Laatst bijgewerkt: 01-09-2021

Glutenintolerantie is niet te onderschatten. Het kan iedereen op elke leeftijd treffen en ernstige lichamelijke problemen veroorzaken. In de meeste gevallen is de enige verstandige oplossing een verandering in het dieet. Gluten-intolerante mensen willen niet alleen hoofdmaaltijden eten. Net als gewone mensen willen ook zij genieten van zoet voedsel. Maar veel kant-en-klare producten zoals gebak, koekjes of taarten worden vaak verkocht met gluten erin verwerkt. Om dit tegen te gaan, hebben we het volgende artikel voor je opgesteld. Met behulp van wat informatie over gluten en spannende tips over bakken, kun je gemakkelijk je eigen glutenvrije desserts bereiden.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Bij glutenvrij bakken worden andere voedingsmiddelen gebruikt als bindmiddel.
 • Zowel zoete als hartige gerechten kunnen glutenvrij gebakken worden.
 • Glutenvrij bakken kan ook gebruikt worden in combinatie met dieetfilosofieën.

Definitie: Wat is glutenvrij bakken?

Glutenvrij bakken beschrijft bakprocessen waarbij geen glutenbevattende voedingsmiddelen gebruikt worden. Omdat gluten in veel gewone voedingsmiddelen zit, zoals rogge, tarwe, kan het zoeken naar geschikte alternatieven vaak tijdrovend zijn.

Glutenvrije diëten vormen tegenwoordig nauwelijks nog een belemmering. Allerlei producten, diëten en speciale supermarkten bieden gluten-intolerante mensen een breed scala aan mogelijkheden. (Image source: pixabay.com / kamila211)

De belangrijkste reden waarom mensen glutenvrij bakken is omdat ze intolerant zijn voor het eiwit gluten. Als je echter een van die mensen bent die niet aan glutenintolerantie lijden, zul je van dit soort dieet geen bijzondere voordelen ondervinden.

Achtergrond: Wat je moet weten over glutenvrij bakken

Voordat je met glutenvrij bakken begint, moet je de essentiële informatie over dit onderwerp weten. De volgende paragrafen geven je deze informatie.

Wat is gluten?

Gluten beschrijft een mengsel van verschillende eiwitten die in verschillende voedingsmiddelen kunnen voorkomen.

De stof, ook wel omschreven als gluten, wordt vooral gevonden in een verscheidenheid van granen. Het fungeert als een opslagproteïne voor de plant en helpt haar te groeien.

Gluten heeft de bijnaam gluteneiwit vanwege zijn functies. Door zijn stabiliserende vermogen en zijn vermogen om water te binden, wordt gluten gebruikt als “lijm”, d.w.z. een bindmiddel, vooral in bakprocessen. Gluten bestaat hoofdzakelijk uit twee eiwitgroepen:

Eiwitgroep Beschrijving
Prolamine Hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de bindende functie, bevatten slechts enkele aminozuren, lage biologische waarde
Gluteline Reserve-eiwitten, aminozuren in overvloed aanwezig, ze zorgen hoofdzakelijk voor de stevigheid van het deeg

Wat bevat gluten?

Zoals eerder kort vermeld, komen gluten voor in veel soorten granen. De meest voorkomende graansoorten, zoals spelt, rogge, tarwe, gerst en haver, bevatten gluten. Dit betekent dat alle gerechten en producten die van deze granen gemaakt worden ook gluten bevatten. Als gevolg daarvan vind je gluten in veel alledaagse gerechten. Pasta, pizza, maar ook tussendoortjes zoals snacks, koekjes en chips bevatten het eiwitmengsel. Er zijn echter ook veel voedingsmiddelen die geen gluten bevatten. Je zult ze echter vooral in onbewerkte toestand aantreffen.

Welke schade kan gluten veroorzaken?

Gluten is over het algemeen geen ongezonde stof. Als je echter aan een intolerantie lijdt, kunnen daar verschillende onaangename gevolgen uit voortvloeien.

Glutenintolerantie kan onverwacht en op elke leeftijd optreden. Als je echter een glutenvrij dieet volgt, kan de intolerantie slechts tijdelijk zijn.

De symptomen van glutenintolerantie zijn gevarieerd en kunnen zich verschillend uiten, afhankelijk van de individuele omstandigheden. Een onderscheid kan als volgt gemaakt worden

 • Lichamelijke symptomen: Buikpijn, spierkrampen, gewrichtspijn, rode tong
 • Stemmingsgesteldheid: lusteloosheid, vermoeidheid, problemen met de bloedsomloop

Een verschijnsel dat ook vaak voorkomt in samenhang met glutenintolerantie is de zogenaamde coeliakie. Dit is een chronische darmziekte die ontsteking van het darmslijmvlies veroorzaakt. Als je coeliakie krijgt, zul je dat waarschijnlijk de rest van je leven bij je dragen. Je kunt darmproblemen echter tegengaan met een evenwichtige, glutenvrije voeding. Niet alleen mensen kunnen last hebben van glutenintolerantie, maar ook honden. Er zijn ook manieren om in deze gevallen gluten te vermijden, bijvoorbeeld met behulp van .

Welke glutenvrije voedingsmiddelen zijn er?

Meel

Tegenwoordig kun je kiezen uit een grote verscheidenheid aan glutenvrije meelalternatieven. Behalve in specifieke supermarkten moet je ook toegang hebben tot een ruime keuze in de groothandel in levensmiddelen. Om glutenvrij te kunnen bakken is een meelmix de belangrijkste basis. De optimale verhouding voor een all-purpose mix is een combinatie van twee glutenvrije meelsoorten en één glutenvrij zetmeel. Je kunt deze mengsels meestal heel gemakkelijk zelf maken. In principe kun je bij de keuze van glutenvrij meel ook kiezen uit verschillende subgroepen. Dit betekent dat je ook alternatieven voor volkoren meel kunt kiezen, afhankelijk van je bakvoorkeuren.

Meel soort Voorbeelden
Glutenvrij volkorenmeel Amaranthmeel, chia meel, boekweitmeel
Glutenvrij notenmeel Kokosmeel, amandelmeel, walnootmeel
Glutenvrij bonenmeel Kikkererwtenmeel, Sojameel, Bonen Meel Mengsel
Glutenvrij Wit Meel Mehle Rijstmeel, Zoete Aardappel Meel, Bollen Rijst Meel

Granen

Gewone granen zoals rogge en tarwe bevatten gluten, zoals eerder vermeld. Je kunt echter ook glutenvrije alternatieven voor meel gebruiken. Door het ontbreken van gluten en hun bindende eigenschappen zijn de voorwaarden om te bakken wat minder goed. Je kunt dit echter compenseren met andere bindmiddelen. Als je nu glutenvrije granen zoekt, vind je meestal wat bekend staat als pseudo granen. Deze behoren niet tot de plantenfamilie van de echte granen, maar worden op een soortgelijke manier gebruikt. Voorbeelden die je kunt gebruiken zijn amaranth, boekweit of quinoa.

Zetmeel

Zoals reeds gezegd is het juiste zetmeel essentieel voor je glutenvrije bakmix. Hoewel de keuze wat kleiner is dan die van meel, moet je toch het juiste zetmeel voor je project kunnen vinden.

Maïszetmeel is bijzonder populair. Je kunt het niet alleen gebruiken voor glutenvrij bakken, maar ook voor het bereiden van hoofdgerechten.

Andere mogelijke zetmelen die je voor glutenvrij bakken kunt gebruiken zijn

 • Aardappelzetmeel
 • Tapiocazetmeel
 • Maranta zetmeel

Fruit

Als je fruit in je baksels moet gebruiken, heb je daar veel minder omkijken naar. Fruit is in het algemeen glutenvrij in onbewerkte staat. Bevroren fruit is over het algemeen ook veilig. Als je van plan bent om in de toekomst glutenvrij te koken, gelden dezelfde principes voor groenten.

In principe kun je ook ingeblikt fruit gebruiken dat ook water en glucosestroop bevat. Maar voor je het koopt, moet je goed nagaan of er smaakstoffen of conserveringsmiddelen aan toegevoegd zijn. Deze kunnen gluten bevatten. (Image source: pixabay.com / CSU-Extension)

Bindmiddelen

Je hebt bindmiddelen nodig in glutenvrij bakken, zodat het deeg goed kan rijzen. Zoals reeds gezegd, kan zetmeel een bijzonder goed bindmiddel zijn. Je kunt echter ook alternatieven kiezen, afhankelijk van je behoeften.

 • Gelatine: Gelatine is een goed middel om deeg te binden, vooral bij het bakken. Het kan je deeg elastischer en rekbaarder maken. Vooral voor cakes en muffins kan dit een voordeel zijn.
 • Agar agar: Dit bindmiddel is het smaakloze alternatief voor gelatine. Het wordt gemaakt van algen en zeewier en is dus ook veganistisch. Dit bindmiddel is bijzonder geschikt als je brood of gebak wilt bakken.
 • Pectine: Het bindmiddel pectine wordt uit vruchten gehaald. Of je nu brood of gebak bakt, het geeft je baksels een goede structuur. Pectine absorbeert vocht en voorkomt dat baksels uitdrogen.

Bestaat er glutenvrije chocolade?

Als je lijdt aan een glutenintolerantie en toch geen afstand wilt doen van chocolade, hoef je je hierover geen zorgen te maken. Naast bedrijven die zich specialiseren in niches zoals biologische chocolade, proberen ook steeds meer grotere chocoladefabrikanten met hun producten gluten-intolerante mensen aan te spreken. In principe kun je glutenvrije chocolade gemakkelijk herkennen aan de verpakking. Ze komen vaak met een zegel dat garandeert dat ze glutenvrij zijn. Bij twijfel moet je op z’n minst het voedingsmiddelenregister van het product controleren om te weten of het gluten bevat.

Waar moet ik speciaal op letten bij glutenvrij bakken?

Behalve op het kiezen van de juiste voedingsmiddelen moet je bij glutenvrij bakken ook letten op meer algemene dingen. Zowel wat je keuken als het bakproces zelf betreft, zijn er belangrijke eisen waaraan je moet voldoen. Tips voor

de keuken

 • Maak, voor je begint te bakken, je werkoppervlak goed schoon. Dit helpt contaminatie met gluten te voorkomen.
 • Lees het recept zorgvuldig en bereid al het nodige keukengerei en voedsel in de vereiste hoeveelheden.
 • Volg de hoeveelheden heel nauwkeurig, vooral als het om bloem gaat. Glutenvrij meel heeft andere eigenschappen dan gewoon meel en vereist een grotere hoeveelheid.

Tips om glutenvrij te bakken

 • Glutenvrij deeg heeft meer vloeistof nodig dan gewoon deeg. Houd hier rekening mee in je bakproces.
 • Zorg ervoor dat de ingrediënten die je gebruikt op kamertemperatuur zijn.
 • Wrijf je handen in met bloem of vet ze in voor het bakken. Glutenvrij deeg kleeft meer aan je handen dan gewoon deeg.
 • Houd de ovendeur de eerste 15 minuten gesloten.
 • Een ventilatoroven werkt goed voor het bakken van koekjes. Als je brood bakt, is een andere oven veel zinvoller.

Kan ik toch glutenvrij bakken zonder bepaalde ingrediënten?

Glutenvrij bakken zonder suiker

Als je suiker wilt vermijden bij glutenvrij bakken, zijn er veel heerlijke recepten. Qua smaak moet je de suiker echter vervangen door andere ingrediënten. Om te kunnen bakken zonder suiker of gluten, kun je enkele producten gebruiken die je baksels toch de nodige zoetheid geven. Honing, ahornsiroop of agavesiroop, bijvoorbeeld, zijn hiervoor geschikt. Als je ook calorieën en fructose wilt vermijden, is stevia waarschijnlijk de beste aanpak.

Glutenvrij bakken zonder eieren

Glutenvrij bakken is mogelijk zonder eieren, maar slechts in beperkte mate. Als eieren een hoofdbestanddeel in je recept zijn, is dit een heel moeilijke stelling. Maar als je bijvoorbeeld maar één ei nodig hebt, kun je gemakkelijk alternatieven proberen. Als je zoet bakt, kun je een banaan als eivervanger gebruiken. Gebruik echter maar een halve banaan als je niet wilt dat de smaak te veel verspreid wordt. Voor zoetere gerechten kun je ook glutenvrij bakpoeder gebruiken. Bij het bakken van brood kun je een avocado ook als eivervanger gebruiken. Je kunt ook lijnzaad gebruiken. Je kunt de zaden zelf malen of ze gemalen kopen.

Glutenvrij bakken zonder zuivelproducten

Glutenvrij bakken zonder zuivelproducten kan interessant voor je zijn vanwege allergieën of voedingsfilosofieën. In dit geval zijn er ook enkele recepten die je kunt maken zonder zuivelproducten te gebruiken. Als je room of kwark gebruikt, zijn deze producten op sojabasis waarschijnlijk het beste alternatief. Afhankelijk van het recept kan tofu ook een goede vervanger zijn voor zuivelproducten.

Glutenvrij bakken zonder zetmeel

Je kunt ook glutenvrij bakken zonder zetmeel toe te voegen. Je kunt gewoon extra bloem gebruiken. De smaak wordt er niet door beïnvloed, maar je deeg zal veel minder luchtig zijn. Als het bij je recept past, kan custardpoeder ook een goede vervanger voor zetmeel zijn. Andere manieren om zetmeel te vervangen zijn

 • Guargom
 • Aardappelmeel
 • Rijstmeel

Glutenvrij bakken: 5 spannende recepten om zelf te maken

Als je nu genoeg informatie hebt verzameld over het onderwerp gluten en glutenvrij bakken, staat eigenlijk niets het bakproces nog in de weg. Dan kun je zelf je bakkunsten testen met vijf uitgekozen recepten.

Glutenvrij brood

Dit glutenvrije brood is bijzonder geschikt voor beginners. Het is niet moeilijk te bereiden en neemt niet veel van je tijd in beslag. Je hebt de volgende ingrediënten nodig om het te maken

 • 250g donker meel
 • 150 g lichte bloem
 • 100 g boekweitmeel
 • 1 gistblokje
 • 1,5 theelepel zout
 • 450 ml water
 • 1,5 eetlepels chiazaad
 • 2 theelepels appelazijn

Als je alle ingrediënten hebt, volg je de onderstaande stappen

 1. Los de gist op in warm water.
 2. Meng dan de drie meelsoorten met zout, chiazaad, azijn en het gistmengsel. Doe dit tot er geen bloem meer zichtbaar is.
 3. Dek de gebruikte kom af en laat hem minstens 12 uur in de koelkast staan.
 4. Neem het mengsel 2-3 uur voor het bakken uit de koelkast, doe het in een ovenschaal en zet het op een warme plaats.
 5. Bak het deeg in een niet voorverwarmde oven van ongeveer 200° C gedurende ongeveer een uur. Neem dan het brood uit het blik en laat het ongeveer 15 minuten bakken.

Als je van plan bent vaker je eigen brood te bakken, kun je overwegen te investeren in een broodoven of broodbakmachine. Dit versnelt niet alleen het proces van brood bakken, maar maakt het ook gemakkelijker.

Glutenvrije muffins

Dit recept is voor glutenvrije chocolade muffins. Dit recept zou niet langer dan ongeveer 30 minuten moeten duren om te bereiden en te bakken. Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig

 • 100 g suiker
 • 2 eieren
 • 1 snuifje zout
 • 100 ml olie
 • 100 ml plantaardige melk
 • 150g hazelnoten
 • 80 g maïzena
 • 20 g cacao
 • 20 g cacaopoeder
 • 2 snufjes bakpoeder
 • 100 g pure chocoladedruppels

Als je alle ingrediënten hebt, volg je deze stappen

 1. Verwarm je oven voor op 180°C en leg de papieren vormpjes in de muffinbakplaat.
 2. Klop dan de eieren met de suiker en het zout tot ze schuimig zijn. Voeg dan de olie en melk toe.
 3. Meng dan de noten, cacao en cacaopoeder, zetmeel en bakpoeder in een aparte kom. Voeg nu de vloeibare ingrediënten toe en meng door elkaar.
 4. Voeg dan de chocoladedruppels toe. Giet het beslag in de vormpjes en bak ze 20 minuten.

Glutenvrije koekjes

Deze glutenvrije koekjes zijn vooral lekker bij het ontbijt of als begin van de dag. Al met al zou je er niet langer dan een uur over moeten doen om ze te maken. De volgende ingrediënten zijn nodig

 • 100 g boter
 • 2 eieren
 • 120 g suiker
 • 200 g bloem
 • 15g lijnzaad
 • 15g sesamzaadjes
 • 30g zonnebloempitten
 • 80g gedroogde cranberry’s
 • 1 theelepel citroensap

Als de ingrediënten klaar zijn, werkt het bakken als volgt:

 1. Meng de boter met de suiker en de eieren.
 2. Voeg dan de bloem, sesamzaad, lijnzaad, veenbessen en zonnebloempitten toe aan de kom en kneed.
 3. Bestrooi het mengsel licht met extra bloem.
 4. Bebloem je handen en vorm het mengsel tot een rol. Snijd het in plakken en leg ze op een bakplaat.
 5. Verwarm de oven tot ongeveer 160°C en laat de koekjes ongeveer 20 minuten in de oven staan.
 6. Meng dan de poedersuiker met het citroensap. Roer goed door met een vork en verdeel dan over de afgekoelde koekjes.

Glutenvrije kwarktaart

Het recept voor deze kwarktaart is niet moeilijk, maar het proces neemt wel iets meer tijd in beslag. Voor de bereiding heb je de volgende ingrediënten nodig

 • 250 g boter
 • 250 g suiker
 • 3 eieren
 • 1 pakje vanillesuiker
 • 2 pakjes vanille custardpoeder
 • 1 zakje bakpoeder
 • 1 kg kwark
 • 1 citroen
 • 250g mascarpone

Voor de taartvorm heb je nodig

 • 1 eetlepel boter
 • 2 eetlepels bloem

Als je alle ingrediënten hebt, bak je de kwarkcake als volgt:

 1. Verwarm je oven voor op ongeveer 170°C.
 2. Neem de boter uit de koelkast en verdeel hem over het bakblik. Voeg dan de bloem toe.
 3. Meng de boter met de suiker en de eieren tot een glad mengsel en roer er dan de vanillepudding door.
 4. Pers de citroen uit. Roer er dan het sap van de citroen door, samen met de wrongel, de macapone en de vanillesuiker.
 5. Giet het beslag in het bakblik en bak het in ongeveer een uur goudbruin.

Glutenvrije Sacherschnitte

De glutenvrije Sacherschnitte is perfect om mee te bakken. Dat komt niet alleen omdat het heerlijk smaakt, maar het deeg is ook heel gemakkelijk te bereiden. Om het deeg voor dit dessert te maken heb je nodig

 • 150 g boter
 • 150 g poedersuiker
 • 1 portie vanillesuiker
 • 8 eieren
 • 150g pure chocolade
 • 25g poedersuiker
 • 150 g licht glutenvrij meel
 • 1 theelepel bakpoeder

Voor het chocolade- of abrikozenglazuur heb je ook nodig

 • 125 g abrikozengelei
 • 75 g suiker
 • 4 eetlepels water
 • 1 eetlepel citroensap
 • 150 g pure chocolade coating

Als je deze ingrediënten klaar hebt, volg je deze stappen

 1. Begin met het maken van het deeg door eerst de chocolade door heet water te smelten.
 2. Klop de poedersuiker en de vanillesuiker samen met de boter. Voeg dan de eierdooiers en de gesmolten chocolade toe.
 3. Klop de eiwitten tot ze hard zijn en laat er de poedersuiker bij druppelen.
 4. Giet nu het mengsel van eiwitten en poedersuiker op de chocoladeachtige mousse, maar meng ze nog niet.
 5. Voeg dan de gezeefde bloem en het bakpoeder toe en klop zachtjes om te combineren.
 6. Verwarm je oven voor op 170°C. Leg het deeg in de daarvoor bestemde bakvorm en laat de cake ongeveer 60-75 minuten in de oven staan.
 7. Doe voor het abrikozenglazuur de suiker, het water en het citroensap in een pan en breng aan de kook.
 8. Voeg dan de abrikozengelei toe en laat alles inkoken. Bedek de taart met het glazuur en laat hem ongeveer 2 uur uitdrogen.
 9. Smelt ten slotte de pure chocoladelaag in heet water en bedek er de cake mee.

Wat je nog meer moet weten over glutenvrij bakken

Als je geïnteresseerd bent in meer glutenvrije bakrecepten of algemene informatie over dit onderwerp, kunnen de volgende paragrafen je waardevolle tips geven. Verder is er ook hulp op het gebied van glutenvrij bakken voor kinderen.

Welke glutenvrije bakrecepten zijn het beste voor kinderen?

Als je van plan bent glutenvrij te bakken voor kinderen, kun je hier ook terugvallen op een groot aantal recepten. De hierboven beschreven recepten kunnen ook lekker zijn voor gluten-intolerante kinderen.

Als je niet per se fructose wilt vermijden, kun je ook fruit als suikervervanger gebruiken. Bananen en zoete bessen zijn hiervoor bijzonder geschikt. (Image source: pixabay.com / HeVoLi)

Omdat kinderen meestal graag snoepen, is glutenvrij bakken een bijzonder goede optie. Om af te leiden van de intolerantie, moet je kinderlijke elementen in je bakcreaties verwerken. De volgende voorbeelden zouden bijzonder geschikt zijn

 • Glutenvrije cake lolly’s
 • Glutenvrije dieren- of stervormige koekjes
 • Glutenvrije regenboogtaarten

Conclusie

Gluten is gezond noch ongezond. Alleen in het geval van een intolerantie bieden glutenvrije voedingsmiddelen je een voordeel. Als dit op jou van toepassing is, moet je de kwestie serieus nemen; de symptomen van glutenintolerantie kunnen langdurige medische aandoeningen veroorzaken. Glutenvrij bakken is tegenwoordig niet onmogelijk en ook niet beperkt in variaties. Je kunt zo’n beetje elk glutenbevattend ingrediënt naar believen vervangen. Bovendien is de opname van andere voedselintoleranties ook geen probleem. Zelfs bij een speciale dieetfilosofie zoals veganisme kun je er zonder problemen glutenvrij bakken mee combineren.

Beeldbron: 123rf.com / 117813984 Beeldbron: 123rf.com / 117813984

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies