Laatst bijgewerkt: 15-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

17Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

62Verzamelde opmerkingen

Als je met civiele bouw werkt of gewoon bij een verbouwing betrokken bent, zul je op een bepaald moment met een hamer te maken krijgen. Wil je meer weten over dit hulpmiddel? Dan ben je bij het juiste artikel aanbeland!

Hamers worden in verschillende vormen op de markt aangeboden, maar de voornaamste functie is het slopen van kolommen, oppervlakken of voltooide bouwwerken. In de volgende regels zullen we het hebben over alles wat belangrijk is om te weten voordat je je gereedschap koopt. Blijf bij ons en word een expert op dit gebied!
Belangrijk om te weten

 • De hamer lijkt fysiek op een boormachine, maar is groter en krachtiger. Hij is in staat veel grotere gaten te boren, en wordt ook efficiënt ingezet bij sloopwerkzaamheden.
 • Bouw- en sloopdiensten, reiniging van in muren ingebed vuil en sommige industrieën zijn de sectoren die het meest hamers nodig hebben.
 • Van de belangrijkste specificaties van de hamers moeten we de kracht, het vermogen om te perforeren en de slagkracht benadrukken.

Hamer: Onze selectie

Shopgids Hamer: Alles wat je moet weten

Wat onderscheidt een pneumatische hamer nu van een elektrische? En een breker van een boormachine? Wat zijn de voordelen van dit gereedschap, boven andere boor- of sloopgereedschappen?

Volg onze koopgids voor de antwoorden op al deze vragen!

Imagem mostra um homem usando um martelete para derrubar uma parede.

De hamer is het beste gereedschap om muren af te breken. (Bron: Dmitry Kalinovsky/ 123rf.com)

Wat is een hamer en waar wordt hij voor gebruikt?

De hamer is een werktuig dat gebruikt wordt in de bouw, renovatie en sommige industrieën. Het heeft een lichte fysieke gelijkenis met een boormachine, maar het is groter en gebruikt andere bits. Hij kan elektrisch of pneumatisch zijn.

De belangrijkste functie van de hamer is slopen. Het is in staat kolommen, stukken beton en metselwerk af te breken. Je kunt er ook in verschillende materialen mee boren, maar met veel meer kracht en efficiëntie dan met een gewone boormachine.

Wat gaten betreft, kan de hamer gebruikt worden om er bijvoorbeeld dakgoten, pijpen en PVC buizen in te steken.

Een ander veelgebruikt gebruik is het verwijderen van pleister, cementresten of ander vuil van muren, bakstenen of bouwsels. Het is dus gemakkelijk te zien waarom de hamer zo belangrijk is binnen de bouwnijverheid.

Wist je dat de eerste boorwerktuigen aan het begin van de 19e eeuw verschenen? Aanvankelijk werkten ze via luchtcompressie en al gauw werden ze erg belangrijk op gebieden als mijnbouw en tunnelbouw.

De Gotthardpas tunnel, die van groot belang was voor de spoorverbinding tussen Zwitserland en Italië, behoort tot de eerste grote bouwplaatsen waar boorgereedschap gebruikt werd.

Wat zijn de voordelen van een hamer?

Als je een hamer koopt, heb je het meest vooraanstaande gereedschap op de markt voor grootschalig boren, slopen van beton- en metselwerkconstructies, en het opbreken van vloeren en bakstenen.

Hij is in staat al deze functies met grote kracht uit te voeren, waardoor je snel kunt werken en de klus in minder tijd kunt klaren. We kunnen de veelzijdigheid van het gereedschap niet vergeten, zeker niet als het met verschillende fabrieksfuncties wordt geleverd.

Het gebruik van de hamer zelf is vrij eenvoudig, want het gereedschap lijkt op een boormachine. Maar als het om slopen gaat, is het belangrijk dat een vakman toezicht houdt op het werk om structurele schade te voorkomen.

Het grote nadeel van de hamer is dat het gebruik ervan heel specifiek is: het heeft geen zin hem aan te schaffen als je niet werkt op een van de gebieden waar hij nodig is. Wil de investering de moeite waard zijn, dan moet er een voortdurende behoefte aan het hulpmiddel zijn.

Zie hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van de hamer:

Voordelen
 • Het is het beste gereedschap op de markt voor grote boringen en eenvoudige sloopwerkzaamheden
 • Veel modellen zijn veelzijdig, en kunnen meer dan één keer gebruikt worden
 • Het gebruik is eenvoudig, en vereist geen cursussen of opleiding
 • Het geeft wendbaarheid en snelheid aan de werkzaamheden
Nadelen
 • De aanschaf is alleen de moeite waard voor vakmensen die het gereedschap vaak zullen gebruiken
 • Op bouwplaatsen moet het gebruik onder toezicht gebeuren

Welke vakmensen moeten een hamer gebruiken?

Het is erg moeilijk om een hobby of huishoudelijk gebruik voor de hamer te vinden. In de meeste gevallen zullen vakmensen op specifieke gebieden het hulpmiddel gebruiken.

Maar wie zijn die vakmensen? Omdat het gereedschap veelzijdig is, kunnen we verschillende gebieden noemen

 • Professionals in de civiele bouw: op dit gebied zijn hamers het meest nodig. Het gereedschap helpt vooral bij het slopen van bouwwerken, maar het kan ook belangrijk zijn om balken, goten en andere belangrijke delen van een gebouw aan te brengen.
 • Loodgieters: Door zijn grote vermogen om gaten te maken, helpt de hamer bij het inbrengen van PVC buizen en pijpen. Zo wordt het werk van de loodgieters beperkt.
 • Metselaars en schilders: Bij eenvoudige verbouwingen in huis kan de hamer belangrijk zijn bij het uithakken van vloeren of tegels, het schoonmaken van vuile of beschadigde bakstenen of metselwerk, of natuurlijk bij het slopen van een bouwwerk.
 • Beroepsbeoefenaren in specifieke industrieën: Het reinigend vermogen van de hamer is essentieel in sommige industrieën. Bijvoorbeeld die welke ovens met hoge temperatuur gebruiken om hun producten te vormen. De hamer is een prima optie als het erom gaat vuil van de structuur te verwijderen na gebruik.

Er zijn nog meer professionele toepassingen voor de hamer, maar dit zijn de voornaamste. Als je niet op een van de genoemde gebieden werkt, is de meest waarschijnlijke reden dat je het gereedschap nodig hebt, als je zelf je huis verbouwt.

Pneumatische of elektrische hamer?

Er zijn twee soorten hamers wat betreft stroomvoorziening: elektrische, die via een stroomkabel aangesloten moet worden, en pneumatische, die via een luchtcompressor werkt. Uiteindelijk vind je modellen die “2 in 1” genoemd worden en die beide mogelijkheden bieden.

De pneumatische hamer heeft het voordeel dat hij geen elektrische voeding nodig heeft.

Bouw- of renovatiewerk wordt vaak uitgevoerd op afgelegen plaatsen met moeilijke toegang tot elektriciteit. Dit is het eerste duidelijke voordeel van de pneumatische hamer, die geen stroomvoorziening nodig heeft.

Maar er zijn meer voordelen van de pneumatische modellen: ze zijn lichter, wat langdurig werken minder oncomfortabel en duurzamer maakt.

De belangrijkste keuzefactor hier is of je bereid bent meer te betalen voor het pneumatische model en de grootte van je behoefte aan een exemplaar. Als je altijd gaat werken op plaatsen met toegang tot het elektriciteitsnet, is het niet te groot.

We hebben de onderstaande tabel gemaakt waarin we de twee soorten vergelijken:

Elektrische hamer Pneumatische hamer
Manier van aanvoeren Via elektrische kabel Via luchtcompressor
Voordelen Lagere prijs, gemakkelijker om onderdelen en technische hulp te vinden Kan ook gebruikt worden waar geen elektriciteit is, lichter, duurzamer
Nadelen Het gebruik is beperkt tot plaatsen met elektriciteit Vrij hoge prijs vergeleken met de elektrische modellen

Breek of slaghamer?

Een ander verschil dat je in de beschrijvingen van hamers vindt, is de hoofdfunctie van het gereedschap: Boor of breekhamer.

De hamerboor staat dichter bij een boormachine. Zeker, het is een krachtigere versie van een, maar nog steeds beperkt tot het maken van gaten. Hij kan, naar gelang de kracht en de slagkracht, op elk materiaal gebruikt worden.

Bij het slopen is een breekhamer ideaal. Het is verantwoordelijk voor het neerhalen van muren, het breken van bakstenen, balken en beton. Voor schoonmaak- en schraapwerk is hij ook aan te bevelen.

Je vindt ook enkele modellen hamerboormachines en breekhamers voor een iets hogere prijs. Als je beide soorten gereedschap nodig hebt, kan dit een geweldige waarde zijn!

In een andere tabel tonen we je een vergelijking van de twee soorten:

Hamerboormachine Breekhamer
Werking Slagslot Slagsysteem
Peso Modellen zijn er tussen 4 en 13 kg Modellen kunnen oplopen tot 40 kg
Functies Boren van allerlei materialen en constructies Slopen breken van allerlei materialen, schoonmaken en schrapen

Hoe gebruik je een hamer?

Een zwaar werktuig zoals een hamer vereist grote zorgvuldigheid bij het hanteren ervan. Draag op z’n minst een veiligheidsbril, handschoenen en lange mouwen. Gehoorbescherming is ook aan te bevelen vanwege het hoge geluidsniveau dat geproduceerd wordt.

Pas op dat je door het gebruik van je hamer geen ongelukken veroorzaakt met de elektriciteit of het loodgietersnet.

Wees ook extra voorzichtig met waar je het gereedschap gaat gebruiken. Let er bij slopen of boren op dat je geen stroomdraden, met water gevulde leidingen of structuren raakt die ongewenste aardverschuivingen kunnen veroorzaken.

Voor het gebruik van een hamer zijn extra hulpstukken nodig, die dezelfde functie hebben als de boortjes in een boormachine. Hiertoe behoren spijkers, zelfslijpende spijkers, beitels, beitels en, natuurlijk, boren.

Probeer nooit een boor op een hamer te gebruiken. Ongelukken kunnen gebeuren.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Na geleerd te hebben over de toepassingen van hamers, de verschillen tussen soorten en het waarom van het hebben van een hamer, werd de aanschaf gemakkelijker. Maar we hebben nog belangrijke technische criteria te bespreken! We hebben er vier uitgekozen:

Hieronder gaan we dieper in op elk ervan.

Vermogen

Hoe krachtiger een hamer is, hoe meer prestaties hij levert voor zwaar werk. Het zal mogelijk zijn grote kolommen te slopen of te boren in minder tijd en met minder inspanning van de machine en de gebruiker.

Als je van plan bent eenvoudiger werk met je hamer te doen, kun je een model kiezen dat niet zo’n hoog vermogen bereikt. Professionals doen er goed aan modellen aan te schaffen die meer dan 1200 W leveren, omdat ze het gereedschap vaak zullen gebruiken, en waarschijnlijk in situaties die er meer van vragen.

Imagem mostra duas pessoas usando marteletes no piso de um lugar.

Krachtige hamers zijn geweldig voor het openbreken van de vloer van gebouwen. (Image Caption: c_badeja/ Pixabay.com)

Boorcapaciteit

Meestal gemeten in centimeters, geeft de boorcapaciteit aan hoeveel een hamer elk oppervlak kan binnendringen. Deze specificaties zijn zowel per diameter als per diepte gerangschikt.

Voor gebruikers die zwaarder werk moeten doen, is het belangrijk te kunnen rekenen op een optimale boorcapaciteit. De specificaties die je nodig hebt van het ideale gereedschap hangen veel af van de klussen die je ermee wilt doen. De cijfers controleren is belangrijk voor je een definitieve beslissing neemt!

Slagkracht

De slagkracht van een hamer wordt gemeten in joules (J) en geeft nauwkeurig de intensiteit aan van de inslag tussen het gereedschap en het oppervlak waarop het wordt aangebracht. Alleen voor sloopmodellen is dit een belangrijke specificatie.

Een grote slagkracht maakt het leven veel gemakkelijker van wie grote bouwwerken moet slopen.

De eenvoudigste sloophamers hebben meestal ongeveer 2 joule slagkracht, terwijl professionele exemplaren bijna 100 kunnen bereiken. Als je van plan bent grote betonnen constructies neer te halen, is dit misschien de categorie waar een hoog getal je het leven gemakkelijker maakt.

Maak je niet te veel zorgen over de slagkracht als je je hamer alleen voor incidentele klussen gaat gebruiken. Zelfs met minder dan 5 joule kun je in deze gevallen efficiënt werk leveren.

Extra artikelen

Kosteneffectiviteit is van groot belang als je gereedschap koopt. Natuurlijk is het met een hamer niet anders! En wat in dit opzicht veel helpt is de aanwezigheid van extra voorwerpen, die de aanschaf van aparte accessoires overbodig maken.

Tot de meest voorkomende extra voorwerpen voor hamers kunnen we draagkoffers noemen, diverse tips zoals boren en beitels, extra handgrepen voor linkshandigen, en hulpstukken om diepte te meten. Hoe meer het gekozen model biedt, hoe beter!

(Bron van het vrijstaande beeld: Digital Stations/ Flirck.com)

Recensies