Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

31Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Grasmaaiers maaien niet alleen het gras, maar zorgen ook voor een voortdurend groeiend en gezond graslandschap. Van kleine robotmaaiers tot loopgazonmaaiers en grote zitmaaiers, er is voor elk tuinoppervlak wel iets te vinden.

De verschillende modellen met benzine-, elektrische of accu-aandrijving maken het werk enorm gemakkelijker, zowel op een helling als op een vlakke ondergrond. Om de juiste grasmaaier voor jou en je groene tapijt te vinden, willen we je graag helpen met onze grasmaaier test 2022.

Daartoe hebben we de belangrijke voor- en nadelen van loopmaaiers, robotmaaiers en gazontractoren op een rij gezet, een gids geschreven en belangrijke beoordelingscriteria opgesteld om je te helpen de juiste keuze te maken!
De belangrijkste feiten in het kort

 • Grasmaaiers zorgen voor een mooi gazon. Veel van deze machines hebben ook een mulchfunctie, die de gezondheid en het uiterlijk van het gazon verbetert.
 • Grasmaaiers worden in principe in de volgende soorten verdeeld: loopmaaiers, robotmaaiers en gazontractoren.
 • Als je lang van je grasmaaier wilt genieten en waarde hecht aan een goede maaikwaliteit, moet je het mes regelmatig schoonmaken en slijpen.

Grasmaaier: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor grasmaaiers

De volgende criteria moeten je helpen de juiste grasmaaier voor je gazon te vinden:

We gaan er hieronder dieper op in.

Gazonoppervlak

Het oppervlak van je tuin speelt een doorslaggevende rol bij de keuze van een grasmaaier. Terwijl een elektrische maaier goed geschikt is voor kleinere tuinen, zoals voortuinen, is een zitmaaier meer geschikt voor grote tuinoppervlakken. Het volgende is een kort overzicht om je te helpen het juiste type maaier voor je gazon te vinden.

Groene gebieden tot:

 • 250 vierkante meter: Elektrische maaiers en snoerloze maaiers
 • 500 vierkante meter: Benzinemaaiers of krachtige elektrische en accu maaiers
 • 1.000 vierkante meter: Zitmaaiers of krachtige benzinemaaiers
 • 2.000 vierkante meter: Zitmaaier

Een accu-aangedreven of elektrische maaier is over het algemeen beter geschikt voor kleine oppervlakten. Hoe groter je tuin, hoe waarschijnlijker het is dat je met krachtige apparatuur maait.

Robotmaaiers, daarentegen, kunnen op allerlei manieren gebruikt worden. Of je tuin nu 50 of 1000 vierkante meter groot is, een robotmaaier kan het allebei. Maar zelfs oppervlaktes tot 5000 vierkante meter zijn geen probleem voor deze kleine helpers.

Maaibreedte/ hoogte

De maaibreedte van een grasmaaier hangt altijd af van de grootte van het gazon. Als je een grasmaaier koopt met een te kleine maaibreedte, zal het twee keer zo lang duren om je gazon te maaien. Grasmaaiers met een voor de tuin ongeschikte maaibreedte leiden snel tot frustratie en ontmoediging.

Oppervlakte in m² Aanbevolen maaibreedte in cm Type grasmaaier
50 30 Robotische, elektrische en snoerloze maaiers
250 32 tot 34 Robotische, elektrische en snoerloze maaiers
500 36 tot 44 Robotische maaiers, Benzinemaaiers
1000 50 tot 60 Robotmaaiers, benzinemaaiers en zitmaaiers
2000 76 en meer Zitmaaiers

Kleinere maaibreedtes zijn goed voor kronkelende tuinen omdat ze wendbaarder zijn en gemakkelijker te hanteren. Ze hebben ook de neiging minder te kosten.

Kortheid bij het maaien van het gazon nooit meer dan 66 procent van de oorspronkelijke lengte.

Zitmaaiers met een maaibreedte tot één meter passen bij gazons zoals die in parken. Als je van plan bent je gazon in te korten, moet je de “één-derde regel” kennen. Afhankelijk van het soort gazon is het raadzaam het in te korten tot maximaal twee centimeter en niet langer dan vijf centimeter.

Aandrijvingstype

Er wordt onderscheid gemaakt tussen benzine- en elektrische aandrijving. Elektrische grasmaaiers worden aangedreven door een snoer of door een oplaadbare batterij. Elektrische grasmaaiers zijn zeer geschikt voor kleinere oppervlakken. Omdat hij door een snoer wordt gevoed, is het nodig om steeds een stopcontact binnen handbereik te hebben. Elektrische maaiers bereiken snel hun grenzen als het gras te hoog is.

Grasmaaiers met benzinemotor zijn geschikt voor grotere gazons omdat ze niet beperkt worden door snoerlengte of levensduur van de accu. Door hun hoge prestaties kunnen benzinemaaiers problemen met hoog gras maaien. Ze zijn echter zwaarder dan de lage-emissie modellen en daardoor moeilijker te leiden.

Wielaandrijving

Handgazonmaaiers zijn bepaald geen lichtgewichten. Daarom blijkt maaien vaak een energie-intensieve aangelegenheid te zijn. Vooral grasmaaiers met benzinemotor zijn zwaarder en onhandelbaarder.

Grasmaaiers met wielaandrijving besparen je veel vermogen. Ze zijn echter meestal zwaarder en duurder.

Wielaandrijvingen zijn handig voor grote tuinen en hellingen. Daarom moet je er van tevoren goed over nadenken of je sterk genoeg bent. Maai je gazon alleen als het droog is. Door het zware gewicht vernielen grasmaaiers met wielaandrijving vaak de grasmat.

Opvangbakvolume

De grootte van de opvangbak bepaalt hoe vaak je hem tijdens het maaien moet legen. Een groter bakvolume betekent dat je het maaien minder vaak hoeft te onderbreken. Dit heeft het voordeel dat het tijd bespaart en dat het maaien van het gazon over het algemeen sneller gaat.

Het volume is echter meestal gekoppeld aan de grootte, of preciezer de maaibreedte, van de maaimachine. Dus als je maar zelden een pauze wilt nemen om de mand te legen, is het beter een groter model te kiezen.

Gewicht

Als je over het gewicht van de grasmaaier nadenkt, moet je bedenken waar je hem wilt opbergen. Als hij op de grond in een garage of schuur geschoven kan worden, is het gewicht niet al te belangrijk. Maar als je de grasmaaier telkens naar buiten of naar een kelder moet dragen, kan het zinvol zijn een relatief licht model te zoeken. Een zwaar gewicht kan ook een hindernis zijn bij het maaien op hellingen. Zware en krachtige maaiers hebben echter vaak een wielaandrijving.

In principe geldt: hoe krachtiger en groter de grasmaaier, hoe zwaarder hij is. Daarom zijn er heel lichte elektrische modellen, sommige wegen minder dan tien kilo, terwijl krachtige en grote benzinemodellen meer dan 40 kilo kunnen wegen.

Gids: Veel gestelde vragen over grasmaaiers uitvoerig beantwoord

In de volgende gids willen we alle belangrijke vragen over grasmaaiers beantwoorden. Als je de gids doorgelezen hebt, ben je goed geïnformeerd.

Wat kost een grasmaaier?

De prijsklasse van een grasmaaier is even gevarieerd als de keuze van de modellen. Terwijl je een loopmaaier kunt krijgen voor slechts 50 euro, moet je voor een zitmaaier 950 euro extra uitgeven. Behalve de verkoopprijzen tonen we je ook de gemiddelde prijs van een gebruikt model. Bedenk dat een grasmaaier tot 1000 uur mee kan gaan. De hoge prijzen zijn dus niet ongegrond.

Type Prijs nieuw Prijs gebruikt
Elektrische grasmaaiers Met een nieuwprijs vanaf 50 euro blijken het echte koopjes onder de grasmaaiers te zijn. Je kunt gebruikte modellen krijgen voor zo weinig als vijf euro. Met een beetje geluk kun je ze zelfs gratis krijgen.
Accu grasmaaiers Je kunt een nieuwe accu grasmaaier kopen voor maar 70 euro. Gebruikte grasmaaiers beginnen bij 15 euro.
Benzinegrasmaaiers Ze zijn de duurste van de handgrasmaaiers. Je kunt een grasmaaier met benzinemotor kopen vanaf 150 euro. Je kunt gebruikte modellen krijgen voor zo weinig als 20 euro.

De reden voor het prijsverschil tussen accu- en benzine grasmaaiers is dat de laatste krachtiger zijn en een beter uithoudingsvermogen hebben op hellingen en hellingen.

Wat is een mulcher?

Mulchen is een proces dat veel lijkt op conventioneel maaien. Het gemaaide gras wordt echter niet opgevangen in een opvangmand, maar fijngehakt en weer terug op het gazon gelegd. Dit dient dan als natuurlijke meststof. Vanuit zuiver operationeel oogpunt is er geen verschil tussen maaien en mulchen.

Rasenmäher

Een gemaaid gazon is niet alleen mooi om naar te kijken, het bevordert ook de grasdichtheid. Zowel een nieuwe als een gebruikte grasmaaier kan dit. (Image source: Max Goncharov / unsplash)

In principe hebben veel grasmaaiers een mulchfunctie. Dit houdt in dat je de vangzak verwijdert en de opening met een klep afsluit. Er zijn echter ook speciale mulchmaaiers die helemaal geen mand hebben. Dit betekent dat conventioneel maaien met deze maaiers niet mogelijk is, alleen mulchen.

Welke soorten grasmaaiers zijn er en welke is de juiste voor mij?

Als je een grasmaaier wilt kopen, zijn er drie alternatieven waaruit je kunt kiezen:
Type Voordelen Nadelen
Handgrasmaaier makkelijk in gebruik, geschikt voor hoog gras en hellingen, benzine, elektrisch en op batterijen, extra mulchfunctie, wendbaar hoog volume, stroomverslindend, grote opslagruimte nodig
Robotmaaier makkelijk in onderhoud, maait zelfstandig, ruimtebesparend, laag volume, verhogen de grasdichtheid door dagelijks maaien niet geschikt voor hoog gras, oneffen gebieden en hellingen
Zitmaaiers bestrijken veel grond in korte tijd, besparen stroom, geschikt voor hoog gras, kunnen op allerlei manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld als sneeuwschuiver hebben veel opslagruimte nodig, maken veel lawaai, verbruiken veel brandstof

Wil je meer weten over de drie soorten grasmaaiers, kijk dan eens naar de volgende inhoud:

Handgeführter Rasenmäher

Handmaaier

De klassieker onder de grasmaaiertypes is nog steeds de handmaaier. Het is niet alleen de verhoudingsgewijs goedkope aanschaf die in het voordeel van deze modellen spreekt, maar ook de keuze van de aandrijvingen.

Zo komt de loopgazonmaaier tegemoet aan een breed scala van eisen. Van kleine elektrische grasmaaiers voor de voortuin tot grote benzine grasmaaiers met wielaandrijving voor tuinen van meer dan 1000 vierkante meter, alles is vertegenwoordigd. Je kunt kiezen of je een mulch grasmaaier wilt of niet. Deze optie heb je niet met robotmaaiers of zitmaaiers.

Voordelen
 • gemakkelijk te bedienen
 • geschikt voor hoog gras en hellingen
 • benzine-, elektrisch en accu-aangedreven
 • extra mulchfunctie
 • wendbaar
Nadelen
 • groot volume
 • energie-intensief
 • grote opslagruimte nodig

In tegenstelling tot andere modellen is een loopgazonmaaier geschikt voor hellingen. Vooral grasmaaiers met benzinemotor zijn erg krachtig, zodat ze ook op ruw terrein kunnen werken. Je kunt een gebruikte loopmaaier kopen voor zo weinig als vijf euro en geld besparen.

Je hebt geen gespecialiseerd personeel nodig om je maaier op te zetten, zoals bij robotmaaiers. Met de hand geleide grasmaaiers zijn veel veelzijdiger en goedkoper dan andere modellen. Ze hebben ook het voordeel dat ze door bijna iedereen zonder grote voorkennis bediend kunnen worden.

Mähroboter

Robotmaaiers

Als je geen zin hebt om je gazon te maaien maar toch een goed onderhouden gazon wilt, kun je tegenwoordig een robotmaaier kopen. Robotmaaiers zijn bijzonder geschikt voor huizen met kleine tuinen. In tegenstelling tot handmaaiers of gazontractoren, bespaart een robotmaaier ruimte.

Zijn nauwelijks hoorbare werking betekent dat je hem op elk moment van de dag kunt gebruiken. Andere grasmaaier modellen kunnen alleen op bepaalde tijden gebruikt worden, vanwege hun luidruchtigheid.

Voordelen
 • onderhoudsarm
 • maait zelfstandig
 • ruimtebesparend
 • geluidsarm
 • verhoogt de grasdichtheid door dagelijks te maaien
Nadelen
 • niet geschikt voor hoog gras, oneven gevormde plaatsen en hellingen

Dagelijks maaien van de robotmaaier verhoogt de grasdichtheid en voorkomt dat onkruid ongecontroleerd gaat groeien. Robotmaaiers blijken ook bijzonder gemakkelijk te onderhouden te zijn. Behalve het slijpen van het maaimes en het vervangen van de batterij om de paar jaar, heeft de robot geen verder onderhoud nodig.

Het lage gewicht beschadigt het gazon niet en is daarom zeer geschikt voor graszoden. Bovendien maakt zijn formaat het gemakkelijk om op moeilijke plaatsen te maaien, zoals onder struiken of in nauwe doorgangen. Robotmaaiers besparen je veel werk en tijd. Zo kun je de tijd die je uitspaart voor andere dingen gebruiken.

Aufsitzmäher

Zitmaaier

Vooral in de zomermaanden moet een gazon een keer per week gemaaid worden. Maaien kan zonder veel lichamelijke inspanning met een zitmaaier. Je zit op je voertuig en bestuurt het met een stuurwiel, pedalen en hendels. In tegenstelling tot andere soorten grasmaaiers hoef je je met zitmaaiers geen zorgen te maken over overwoekerd gras. Ze zijn uiterst robuust en kunnen goed tegen zware grasgroei.

Voordelen
 • bedekken in korte tijd veel grond
 • energiebesparend
 • geschikt voor hoog gras
 • kunnen op allerlei manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld als sneeuwschep
Nadelen
 • vereisen veel bergruimte
 • maken veel lawaai
 • verbruiken veel brandstof

Gemiddeld kun je met een zitmaaier meer grond in één keer maaien dan met een loopmaaier. De grote maaibreedtes versnellen het maaien. De grote opvangbak is ook een voordeel. Je hoeft niet voortdurend te pauzeren om hem te legen. Zitmaaiers kunnen niet alleen gebruikt worden om het gazon te maaien, maar kunnen met extra materiaal ook als sneeuwschuiver gebruikt worden. Zitmaaiers zijn daarom veelzijdig en maken je werk veel gemakkelijker.

Wanneer heb ik een grasmaaier met mulchfunctie nodig?

Als je je gazon naast het klassieke maaien ook wilt mulchen, moet je je ervan vergewissen dat de maaier een mulchfunctie heeft als je hem koopt.

Voordelen van mulchen:

 • Je hoeft je geen zorgen te maken over het weggooien of composteren van het gemaaide gras, dit bespaart vooral tijd, want bij grote gazons is het ook niet nodig de opvangzak steeds te legen.
 • Het gemaaide gras bevat veel voedingsstoffen, waardoor minder kunstmest gebruikt hoeft te worden.
 • Onkruid heeft het moeilijker om door de mulch heen te kiemen, zodat meer voedingsstoffen beschikbaar zijn voor het gazon, die anders vaak door onkruid worden weggenomen.
 • Door de laag op de grond droogt de grond niet zo snel uit, dus kan water bespaard worden.

Opgemerkt moet worden dat een gemulcht gazon meestal sneller groeit door de betere toevoer van voedingsstoffen. Dit betekent dat het vaker geknipt moet worden.

Rasenmäher

Een grasmaaier met mulchfunctie vervangt vaak het bemesten. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook milieuvriendelijker. (Image source: Pixabay/ pexels)

Mulchen als het nat is, is ook geen goed idee, want anders dreigt het gras te klonteren. Bovendien zijn maaiers met een mulchfunctie vaak iets duurder dan die zonder deze extra functie.

Hoe onderhoud ik mijn grasmaaier goed?

Als je wilt dat je grasmaaier lang meegaat, moet je er niet alleen goed voor zorgen, maar hem ook regelmatig onderhouden. In het volgende leggen we uit hoe je dat precies doet en waar je rekening mee moet houden. Een goede verzorging van je maaier is het allerbelangrijkste. Maar het hoeft niet altijd uitgebreide schoonmaak te zijn.

Het eenvoudig verwijderen van grasresten of vuil verbetert de kwaliteit van de snede en zorgt voor blijvende prestaties. De opvangbak moet ook regelmatig schoongemaakt worden. Als je merkt dat je grasmaaier minder goed maait, meer energie verbruikt of een onzuivere snede heeft, moet je onmiddellijk handelen en je grasmaaier schoonmaken.

Voor alle onderdelen geldt: als de toestand niet langer acceptabel is, moet je het betreffende onderdeel vervangen.

Hoe maak je jegrasmaaier schoon

 • Kantel de grasmaaier na het werk en laat hem afkoelen
 • Verwijder de behuizing van de maaier en verwijder vuil met een borstel
 • smeer regelmatig de lagers en gewrichten
 • controleer de messen jaarlijks, en slijp ze opnieuw als dat nodig is voor een constant snijvermogen
 • voor grasmaaiers met luchtgevulde banden is het raadzaam om elk half jaar de luchtdruk en de riemspanning van de motor te controleren
 • controleer op roestplekken
 • bewaar op een droge plaats

Het volgendegeldt ook voor grasmaaiers met benzinemotor

 • controleer jaarlijks de bougies en maak ze schoon met een staalborstel
 • controleer het oliepeil en de oliekleur met regelmatige tussenpozen; als het zwart wordt, ververs je de olie
 • Maak het luchtfilter schoon
 • Maak de opvangbak schoon met water en verwijder grasresten

Hoe vaak je je grasmaaier schoonmaakt, bepaal je zelf. Je moet het echter minstens een keer per maand schoonmaken. Bedenk ook dat nat gras aan je maaier blijft kleven en een harde korst vormt. Het is beter een keer te veel schoon te maken dan een keer te weinig!

Wie moet de grasmaaier betalen, de huurder of de huisbaas?

In principe moet de huurder, als een tuin bij de huur van een huis of flat is inbegrepen, zorgen voor de uitrusting die nodig is voor het onderhoud ervan. Hiertoe behoort een grasmaaier om het gazon in goede conditie te houden. Het is mogelijk dat de huisbaas een maaier ter beschikking stelt, maar hij is daartoe niet verplicht.

Hoe moet ik mijn grasmaaier in de winter opbergen?

Of je grasmaaier nu benzine of elektrisch is, als je je grasmaaier wilt blijven gebruiken, moet je hem in de winter op een droge plaats opbergen. Een garage, kelder of schuur is een goede plaats om het op te bergen. Maar voor je je grasmaaier laat overwinteren, moet je hem grondig schoonmaken.

Dit geldt voor elektrische, accu en benzine grasmaaiers. In het algemeen betekent dit: verwijder gras- en vuilresten grondig en controleer de maaimessen. Let er bij accu grasmaaiers op dat je de accu verwijdert en op een warme, droge plaats opbergt.

De optimale temperatuur voor de batterij ligt tussen 10 en 15 graden Celsius. Je moet ook het laadniveau controleren. Als het oplaadniveau lager is dan 50 procent, kan dat tot een diepe ontlading leiden en de batterij blijvend beschadigen.

Als je een grasmaaier met benzinemotor bezit, is het raadzaam de tank helemaal leeg te maken. Tijdens de koude wintermaanden kan de resterende benzine zijn ontstekingsvermogen verliezen. Dit leidt tot startmoeilijkheden en, in het ergste geval, motorstoring.

Wanneer is een benzinegrasmaaier geschikt?

Als je een nieuwe grasmaaier koopt, moet je van tevoren precies nagaan welk model met welke aandrijving geschikt is voor jou en je tuin. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een tabel met de voor- en nadelen van een grasmaaier met benzinemotor.

Voordelen
 • krachtig
 • geschikt voor grote gazons van 500 vierkante meter of meer
 • wielaandrijving
 • grote opvangbak
 • geschikt voor hoog gras
Nadelen
 • veel opslagruimte nodig
 • veel lawaai
 • verbruikt veel brandstof
 • schadelijk voor het milieu

In principe zijn benzinegrasmaaiers geschikt voor grote oppervlakten en hellingen. Ze zijn robuuster en kunnen ook in natte omstandigheden gebruikt worden.

Wanneer is een elektrische of snoerloze grasmaaier geschikt?

In tegenstelling tot benzine-aangedreven grasmaaiers zijn elektrische en accu grasmaaiers geschikt voor kleinere tuinen of percelen tot 500 vierkante meter.

Voordelen
 • krachtig
 • weinig lawaai
 • gering gewicht
 • gemakkelijk schoon te maken
 • goedkope aanschaf
 • milieuvriendelijk
Nadelen
 • gedeeltelijk beperkt door stroomkabel
 • kan slechts tot een bepaalde grashoogte maaien

De elektrische en snoerloze grasmaaier is zeer krachtig, maar gedeeltelijk beperkt door de stroomkabel.

Hoe maai ik mijn graszoden ?

Turf is geweldig, maar alleen als je er goed voor zorgt. Dit omvat voldoende water geven en het maaien van het groene tapijt. Voordat je het gazon gaat maaien, moet je zorgen dat het goed aangelegd is. In de meeste gevallen gebeurt dat na een week. Maai je nieuwe green niet als hij nat is, of de banden laten sporen achter en vernielen stukken van je grasmat.

We hebben een paar handige tips op een rijtje gezet om je grasmat er op lange termijn goed te laten uitzien

 • maai niet bij fel zonlicht, anders kan je pas gemaaide grasmat uitdrogen
 • loop niet over het gazon vóór het maaien, anders krijg je een onzuivere snede
 • maai niet als het nat is, anders laten de banden sporen na en vernielen je grasmat
 • zorg ervoor dat je mes scherp is vóór elke maaibeurt, anders zou je kunnen eindigen met hele stukken gras die aan het mes blijven haken en uitgescheurd worden

Het soort maaier dat je gebruikt om je grasmat te maaien, bepaal je zelf. Zowel loopmaaiers als robotmaaiers zijn geschikt. Bij handgrasmaaiers is het raadzaam een opvangbak voor het gras te hebben om rotten te voorkomen.

Beeldbron: Chaonan / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies