Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

31Onderzochte producten

32Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

117Verzamelde opmerkingen

Je wilt water snel en veilig verwarmen? Glazen waterkokers zijn de juiste keuze, omdat ze water verwarmen zonder schadelijke stoffen af te geven zoals plastic potten dat kunnen doen. Het glasmateriaal biedt niet alleen voordelen voor de gezondheid, maar is ook milieuvriendelijk en vervuilt de smaak van het water niet.

Met de volgende glasketel test 2022 willen we je helpen de beste glasketel voor jou te vinden. Afhankelijk van je behoeften kun je kiezen tussen elektrische, snoerloze glazen waterkokers of apparaten voor het fornuis of de magnetron. We laten je ook een paar geweldige extra functies zien die je glazen waterkoker kan hebben.
De belangrijkste feiten in het kort

 • In tegenstelling tot ketels van plastic of roestvrij staal zijn de kannen in glazen ketels van glas. Dit heeft voordelen voor de gezondheid en is milieuvriendelijker.
 • Een variant is de elektrische, snoerloze glazen waterkoker met contactstation. De tweede optie is de glazen waterkoker voor het fornuis of de magnetron.
 • Elektrische glaskooktoestellen verwarmen het water via een contactstation dat verbonden is met de elektriciteit, werken sneller en hebben vaak extra voorzieningen zoals LED verlichting. Heetwaterkokers voor het fornuis of de magnetron zijn eenvoudige glazen kannetjes waarin het water gekookt wordt.

Glazen waterkoker: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een glazen waterkoker koopt

Wat is het voordeel van glazen waterkokers?

Er zijn veel manieren om water te verwarmen. Water kan aan de kook gebracht worden in gewone waterverwarmers of gewoon met een pan op het fornuis. Glazen ketels scoren echter met veel voordelen, van gezondheidsaspecten tot modern uiterlijk. Een van de belangrijkste voordelen betreft het gezondheidsaspect.

De laatste tijd is er veel discussie over de relevantie van plastic producten voor de gezondheid. Dit geldt ook voor waterkokers. Conventionele toestellen zijn van plastic of metaal en kunnen dus schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral toestellen van kunststof kunnen bij veelvuldig gebruik verontreinigende stoffen in het verwarmde water achterlaten, wat vooral voor baby’s en kinderen een gezondheidsprobleem is. Bovendien kunnen plastic of metalen toestellen de smaak van het water vervormen. Dit proces treedt niet op met een glazen ketel. Glas laat het water zijn neutrale smaak behouden.

Een ander voordeel is dat ziektekiemen zich niet zo snel kunnen nestelen in glazen waterkokers. De glasstructuur heeft geen poriën, dus kokend water is hygiënischer. Bovendien zijn kalkafzettingen en vuil veel gemakkelijker te zien door de doorzichtigheid van glas en kunnen ze dus meteen verwijderd worden. Anderzijds ziet een glazen boiler er ook sneller vuil uit en vooral vingerafdrukken zijn sneller zichtbaar dan bij vergelijkbare producten van andere materialen. Een ander positief aspect is dat het verwarmde water langer warm gehouden wordt, dankzij de warmte-isolerende eigenschappen van glas.

Dit betekent dat je steeds een kleinere hoeveelheid water kunt gebruiken. Dit is bijzonder geschikt voor een huishouden met een paar mensen, waar gedurende de dag kleine hoeveelheden warm water nodig zijn. Tenslotte nog een niet onbelangrijk aspect: glazen waterkokers overtuigen door hun eenvoudige en stijlvolle vormgeving.

In tegenstelling tot veel toestellen van plastic of roestvrij staal hebben ze bijna een elegante en futuristische vormgeving. Ze zijn dus beslist een hoogtepunt in elke keuken.

Het grootste voordeel van glazen waterkokers is, natuurlijk, het materiaal. In tegenstelling tot plastic of roestvrijstalen toestellen geeft glas geen schadelijke stoffen af aan het water, is het milieuvriendelijker en doet het geen afbreuk aan de smaak van het water.

Waar kan ik een glazen boiler kopen?

Snoerloze glazen boilers met contactstation zijn nu verkrijgbaar in de meeste elektrowinkels, in veel warenhuizen en soms ook in goed gesorteerde supermarkten. Vaak zijn er ook promoties of aanbiedingen van discounters.

Glazen waterkokers die gemaakt zijn voor gebruik op het fornuis of in de magnetron worden momenteel alleen door een paar bedrijven in verschillende uitvoeringen aangeboden. De beste manier om ze te kopen is ze online te bestellen. Tegenwoordig is het Internet heel belangrijk voor het kopen van een glazen waterkoker.

Hier kun je kiezen uit een grote verscheidenheid van toestellen en is het het gemakkelijkst om prijzen te vergelijken. Bovendien zijn er veel beoordelingen, aanbevelingen en ervaringsrapporten van klanten, die het besluitvormingsproces kunnen vergemakkelijken.

Wat kost een glazen waterkoker?

Glazen waterkokers zijn er in verschillende prijsklassen. Afhankelijk van de extra functies verschillen de kosten van de aanschaf van zo’n product. Glazen waterkokers die water verwarmen op het fornuis of in de magnetron zijn verkrijgbaar voor ongeveer 30 euro.

Hier ben je beperkt in je keuze, want deze ketels worden maar door enkele fabrikanten verkocht, althans online. Naarmate het belang van milieuvriendelijke en gezondheidsveilige toestellen toeneemt, zullen verschillende bedrijven in de toekomst wellicht zulke producten aanbieden.

Eenvoudige elektrische glazen waterkokers met een contactstation koop je al voor zo’n 20 euro. Kies je echter voor extra functies zoals lichtshows en kleurveranderingen, temperatuurdisplays of zelfs professionele toestellen met aanraakfuncties, dan moet je rekening houden met een hogere prijs van tussen de 25 en 100 euro.

Type Prijs
Glazen waterkoker voor de kachel/magnetron vanaf ongeveer €30
Eenvoudige snoerloze glazen waterkoker met contactstation vanaf ongeveer €20
Snoerloze glazen waterkoker met extra functies vanaf ongeveer €25-100

Gaat een glazen waterkoker snel stuk?

Het materiaal glas wordt al gauw geassocieerd met breekbaarheid, scherven en gevaar. Vooral als het om toestellen in de keuken gaat, lijkt dit gegeven weinig voordeel op te leveren en zelfs erg gevaarlijk te zijn. Glazen waterkokers zijn echter gemaakt van bijzonder breukvast glas, dat in sommige gevallen viermaal breukbestendiger is dan gewoon glas.

Natuurlijk zijn ze niettemin vatbaarder voor versplintering of breuk dan gelijksoortige toestellen van plastic of roestvrij staal. Je moet dit in gedachten houden, vooral als je een huishouden met kinderen hebt. Maar als je er voorzichtig mee omgaat, gaat het net zo lang mee als vergelijkbare producten van andere materialen.

Glaswasserkocher in Betrieb

Glazen waterkokers scoren vooral punten voor hun gezondheidsaspect. Conventionele toestellen zijn gemaakt van plastic of metaal en kunnen dus schadelijk zijn voor de gezondheid. (Foto: Polina Ryazantseva / 123RF)

Kan een glazen ketel lekken?

Glazen ketels lekken niet als ze vakkundig gemaakt zijn. Dit geldt natuurlijk ook voor toestellen van kunststof of roestvast staal. Maar als de glazen waterkoker gebarsten of gebroken is omdat hij gevallen is, kan er natuurlijk water uit lekken.

In dit geval is het apparaat kapot en moet een nieuw gekocht worden. Maar omdat glazen waterkokers van heel stevig glas gemaakt zijn, zal een barst niet zo snel optreden als de waterkoker met normale zorg behandeld wordt. Als het pas gekochte glazen toestel blijkt te lekken, moet het onmiddellijk teruggebracht worden.

Dit is te wijten aan slecht vakmanschap. Het is daarom raadzaam om vóór aankoop op het Internet naar ervaringen of aanbevelingen te zoeken. Zo word je al in een vroeg stadium op de mogelijke gebreken van een product gewezen en kun je het juiste toestel kiezen.

Wat is de capaciteit van glazen waterkokers en op hoeveel watt/volts werken de elektrische versies

? Elektrische glazen boilers zijn er in een grote verscheidenheid van capaciteiten. Het kleinste volume begint bij 1 liter. Dit wordt opgevoerd tot volumes van 1.5 of 1.7 tot een inhoud van 2 liter. De glazen waterkoker voor het fornuis of de magnetron is er met een inhoud van 1.2 tot 1.75 liter. Zo kun je een toestel vinden dat aangepast is aan je individuele waterbehoefte. Elektrische waterkokers werken meestal met een spanning van 12 of 24 volt. Het vermogen is ongeveer in het bereik van 2000 watt. Natuurlijk hangt het wattage af van het vermogen en de extra functies van het apparaat.

Welke extra functies kunnen glazen waterkokers hebben?

Glazen waterkokers hebben tegenwoordig veel extra en praktische functies, die natuurlijk ook invloed hebben op de prijs. De meest voorkomende extra kenmerken zijn:

 • LED-verlichting
 • Temperatuurregeling, voorkeuze
 • Warmhoudfunctie
 • Filter

LED verlichting

Een zeer populaire extra voorziening is LED verlichting. Dit is meestal blauw, maar kan ook in verschillende kleuren met kleurveranderingen en lichtshows. Deze eigenschap versterkt de toch al moderne en stijlvolle vormgeving van een glazen waterkoker.

Temperatuurregeling, voorkeuze

Bovendien is er vaak de mogelijkheid om de temperatuur in te stellen via voorkeuze of een bediening en die op een display te laten aflezen. Bij bijzonder hoogwaardige toestellen is dit zelfs mogelijk via aanraakbediening.

Warmhoudfunctie

Een andere handige functie is de warmhoudfunctie, die op sommige toestellen beschikbaar is. Het gekookte water kan tot enkele uren warm gehouden worden. Dit is ideaal als je af en toe kleine hoeveelheden heet water nodig hebt.

Filter

Glazen waterkokers kunnen ook met verschillende filters uitgerust worden. Vaak zijn er water- of kalkfilters. Sommige apparaten hebben ook een theezeefje, zodat losse thee direct in de waterkoker kan worden bereid.

Elektrische, snoerloze glazen waterkokers met contactstation zijn tegenwoordig vaak voorzien van veel extra functies. Het populairst is de LED verlichting, die van kokend water een visueel hoogtepunt maakt.

Of je er nu thee mee zet, babyvoeding of iets anders – een waterkoker vind je in bijna elke keuken. Een glazen waterkoker scoort op het gebied van gezondheid, milieuvriendelijkheid en vormgeving. Glazen boilers zijn verkrijgbaar met extra functies zoals LED verlichting, temperatuurregeling en voorkeuze, en een warmhoudfunctie. (Foto: Myriams photos / pixabay.com)

Besluit: Welke soorten glazen waterkokers zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kan een onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten glazen ketels

 • Elektrische, snoerloze glazen waterkoker met contactstation
 • Glazen waterkoker voor het fornuis of de magnetron

De twee vormen van waterkokers verschillen in hun functies en brengen dus zowel voordelen als nadelen met zich mee in hun gebruik en resultaten. Welke waterverwarmer het meest geschikt is voor je behoeften hangt af van je persoonlijke voorkeuren.

Wist je dat waterkokers heet water kunnen maken in minder dan 3 minuten, afhankelijk van het vermogen? Daarmee zijn ze sneller dan welk fornuis dan ook, alleen verslagen door traditionele gasfornuizen.

Om je te helpen een keuze te maken tussen de twee mogelijkheden, vind je hieronder een gedetailleerde presentatie van de twee genoemde producten met een lijst van voor- en nadelen.

Hoe werkt een snoerloze glazen waterkoker met contactstation en wat zijn de voor- en nadelen?

Waarschijnlijk de bekendste soort glazen waterkoker is de snoerloze waterkoker met contactstation. Eerst wordt het water in de glazen kan gevuld. Dan wordt de gevulde glazen kan op het contactstation geplaatst. Dit station is verbonden met de elektriciteit en brengt zo het water aan de kook.

Wist je dat sommige fornuizen met een open verwarmingselement nikkel aan het water afgeven? Bij deze toestellen ligt het verwarmingselement direct in het water, zoals bij een op de bodem gemonteerd dompelverwarmingselement. Afhankelijk van het materiaal van de gloeidraad, kunnen metalen bij verhitting in het water oplossen. Nikkel is een veel voorkomend contactallergeen: gesensibiliseerde mensen reageren bij contact met een ontsteking van de huid.

Zulke snoerloze waterkokers hebben veel voordelen. Dit begint met hun uiterlijk. Ze hebben een heldere en moderne vormgeving die een blikvanger is in elke keuken.

Voordelen
 • Modern uiterlijk
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Praktisch te hanteren dankzij de snoerloze kan
 • Vaak extra functies
Nadelen
 • Niet het hele apparaat van glas
 • Mogelijk volumineus

Behalve hun uiterlijk hebben ze, afhankelijk van het model, ook veel andere functies, zoals temperatuurvoorkeuze of temperatuurregeling. Een ander hoogtepunt is de LED verlichting, die het koken van water bijna tot een belevenis maakt. Verschillende lichteffecten en kleurveranderingen zijn hier vaak mogelijk. De snoerloze kruik is bijzonder praktisch. Je kunt het water gemakkelijk overgieten en zonder problemen vervoeren.

Een nadeel is dat het toestel niet helemaal van glas is. Andere materialen zoals roestvrij staal of plastic zijn ook gebruikt. Alleen de waterkan is bij de meeste van de aangeboden glazen waterkokers helemaal van glas. Maar omdat het water uitsluitend in de glazen kan zit, komen geen andere materialen in contact met het verhitte water. Dit toestel is ideaal voor dagelijks gebruik en ongecompliceerde waterverwarming.

Hoe werkt een glazen watermaker voor het fornuis of de magnetron en wat zijn de voor- en nadelen?

De glazen waterkoker die water verwarmt op het fornuis of in de magnetron is de tweede vorm van een glazen waterkoker. Deze waterkoker scoort zowel met zijn uiterst gemakkelijke hanteerbaarheid als met zijn 100 procent gezondheidsveilige materiaal.

Voordelen
 • Eenvoudig ontwerp
 • Gehele product van glas
 • Vaatwasmachinebestendig
 • Stil
 • Kan hergebruikt worden als theepot
Nadelen
 • Niet geschikt voor inductiekookplaten
 • Duurt langer
 • Geen extra functies
 • Beperkte keuze

Watermakers als deze zet je op het fornuis als een gewone pan, waardoor het water gemakkelijk en snel verwarmd wordt. Bovendien kan het product in de magnetron gebruikt worden. In tegenstelling tot de snoerloze elektrische glazen waterkoker, kan de glazen pot ook gebruikt worden om thee in te serveren, want hij ziet eruit als een gewone theepot. Het grootste voordeel ligt in het materiaal. Deze waterkoker is helemaal gemaakt van zeer breukvast borosilicaatglas en is dus vrij van metaal en plastic.

Optioneel kunnen sommige glazen ketels een theefilter hebben, dat dan van metaal is, maar niet gebruikt hoeft te worden. In tegenstelling tot de elektrische apparaten met een contactstation zijn deze glazen waterkokers kleiner en kunnen ze dus gemakkelijker in keukenkastjes opgeborgen worden. Deze glazen ketels zijn echter niet erg aanwezig op de markt. Online worden ze maar door een paar fabrikanten verkocht, wat de keuze beperkt.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om glazen waterkokers te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren en eigenschappen je kunt gebruiken om glazen waterkokers te vergelijken en te evalueren. Dit maakt het je gemakkelijker een aankoopbeslissing te nemen en het ideale apparaat voor je te vinden. Samengevat zijn dit de factoren

 • Gewicht / afmetingen
 • Capaciteit
 • Vermogen
 • Ontwerp / Kleur
 • Productveiligheid
 • Extra functies

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Gewicht / Afmetingen

Bij de keuze van je glazen waterkoker kunnen de afmetingen een rol spelen, net als het gewicht. Glas is als materiaal zwaarder dan plastic en roestvast staal. Daarom wegen glazen ketels meer dan vergelijkbare ketels van plastic of roestvrij staal. In principe moet je ervan uitgaan dat het voorwerp tussen de 1,5 en 2 kilo weegt. Natuurlijk hangt het gewicht ook af van de capaciteit van de waterkoker. Een toestel met een grotere bak zal meer wegen. Als je een heel lichte waterkoker zoekt, kun je beter kiezen voor de versie voor het fornuis of de magnetron.

Deze glazen kannen wegen maar ongeveer 750 gram. De afmetingen van een glazen watermaker spelen een rol als het apparaat permanent in de keuken moet staan of in een kast met beperkte ruimte moet worden weggestopt.

Capaciteit

De capaciteit kan een centrale rol spelen bij de aanschaf van een glazen waterkoker. Afhankelijk van het beoogde gebruik kan een grotere of kleinere hoeveelheid verwarmd water nodig zijn. Voor een huishouden met maar een paar mensen of maar één persoon is een toestel met een kleinere capaciteit voldoende.

Als de waterkoker daarentegen een heel kantoor of een gezin met veel leden moet voorzien, moet een waterkoker met grote capaciteit gekozen worden. Een inhoud van 1,5 liter of meer maakt het mogelijk dat meerdere mensen tegelijk warm water gebruiken.

Als materiaal is glas inherent zwaarder dan plastic en roestvast staal. Daarom wegen glazen ketels meer dan vergelijkbare ketels van plastic of roestvrij staal.

Vermogen

Het vermogen van de glasketel hangt samen met de duur van het verhittingsproces. De meeste elektrische glazen waterkokers hebben een vermogen van ongeveer 2000 watt. Als je het water heel snel wilt verwarmen, moet je kiezen voor producten met een hoger vermogen. Zulke toestellen met een hoger vermogen zijn verkrijgbaar tot 3000 watt.

Hoe hoger het maximum vermogen van de elektrische waterkoker, hoe sneller het water verwarmd wordt.

Ontwerp / kleur

Omdat glazen waterkokers (tenminste de elektrische versie) vaak een vaste plaats in de keuken hebben, zijn ook het ontwerp en de kleur doorslaggevend voor de aanschaf. In principe kun je zeggen dat glazen waterkokers al een heel moderne en stijlvolle vormgeving hebben, vanwege het materiaal glas.

Dit moderne uiterlijk kan nog stijlvoller gemaakt worden door gedempte kleuren te gebruiken, zoals zwart, zilver of wit. De beschikbare kleuren hangen meestal af van het extra verwerkte materiaal. Als de behuizing van roestvast staal is, is de glazen waterkoker zilverkleurig. Als plastic gebruikt wordt, zijn er behalve wit en zwart ook veel andere kleuren verkrijgbaar.

De meeste glazen waterkokers op de markt worden echter gekenmerkt door sobere en eenvoudige ontwerpen. Kleurrijke glazen ketels zijn moeilijker te vinden.

Productveiligheid

De veiligheid van de glazen waterkoker moet een belangrijke rol spelen bij de keuze van het juiste product. Het is immers een kwetsbaar materiaal en een niet geheel ongevaarlijk proces. Bij glazen waterkokers is het belangrijk dat de waterreservoirs van zeer breukvast glas gemaakt zijn.

Dit is de enige manier om te garanderen dat de fluitketel niet in duizend stukjes uiteen spat bij kleine stoten of een lichte botsing. Je moet letten op het soort glas dat gebruikt wordt, niet alleen wat de breukbestendigheid betreft. Er is speciaal glas nodig dat bestand is tegen extreme temperaturen. Tijdens het koken (elektrisch of op het fornuis/magnetron) wordt het glas blootgesteld aan temperaturen van rond de 100°C. Normaal glas zou niet tegen deze temperaturen bestand zijn.

Gewoon glas zou niet bestand zijn tegen deze temperaturen Bij elektrische glasketels zijn er nog een aantal andere factoren die de veiligheid van het product aanzienlijk verhogen. Dit zijn:

 • Veiligheidsdeksel
 • Automatisch uitschakelen
 • Bescherming tegen oververhitting
 • Bescherming tegen droogkoken

Veiligheidsdeksel

Veel glazen ketels hebben speciale veiligheidsdeksels die in elkaar grijpen. Deze sloten kunnen meestal losgemaakt worden door op een knop op de handgreep of het deksel te drukken. Veiligheidsdeksels voorkomen het plotseling openen van de bak of het ongecontroleerd uitgieten van heet water, wat erg gevaarlijk kan zijn.

Automatische uitschakeling

Deze automatische functie zorgt ervoor dat de waterkoker zichzelf uitschakelt bij een bepaalde temperatuur. Dit helpt niet alleen om energie te besparen, maar verhoogt ook de veiligheid van de watermaker.

Oververhittingsbeveiliging

De oververhittingsbeveiliging is een belangrijk aankoopcriterium. Deze functie verhoogt de veiligheid van de ketel vele malen. Als de ketel om wat voor reden dan ook defect is, kan de veiligheidsfunctie verstoord zijn.

Het water blijft dan koken. Dit wordt vooral gevaarlijk als al het water verdampt is. Dan raakt de ketel oververhit en kan er kortsluiting ontstaan. Scenario’s als deze kunnen vermeden worden met ingebouwde bescherming tegen oververhitting.

Droogkookbeveiliging

De droogkookbeveiliging is een ander belangrijk veiligheidskenmerk. Hij zorgt ervoor dat de waterkoker automatisch uitschakelt als het waterpeil te laag is.

De veiligheid van je waterkoker is erg belangrijk. Als een apparaat belangrijke veiligheidsvoorzieningen mist, kun je je gemakkelijker verbranden en kan er gemakkelijker kortsluiting ontstaan.

Extra

kenmerken Behalve de hierboven genoemde aankoopcriteria zijn ook de extra kenmerken van belang die de beslissing kunnen vergemakkelijken. Extra beschikbare functies zijn:

 • 360°C draaiend contactstation
 • Kalkfilter
 • Waterniveau-indicator
 • LED-verlichting
 • Temperatuurregeling

360°C draaiend contactstation

Een factor die vooral voor linkshandigen van belang is. Dankzij het 360° draaibare contactstation kan de waterkoker vanuit elke positie op het onderstel geplaatst worden. Dit resulteert in een bijzonder handige en praktische hantering. Of je nu rechts- of linkshandig bent, waterkokers met deze eigenschap zijn geschikt voor iedereen.

Kalkfilter

Als je in een streek woont met bijzonder kalkrijk water of je water graag bijzonder zuiver hebt, kun je beter niet zonder kalkfilter. Deze filters zijn meestal uitneembaar, zodat ze ook schoongemaakt kunnen worden. Genieten van warme dranken zonder angst voor kalkdeeltjes is mogelijk met dit filter.

Waterniveau-indicator

De waterniveau-indicator is een heel handige functie om de vereiste hoeveelheid water nauwkeurig te doseren. Waterpeil-indicatoren staan meestal aan de buitenkant van de doorzichtige waterverwarmer in de vorm van markeringen. Dit kunnen liters of bekers zijn. Deze markeringen helpen je om niet te veel water te verwarmen en energie te besparen.

LED verlichting

LED verlichting is een erg populaire functie. Het meestal blauwe licht dat verschijnt als het water verhit wordt, maakt het proces bijna tot een spektakel. De blauwe LED verlichting is typisch. Sommige producten hebben echter ook een kleurverandering die aangepast is aan de respectieve temperatuur.

Behalve het materiaal zelf is ook de LED verlichting een van de meest essentiële aspecten die glazen waterkokers onderscheidt van gewone waterbereiders van plastic of roestvrij staal.

Temperatuurregeling

Als je de temperatuur van het te verwarmen water met de hand wilt bepalen, moet je op zoek gaan naar een temperatuur-voorkeuze. Deze temperatuurkeuze is meestal mogelijk in stappen van 5. De keuze wordt gemaakt via drukknoppen of soms ook via aanraakbediening. Met de temperatuurregeling kan de vereiste temperatuur optimaal worden afgestemd op het gebruik van het warme water.

Wetenswaardigheden over glazen waterkokers

Hoe ontkalk en maak ik een (glazen) waterkoker schoon?

Regelmatig ontkalken van de waterkoker is zeer aan te bevelen, want dit bespaart niet alleen energie en elektriciteit, maar verbetert ook de smaak van het water en vervolgens die van de drank.

Product Dosering Gebruik
Ontkalkingstabletten (chemisch) Volgens de aanwijzingen op de verpakking, meestal één tablet in de juiste mengverhouding met water. Kook met de aangegeven hoeveelheid water en laat het inwerken. Kook dan verschillende keren met helder water.
Azijn / azijnessence Doe ongeveer 2 eetlepels azijnessence in de waterkoker met koud water Breng aan de kook en laat dan minstens 30 minuten trekken. Verwarm dan zuiver water om de smaak kwijt te raken.
Citroen Snijd een citroen doormidden wrijf de doorgesneden citroen over de verkalkte plekken.
Citroenzuur Meng wat sterk geconcentreerd citroenzuur met water. Laat 3-4 uur staan zonder te koken.
Bakpoeder/soda Doe een zakje bakpoeder of zuiveringszout in de ketel en vul die met water. Breng aan de kook en laat dan een uur staan. (Opgelet: Kan sterk schuimen!)

Glazen ketels worden ontkalkt zoals gewone metalen of plastic ketels. Er zijn chemische producten zoals ontkalkingstabletten die je in drogisterijen of supermarkten kunt kopen. Deze worden gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing en beloven een ontkalkte ketel als nieuw. Er zijn echter ook natuurlijker, milieuvriendelijker en waarschijnlijk ook goedkopere manieren om je toestel te ontkalken.

Ontkalken met azijn of azijnessence

Zulke huismiddeltjes zijn ontkalken met azijn of azijnessence. Hier wordt een kopje water gemengd met een scheutje azijn of azijnessence en aan de kook gebracht om de kalkaanslag op te lossen. Daarna wordt zuiver water in een andere pas verwarmd om de smaak van azijn te verwijderen.

Ontkalken met citroen

Een andere natuurlijke methode om te ontkalken is met citroen. Snijd de citroen doormidden en wrijf het vruchtvlees over de binnenkant van de ketel. Vul hem dan met water, breng hem aan de kook en spoel af met schoon water.

Ontkalken met zuiveringszout of bakpoeder

Baking soda is ook een natuurlijk huismiddeltje om kalkaanslag te verwijderen. Je giet een zakje zuiveringszout in de ketel, vult hem met water en brengt het mengsel aan de kook. Je moet voorzichtig zijn bij het vullen van de bak. Omdat het bakpoedermengsel de neiging heeft te gaan schuimen, moet de ketel niet tot de rand gevuld worden.

Als het mengsel verhit is, laat je het ongeveer 1 uur staan, giet het dan af en maak het proces af door vers water te koken. Andere, iets ongebruikelijker methoden om van kalkaanslag af te komen zijn het gebruik van aspirinetabletten of gebitsreinigers. Omdat glas een doorzichtig materiaal is, is kalkaanslag onmiddellijk zichtbaar als een witte glans. Zo kun je vroegtijdig op het probleem reageren en kalkaanslag maar ook vuilafzetting verwijderen.

Glazen ketels kunnen op dezelfde manier ontkalkt worden als ketels van kunststof of roestvrij staal. De hierboven genoemde huismiddeltjes maken zowel glazen waterverwarmers als toestellen van ander materiaal schoon.

Beeldbron: 123rf.com / Natthapon Ngamnithiporn

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies