Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

24Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

37Verzamelde opmerkingen

Heb je veel mooi porselein, Swarovski figuren, Lego, bekers, juwelen & Co. die thuis stof liggen te verzamelen of in het donker verborgen liggen? Dan is een glazen vitrine de oplossing. In glazen vitrinekasten blijven je lievelingsvoorwerpen niet alleen stofvrij, maar worden ze ook effectief in het juiste licht gezet.

En een mooie glazen kast is een hoogtepunt voor elke kamer. De keuze tussen staande, hangende en opbouw glazen kasten is enorm. Er is ook een ruime keuze uit verschillende materialen, stijlen en kenmerken, zoals geïntegreerde verlichting. Om het je gemakkelijker te maken te kiezen, hebben we verschillende modellen vergeleken en de belangrijkste aspecten uitgewerkt.
Belangrijk om te weten

 • Glazen vitrinekasten zijn geheel of gedeeltelijk beglaasde kasten die kunnen staan, hangen of boven op bestaande ladekasten geplaatst worden.
 • In tegenstelling tot open rekken beschermen ze je uitgestalde voorwerpen niet alleen tegen stof, maar dankzij de grote glazen oppervlakken komen je lievelingsvoorwerpen er ook echt goed tot hun recht.
 • Alvorens te kopen is het belangrijk te bedenken welke en hoeveel voorwerpen je wilt uitstallen en waar je plaats hebt voor de glazen vitrine. Je zou ook extra voorzieningen moeten overwegen zoals een glazen vitrine met verlichting, een spiegel of een slot.

Glazen kast: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop

Om de juiste vitrinekast voor je te vinden, zijn er enkele beoordelingscriteria die je in overweging moet nemen. Deze criteria helpen je ook om verschillende verzamelaarsvitrines met elkaar te vergelijken:

Materiaal van de glazen vitrine

Er zijn volledig beglaasde en gedeeltelijk beglaasde vitrines. In volledig beglaasde vitrines zijn het front, de zijpanelen en de legplanken van veiligheidsglas. De achterwand kan van glas zijn of, bijvoorbeeld, van een spiegel.

Volledig beglaasde vitrines hebben het voordeel dat de voorwerpen van alle kanten goed zichtbaar zijn. Gedeeltelijk beglaasde vitrines zijn alleen aan de voorkant van glas, de rest van de romp is van hout of metaal. De planken kunnen al of niet van glas zijn. Met deze variant zijn de tentoongestelde voorwerpen beter beschermd tegen UV licht en verbleking.

Behalve van glas kan de vitrine voor verzamelaars ook gemaakt zijn van massief hout, metaal, gecoate of gefineerde spaanplaat of MDF. Vooral als de vitrine voor verzamelaars vaak vervoerd moet worden, is een vitrine van massief hout of metaal stabieler. Glazen kasten van spaanplaat of MDF zijn echter minder duur.

Bouw van de vitrine

Het meest gebruikelijke type vitrine is een 1- of 2-deurs model. In het geval van bijzonder grote kasten kunnen echter 4 of meer deuren gemonteerd worden. Behalve scharnierende of draaideuren zijn er ook versies met schuifdeuren.

Schuifdeuren hebben geen openingshoek en zijn daarom bijzonder ruimtebesparend om te openen. Behalve deuren kunnen verzamelaarsvitrines ook laden hebben. Dit is praktisch als je voorwerpen die niet zo aantrekkelijk zijn veilig wilt opbergen.

Glazen vitrinekast met of zonder verlichting

Het doel van een verlichte glazen vitrine is om je tentoongestelde voorwerpen zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Kies je voor een vitrine zonder verlichting, dan kun je die later bijv. met kastverlichting uitrusten.

Bij de keuze van verlichting moet rekening gehouden worden met de volgende punten. De keuze van de lichtbron Halogeenspots zijn goedkoop, maar de voordelen van LED’s zijn duidelijk:

 • LED’s hebben een lager stroomverbruik,
 • een langere levensduur,
 • en ze produceren nauwelijks warmte, wat de tentoongestelde voorwerpen beschermt.

Het effect van de verlichting Hier kun je kiezen uit drie varianten, die allemaal een ander effect geven:

 1. LED-spots
 2. LED strips
 3. LED randverlichting

De LED spots kunnen aan het plafond, in de hoek of op de plank bevestigd worden. De tentoongestelde voorwerpen komen goed tot hun recht, maar er kunnen ongewenste reflecties zijn. Daarom moet je er zeker van zijn dat de spots gedraaid en gezwenkt kunnen worden.

Als LED strips of lichtbalken horizontaal en vlak boven de plank gemonteerd worden, ontstaat een zacht indirect licht. Als de lichtstroken verticaal gemonteerd zijn met een stralingshoek van 45°, dan is een bijna schaduwloze verlichting van de voorwerpen mogelijk. Bij LED rand- of vloerverlichting zitten de LED’s op de achterwand, direct achter de rand van de plank.

Als de vloer van glas is, wordt het licht in de achterste rand van het glas gestraald en verlaat het door de voorste rand van het glas. Hierdoor wordt de leefruimte aangenaam verlicht. Slechts een klein deel van het licht ontsnapt aan de boven- en onderkant, waardoor de kast zelf verlicht wordt. Als de bodem van een ondoorzichtig materiaal is, wordt een doeltreffende indirecte verlichting verkregen.

Glazen vitrinekast met of zonder spiegel

Een spiegelende achterwand weerkaatst het licht en laat de gepresenteerde verzamelobjecten nog feller schitteren. Een glazen vitrinekast met spiegel oogt open en helder en vergroot kleine kamers optisch.

Afsluitbare glazen kasten

Heb je waardevolle verzamelobjecten die je wilt beschermen? Dan moet je een afsluitbare glazen vitrine overwegen. Het slot kan stijlvol in het midden van de vitrine geplaatst worden of bijna onzichtbaar aan de rand.

Shopgids glazen kast: Alles wat je moet weten

De volgende gids beantwoordt de belangrijkste vragen over glazen vitrines. Dit geeft je een snel overzicht en diepgaande informatie over glazen kasten!

Welke soorten glazen kasten zijn er?

Ongeacht of ze volledig beglaasd of gedeeltelijk beglaasd zijn, worden ze in principe onderscheiden naar de manier van inbouwen:

 • Vrijstaande vitrines
 • Wandvitrines
 • Vitrines om op te zitten

Bij vloerstaande vitrines zijn er heel smalle, 1-deurs vitrines (z.g. hoge kasten) met veel legplanken. Of bredere vitrines, zogenaamde collector’s vitrines in 2-deurs of meer-deurs versies.

Deze kunnen tot 2 m lang zijn en zo hele muren vullen. In het geval van staande vitrinekasten zijn er ook hoekkasten die ongebruikte hoeken kunnen opfleuren. Wandkasten zijn smalle of brede kasten die direct aan de muur bevestigd worden. Deze vitrines worden gebruikt als er geen ruimte is om ze op te zetten of om accenten te zetten.

Hängende Vitrine mit Porzellan in der Küche
Vitrines aan de muur passen perfect in de keuken om serviesgoed tentoon te stellen en de kamer op te fleuren. (Beeldbron: pixabay.com / u_jup1hbno)

Vitrinekasten om op te zetten zijn meestal langwerpige glazen vitrinekasten die bovenop bestaande buffetkasten in de keuken gezet worden, bijvoorbeeld. Maar deze verzamelaarsvitrines worden ook gebruikt op ladekasten in de huiskamer.

Welke verzamelvitrine past bij mij?

Alvorens te kopen moet je je de volgende 3 vragen stellen. Met behulp van je antwoorden kun je gemakkelijk de juiste vitrine voor jou en je lievelingsstukken vinden!

Welke tentoonstellingsstukken zou je willen presenteren?

Als je bijvoorbeeld een verzameling modelauto’s hebt die van alle kanten bekeken moeten worden, is een vitrine met volledig glas de juiste keuze. Wil je je voorwerpen beter beschermen tegen UV licht, dan is een gedeeltelijk beglaasde verzamelaarsvitrine beter. En als je ook minder aantrekkelijke voorwerpen in de vitrine wilt opbergen, overweeg dan een glazen vitrine met lades.

Hoeveel voorwerpen wil je in je vitrine tentoonstellen?

Hoe meer of grotere voorwerpen je hebt, hoe meer bergruimte je verzamelaarsvitrine nodig zal hebben. Staande vitrinekasten zijn bijzonder geschikt omdat ze erg ruim zijn. Als je niet genoeg ruimte in je kamer hebt, kun je ook verschillende hangende vitrines combineren.

Als je maar een paar voorwerpen wilt uitstallen, is een smalle staande vitrine of een vitrinekast die je erop kunt zetten vaak voldoende. Bereken niet alleen de ruimte van de vitrine, maar ook de ruimte om de vitrine deur te openen! Kleine tip: Wil je je glazen vitrine vaker herschikken? Blijf dan flexibel en let op het aantal en de verstelbaarheid van de planken.

In welke stijl is de glazen vitrine opgesteld?

Een regel is: stem het materiaal en de kleur van je glazen vitrinekast af op je woonstijl. Is je woonkamer bijvoorbeeld ingericht met zwarte moderne meubels, dan kunnen zwarte glazen kasten van metaal elegantie en een flair van industrieel chic in je huis oproepen.

Ben je meer een landhuis type, dan past een houten vitrinekast in witte of lichte tinten bij je. En als je van koloniale stijl houdt, past een kast met een donker frame en metalen ornamenten, metalen handgrepen en houten elementen perfect in je kamer.

Een tweede regel is: kunstige stijlbreuken zijn toegestaan! Het is dus ook mogelijk om een glazen art nouveau kast mooi te integreren in een hedendaagse woonkamer. Natuurlijk moet de stijl van je glazen vitrine ook passen bij je tentoongestelde voorwerpen – d.w.z. moderne kunstwerken in een moderne vitrine.

Maar ook hier kun je opzettelijk breken met stijl en van je meubelstuk iets heel bijzonders maken.

Hoeveel kost een glazen kast?

De prijs van een vitrinekast hangt af van de afmetingen en de extra functies. De volgende tabel geeft je een eerste idee.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd (100 – 150 €) Meestal smalle staande vitrines en kleinere hangende vitrines zonder verlichting
Midden geprijsd (150 – 250 €) 2-deurs staande vitrines meestal zonder verlichting, wandvitrines al met verlichting, zelden afsluitbaar
Hoog geprijsd (vanaf 250 €) Op meerdere deuren staande vitrines, wandvitrines en vitrines om op te zetten, hoogwaardig ontwerp, diverse stijlen, veel mogelijkheden

Hoe richt ik mijn vitrine voor verzamelaars mooi in?

De klassiekers voor een glazen vitrine zijn goed porselein, alcohol, modelauto’s of porseleinen beeldjes, maar ook horloges, trofeeën of parfum. Je kunt je glazen vitrine ook veel individueler maken, bijvoorbeeld met boeken van hoge kwaliteit en geïllustreerde boeken.

Is je hobby fotografie? Dan zien camera’s en je eigen foto’s er goed uit. Neem je graag souvenirs mee van je vakanties? Combineer je foto’s met verzamelde schelpen of stenen. Het is belangrijk dat de tentoongestelde voorwerpen passen bij de stijl van je vitrine.

Denk ook aan de kleur van je vitrine samen met je gepresenteerde voorwerpen – te kleurrijk is vaak afleidend. En heb de moed om hiaten te laten, overlaad je vitrine niet en laat je individuele tentoonstellingsstukken hun werk doen.

Hoe verzorg ik mijn vitrine goed?

Glazen deuren en planken maak je het best schoon met een in de handel verkrijgbare glasreiniger en een microvezeldoek. Om er zeker van te zijn dat het geheel vrij is van strepen en pluisjes, kun je krantenpapier gebruiken om te poetsen.

Maak plastic en metalen onderdelen eenvoudig schoon met een vochtige microvezeldoek. En vitrinekasten van massief hout gaan weer glimmen als het hout eenmaal per jaar met een houtverzorgingsmiddel behandeld wordt. Let ook op de aanbevolen onderhoudsmiddelen in de informatie van de fabrikant voor je vitrine.

Samenvatting

Een glazen vitrine beschermt je voorwerpen tegen stof en laat ze echt schitteren. Het verfraait elke kamer en je favoriete voorwerpen worden het hoogtepunt. Voordat je een glazen vitrine koopt, moet je goed nadenken over wat en hoeveel voorwerpen je wilt uitstallen. En waar je ruimte hebt voor een glazen vitrine.

Zo kun je kiezen tussen volledig of gedeeltelijk beglaasde vitrines, en vitrines voor op de vloer, aan de wand of op het oppervlak. Overweeg bij het inrichten van de kast ook of je lades nodig hebt en of verstelbare planken belangrijk voor je zijn. Kies uit verschillende stijlen glazen kasten die bij je huis passen.

Vaak bepaalt dit ook van welk materiaal – hout of metaal – de vitrinekast gemaakt is. Kleinere vitrines zonder functies zijn verkrijgbaar voor slechts € 100. Wil je echter een verlichte of afsluitbare glazen vitrinekast, dan vind je ze vanaf 200 €.

Afbeelding bron: pixabay / Panagiotis Spilopoulos

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies