handdoeken in de badkamer
Laatst bijgewerkt: 17-12-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

16Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

72Verzamelde opmerkingen

Handdoeken zijn onmisbare artikelen in huis. Van de kleintjes waar je je handen mee afdroogt tot de grotere die je gebruikt na het douchen of baden. En hoewel de meesten van ons niet veel aandacht aan ze besteden, is het belangrijk om te weten van welk materiaal ze zijn gemaakt om niet voor verrassingen te komen te staan bij de eerste wasbeurt.

Aangezien er handdoeken in verschillende kleuren, texturen en maten zijn, is het goed om te weten waar je op moet letten voordat je er één of meer koopt. Je wilt uiteraard dat je handdoeken niet na een paar keer wassen al verbleekt zijn of dat ze hun functie, het afdrogen, niet goed vervullen.

Belangrijk om te weten

 • Wil je lang plezier hebben van je handdoek, kies dan altijd 100% katoen. Katoenen handdoeken absorberen goed en blijven lang mooi, ook bij herhaaldelijk wassen op 60° C.
 • Handdoeken moeten regelmatig gewassen worden. Vooral als je dezelfde handdoek gebruikt om je gezicht, lichaam of handen mee af te drogen.
 • Het is raadzaam om gemeenschappelijke handdoeken vaker te wassen. Bijvoorbeeld, de handdoek die je naast het wasbakje op het toilet hangt voor het wassen van je handen.

Onze selectie: De beste handdoeken op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste handdoeken die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

De beste set van 10 badhanddoeken


AffiliateLinkDeze set van 10 Byklund badhanddoeken is heel populair vanwege de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. De handdoeken van 50 x 100 cm zijn gemaakt van 100% katoen en hebben een gewicht van 500g/m2.

De handdoeken van hotelkwaliteit drogen goed en kunnen tot 40°C gewassen worden. Ze zijn verkrijgbaar in 11 neutrale kleuren.

Het beste strandlaken


AffiliateLinkDit Beach strandlaken van Lucca is gemaakt van katoen en velours en meet 100 x 200 centimeter. Het materiaal voelt aan beide kanten heerlijk zacht aan, absorbeert goed en is sneldrogend. Dit is bijzonder handig op het strand en in het zwembad.

Het strandlaken is tevens te wassen op 40 graden en is verkrijgbaar in 6 verschillende kleuren, allemaal met dezelfde “BEACH” print.

De beste luxueuze badgoedset


AffiliateLinkDeze luxe badset Pure van Seahorse bestaat uit 3 handdoeken van 60 x 110 cm, 1 douchelaken van 70 x 140 en 3 washandjes van 16 x 21 cm. De handdoekenset is gemaakt van zware 550 gr/m2 katoenen badstof en voelt zeer comfortabel en zacht aan.

De handdoeken kunnen tot 60°C gewassen worden en zijn verkrijgbaar in 15 kleuren. Dankzij hun elegante ontwerp staan ze ook nog eens heel mooi in je badkamer!

De beste set gastendoekjes


AffiliateLinkDeze set van 6 gastendoekjes van Byrklund Bath Basics lijn is gemaakt van 100% biologisch katoenen badstof en heeft een gewicht van 500g/m².

De gastendoekjes zijn ideaal om naast de wasbak te hangen, om je handen en/of gezicht mee te drogen. Ze zijn verkrijgbaar in 12 kleuren en je kunt van dezelfde lijn ook badlakens en washandjes kopen.

Shopgids : Alles wat je moet weten over handdoeken

Het is een goed idee dat je voordat je één of meer handdoeken koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

meisje met handdoeken

Wil je lang plezier hebben van je handdoek, kies dan bij voorkeur voor 100% katoen.  (Bron: Lightfieldstudios: 89775828/ 123rf.com)

Welke soorten handdoeken zijn er?

Handdoeken zijn essentieel voor je persoonlijke hygiëne, dus het is belangrijk om ze voor meerdere doeleinden te hebben. Ze zijn noodzakelijk voor het wassen van je handen of voor de douche, maar er zijn andere soorten, afhankelijk van hun grootte, zoals je hieronder zult zien.

 • Wastafelhanddoek. Ze worden gebruikt om de handen af te drogen en de grootte is meestal 40 x 70 centimeter.
 • Toilethanddoek of gastendoekje. Deze meet meestal 30 x 50 centimeter.
 • Handdoek. Ze worden gebruikt na het douchen en meten meestal 50 x 100 centimeter.
 • Badhanddoek of badlaken. Hun afmetingen zijn meestal 70 x 140.
 • Strandlaken: Deze meten meestal 100 x 150 centimeter.

handdoeken op een houten plank

Handdoeken moeten regelmatig gewassen worden (Bron: Dolgachov: 45904913/ 123rf.com)

Hoe wordt de kwaliteit van de handdoeken bepaald?

Dit is afhankelijk van het soort materiaal dat wordt gebruikt bij de productie, het gewicht en de dichtheid. Het gewicht geeft het gewicht van een handdoek per vierkante meter aan. Hoe hoger het gewicht, hoe hoger de kwaliteit van de handdoek en het absorptievermogen. Er wordt een goede kwaliteit geboden vanaf 500 gram.

Hoe kan ik vermijden dat mijn handdoeken gaan pluizen?

Laat de handdoeken eerst twee tot drie uur weken in een bak met water, zout en azijn. Doe de handdoek vervolgens in de wasmachine, maar zonder gebruik te maken van wasverzachter. Je zult zien dat ze niet meer pluizen. Maar volg altijd de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant voordat je iets anders doet.

Hoe vermijd je die schimmelgeur uit je handdoeken?

Een van de meest voorkomende fouten die we maken nadat we uit de douche stappen, is dat we de handdoek in de badkamer laten hangen. Dit is de oorzaak van de slechte geur. Daarom is het beter om je natte handdoeken direct op een geventileerde plaats op te hangen.

Hoe vaak moet je je handdoeken wassen?

Volgens de Cleveland Clinic is het aan te raden om je douchehanddoek minstens één keer per week te wassen, terwijl de handdoekjes bij de wasbak twee keer per week moeten worden verwisseld. Hierdoor wordt voorkomen dat bacteriën en microben in de handdoeken aanwezig zijn.

handdoeken in de poetsruimte

Het is raadzaam om gedeelde handdoeken vaker te wassen. (Bron: Belchonock: 112071411/ 123rf.com)

Hoe kan ik mijn handdoeken schoon houden?

Het is essentieel dat je handdoeken perfect schoon zijn, zodat ze geen bacteriën en vuil verspreiden. Daarom bieden we je hieronder een lijstje met de belangrijkste aanbevelingen om ze langer schoon te houden:

 • Deel de handdoek niet met andere leden van het huishouden als ze een huidziekte hebben.
 • Koop voor je kinderen aparte handdoeken omdat ze hun handen niet altijd goed wassen.
 • Deel de handdoek waar je je mee afdroogt met niemand.
 • Laat je natte handdoeken niet in de badkamer hangen, maar hang ze op een geventileerde plaats op.

Hoe blijven mijn handdoeken langer mooi?

Veel mensen merken na een aantal keren wassen dat hun nieuwe handdoeken stijver en stugger worden, terwijl ze zo heerlijk zacht aanvoelden. Om te kunnen blijven genieten van je handdoeken moet je ze ook op een goede manier wassen:

Temperatuur

Een van de meest voorkomende fouten bij het wassen van handdoeken is het kiezen van het verkeerde wasprogramma. Hoewel we het gevoel hebben dat heet water beter reinigt, kan het de stof en de kleur van de handdoeken beschadigen, dus het is het beste om te kiezen voor korte wasprogramma’s van 30 of 40°C.

Azijn en waspoeder

Een veelgemaakte fout is het gebruik van wasverzachter, omdat het je handdoek in schuurpapier verandert als hij eenmaal droog is. Het meest aan te bevelen is het mengen van waspoeder en azijn, omdat dit mengsel niet alleen de handdoek desinfecteert, maar deze er ook zacht en nieuw uit laat zien.

Wasmachine

Hoewel het waar is dat bij het wassen de wasmachine moet worden gevuld om verspilling van water en energie te voorkomen, in het geval van de handdoeken kan is het de moeite waard om er een uitzondering op te maken. Het is belangrijk dat ze goed kunnen draaien in de trommel om te voorkomen dat de vezels hun zachtheid verliezen. Was ze altijd apart van je overige was.

Doe je handdoeken in de droger

Als je handdoeken in de buitenlucht laat drogen of aan het droogrek op zolder, dan worden de handdoeken vaak wat stijver als ze opgedroogd zijn. Kies een droogprogramma dat niet te heet is, zodat de katoenvezels van je handdoek niet beschadigen. Als het programma klaar is moet je de handdoeken direct uit de droger halen voor het meest zachte resultaat.

meisje komt uit de douche

Handdoeken zijn essentieel voor je persoonlijke hygiëne, dus het is belangrijk om ze voor meerdere doeleinden te hebben. (Bron: Macniak: 93933411/ 123rf.com)

Hoeveel handdoeken moet ik in huis hebben?

Voor sommige experts in deze zaken is het noodzakelijk om tenminste vijf badhanddoeken per persoon te hebben. Maar andere specialisten in deze materie zijn van mening dat zo’n hoog aantal niet nodig is omdat ze slechts om de drie of vier dagen gewassen hoeven te worden. Misschien is een redelijk aantal drie handdoeken per persoon.

gestapelde badhanddoeken

Was je handdoeken altijd apart van je overige was. (Bron: Tashka2000: 50552353/ 123rf.com)

Samenvatting

Het is niet zo makkelijk om een goede handdoek te kiezen, daarom het is belangrijk dat je rekening houdt met een aantal aspecten, zoals het ontwerp, de afmetingen of het dichtheid van het weefsel. In ieder geval hopen we dat deze shopgids je heeft geholpen bij het kiezen van de meest geschikte set handdoeken voor jou en/of je gezin.

Vergeet niet dat ook de grootte, dikte en kwaliteit belangrijke elementen zijn om handdoeken te vinden die perfect passen bij je behoeften. Kies altijd voor 100% katoen en volg onze tips op voor het onderhoud van je nieuwe handdoeken, zodat ze jarenlang mee zullen gaan!

Vond je onze shopgids over handdoeken interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Tashka2000: 50552237/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies