Laatst bijgewerkt: 31-07-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

24Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

35Verzamelde opmerkingen

Met het begin van de lente begint al het tuinwerk weer. Als je grond wilt uitgraven, kan een grondboor het werk beslist gemakkelijker maken. In tegenstelling tot een gewone spade, doet een grondboor zijn werk nauwkeurig en snel.

Omdat er veel verschillende soorten grondboren zijn die verschillende voordelen bieden, kan het soms moeilijk zijn te beslissen welke te kopen. We hebben daarom verschillende modellen met elkaar vergeleken. In dit artikel leer je waar je op moet letten bij de aanschaf en hoe je uiteindelijk het juiste model voor je kunt vinden.
Belangrijk om te weten

  • Aardboren zijn er met verschillende lengtes, diameters en andere functies, zodat je de juiste voor je gebruik kunt vinden.
  • Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen handboormachines en elektrische boormachines. Afhankelijk van de soort tuinieren, is een andere het meest geschikt.
  • Grondboren worden niet alleen gebruikt om gaten te graven voor planten, maar ook als je een omheining of een waterput wilt bouwen. Ze zijn veelzijdig.

Grondboor: Onze selectie

Met zo’n ruime keuze aan verschillende modellen is er voor elke behoefte wel een geschikte grondboor. In deze rubriek hebben we onze favorieten voor je samengesteld, zodat je wat hulp hebt bij het nemen van je aankoopbeslissing.

Koop- en beoordelingscriteria voor grondboren

Om het je gemakkelijker te maken je grondboor te kiezen, hebben we de belangrijkste criteria samengevat, zodat je de beste grondboor voor jou kunt vinden. Deze criteria zijn als volgt:

We zullen je nu uitleggen waar je bij deze criteria rekening mee moet houden, zodat je een goed geïnformeerde beslissing kunt nemen.

Boorlengte

Afhankelijk van het voorwerp dat in de grond moet worden gestoken en hoe diep, is een verschillende boorlengte geschikt. Voor kleinere planten in de tuin is een handboor en minder diepe gaten meestal voldoende. Maar als de planten groter zijn en lange wortels hebben, zijn diepere gaten nodig.

Ook als je een schutting wilt zetten of een fundering wilt maken, zoals bij het bouwen in de tuin, zijn langere boren nodig. Elektrische vijzels zijn hier vaak geschikt voor.

Diameter

Net als bij de boorlengte hangt de diameter af van het te boren voorwerp. Grondboren zijn er in een grote verscheidenheid van diameters voor elk soort gat, dus je vindt er beslist de juiste voor jou.

Aandrijvingstype

Je moet het aandrijvingstype schatten, afhankelijk van de hoeveelheid gaten die je moet boren. Als het maar om een paar kleine gaatjes gaat, is een grondboor met handbediening voldoende. Voor grotere en veel gaten is het gemakkelijker een elektrische boormachine te gebruiken.

Dit bespaart je veel moeite en kracht. Elektrische grondboren worden aangedreven door benzine of elektriciteit. Als een boormachine op een benzinetank werkt, kan hij wat aan gewicht winnen. Maar als je elektriciteit gebruikt, kan het onhandig zijn als je geen stopcontact in de buurt hebt.

Gewicht

Het gewicht van een grondboor doet er toe in die zin dat het erg vermoeiend kan zijn om op een groot stuk land veel gaten te boren met een grondboor die veel weegt. Grote gaten, waarvoor gewoonlijk een elektrische grondboor gebruikt wordt, zijn ook moeilijk te graven met een zware boor. Dat komt omdat je het lang moet vasthouden of veel heen en weer moet dragen, afhankelijk van de grootte van het gat. Het is daarom voordelig om bij een aankoop te letten op het gewicht van de aangeboden aardboren.

Steelvorm

Aardboren zijn verkrijgbaar met een steel of met een T-handgreep. De T-handgreep wordt meestal gebruikt voor handboren, omdat je ze zo het beste met de hand kunt draaien. Elektrische boormachines hebben eigenlijk altijd handgrepen aan het stuur. Dit geeft je voldoende controle over de boor, ondanks het externe aandrijfvermogen.

Shopgids grondboor: Alles wat je moet weten

In dit deel leggen we de meest gestelde vragen over vijzels uit, zodat je goed geïnformeerd bent als je een vijzel wilt kopen.

Hoe werkt een grondboor?

Een grondboor wordt gebruikt om gaten te boren. Het wordt op de gewenste plaats in de grond gedraaid om die los te maken en uit te graven. Vaak worden hiervoor spades gebruikt, maar het is veel gemakkelijker om met een grondboor te werken.

Welke soorten grondboren zijn er?

In principe maakt men onderscheid tussen handboren en elektrische boren als je gaten in de aarde wilt boren. Natuurlijk zijn er ook andere boren voor andere materialen, zoals glasboren en diamantboren. Handboren worden met de hand gehanteerd en kosten misschien iets meer moeite om in de grond te draaien. Elektrische boren zijn geschikt voor grotere gaten en besparen je een hoop moeite.

erdbohrer-test

Conventionele grondboren zijn het best voor losse grond zonder grote stenen en wortels. (Image source: Dave Lowe / Unsplash)

De meeste grondboren werken het best als de grond zacht en vlak is. Zo is het het gemakkelijkst om de grond los te maken. Dit betekent dat een conventionele grondboor niet geschikt is voor grond met, bijvoorbeeld, grote wortels of stenen. Er zijn ook grondboren die speciaal voor harde grond gemaakt zijn, bijvoorbeeld slagboren.

Wat kost een grondboor?

De prijs van een grondboor wordt meestal bepaald door het type, de lengte en de diameter. Daarom is er een prijsklasse van goedkoop tot duur. Deze tabel moet je wat meer informatie geven over de mogelijke prijzen van een grondboor:

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd 15 – 30 €) Handboren, kleinere maten, eenvoudige uitvoering
Middel geprijsd 30 – 70 €) Grotere diameters, diverse vormen
Hoog geprijsd 70 – 200 €) Elektrische grondboren, extra hulpstukken

Het blijkt dat je een grondboor voor weinig geld kunt kopen. Als je grotere gaten wilt boren of je werk gemakkelijker wilt maken door een elektrische aandrijving te gebruiken, vind je ook geschikte modellen in de middenprijscategorie en hoger.

Wanneer gebruik je een grondboor?

Een grondboor wordt meestal gebruikt om gaten te graven voor planten, bomen en hekken of poorten in de tuin. Je kunt echter voor elk voorwerp gaten graven, want ze kunnen onafhankelijk van elkaar geboord worden. Daarom kunnen overal waar gaten gegraven moeten worden, grondboren gebruikt worden.

Samenvatting

Hoe diep en breed het gat ook is dat je wilt boren, met een grondboor gaat het snel en gemakkelijk. De uitholling is precies en schoon, zodat je je voorwerp zonder problemen kunt inbrengen. De verschillende modellen vijzels hebben verschillende functies en voordelen.

Afhankelijk van de grondsoort waarvoor je er een nodig hebt en waarvoor je hem wilt gebruiken, kan de ene grondboor geschikter zijn dan de andere. Dit moet je altijd in gedachten houden als je beslist wat je gaat kopen.

(Omslagfoto: Antonina Germanova / 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies