoonmaakmiddelen nodig.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om handstoomreinigers te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om handstoomreinigers te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald apparaat geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Stoomdruk
 • Vermogen
 • Stoomtemperatuur
 • Lengte van de kabel
 • Opwarmtijd
 • Waterreservoir: capaciteit en verwijderbaarheid
 • Gewicht
 • Kinderslot
 • Uitrusting / Functies, accessoires en kenmerken
 • Ontwerp

In de volgende alinea’s kun je lezen over de respectieve aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Dampspanning

Hoe hoger de druk waarmee de stoom uit het apparaat ontsnapt, hoe krachtiger de reiniging. Dit betekent: Vooral voor sterk verruigde plekken is het belangrijk dat de stoomdruk niet te laag is. Een druk van minstens 3 bar wordt aanbevolen.

De handstoomreiniger is bijzonder flexibel als de stoomsterkte handmatig kan worden ingesteld. Je kunt bijvoorbeeld je kleren van delicate materialen reinigen bij zachtere, lagere temperaturen en dan de stoomsterkte weer verhogen voor een krachtige reiniging van de oven.

Vermogen

Een handstoomreiniger moet uitgerust zijn met minstens 900 watt om krachtig genoeg te zijn. De meeste stoomeenden hebben een vermogen tussen 1000 en 2000 watt, slechts enkele apparaten zijn uitgerust met een hoger vermogen.

Overigens hangt de opgewekte stoomdruk niet altijd samen met een hoog wattage. Zo produceren sommige handstoomreinigers met een relatief laag vermogen, soms minder dan 1300 watt, ook een volkomen toereikende stoomdruk. Het vermogen is daarom als beslissingscriterium minder belangrijk dan de opgegeven stoomdruk.

Stoomtemperatuur

Onder druk bereiken stoomeenden meestal temperaturen van ongeveer 100 graden. Modellen met minder dan 1000 watt vermogen halen soms maar 75 graden en zijn daarom alleen geschikt voor licht schoonmaakwerk. Andere stoomeenden daarentegen scoren met een uitzonderlijk hoge temperatuur van de geproduceerde stoom.

Bij temperaturen tot 130 graden kun je een bijzonder hygiënische reiniging bereiken, want bijna alle ziektekiemen worden door de hitte gedood. Hogere stoomtemperaturen komen zelden voor in handstoomreinigers, vanwege het daarmee gepaard gaande gevaar voor verwonding.

Lengte van de kabel

De snoerlengte van stoomreinigers is meestal 2 tot 4 meter. Voordat je een stoomreiniger koopt, moet je bedenken waar hij precies gebruikt zal worden. Afhankelijk van waar hij gebruikt zal worden, kan het zinvol zijn een model te kiezen met de langst mogelijke kabel, bijvoorbeeld als je grotere kamers hebt of hoger gelegen plaatsen die schoongemaakt moeten worden. Als je de handstoomreiniger alleen in de badkamer of keuken wilt gebruiken, is 2 meter voldoende.

Opwarmtijd

Hoe korter de opwarmtijd, hoe sneller de stoomreiniger klaar is voor gebruik. Dit bespaart elektriciteit en verhoogt de gebruiksvriendelijkheid, want je kunt hem tussendoor kort gebruiken zonder lang te hoeven wachten. Bijna alle verkrijgbare apparaten hebben een opwarmtijd van niet meer dan 3 minuten, vooral vaste modellen hebben zelfs maar 90 seconden nodig.

Waterreservoir: capaciteit en verwijderbaarheid

De grootte van het waterreservoir heeft een grote invloed op hoe lang je de stoomreiniger kunt gebruiken zonder bij te vullen en opnieuw te verwarmen.

Een reservoir met een inhoud van 0.25 liter gaat ongeveer 15 minuten mee, 0.35 liter ongeveer 25 minuten. Omgekeerd moet je er ook rekening mee houden dat een vol waterreservoir het gewicht van je stoomreiniger verhoogt en ook de duur van het opwarmen. Het vullen van het waterreservoir is bijzonder handig als je het kunt verwijderen om te vullen. Als het permanent in het toestel geïnstalleerd is, is bijvullen ingewikkelder.

Gewicht

Niet alleen het volle waterreservoir, maar ook het gewicht van de stoomreiniger zelf moet niet onderschat worden. Daarom moet je ervoor zorgen dat je hem niet alleen korte tijd kunt optillen, maar ook tot wel 15 minuten.

De meeste stoomeenden wegen ongeveer 1,5 kg, dus een handstoomreiniger mag niet zwaarder zijn. Er zijn echter ook bijzonder lichte modellen die minder dan 1 kg wegen. Overigens heeft de specificatie op de verpakking altijd betrekking op het toestel met een leeg waterreservoir.

Kinderveiligheidsslot

Om je bij het gebruik van de stoomreiniger tegen verwondingen te beschermen, hebben bijna alle in de handel verkrijgbare modellen een veiligheidsfunctie die voorkomt dat het waterreservoir tijdens het gebruik per ongeluk wordt geopend.

Dit is belangrijk om je te beschermen tegen verbranding door het hete water. Als dit te onveilig voor je is, moet je ervoor zorgen dat je stoomeend ook een kinderslot heeft. Het voorkomt dat de stoomreiniger per ongeluk wordt ingeschakeld.

Uitrusting / Functies, accessoires en kenmerken

Alle handstoomreinigers worden standaard geleverd met een zogenaamd spot-jet mondstuk. Je hebt dit vooral nodig om kleine oppervlakken krachtig schoon te maken. Andere hulpstukken, die afhankelijk van het model kunnen worden meegeleverd, zijn: Hulpstukken voor oppervlakken van verschillende afmetingen

 • Ronde borstels
 • Gewricht/hoek bevestiging
 • Raamreinigingshulpstuk
 • Klerenzuigmond/ borstel
 • Verlengslang
 • Doekjes

Bij sommige bekende fabrikanten, zoals Kärcher, kunnen deze extra elementen als accessoires gekocht worden, afhankelijk van je behoeften. Vooral bij onbekende merken moet je je ervan vergewissen dat alle hulpstukken die voor jou belangrijk zijn al bij de aankoop inbegrepen zijn, om lang van je stoomreiniger te kunnen genieten.

Sommige modellen zijn ook uitgerust met speciale functies die in individuele gevallen nuttig kunnen zijn. De droogstoomfunctie maakt het je bijvoorbeeld gemakkelijker om textiel bijzonder zacht te reinigen.

Ontwerp

Hoewel de technische eigenschappen van stoomreinigers op de voorgrond staan, is ook de vormgeving een belangrijk criterium. Merkproducten, zoals die van Kärcher, bieden herkenningswaarde door hun typische gele kleur en voldoen ook aan hoge kwaliteitsnormen.

Dampfreiniger auf Teppich

Gemakkelijk hanteren is een belangrijk aankoopcriterium voor een stoomreiniger. (Beeldbron: 123rf.com / 91620228)

Je moet niet onderschatten hoe waardevol een goed doordacht ontwerp kan zijn als het gaat om reinigingsapparatuur. Veel handstoomreinigers hebben ergonomisch gevormde handgrepen die het vasthouden van het apparaat kunnen vergemakkelijken. Vooral als je van plan bent je handstoomreiniger vaak te gebruiken, moet je ervoor zorgen dat hij comfortabel in gebruik is.

Wetenswaardigheden over handstoomreinigers

Waar komt de naam “stoomeend” vandaan?

De oorsprong van deze leuke naam ligt in de bijzondere vorm van het opzetstuk waarmee de meeste handstoomreinigers zijn uitgerust. Hij doet denken aan de snavel van een eend en is zo ontworpen dat hij gebruikt kan worden om moeilijk bereikbare plaatsen in het huishouden comfortabel schoon te maken.

Kan ik huisdierenhaar verwijderen met de handstoomreiniger?

Niet alle stoomreinigers zijn geschikt voor het verwijderen van huisdierenhaar. Eerst en vooral moet je weten dat stoomreinigers geen handstofzuigers zijn. Dit betekent dat je huisdierenhaar van het oppervlak kunt losmaken met een stoomeend, maar om het te verwijderen heb je een geschikt hulpstuk nodig om het haar daarna op te rapen.

Speciale microvezeldoeken zijn het meest geschikt voor dit doel en kunnen na het schoonmaken gewoon uitgewassen worden. Er zijn echter ook wegwerpdoeken die na gebruik gewoon weggegooid kunnen worden.

Is gedistilleerd water nodig voor de handstoomreiniger?

Je hebt niet per se gedistilleerd water nodig voor je stoomeend, je kunt hem ook zonder problemen met gewoon leidingwater vullen. Afhankelijk van de hardheid van het water kan je toestel echter snel verkalken. Met gedestilleerd water, daarentegen, bespaar je je het werk van het ontkalken.

Helpen handstoomreinigers tegen geurtjes?

Handstoomreinigers verwijderen zonder problemen verse vlekken en geurtjes uit bekleding. Maar als de geur dieper in de bekleding zit, helpt de stoomreiniger helaas niet veel, want de bekleding moet niet helemaal doorweekt zijn. In dit geval droogt het slecht of helemaal niet, wat ook tot een muffe geur leidt.

Verwijderen handstoomreinigers teken, vlooien, luizen en mijten?

De meeste insecten en klein ongedierte sterven bij te hoge temperaturen. Daarom helpt de stoomreiniger om teken, vlooien of luizen te verwijderen. Mijten leven echter dieper in de bekleding en overleven daarom de behandeling met de hete stoom.

Fotocredits: 123rf.com / 26719822

Reviews