Laatst bijgewerkt: 14-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

24Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Elke goed onderlegde geluidsprofessional kan je vertellen over de voordelen van gloeilampen in audiosystemen, hoe ze het geluid verbeteren, het versterken en het een heel aparte en begerenswaardige toon geven, en daarom zijn ze ondanks de jaren nog steeds een veel gevraagde technologie.

Het kiezen van gloeilampen kan wat verwarrend zijn, want hoewel iedereen je vertelt hoe goed ze zijn, vertellen maar weinigen je hoe je ze moet gaan gebruiken, dus of je nu gloeilampen koopt om een elektronisch systeem te repareren, of om je gitaarversterker een persoonlijk tintje te geven, in deze gids leer je hoe je de beste gloeilampen op de markt koopt.

Voor deze gids onderzochten we bij Sweetesthome de meest populaire eigenschappen van gloeilampen, besteedden aandacht aan recensies van de populairste modellen, en onderzochten dan waar je ze kunt kopen en wat je ervoor kunt verwachten.
Belangrijk om te weten

 • Gloeilampen zijn elektronische componenten die deel uitmaken van verschillende elektrische apparaten, en die tot taak hebben elektrische signalen te versterken en te wijzigen. Tegenwoordig maken ze deel uit van hoogwaardige geluidssystemen, zoals audio-apparatuur en versterkers voor diverse muziekinstrumenten.
 • Er zijn een veelheid van gloeilampmodellen en ze spelen allemaal dezelfde rol van versterken en modificeren van signalen, maar ze verschillen in grootte en vormgeving. Er is niet één bolmodel dat beter is dan een ander, want ze geven allemaal karakteristieke klanken die verschillende luisteraars al of niet kunnen bekoren.
 • Als je een lamp koopt voor gebruik in een geluidsinstallatie, is het aan te bevelen dat je video’s bekijkt van mensen die het model gebruiken waarin je geïnteresseerd bent, om te zien of je de klank van de lamp mooi zult vinden of niet. Als je een lamp koopt om een beschadigde lamp te vervangen in apparatuur waarvan de bedoeling niet het afspelen van geluid is, probeer er dan een te kopen waarvan bekend is dat hij duurzaam is.

Beste Gloeilampen: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over gloeilampen

In dit deel helpen we je te ontdekken waarvoor gloeilampen gebruikt worden, welke verschillende gloeilampmodellen er zijn en tegen welke prijzen ze te vinden zijn. Al deze informatie helpt je een betere koopbeslissing te nemen als je gaat winkelen voor nieuwe gloeilampen.

Geen twee gloeilampmodellen klinken precies hetzelfde, zelfs niet bij gelijksoortige modellen van hetzelfde merk. (Foto: Liu Fuyu / 123rf.com)

Wat is een gloeilamp en wat zijn de voordelen ervan?

Een gloeilamp, ook wel vacuümbuis of vacuümklep genoemd, is een apparaat dat gebruikt wordt om de stroom van elektrische stroom in verschillende elektronische apparaten te wijzigen. Ze waren een belangrijk onderdeel van elektronische systemen vanaf hun ontstaan in het begin van de 20e eeuw, tot ze uiteindelijk in onbruik raakten door de komst van transistors.

Ze hebben een opleving gekend in hoogwaardige audiosystemen vanwege de auditieve bijdrage die ze leveren, vooral in die voor theatergeluidssystemen, ook in gitaar- en basversterkers, omdat hun tonen superieur geacht worden aan die welke door transistors worden voortgebracht en daardoor aangenamer voor het menselijk oor.

Voordelen
 • Aangename tonen
 • Helder geluid
 • Korte bescherming
 • Goed geluid bij laag volume
Nadelen
 • Variabele levensduur
 • Oververhitting
 • Duur
 • Gebruikt veel energie

Gloeilampen type 12AX7, 6L6, 6V6, EL34, EL84- Waar moet je op letten?

Het aantal gloeilamptypes dat op de markt is, is echt groot, wat intimiderend kan zijn als je niet weet welke de juiste voor je is. In dit gedeelte geven we kort uitleg over de meest gebruikte gloeilampen in audiosystemen, vooral die in bas- en gitaarversterkers.

Het is belangrijk op te merken dat als je een gloeilamp vervangt, het de voorkeur verdient hem door hetzelfde model te vervangen, anders zou je kunnen eindigen met een lamp die niet compatibel is of schade aan je apparatuur toebrengt. Hiervoor raden we aan een vakman te raadplegen, want die kan je vertellen welke lampen je apparatuur nodig heeft en ze veilig installeren.

Gloeilamp 12AX7: Ook wel ECC83 genoemd, is dit een lamp die gewoonlijk in de voorversterkersectie van versterkers gebruikt wordt, zodat hij vaak een voorversterkerbuis genoemd wordt. Het is een van de meest gebruikte op de markt, dus zijn er veel variaties van modellen en bedrijven die hem maken.

Gloeilamp 6L6: Dit is een grote gloeilamp die gebruikt werd om de grote klassieke Amerikaans ontworpen versterkers van tientallen jaren geleden van stroom te voorzien. Hij staat bekend om het behoud van zuivere klanken van bescheiden middentonen en bas met aanwezigheid. Hij maakt sinds de jaren 1950 deel uit van succesvolle gitaarversterkers.

6V6 Gloeilamp: Bekend als het “kleine broertje van de 6L6”. Het is ook zo’n bol die aanwezig is in Amerikaanse stijl versterkers, want hij heeft een zeer evenwichtige klank. Hij is zeer gezocht omdat hij vervormde klanken bereikt die zeer kenmerkend zijn voor heavy rock.

EL34: Hij is de sterrenbol van de Britse rock, omdat hij deel uitmaakte van versterkers die gebruikt werden door artiesten die de scene begonnen. Hij is geliefd bij gitaristen vanwege zijn licht vuile, middelzware klank die knapperig wordt als hij vervormd is, wat elke gitarist die een fan is van klassieke Europese bands prachtig zal vinden.

EL84: De EL84 is voor de EL34 wat de 6V6 is voor de 6L6. Het is een soortgelijke lamp als de EL34, maar met kleinere afmetingen. Hij staat bekend om zijn heldere hoge toon, die net als de EL34 knisperend wordt wanneer hij overbelast wordt. Door zijn hogere versterking heeft hij de neiging een vuile toon terug te geven wanneer hij met een elektrische gitaar gebruikt wordt.

12AX7 6L6 6V6 EL34 EL84
Eigenschap Uitgelicht Zeer ambachtelijk Schone klank Gemakkelijke overdrive Sterke midrange klank Warme klank
Hoofdgebruik Voorversterker voor bollen meest gebruikte Grote Amerikaanse stijlversterkers Kleine Amerikaanse stijlversterkers Britse stijlversterkers Britse stijlversterkers

Lampen worden veel gebruikt omdat ze een uniek en krachtig geluid mogelijk maken. (Foto: Zvonko Djuric / 123rf.com)

Koopcriteria

Het kopen van gloeilampen kan nogal lastig zijn als je nog nooit eerder gloeilampen gekocht hebt, want op het eerste gezicht lijken alle gloeilampmodellen op elkaar. Om je te helpen gloeilampen te kopen hebben we de belangrijkste factoren samengebracht die je aankoop moeten beïnvloeden, zodat je op pad kunt gaan en gloeilampen koopt die aan je verwachtingen voldoen.

Vereisten van je geluidssysteem

Voordat je een nieuwe set gloeilampen koopt moet je weten wat de vereisten zijn van het systeem waarin je ze gaat installeren, want als je een ander model gloeilamp koopt dan je geluidssysteem vereist, kun je met een onbruikbare lamp komen te zitten, of erger nog, je elektronische apparatuur beschadigen.

Veel gitaarversterkers en Hi-Fi geluidssystemen hebben secties voor bollen die als versterker of voorversterker gebruikt worden; deze hebben bollen nodig die een verschil kunnen maken in toon en volume.

Versterker bollen: Dit zijn de bollen die het signaal van de bron opvangen om het uiteindelijke volume te verhogen. Je kunt ze regelen met de volumeknop op je bol geluidsinstallatie, of op je gitaarversterker. Ze beïnvloeden het gevoel van het geluid meer dan de toon.

Als je geluidssysteem 6L6 gloeilampen gebruikt in zijn gloeilampversterkersectie, koop dan bij voorkeur alleen 6L6 gloeilampen of gloeilampen van een sterk gelijkend ontwerp, zoals de KT88. Als je een heel ander lampmodel probeert in te bouwen, bijvoorbeeld een EL84, zal hij waarschijnlijk niet eens in de fitting van je opstelling passen.

Wat je wel kunt doen is een lampmodel vervangen door een gelijksoortige lamp die door een andere firma vervaardigd wordt, wat vreemd genoeg tot klankveranderingen kan leiden, omdat elke firma een ander fabricageproces heeft dat uiteindelijk de uiteindelijke toon beïnvloedt die elke lamp voortbrengt.

Voorversterker bollen: Deze zijn iets kleiner dan de versterker bollen, en worden gebruikt om het signaal van de bron op te vangen en te versterken voor het naar de versterker bollen gestuurd wordt. Ongetwijfeld zijn ze verantwoordelijk voor de vervormingseffecten van gloeilamp gitaarversterkers en -pedalen.

Als je versterker een voorversterker-bolsectie heeft, kun je voorversterker-bollen van verschillende modellen combineren. Als je bijvoorbeeld een versterker hebt die 2 12AX7 voorversterkerlampen gebruikt en er is er een beschadigd, dan kun je de beschadigde vervangen door een 12AT7. Dit beïnvloedt de resulterende klank.

Duurzaamheid

De levensduur van een lamp is moeilijk te kwantificeren, want die varieert niet alleen van model tot model, maar ook van de apparatuur waarin ze gebruikt worden. Een EL34 lamp heeft bijvoorbeeld een gemiddelde gebruiksduur van 2500 uur, maar als ze in minder veeleisende versterkers en geluidssystemen gebruikt worden gaan ze langer mee.

De beste manier om te weten of je gloeilampen het einde van hun levensduur naderen is nieuwe of licht gebruikte lampen te nemen en de oude te vervangen. Merk je een drastische verandering in geluidskwaliteit, dan is het tijd om ze te vervangen, zo niet, zet dan de oude gloeilampen terug op hun oorspronkelijke plaats.

Dit komt omdat mettertijd de efficiëntie waarmee de gloeilampen werken neigt af te nemen, waardoor zowel het geluidsvermogen als de toon geleidelijk vervagen. Dus als je gitarist bent en sterk vertrouwt op je vacuümbolversterker, kun je maar beter reserveonderdelen bij de hand houden.

Overdrive

Van een gloeilamp wordt gezegd dat hij een goede overdrive heeft, en dat hij in staat is een vervormd geluid te bereiken dat aangenaam is voor het menselijk oor, wat gebeurt door overversterking die optreedt in de uitgangsstroom. Er zijn bas- en gitaarversterkers en -pedalen die vacuümbuizen gebruiken om dit te bereiken.

Als een gitarist bijvoorbeeld het volume van zijn buizenversterker opendraait, vervormt het signaal, waardoor hij audio weergeeft met een toon die heel kenmerkend is voor rock- en bluesbands. Dit is de reden waarom de 12AX7, EL34, El38, 6L6 en 6V6 gloeilampen zo’n succes zijn, omdat ze fatsoenlijke zuivere klanken en overdrive mogelijk maken.

Noise

Sommige gloeilampen zijn in staat geluiden van buiten op te pikken op dezelfde manier als microfoons dat doen, dus als je een set gloeilampen gebruikt voor gebruik in je geluidsinstallatie, zorg er dan voor dat ze niet microfonisch zijn, anders zullen ze de geluidskwaliteit van je geluidsinstallatie nadelig beïnvloeden.

(Aanbevolen foto: chva / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies