Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

21Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

34Verzamelde opmerkingen

Slagroom kloppen, deeg mengen, brooddeeg kneden – het is moeilijk je een keuken voor te stellen zonder een handmixer. Of je nu een eenvoudige cake wilt maken of een pizzadeeg voor de volgende familieavond, een handmixer maakt het bijzonder snel en gemakkelijk om verschillende ingrediënten te verwerken.

Zowel professionele als amateurbakkers gebruiken het kleine keukengadget en toveren er in een handomdraai heerlijke gerechten mee tevoorschijn. Maar welke soorten handmixers zijn er en wat is echt belangrijk bij de aanschaf ervan?

In deze gids hebben we een lijst van de verschillende soorten handmixers samengesteld en al je vragen over dit onderwerp beantwoord.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Een handmixer, ook wel handmixer of handmixer genoemd, is een elektrisch keukenapparaat voor het roeren, kloppen of kneden van verschillende soorten voedsel. Dankzij de eenvoudige handbediening kan het toestel op vele manieren gebruikt worden.
  • Met garde, deeghaak of staafmixer – je kunt kiezen uit een grote selectie hoogwaardige handmixers met diverse opzetstukken. Andere hulpstukken ronden je set af.
  • Als je een handmixer koopt, zoek dan naar voldoende vermogen van 300 tot 500 watt, een hoogwaardige afwerking en een gemakkelijke bediening. Dit bespaart je veel werk en zorgt voor een perfect resultaat.

Handmixer: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor handmixers

Waar moet ik op letten als ik een handmixer koop? Om je te helpen een beslissing te nemen, vind je in de volgende paragrafen enkele koop- en beoordelingscriteria die je kunt gebruiken om verschillende modellen met elkaar te vergelijken. Samengevat zijn dit de volgende criteria:

Vermogen

Het vermogen van een handmixer wordt gegeven in Watt (W) en beschrijft de maximale weerstand die het apparaat kan overwinnen. Dit betekent echter niet de werkelijke kracht die tijdens de verwerking op het deeg wordt overgebracht.

Behalve een hoog vermogen zijn ook de soort tandwiel en de bewerking belangrijke factoren. Handmixers hebben meestal een vermogen van tussen de 200 en 750 watt. Een motorvermogen van tussen 300 en 500 watt wordt voldoende geacht, vooral als je vooral lichte deegsoorten of crèmes wilt maken.

Tijdens lange werk- en kookprocessen waarbij de handmixer enkele minuten in werking is, kan hij gemakkelijk oververhit raken. In dit geval is een krachtiger model van 500 tot 750 watt aan te bevelen.

Snelheidsinstellingen

De meeste handmixers zijn uitgerust met een schakelaar waarmee je verschillende snelheidsinstellingen kunt instellen. Hoe meer niveaus er zijn, hoe fijner de snelheid kan worden gekozen bij het mengen.

De meeste handmixers hebben vijf snelheidsstanden, die voldoende zijn voor normale ingrediënten en hoeveelheden. Er zijn echter ook modellen die een extra turbofunctie hebben en zo snel mengen op een bijzonder hoog niveau mogelijk maken.

Afhankelijk van hoe je de blender wilt gebruiken, bijvoorbeeld om room op te kloppen, is de hoogst mogelijke snelheid voordelig. Je moet echter altijd voorzichtig zijn, want bij hogere snelheden kan het apparaat snel oververhit raken.

Gewicht en hanteerbaarheid

Bij de aanschaf van een handmixer moet je altijd rekening houden met het gewicht en de hanteerbaarheid van het product. Als de handmixer te zwaar is, kan het werken met zwaardere degen snel vermoeiend en pijnlijk worden.

Je moet er ook voor zorgen dat het toestel gemakkelijk te bedienen is en dat alle schakelaars binnen handbereik zijn. In de regel wegen handmixers tussen 0,9 en 1,3 kilo. Het mag echter niet minder zijn, want een laag gewicht kan ook wijzen op slecht vakmanschap.

Vakmanschap

Vakmanschap is een belangrijk criterium bij de keuze van een zowel hoogwaardige als veilige handmixer. Dit komt omdat materiaal van lage kwaliteit snel stuk kan gaan tijdens het mengen, vooral als de weerstand hoog is.

De meeste staafmixers hebben een kunststof behuizing, die in principe hittebestendig is en de inwendige werkingen beschermt. Bovendien zijn de meeste hulpstukken van roestvast staal, dat zeer robuust en duurzamer is dan materialen met een hoog plastic gehalte.

Ga bij de aanschaf van een handmixer ook na of hij vaatwasmachinebestendig is.

Uitrusting en toebehoren

Afhankelijk van de handmixer zijn er verschillende hulpstukken en extra producten verkrijgbaar. Twee opzetstukken zijn standaard, en fabrikanten leveren meestal twee deeghaken en twee gardes bij de aankoop.

De populairste klassiekers onder de accessoires zijn opzetstukken voor staafmixers, gardes en geïntegreerde mengkommen, en diverse maat- en mengbekers. Maar ook een hakmechanisme of een universele hakker worden soms meegeleverd en kunnen, behalve klassieke kook- en bakcreaties, ook steviger ingrediënten zoals noten of chocolade verwerken.

Gids: Veelgestelde vragen over handmixers uitvoerig beantwoord

In deze gids willen we je een intensiever inzicht geven in het onderwerp handmixers door de belangrijkste en meest gestelde vragen over dit onderwerp samen te stellen.

Wat is een handmixer en waar gebruik ik hem voor?

Een handmixer, ook handmixer of handmixer genoemd, is een technisch keukenapparaat dat gewoonlijk gebruikt wordt voor het mengen van vloeibare en deegachtige voedingsmiddelen of het opkloppen van room en crèmes en dat, zoals de naam al doet vermoeden, daarvoor eenvoudig in de hand gehouden kan worden.

De handmixer bestaat uit een motor die tussen 200 en 750 watt vermogen kan leveren en die vaak in een plastic behuizing is gevat. De meeste modellen zijn aangevuld met ofwel twee roerstaafjes ofwel deeghaken, die in de daarvoor bestemde inkepingen gestoken worden.

Een uitwerpknop maakt het gemakkelijk de hulpstukken te verwijderen en ze grondig schoon te maken. Een klassieke handmixer heeft meestal vijf snelheidsstanden. Een turbofunctie kan als optie gekozen worden.

Handrührgerät-1

Handmixers zijn echte alleskunners voor koken en bakken. Je kunt ze gebruiken om gemakkelijk cakebeslag en crèmes te roeren, eieren te kloppen of slagroom te kloppen.
(Image source: Congerdesign / Pixabay)

Handmixers zijn heel handige hulpjes in de keuken. Dankzij de verschillende hulpstukken zijn er veel mogelijkheden om zo’n apparaat te gebruiken.

Kloppers zijn bijvoorbeeld ideaal voor het roeren van vloeistoffen, gardes voor het kloppen van eieren en slagroom, deeghaken voor brood- of taartdeeg, blenders voor fruit en groenten of een hakmolen voor noten en chocolade.

Hoeveel watt moet een handmixer minstens hebben?

Het vermogen van je handmixer hangt in principe af van waar je hem voor wilt gebruiken. Wil je af en toe een cake bakken of een snelle crème opkloppen?

Dan is een toestel met 300 tot 450 watt zeker voldoende. In principe hangt het vermogen dat je nodig hebt af van de consistentie die je wilt. Vloeibare ingrediënten kunnen al gemengd worden met handmixers met een lager vermogen.

Maar als je hogere eisen stelt en je bijvoorbeeld zware degen wilt verwerken, of het apparaat regelmatig gebruikt, dan moet je de voorkeur geven aan een krachtig model met minstens 450 watt of meer.

De volgende tabel geeft een duidelijk overzicht:

Wattage Beoogd gebruik
200 – 300 Watt Lichte / vloeibare gerechten (bv. sauzen of slagroom)
300 – 450 Watt Gemiddeld deeg (bv. taartdeeg)
450 – 750 Watt Zwaar deeg (bv. brooddeeg of gistdeeg)

Een hoog wattage alleen is geen duidelijke indicator van hoge kwaliteit. Niettemin biedt het vermogen in watt je enige oriëntatie bij het kopen van een geschikte handmixer.

Welke alternatieven zijn er voor de klassieke handmixer?

De staafmixer en de keukenmachine zijn twee populaire alternatieven voor de traditionele handmixer, die hun sterke punten op heel verschillende gebieden laten zien. De staafmixer scoort punten door zijn gemakkelijke en ergonomische hantering en zijn ruimtebesparende en veelzijdige all-round talent.

In de basisversie bestaat de blender uit een body, verschillende snelheidsstanden en een blenderstaaf met draaiende messchijven. Het is ideaal voor het bereiden van romige soepen en sauzen, smoothies of allerlei soorten dipsausjes.

Maar ook kruiden of noten kunnen in kleine hoeveelheden gehakt worden. Maar ijs, bevroren fruit en bijzonder harde ingrediënten zijn meestal ongeschikt voor de staafmixer.

Keukenmachines, daarentegen, zijn de geschikte keuze vooral voor inspannend en tijdrovend werk, zoals het kneden van zwaar gistdeeg. Veel handmixers zijn hier niet relatief robuust genoeg voor en falen in deze taak.

Bovendien kunnen keukenmachines op allerlei manieren gebruikt worden, dankzij hun vermogen van tot wel 2000 watt en het gebruik van verschillende opzetstukken. De nadelen zijn echter de hogere prijs en de moeilijkere hanteerbaarheid. Bovendien nemen keukenmachines meestal veel meer plaats in.

Wat kost een handmixer?

De prijs van een handmixer hangt vooral af van de prestaties en het vakmanschap van het apparaat, en van de extra producten die erbij geleverd worden. Voor een eenvoudige handmixer ligt de prijs meestal tussen €20 en €70, oplopend met het aantal accessoires.

Je kunt een overzicht krijgen met behulp van deze tabel:

Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd (20 – 70 €) Klassieke handmixer (inclusief twee opzetstukken)
Middelgeprijsd (40 – 100 €) Handmixer met opzetstuk (bv. Blender of mengkom) of bijzonder krachtige motortechniek
Hooggeprijsd (vanaf 100 €) Handmixer in een set (verschillende hulpstukken, bv. universele hakmolen of diverse bakjes)

In de prijsklasse tussen 20 en 70 € vind je een keur aan producten van bekende fabrikanten, die bij uitstek geschikt zijn om eenvoudige gerechten te bereiden en goede prestaties bieden.

Conclusie

Handmixers behoren tot de alleskunners van de keuken en blijken in elk huishouden bijzonder nuttig. Of je er nu voedsel mee roert of deeg mee kneedt, handmixers overtuigen door hun grote verscheidenheid aan toepassingen.

Dankzij een breed gamma aan prestaties is er voor bijna elke voorkeur een geschikt toestel tegen een optimale prijs-prestatie verhouding. Bij het kopen van een handmixer kunnen een paar criteria je helpen verschillende modellen te vergelijken.

Het vermogen in watt, de aanwezigheid van verschillende snelheidsstanden, de gemakkelijke hanteerbaarheid en de hoge kwaliteit van het vakmanschap en de functies zijn belangrijke criteria. Let er bij het kopen echter altijd op dat het betreffende model bij jou en je behoeften past.

(Afbeelding bron: Congerdesign / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies