Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

27Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Een handstofzuiger zuigt vuil, haren van huisdieren en stof op om je huis schoon te houden. Met verschillende functies zoals snoerloos stofzuigen biedt de handstofzuiger een indrukwekkende flexibiliteit en kan hij overal snel en gemakkelijk gebruikt worden.

Stofzuigen in de auto, op de trap of op meubels is dus kinderspel. Met onze handstofzuiger test 2021 willen we je helpen de perfecte handstofzuiger te vinden om je huis stofvrij te houden.

We hebben de verschillende soorten handstofzuigers vergeleken: snoerloze handstofzuigers, snoerloze staande stofzuigers, handstofzuigers met snoer en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een snoerloze handstofzuiger kun je overal flexibel en snel gebruiken en is uitstekend geschikt om snel vuil, stof of zelfs dierenharen te verwijderen.
 • Handstofzuigers die op batterijen werken hebben meestal ook een kleiner volume en een lagere zuigkracht dan stofzuigers met een snoer.
 • Kleinere handstofzuigers zijn compacter en een passende wandbevestiging bespaart extra ruimte en geeft het huis een opgeruimde aanblik.

Handstofzuiger: Onze selectie

Handstofzuigers: koop- en beoordelingscriteria

Door de groeiende verscheidenheid aan handstofzuigers verschillen handstofzuigers in enkele nieuwe kenmerken die de aankoopkeuze van de consument bemoeilijken. Daarom hebben we een lijst samengesteld van de belangrijkste koopcriteria om je keuze te verkleinen.

De criteria die je kunt gebruiken om handstofzuigers te vergelijken zijn o.a.:

Gewicht

Voor maximaal comfort moet een handstofzuiger niet te zwaar zijn om vast te houden. Dit is belangrijk omdat je de handstofzuiger de hele tijd in de lucht moet houden, in plaats van hem gewoon over de vloer te slepen zoals je met een gewone stofzuiger zou doen.

Over het algemeen weegt een handstofzuiger tussen 0,6 en 3,5 kilo, waarbij kleine handstofzuigers op batterijen minder wegen dan handstofzuigers op netstroom. Het gewicht is vooral van belang als je de handstofzuiger in de lucht houdt, bijvoorbeeld om stof van meubels te verwijderen.

Oplaadbare batterij

In principe zijn handstofzuigers verkrijgbaar in twee verschillende werkwijzen, op het lichtnet of op batterijen. Er zijn ook verschillende voordelen voor elke stand.

Zo heeft een handstofzuiger die op het lichtnet werkt meer vermogen dan een handstofzuiger die op batterijen werkt. Een ander voordeel is dat je niet op de batterijstatus van de stofzuiger hoeft te letten, want hij kan alleen gebruikt worden als hij op het stopcontact aangesloten is.

Dit brengt ons bij de voordelen van een stofzuiger die op batterijen werkt. Hier heb je de vrijheid om door de kamer te lopen en hoef je je geen zorgen te maken over de lengte van het snoer.

Dit maakt het heel gemakkelijk om alle hoeken van de kamer te bereiken. Het enige nadeel van een batterij-aangedreven handstofzuiger is dat hij minder krachtig is en voortdurend moet worden opgeladen.

De levensduur van de batterij van een handstofzuiger varieert van 8 tot 60 minuten. De oplaadtijd is meestal tussen 3 en 18 uur en hangt af van de soort batterij.

Bovendien hebben handstofzuigers met een oplaadbare batterij meestal een geringere zuigkracht dan handstofzuigers die aangesloten moeten worden.

Wist je dat de meeste mensen hun stofzuiger niet efficiënt opladen?

Met behulp van een geïntegreerde oplaadindicator kun je zorgen voor optimaal opladen en zo de levensduur van de batterij verlengen.

Deskundigen raden aan het batterijniveau tussen 20 en 80 procent te houden.

Vermogen

De meeste mensen denken aan het vermogen van een apparaat als zijn wattage. Het aantal watt zegt echter niets over hoe schoon de te reinigen vloer of het te reinigen oppervlak uiteindelijk wordt.

De zuigkracht, die wordt uitgedrukt in PA, kan voor een handstofzuiger liggen tussen 4500 en 24000 PA. Dit geeft de zuigkracht van de stofzuiger aan. De zuigkracht is van belang, afhankelijk van waarvoor hij gebruikt wordt.

Een lage zuigkracht is voldoende voor een paar kruimels op de vloer. Maar als de handstofzuiger gebruikt gaat worden voor hardnekkig vuil, kan een grotere zuigkracht wel eens voordelig zijn.

Hoe lager de zuigkracht van de handstofzuiger, hoe lager het lawaai en het stroomverbruik.

Capaciteit

De capaciteit van een handstofzuiger kan verschillen naargelang hij gebruikt wordt voor nat stofzuigen of droog stofzuigen. De zuigcapaciteit kan bijvoorbeeld 0,1 liter zijn voor nat zuigen en 0,6 liter voor droog zuigen.

In het algemeen is de capaciteit voor droogzuigen tussen 0,2 en 1 liter. Dit aankoopcriterium bepaalt hoe vaak de stofzuiger of de stofzuigerzak geleegd moet worden.

Als je grotere oppervlakken wilt schoonmaken, moet je ervoor zorgen dat de capaciteit groot genoeg is om je later extra werk te besparen.

Accessoires

Een handstofzuiger biedt een scala aan accessoires, zoals:

 • Bijlagen
 • Wandbevestiging
 • Laadindicator

Afhankelijk van het oppervlak dat je wilt schoonmaken, heb je verschillende opzetstukken nodig om het stofzuigen te vergemakkelijken. In principe worden een standaard mondstuk, een borstelhulpstuk en een spleetmondstuk meegeleverd.

Je kunt het standaard mondstuk gebruiken voor alle gladde oppervlakken, zoals de vloer. Het borstelhulpstuk is zeer geschikt voor tapijten, omdat het diep in de tapijtvezels kan reiken en zo het vuil optimaal uit het tapijt kan verwijderen.

Het spleetmondstuk is door zijn smalle vorm ontworpen voor hoeken en randen. Behalve de conventionele hulpstukken zijn er nog een aantal andere hulpstukken die zelden in de leveringsomvang worden opgenomen.

Dit zijn onder andere elektrische opzetstukken, opzetstukken voor huisdierenhaar, verlengbuis, bekledingszuigmond en zuigborstel.

Een verkeerde keuze van hulpstukken kan de te reinigen oppervlakken beschadigen. Daarom zijn er verschillende opzetstukken voor stofzuigers voor verschillende oppervlakken en texturen.

Een wandhouder zorgt voor plaatsbesparend opbergen van de handstofzuiger. Zo kun je de stofzuiger uit de weg zetten en tegelijk opladen.

Bovendien kun je snel en gemakkelijk bij de handstofzuiger en laat je je huis er tegelijk opgeruimd uitzien. Een oplaadindicator laat je de toestand van de batterij zien.

Zo weet je altijd precies hoeveel batterij de handstofzuiger nog heeft of wanneer de handstofzuiger volledig opgeladen is.

Volume

Volgens de wet mag de handstofzuiger een volume van 85 decibel niet overschrijden.

Het volume van de handstofzuiger speelt een belangrijke rol, vooral voor mensen met een gevoelig gehoor, en draagt zo bij tot het comfort. Vooral als je huisgenoten, huisdieren of kleine kinderen in huis hebt, is het volume een belangrijk aankoopcriterium.

Het geluidsniveau van een handstofzuiger ligt meestal tussen 70 en 87 decibel. Een volume tussen 70 en 75 decibel wordt als bijzonder aangenaam ervaren.

Hoover: veel gestelde vragen en antwoorden

In de volgende paragrafen hebben we de belangrijkste vragen geselecteerd en beantwoord, zodat je geen onbeantwoorde vragen meer hebt voor je een aankoopbeslissing neemt. Deze gids helpt je de perfecte stofzuiger voor jou te vinden.

Wat is een handstofzuiger?

Een handstofzuiger is een elektronisch apparaat dat vuil en stof opzuigt. Met een snoerloze stofzuiger vermijd je problemen als geen stopcontact in de buurt hebben, het snoer te kort zijn of aan meubels blijven haken.

Een handstofzuiger is bijzonder voordelig als je alleen snel een paar kruimels of haren van huisdieren wilt verwijderen. Stofzuigen in de auto is ook kinderspel met een handstofzuiger. Dit productkenmerk bespaart tijd en moeite, want er is geen kabel nodig.

Handstaubsauger-1

De handstofzuiger kan op allerlei manieren gebruikt worden, dankzij de verschillende opzetstukken. Je kunt er elk oppervlak mee reinigen, zoals vloeren, tapijten of meubels.
(Image source: pexels.com / Cottonbro)

Een handstofzuiger verschilt dus vooral van een gewone stofzuiger in de criteria: Grootte, gewicht, levensduur van de batterij, vermogen en de bijbehorende flexibiliteit.

Welke soorten handstofzuigers zijn er?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie soorten handstofzuigers. Elk type heeft zijn voor- en nadelen.

Om je een beter overzicht te geven, hebben we een tabel samengesteld.

Soorten Voordelen Nadelen
Handstofzuiger op batterijen Compact, licht, flexibel, snoerloos Lager vermogen, korte levensduur van de batterijen, minder capaciteit
Snoerloze handstofzuiger Hoger vermogen, meer capaciteit, snoerloos Minder compact, zwaarder, groter, lawaaieriger
Handstofzuiger met snoer Hoger vermogen, meer capaciteit, hoeft niet opgeladen te worden Niet snoerloos, minder flexibel,

Er zijn echter ook 2-in-1 steelstofzuigers die de voor- en nadelen van een snoerloze steelstofzuiger en een snoerloze stokstofzuiger combineren.

Je hebt dus eigenlijk een stokstofzuiger, maar je kunt hem aan de voorkant losmaken. Je hebt dan een snoerloze handstofzuiger.

Welke handstofzuiger is geschikt voor mij?

Afhankelijk van waar je de stofzuiger vooral voor wilt gebruiken, kun je kiezen uit verschillende soorten stofzuigers.

 • Snoerlozehandstofzuiger: We raden een snoerloze handstofzuiger aan als je snel vuil van de vloer, in de auto of van meubels wilt verwijderen. Dankzij zijn lichte gewicht, kleine afmetingen en snoerloze werking kun je de handstofzuiger snel overal mee naartoe nemen.
 • Snoerlozestofzuiger: We raden een snoerloze stofzuiger aan als je grotere oppervlakken wilt schoonmaken. In tegenstelling tot snoerloze handstofzuigers heb je een steel en hoef je dus niet gebogen over de vloer te stofzuigen. Snoerloos stofzuigen geeft je de vrijheid om overal in je huis te stofzuigen zonder dat je een stopcontact in de buurt hoeft te hebben.
 • Stofzuiger met snoer: Een stofzuigermet snoer heeft meer kracht dan snoerloze stofzuigers. We raden het aan als je niet alleen een paar stofdeeltjes wilt verwijderen, maar ook grotere voedselresten of kruimels wilt opzuigen, bijvoorbeeld. Wel moet je letten op de lengte van het snoer of op nabijgelegen stopcontacten.

Hoeveel kost een handstofzuiger?

De prijs van een handstofzuiger varieert naargelang het model. Zo kunnen handstofzuigers die een lager vermogen of een langere batterijduur hebben veel goedkoper zijn dan handstofzuigers met een hoger vermogen of een langere batterijduur.

Online zijn handstofzuigers te koop voor slechts €25. De levensduur van de batterij van goedkopere handstofzuigers is ongeveer 25 minuten en de zuigkracht is slechts 4500 PA.

Een hogere prijs betekent niet per se een betere kwaliteit.

Duurdere handstofzuigers kosten soms tot €750. Deze hebben meestal een batterijlevensduur van minstens een uur en een zuigkracht van 20 000 PA of meer.

Een hogere prijs rechtvaardigt echter niet noodzakelijk een betere kwaliteit. Zo is het volume van duurdere modellen meestal luider omdat het vermogen ook hoger is.

Wat zijn de alternatieven voor handstofzuigers?

Als je nog niet zeker weet of je een handstofzuiger wilt kopen en daarom eerst de alternatieven wilt doornemen, hebben we hieronder een tabel met diverse alternatieven voor handstofzuigers voor je samengesteld.

Alternatief Beschrijving
Vloerstofzuiger Een gewone vloerstofzuiger is alternatief nummer één. Een gewone stofzuiger doet het werk net zo goed als een handstofzuiger en heeft meestal een grotere zuigkracht.
Robotstofzuiger Een robotstofzuiger verzamelt vuil en werkt vanzelf. Dit maakt het uitstekend geschikt voor bijvoorbeeld huisdierenhaar. Een groot voordeel hier is dat je de robotstofzuiger niet hoeft te bedienen en dus tijd bespaart.
Stofmop Als je alleen snel en gemakkelijk stof van de meubels wilt verwijderen, kun je ook gewoon een stofmop gebruiken.

Wat is het verschil tussen een handstofzuiger en een vloerstofzuiger?

De term vloerstofzuiger verwijst naar de gewone stofzuiger die je over de vloer trekt. Om de verschillen, voordelen en nadelen van vloerzuigers ten opzichte van handzuigers aan te tonen, hebben we een tabel voor je gemaakt.

Voordelen
 • Hoger vermogen
 • Meer capaciteit
 • Uitgerust met wieltjes
 • Je hoeft niet na te denken over opladen
Nadelen
 • Met koord
 • Meer gewicht
 • Niet flexibel te gebruiken
 • Eerder minder geschikt voor meubeloppervlakken
 • Minder compact en plaatsbesparend

Zoals je ziet zijn er voordelen en nadelen aan beide soorten stofzuigers. Afhankelijk van welke eigenschappen je meer waardeert en waarvoor je de stofzuiger wilt gebruiken, is het ene of het andere model meer de moeite waard.

Wanneer en hoe maak ik een handstofzuiger zonder zak leeg?

Je kunt zien wanneer je een handstofzuiger moet legen als het reservoir helemaal vol zit met vuil of als hij minder zuigkracht heeft dan gewoonlijk. Om een zakloze stofzuiger te legen, haal je de houder voorzichtig uit de stofzuiger en doe je de inhoud in een vuilniszak.

Idealiter zet je de zak naast je neer, zodat er geen vuil op de vloer valt. Je kunt de bak dan met water omspoelen en helemaal laten drogen. Af en toe kun je ook de buis, de opzetstukken en het filter schoonmaken.

Hierdoor kan de zuigkracht tot 50% afnemen. Bovendien draagt een stofzuiger zonder zak bij tot duurzaamheid, omdat je geen extra stofzak nodig hebt.

Conclusie

De handstofzuiger is snel bij de hand als je gewoon even wilt stofzuigen. De batterij-aangedreven handstofzuiger overtuigt door zijn flexibiliteit, zodat je hem kunt gebruiken zonder je zorgen te hoeven maken of er wel een stopcontact in de buurt is of dat het snoer lang genoeg is.

Je kunt hem dus soepel gebruiken in de garage of in de auto. Je kunt de snoerloze handstofzuiger ook gebruiken voor een paar kruimels of haren van huisdieren in de flat. Verschillende soorten handstofzuigers kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden.

Je hoeft je echter niet tot één soort te beperken. Je kunt bijvoorbeeld een snoerloze handstofzuiger kopen als aanvulling op een vloerstofzuiger.

Foto bron: Maltsev/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies