Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

14Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

45Verzamelde opmerkingen

Gordijnen / draperieën zijn de kers op de taart als het om kamerinrichting gaat. Ze geven een gevoel van huiselijkheid en onderstrepen de inrichtingsstijl. Gordijnrail biedt een flexibele en moderne manier om gordijnen / draperieën te bevestigen.

Het is onopvallend en met de loopjes geeft het veel ruimte voor gordijnen en creativiteit. Deze gordijnrail test 2021 moet je helpen beslissen welke gordijnrail de juiste is voor je kamer en voor jou. We hebben gordijnrails van kunststof en aluminium vergeleken.
Belangrijk om te weten

  • Een gordijnrail biedt een discrete oplossing en schept vele mogelijkheden om een kamer op een moderne en stijlvolle manier in te richten. Het is onopvallend, neemt weinig plaats in en is een zeer flexibel systeem om gordijnen en draperieën op te hangen.
  • Gordijnrails zijn gemaakt van kunststof / aluminium en verschillen in het aantal lopen. De reeks omvat van 1-6 lopers. In principe zijn ze ontworpen om aan het plafond bevestigd te worden, maar met speciale beugels kunnen ze ook aan de wand bevestigd worden.
  • Gordijnrails zijn een ideale oplossing voor grote, moderne kamers die overstroomd worden door licht. Door hun flexibiliteit zijn ze ook een optimale oplossing voor schuine dakramen, maar ook voor campers.

Gordijnrail: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende sommen we de verschillen tussen gordijnrails op en waar je op moet letten. Dit zijn de criteria die je kunnen helpen de juiste gordijnrail te kiezen:

Materiaal

Gordijnrails worden in moderne procédés van kunststof of aluminium gemaakt. Die van plastic zijn overtuigend door hun lage dode gewicht. Ze zijn een praktische oplossing voor lichte gordijnstoffen. Gordijnrails van aluminium kunnen op veel verschillende manieren gebruikt worden. Ze hebben een laag gewicht en scoren vooral met hun hoge draagkracht en lange levensduur.

Aantal sporen

Gordijnrails bieden vele creatieve manieren om een kamer in te richten. Verschillende oppervlakken kunnen tegelijk gebruikt worden, het lichte privacy scherm voor overdag en het ondoorzichtige voor ‘s nachts. Accenten kunnen gezet worden door de vlakken te overlappen.

Dit schept een speelsheid en lichtheid, die bijzonder gunstig is voor grote vensterfronten. Het aantal runs bepaalt het aantal panelen. Gordijnrails zijn verkrijgbaar met 1 tot 6 rails en bevestigingsmateriaal.

Verzonken gemonteerde rails

Een verzonken rail is in het plafond aangebracht. Hij is discreet en bijzonder geschikt voor grote kamers met veel licht en moderne architectuur.

Plafond of wandrail

Gordijnrails zijn bedoeld om aan het plafond te bevestigen. Ze kunnen echter ook aan de muur bevestigd worden met de bijgeleverde muurbeugels. De beslissing hierover hangt af van de structurele omstandigheden.

Shopgids Gordijnrail: Alles wat je moet weten

Nu willen we de belangrijkste vragen over gordijnrails beantwoorden.

Wat zijn gordijnrails en waar zijn ze het meest geschikt voor?

Gordijnrails zijn een modern, onopvallend en soepel bevestigingssysteem voor gordijnen. Sommige fabrikanten bieden ook kant-en-klare gordijnrails aan. Anders kun je ze thuis zelf knippen. De rails worden met verbindingsstukken in elkaar geschoven en kunnen zo ook aan grote ruimten aangepast worden.

Gordijnen en gordijnrails passen perfect bij eigentijds wonen. Ze zijn discreet en zetten de gordijnen goed af. (Beeldbron:Cleyder Duque/Pexels)

Ze zijn een ideale oplossing voor grote vensterfronten en door hun flexibiliteit ook ideaal voor erkers en schuine daken.

Welke soorten gordijnrails zijn er?

Misschien ben je net verhuisd of denk je aan verbouwen en wil je je ideeën uitvoeren met een gordijnrail. In het volgende stellen we de soorten voor om je keuze te vergemakkelijken:

Type Voordelen Nadelen
Gordijnrail van kunststof Hij is heel licht Niet zo zwaar belastbaar
Gordijnrail van aluminium Hij heeft een laag eigen gewicht met een hoge draagkracht Hogere prijs
Flexibele gordijnrail Hij is gemakkelijk te installeren, flexibel en veelzijdig in gebruik Hij is alleen verkrijgbaar als enkelvoudige rail

Wat een gordijnrail echt zo bijzonder maakt zijn de lopers. Daarmee worden de gordijnen / draperieën meer dan alleen bescherming tegen licht en privacy.

Wat kost een gordijnrail?

Gordijnrails van kunststof zijn goedkoper in prijs dan de aluminium gordijnrails. Dit geldt vooral voor de 1 tot 2 loops gordijnrails. Niettemin is er voor beide een prijsklasse, zoals blijkt uit het volgende:

Type Prijsklasse
Gordijnrail 1-loops van kunststof circa 4,00 tot 15,00 €
Gordijnrail 1-loops van aluminium circa 11,00 tot 23,00 €
Gordijnrail 2-loops van kunststof circa 7,00 tot 20,00 €
Gordijnrail 2-loops van aluminium circa 16,00 tot 40,00 €
Gordijnrail 3-loper van kunststof circa 10,00 € tot 40,00 €
Gordijnrail 3-loper van aluminium circa 11,00 tot 42,00 €
Flexibele gordijnrail circa 13,00 tot 33,00 €

Gemiddeld is de prijs lager dan die van een klassieke gordijnrail. In dit opzicht is hij ook aan te bevelen voor kleine bogen.

Welke alternatieven zijn er voor een gordijnrail?

Misschien vraag je je af welke andere alternatieven voor jou geschikt zouden kunnen zijn. De klassieke gordijnroede of het kabelsysteem? De gordijnroede is uiterst populair voor gordijnen met lussen, vooral omdat er geen extra kleerhangers nodig zijn. De staalkabel is echter een snel en zeer goedkoop alternatief voor lichte gordijnen.

  • Gordijnroede: klassiek, voor gordijnen met lus
  • Kabelsysteem: goedkoop, geschikt voor lichte gordijnen

Beide alternatieven zijn aan de muur bevestigd. Je moet nagaan of ze geschikt zouden zijn voor jouw bouwkundige omstandigheden.

Kunnen gordijnrails gemonteerd worden zonder boren?

Met montagelijm kon je de gordijnrail ook bevestigen zonder te boren. Zoals altijd, zorg ervoor dat de ondergrond schoon en stevig is. De lijm wordt gebruikt om de beugel aan het plafond/wand te kleven.

gardinenschiene-test

Bij de meersporige gordijnrails overlappen de gordijnen elkaar. (Beeldbron: Vecislavas Popa/ Pexels)

Voor gordijnrails met meerdere banen en zware stoffen kun je echter beter deuvels en schroeven gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de constructie op zijn plaats blijft op het plafond/muur.

Samenvatting

Gordijnrail is elegant en onopvallend en met de looppaden biedt hij veel creatieve ideeën om de kamers gezelligheid en karakter te geven. Je bevestigt hem aan het plafond of aan de muur met een muurbeugel. Gordijnrails zijn gemakkelijk te installeren en nemen weinig plaats in.

Hij is gemaakt van kunststof of aluminium, is licht, stabiel en duurzaam en kan op vele manieren gebruikt worden. Gordijnrails zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. Ze kunnen met verbindingsstukken aan elkaar verbonden worden. 1-loops gordijnrails van kunststof zijn het goedkoopst en zijn te krijgen voor zo weinig als €4. Een gordijnrail van aluminium ziet er heel elegant uit en is uiterst veerkrachtig. Ze zijn in online winkels verkrijgbaar vanaf € 11,00.

Foto bron: 131970965 / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies