Last updated: 15-08-2021

How we pick our products

13Products analyzed

21Hours invested

3Studies researched

73Comments collected

Er is niets ontspannender dan op elk moment van de dag te nippen van een dampende kop groene thee. Groene thee is een van de krachtigste theesoorten die er zijn, en biedt bij regelmatig gebruik vele voordelen. Hier kom je alles te weten over deze drank en welk merk het beste op de markt is.

Het is geen poespas, geen overdrijving, groene thee is een magische drank en een van de meest geconsumeerde ter wereld. Geen wonder, als je ziet hoeveel kracht de bladeren van deze boom hebben. Daarom zijn er over de hele wereld duizenden fabrikanten van groene thee en is het moeilijk de juiste te kiezen, maar wij zullen je daarbij helpen.
Belangrijk om te weten

  • Groene thee is een aftreksel dat bereid wordt van de bladeren, knoppen en soms twijgen van Camellia sinensis, beter bekend als de theeboom. Groene thee is bekend om zijn grote geneeskrachtige en cosmetische eigenschappen en is de op twee na meest geconsumeerde drank ter wereld.
  • Er zijn enorm veel varianten van groene thee. Elk land heeft zijn eigen soorten, maar er zijn 6 alternatieven die het populairst zijn en van de hoogste kwaliteit; de Japanse Gyokuro, Sencha, Matcha, en de Chinese Lung Ching, Gunpowder en Bi Lou Chun.
  • Om de beste groene thee te kopen raden we je aan rekening te houden met koopfactoren. Voordelen, presentatie, herkomst van de thee en smaak zijn de vier belangrijkste factoren die je laten weten welke van een heleboel produkten de beste kwaliteit is.

Groene thee: Onze selectie

Shopgids Grone thee: Alles wat je moet weten

De koopgids sectie geeft je alle relevante informatie die je moet weten over het product dat je wilt kopen. Er is niets beter dan een klant die weet wat hij wil, hoe hij het wil en die door niemand voor de gek gehouden kan worden. Leer hier meer over groene thee.

Het drinken van thee aan het begin van de dag geeft je een oppepper voor de rest van de dag. (Foto: Maryia Bahutskaya / 123RF)

Wat is groene thee en wat zijn de voordelen ervan?

Groene thee is een aftreksel bereid uit de knoppen en bladeren van de Camellia sinensis of beter bekend als de theeplant. Om deze thee te maken worden de bladeren meestal vers genomen en gerold, en dan gedroogd en soms geroosterd. Groene thee is afkomstig van het Aziatische continent.

De eersten die deze drank ontdekten waren de Chinezen, in feite heeft dit land het grootste aantal theesoorten. De geweldige eigenschappen van deze bladeren gaven het de onderscheiding van een van de beste natuurlijke bronnen van antioxidanten. Het is aan te raden minstens 2 kopjes van deze infusie per dag te drinken.

Advantages
  • Antioxidant, goed voor het immuunsysteem
  • Verbetert de bloedsomloop, spijsvertering, mondgezondheid en regelt de suikerspiegel
  • Levert essentiële voedingsstoffen
  • Kan warm of koud gedronken worden
  • Emotioneel opwekkend
Disadvantages
  • Kan slapeloosheid, hartkloppingen en duizeligheid veroorzaken
  • Overmatige consumptie kan je eetlust doen afnemen en hoofdpijn veroorzaken

Groene thee Gyokuro, Sencha, Matcha, Lung Ching, Gunpowder en Bi Luo Chum – waar moet je op letten?

Er zijn enorm veel verschillende soorten thee, elk met een unieke smaak, aroma en kleur waardoor ze opvallen. In deze rubriek tonen we je de meest bekende en wereldwijd geconsumeerde, waarvan de meeste van Aziatische oorsprong zijn, zodat je diegene kunt kopen die je het lekkerst vindt.

Gyokuro. Het is een groene thee van Japanse oorsprong, waarvan de naam “jade dauw” betekent. Hij is van hoge kwaliteit, gemaakt met de meest malse en delicate knoppen van de Asahi, Okumidori, Yamakai, en

Saemidori soorten vande theeplant. Deze groene thee wordt in de schaduw verbouwd, wat een hoger gehalte aan cafeïne en theanine oplevert.

Sencha. Een andere soort Japanse groene thee die in mei en juni wordt verbouwd. De kwaliteit ervan varieert van gemiddeld tot hoog. De naam betekent “gekookte thee” en slaat op het feit dat hij een paar seconden gekookt wordt om te voorkomen dat de blaadjes oxideren, waardoor hij een andere smaak krijgt. Sencha is de meest geproduceerde thee in Japan en wordt in het buitenland op de markt gebracht.

Matcha. Matcha, de meest populaire Japanse groene thee in het Westen, is een thee van hoge kwaliteit waarvan de productie lijkt op die van Gyokuro, behalve dat de thee uit de zenuw wordt gehaald en alleen de rest wordt verpulverd. Deze variant wordt in dit Aziatische land vaak gebruikt bij de theeceremonie. Het wordt in ons land gemalen verkocht.

Lung Ching. De drakenbron groeit bij het Meer van Hangzhou, waar de enige echte plantage in China ligt. Dit is een groene thee van hoge kwaliteit en een van de meest populaire Chinese soorten in China en de rest van de wereld. Het wordt gemaakt van knoppen en tere blaadjes en kan zowel warm als koud gegeten worden.

Buskruit. Aan zijn gelijkenis met buskruit dankt deze thee zijn naam, en het is een van de populairste groene theeën in China. De bladeren ervan worden tot ballen gerold, zodat ze hun eigenschappen niet verliezen. Het heeft een zoete en aromatische smaak waar de mensen dol op zijn, waar ze ook vandaan komen.

Bi Luo Chun. Delicaat, fruitig en met een aroma dat weinigen kunnen vergeten, dat is de groene thee Bi Luo Chun, een van de Chinese varianten van deze infusie. Hij wordt vroeg gekweekt en heeft kleine witte haartjes die mensen aantrekken. Niet zo gewoon als zijn voorgangers, maar het proberen waard.

Gyokuro Sencha Matcha Lung Ching Gunpowder Bi Luo Chun
Oogsttijd April – mei Mei – juni April tot oktober April tot juni April – mei April tot oktober
Smaak Mild, zoet en prikkelend Bitter, lichte zeewier smaak Zoet en intens Zoet en fris Mild en zoet Licht, zoet, fruitig
Aroma Mild en aanhoudend Sterk en aanhoudend Intens Fris, plantaardig en vanille Mild en aanhoudend Fruitig en bloemig
Prijs Hoog Medium Hoog Hoog Medium Medium

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je wilt weten wat de beste groene thee keuze is voor je dagelijks leven, moet je de koopcriteria kennen. Deze criteria bestaan uit factoren die je een beter zicht geven op het product dat je op het punt staat te kopen en je helpen beslissen wanneer het ene beter is dan het andere.

Voordelen

De belangrijkste reden waarom mensen groene thee kopen en consumeren, behalve zijn aangename smaak en aroma, zijn de voordelen die het biedt. Stel je voor dat je iets drinkt dat in staat is je gezondheid 100% meer te verbeteren dan je nu al bent, je zult het in een oogwenk willen kopen. Daarom zijn de voordelen een koopfactor.

Diuretisch en antioxidant. De natuurlijke eigenschappen van groene thee maken het tot een van de beste diuretica, omdat het gifstoffen die in het lichaam voorkomen kan elimineren, waardoor het beter werkt. Het heeft ook een hoog gehalte aan antioxidanten, waardoor je een optimale cellulaire gezondheid en een mooie huid kunt hebben.

Cholesterolverlager. Groene thee is per definitie een drank die vet uit ons lichaam verwijdert. Voldoende consumptie ervan kan je helpen gewicht te verliezen door vet te elimineren, tegelijk verlaagt het de niveaus van slecht cholesterol en verbetert het de bloedsomloop, en biedt zo zorg voor je hart. Drink minstens 2 koppen thee per dag.

Natuurlijke afslanking en spijsvertering. Een beter metabolisme is mogelijk door het nuttigen van dit drankje, en een beter metabolisme helpt het lichaam veel sneller calorieën te verbranden dan gewoonlijk. Op dezelfde manier helpt deze thee de afscheiding van maagsappen, waardoor onze spijsvertering verbetert en onze buik verlicht wordt.

Ontstekingsremmend. Onze gewrichten zullen steeds meer om thee vragen, want de ontstekingsremmende werking ervan voorkomt ziekten als artritis of reuma. Als je deze ziekten al hebt, kun je groene thee drinken om de effecten ervan te verzachten. Als je iets opgezwollen hebt, neem dan een dampende kop en je knapt op.

Verbeter de mondhygiëne en verminder angst. Sommige soorten groene thee bevatten van nature een beetje fluoride, dit ingrediënt gaat tandbederf tegen en geeft ons een schonere en gezondere mond. Ook vermindert het drinken van deze drank, vooral warm, de episodes van angst en vermindert stress.

Wist je dat groene thee de op twee na meest geconsumeerde drank ter wereld is, alleen overtroffen door koffie en water?

Presentatie

De presentatie van groene thee is belangrijker dan je zou denken. In feite kan de presentatie ervan invloed hebben op de prijs en de manier waarop het bereid wordt. Daarom is de presentatie of het formaat van het product een andere koopfactor om rekening mee te houden.

Sachets. Dit is een heel gebruikelijke presentatie in Westerse landen, waar de thee bewaard wordt in kleine zakjes of cirkels van een poreus textiel. Je hoeft er alleen maar een zakje van in een beetje warm water te doen om de thee te laten trekken en de infusie te laten worden waar we allemaal zo van houden. Het is de uitdrukkelijke manier om groene thee te drinken en is vaak goedkoop.

Snijd blaadjes of balletjes. Sommige theesoorten komen in grote zakken en binnenin is waar de magie gebeurt, met geroosterde en bijgesneden bladeren. Deze presentatie houdt meer van de kwaliteit en eigenschappen van de thee op zijn best, net als het kogelformaat dat gebruikelijk is bij de Chinese Gunpowder variant. Ze zijn meestal duurder en geven meer op dan de theezakjes.

Gemalen. Deze thee komt in poedervorm, ongeveer zoals talkpoeder, en is een hele ceremonie om te bereiden. Matcha is misschien wel de meest populaire groene thee in gemalen vorm. Om een kopje te zetten hebben we een bamboeset nodig waarmee we de thee roeren nadat we warm water over anderhalve eetlepel thee hebben gegoten.

Plaats van herkomst

Weten waar onze thee vandaan komt is essentieel, want dat garandeert een bijzondere smaak, aroma en zelfs kwaliteit. We weten al dat de theeboom of theeplant uit Azië komt. Natuurlijk zijn de producten die daar vandaan komen, of het nu China, Japan of zelfs Korea is, van hoge kwaliteit en vrij duur.

Er zijn ook andere landen die zich toegelegd hebben op de productie van groene thee van behoorlijke kwaliteit, zoals de Verenigde Staten, Spanje en ons geliefde Mexico. India is een land dat bekend staat om de productie van geweldige infusies, die over de hele wereld erkend worden, net als veel Afrikaanse landen. Houd dit in gedachten als je de volgende keer thee koopt.

Smaak van thee

Bijna niemand zal iets kopen waarvan hij de smaak niet lekker vindt, als je een hekel hebt aan bittere of erg zoete smaken is het essentieel dat je weet wat elke soort groene thee te bieden heeft. Zo zal je gehemelte niet lijden bij het drinken van deze drank. De smaak van thee hangt nauw samen met de oogst en we zullen uitleggen waarom.

Zoet. Chinese groene thee varianten zoals Gunpowder, Bi Luo Chun, en ook de Japanse Gyokuro en Matcha zijn zoete infusies. Dit komt niet alleen door de plaats waar ze geoogst werden, maar ook omdat ze verse toppen gebruiken en soms in de schaduw gekweekt worden. Controleer dit voor je je thee koopt als je hem zoet wilt hebben.

Bitter. Het is het meest gebruikelijk dat thee enigszins bitter is in de mond, maar er zijn er ook die bitter zijn door de bereiding. Sencha groene thee wordt bereid door de blaadjes te koken nadat ze uit de plant zijn gehaald; hierdoor blijven hun eigenschappen intact, maar blijft een sterke zeewiersmaak over. Hou je van bitter? Je zou het eens moeten proberen.

(Uitgelichte foto: Yelenayemchuk / 123RF)

Reviews