Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Glazen flessen zijn echte alleskunners onder de verpakkingen. Ze kunnen gebruikt worden om bijna alle vloeistoffen luchtdicht op te slaan en te vervoeren. Glas heeft het grote voordeel dat het niet reageert met zijn vulling. Daardoor is het reukloos en smaakloos. Het is ook veel milieuvriendelijker dan plastic en heeft een lange levensduur.

In onze glazen flessen test 2021 hebben we verschillende glazen flessen met elkaar vergeleken. We informeren je over de verschillende ontwerpen en de passende sluiting. Bovendien hebben we de belangrijkste voor- en nadelen van plastic en glazen flessen op een rijtje gezet, zodat het voor jou gemakkelijker wordt een aankoopbeslissing te nemen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Glazen flessen zijn er in veel verschillende vormen, kleuren en maten. Ze verschillen ook in de sluiting.
 • Glazen flessen zijn ideaal om vloeistoffen in een luchtdichte verpakking te bewaren. Ze zijn daarom perfect voor het inmaken of voor zelfgemaakte oliën, sappen en wijnen.
 • In tegenstelling tot plastic flessen kunnen glazen flessen verschillende keren gebruikt worden. Daarom zijn ze veel milieuvriendelijker en verminderen ze de CO2 uitstoot.

Glazen fles: Onze selectie

Glazen flessen: Aankoop- en beoordelingscriteria

Glazen flessen zijn er in veel verschillende vormen, kleuren en maten. Sommige hebben zelfs bijzondere eigenschappen. In de volgende paragrafen hebben we de belangrijkste koopcriteria samengevat, zodat je weet wat belangrijk is bij het kopen van glazen flessen.

Grootte / capaciteit

Glazen flessen zijn er in veel verschillende maten. Afhankelijk van waar je ze mee wilt vullen en voor welk doel, is een andere maat geschikt. Bijvoorbeeld, wijnen worden meestal gebotteld in flessen van 0,75 liter. Eenvoudige wijnen zijn vaak ook verkrijgbaar in flessen van 1 liter. Elke flesgrootte heeft een specifieke naam. In het volgende hebben we de meest voorkomende maten samengevat met hun namen:

Naam Inhoud
Piccolo 0.25 liter
Normale fles 0.75/1.0 liter
Magnum 1,5 liter
Jeroboam 4,5 tot 5,0 liter

Bovendien zijn er verschillende maten glazen flessen die tot 20 liter kunnen bevatten. Er is ook een specifieke aanduiding voor elk van deze.

Wist je dat de grootste wijnfles ter wereld 3,4 meter hoog is? Eind 2016 vulde de “edele Chinees” Engel Wang Fu in Lustenau wat waarschijnlijk ‘s werelds grootste glazen fles is met 1590 liter rode wijn. Hij weegt 1170 kilo en kost ongeveer 43.000 euro.

Deksel / sluiting

Wat is de waarde van een fles zonder bijpassende dop? Niet erg veel. Alleen met de juiste dop kan de inhoud van de fles veilig en blijvend afgesloten worden. Er zijn veel verschillende soorten sluitingen voor dit doel, die verschillen in grootte, vormgeving en vorm.

Schroefdop / handschroefdop

De schroefdop is waarschijnlijk de bekendste en meest gebruikte sluiting. We kennen het van sap- of wijnflessen. Het kan uit de hals van de fles geschroefd worden door het te draaien. Hij is verkrijgbaar in veel verschillende materialen, zoals aluminium of kunststof. Sommige schroefdoppen zijn zelfs met hout bekleed, wat ze een bijzonder hoogwaardige uitstraling geeft. Deze vind je vaak op glazen drinkflessen.

Afdraaibare dop

De draaidop is verkrijgbaar in zowel plastic als metaal. Het wordt vooral gebruikt voor glazen melkflessen en inmaakpotten die luchtdicht afgesloten moeten worden. Het wordt gekenmerkt door het feit dat het geen doorlopende draad heeft. In plaats daarvan heeft het draaideksel kleine nokjes die in het web van de pot passen. Misschien heb je al het typische popping geluid gehoord bij het openen van het deksel.

Zwenktop

Flessen met een zwenkstop hebben een kurk met een rubber afdichting die aan de fles bevestigd is. Ze zijn decoratief en gemakkelijk te openen. Bovendien zijn ze hersluitbaar en duurzaam. Ze zijn daarom zeer geschikt voor dagelijks gebruik en voor het bewaren van allerlei zelfgemaakte lekkernijen.

Kurken / stoppen

Kurken en stoppen zijn er in veel verschillende materialen. Je bent waarschijnlijk bekend met de oorspronkelijke kurk, gemaakt van natuurlijke kurk uit wijnflessen. Tegenwoordig zijn er echter ook kurken van plastic, hout of glas. Behalve de kurk wordt voor sommige flessen ook een krimpcapsule gebruikt. Deze zien er niet alleen mooi uit, maar sluiten ook de fles af. Dit betekent dat de inhoud langer drinkbaar blijft.

Kroonkurk

Kroonkurken worden vooral gebruikt voor bierflesjes omdat ze bestand zijn tegen de hoge druk van koolzuurgas. Bovendien geven ze geen smaak af aan de drank.

Wist je dat een kroonkurk 21 tanden heeft? De oorspronkelijke kroonkurk had 24 tanden omdat flessenhalzen toen breder waren. Maar uiteindelijk bleek een oneven aantal geschikter om met machines af te toppen. De kroonkurk met 21 tanden loopt niet vast.

Ontwerp

Glazen flessen zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Sommige zijn zeer uitgebreid en edel, andere eerder eenvoudig en praktisch. Er zijn geen grenzen aan creativiteit als het gaat om flesontwerp.

 • Vorm: Glas kan in vele vormen gegoten worden: Bijvoorbeeld vierkant, rond of ovaal. Wijnflessen zijn heel eenvoudig van vorm en hebben een ingeweven bodem. Drankflessen, daarentegen, komen vaak voor in meer ongewone vormen. Dure likeuren worden vaak afgevuld in decoratieve of motief flessen met uitgewerkte vormen. Hierdoor ziet de drank er veel hoogwaardiger uit.
 • Kleur: Behalve de bekende witte glazen flessen zijn er ook modellen in alle denkbare kleuren. De volgende kleuren komen het meest voor:
  • De meeste flessen of inmaakpotten zijn gemaakt van helder of wit glas. Dit kan gemaakt worden van een mengsel van zand, soda en kalk.
  • Flessen van bruin glas, zoals bierflesjes, zijn minder doorschijnend dan wit glas en filteren UV-straling. Dit is de reden waarom amberkleurige flessen goed zijn voor medische producten.
  • Groen glas filtert wat van het binnenkomende UV licht, maar niet zo veel als amberkleurig glas. Dit beschermt de vloeistof en geeft hem een langere houdbaarheid.
  • Antiek glas is een mengsel van bruin en groen glas dat een hoge lichtbeschermingsfactor biedt. Daarom worden er vaak oliën of sappen in gebotteld. De kleur varieert enigszins, afhankelijk van de verhouding bruin en groen glas.
  • Flessen van blauw glas komen in het dagelijks leven minder voor. Blauw glas wordt bijvoorbeeld gebruikt voor waterflessen en verpakkingen voor cosmetica. Blauw glas is bijzonder decoratief en zorgt er toch voor dat de inhoud tegen licht beschermd wordt.

Functies

Sommige glazen flessen hebben extra functies. Deze laten niet alleen toe vloeistoffen te vullen, maar bieden ook een extra meerwaarde. Interessante extra functies hebben we samengevat in een overzicht:

 • Glazen flessen met dubbele wanden: Deze dubbelwandige flessen zijn bijzonder geschikt om dranken langer warm of koud te houden. Ze zijn de perfecte houder voor thee of koffie.
 • Glazen flessen met fruitinzet: Een fles met een fruitinzet is ideaal om bijvoorbeeld fruit aan water toe te voegen. Zo kan de vrucht zijn smaak aan het water doorgeven, maar bij het drinken wordt hij niet ingeslikt.
 • Glazen flessen met isolatie: Je kunt een aantal glazen flessen kopen met geschikte siliconen of neopreen isolatie. Dit omsluit het glazen lichaam geheel of gedeeltelijk. Dit beschermt de fles tegen hitte en kou en voorkomt dat ze breekt. Daarom zijn glazen flessen met isolatie ook geschikt voor onderweg.
 • Glazenflessen voor de waterbubbelaar: Er zijn verschillende machines om water te carboniseren in een glazen fles. De Sodastream is heel bekend. Speciale glazen flessen worden in de machine gestoken en veranderen leidingwater in een paar seconden in sodawater. Niet alle glazen flessen zijn compatibel.
 • Glazen fles met lus of handvat: Deze glazen flessen zijn voorzien van een handvat of lus. Zo zijn ze bijvoorbeeld gemakkelijker mee te nemen.

Glazen flessen: Veel gestelde vragen en antwoorden

Wil je weten welke soorten glazen flessen er zijn, welke eigenschappen ze hebben en welke soort voor jou het beste is? Alle belangrijke vragen zijn beantwoord in onze FAQ. We vertellen je voor wie glazen flessen geschikt zijn, waar je ze kunt kopen en hoeveel ze kosten. We hebben ook wat leuke ideeën voor DIY’s op een rijtje gezet. Zo kan een oude gasfles al snel een blikvanger worden.

Voor wie zijn glazen flessen geschikt?

Glazen flessen zijn veelzijdig. Daarom zijn ze in principe geschikt voor iedereen. Ze zijn vooral nuttig als de inhoud van de fles geen smaak mag aannemen. Door hun verhoudingsgewijs hoge gewicht en het gevaar van breken, zijn ze vooral geschikt voor thuisgebruik.

Zijn glazen flessen geschikt voor baby’s en kinderen?

Er zijn babyflessen van glas en van plastic in de handel. Maar wat is beter voor kinderen?

Glazen flessen zijn reukloos en smaakloos door hun neutrale materiaal, dat hoofdzakelijk uit zand bestaat.

Glazen flessen geven geen chemicaliën af aan de drank. Daarom is glas een ideale keuze voor de eerste weken van een baby’s leven. Vooral als het kind te vroeg geboren is of gevoelig is. Maar zodra het kind ouder wordt en de fles zelf wil vasthouden, raden we een plastic fles aan. Het grote voordeel van deze flessen is dat ze veel lichter zijn en niet breken. Dit betekent dat je kind aan geen enkel gevaar wordt blootgesteld.

Zijn glazen flessen geschikt voor sport en onderweg?

Toegegeven, glazen flessen zijn zwaarder dan PET flessen en daarom niet gemakkelijk te vervoeren. Toch zijn ze veel milieuvriendelijker en gezonder.

Een lichtgewicht glazen fles die niet te groot is, is aan te bevelen voor op reis.

Een isolerend omhulsel beschermt de inhoud tegen hitte en kou. Bovendien breekt de fles minder snel door de bekleding. Sommige modellen kunnen zelfs aan een lus gehangen worden of comfortabel in de hand gedragen worden.

Dit betekent dat je geen zakje mee hoeft te nemen en dat je toch van voldoende vloeistof voorzien wordt. We raden je aan grotere hoeveelheden water in verschillende kleine flesjes te vullen. Dit maakt het gemakkelijker om alles op te bergen en te vervoeren.

Welke soorten glazen flessen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten glazen flessen. In principe kun je onderscheid maken tussen twee verschillende soorten. We hebben deze in de tabel hieronder weergegeven.

Type eigenschappen en gebruik
Eenvoudige glazen fles Eenvoudige glazen flessen zijn bijzonder geschikt voor het bottelen en conserveren van zelfgemaakte producten. Ze zijn ook goed voor wijnen, sappen, sterke drank en bier. Ze zijn er in veel verschillende vormen en kleuren en met veel verschillende sluitingen.
Glazen drinkfles Glazen drinkflessen zijn vooral bedoeld voor onderweg. Ze worden meestal geleverd met een siliconen of neopreen hoesje dat de fles beschermt. Bovendien worden ze meestal afgesloten met een schroefdop van hout, roestvrij staal of aluminium

Je kunt erachter komen welk model voor jou het beste is door de volgende vragen te stellen:

 • Hoeveel vloeistof moet er in de fles passen? Hoeveel vloeistof heb ik nodig?
 • Voor welk doel wil ik de fles gebruiken? Wil ik de fles mee kunnen nemen?
 • Wil ik dat de fles alleen functioneel is of ook mooi?
 • Wil ik extra functies? Wil ik dat hij geïsoleerd is, dubbelwandig of met een houder?
 • Wil ik het gebruiken voor mijn waterbubbelaar?

Glasflasche-1

Glazen flessen met schommeldoppen zijn heel geschikt om zelfgemaakte sappen in te bottelen. Is dat geen prachtig geschenk?
(Image source: Unsplash / Drahomir Posteby)

Hoeveel kost een glazen fles?

Op de lange duur is zelfs een dure glazen drinkfles goedkoper dan voortdurend meer PET flessen kopen en weggooien. Toch is de prijs meestal de doorslaggevende factor bij aankoop. In de volgende tabel hebben we de gemiddelde kosten van eenvoudige glazen flessen samengesteld.

Type Kostprijs
Glazen fles 250ml ca. 0.50 tot 1.00 Euro
Glazen fles 500ml ca. 0,50 tot 1,00 Euro
Glazen fles 750ml circa 0,50 tot 1,00 Euroh
Glazen fles 1 l circa 0,50 tot 1,00 Euro
Glazen fles 1,5 l circa 0,50 tot 1,00 Euro
Glazen drinkfles circa 10 tot 25 Euro
Glazen drinkfles met isolatie ca. 15 tot 35 euro

Hoe meer glazen flessen je tegelijk koopt, hoe goedkoper ze worden. Dit komt door de kwantumkorting die veel fabrikanten geven.

Welke alternatieven zijn er voor glazen flessen?

Plastic flessen kunnen als alternatief voor glazen flessen gebruikt worden. Net als glazen flessen hebben ook deze voordelen en nadelen.

Voordelen
 • Gering gewicht
 • onbreekbaar
 • gering gevaar voor verwondingen, allerlei vormen
Nadelen
 • Slechter voor het milieu
 • Bevatten weekmakers
 • Kortere gebruiksduur
 • Verkleuring
 • Niet smaakloos
 • Niet geschikt voor warme dranken

Plastic flessen zijn bijzonder goed voor op reis omdat ze lichter zijn en niet kunnen breken. Om dezelfde redenen worden ze ook aanbevolen voor kinderen. Maar de grote milieu-impact en de vervuiling van land en oceanen spreken tegen het gebruik ervan.

Wat zijn de voordelen van glazen flessen?

Licht, onbreekbaar en goedkoop: de plastic fles lijkt het perfecte alternatief voor de glazen fles. Er zijn echter enkele redenen waarom het toch de moeite waard is om vaker naar de glazen fles te grijpen. Een glazen fles heeft de volgende voordelen ten opzichte van een PET fles:

 • Glas is smaakloos: het neemt geen geuren op en geeft geen smaak af aan vloeistoffen. Daarom wordt het gebruikt voor sterke drank en likeur van hoge kwaliteit. Maar ook voor water en sap maakt glas vaak een belangrijk verschil.
 • Glas is niet doorspekt met weekmakers: Veel consumenten letten op hygiënische verpakkingen van glas, omdat sommige plastic flessen hormonaal actieve stoffen en weekmakers aan de drank afgeven.
 • Glas is hittebestendig: Met geschikte sapflessen en wijdmondse flessen van glas kun je zelfs zelfgemaakte drankjes, zoals sauzen of ketchup, heet vullen en ze daarna bewaren.
 • Glas is veelzijdig: het kan veel verschillende vormen aannemen. Dit betekent dat een fles al snel veel meer kan worden dan alleen maar handelswaar. Mooie glazen flessen zijn echte blikvangers en kunnen in een paar eenvoudige stappen omgetoverd worden tot lampen of vazen.
 • Glas is milieuvriendelijker dan plastic: het gebruik van glazen flessen vermindert de CO2-uitstoot. Het is het beste voor het milieu om zelfgemaakte voorwerpen in glazen flessen te vullen en ze te hergebruiken.
 • Het glas lijkt van hoge kwaliteit: Een fles van hoge kwaliteit brengt de kwaliteit van het gebottelde product over. Dit betekent dat zelfs het openen ervan je naar meer doet verlangen. Vloeistoffen van hoge kwaliteit, zoals goede siroop, dure likeuren en voortreffelijke bakoliën, worden daarom goed bewaard in mooie glazen flessen.

Voedselveilig, veelzijdig, van hoge kwaliteit en met een echte meerwaarde: glazen flessen hebben talloze voordelen. Zowel gekochte als zelfgemaakte drankjes smaken er vaak veel beter in.

Hoe kan ik een glazen fles goed weggooien?

Glazen flessen mogen niet zomaar bij het huishoudelijk afval worden gegooid. In plaats daarvan zijn er speciale gebruikte glascontainers waar glazen flessen kunnen worden weggegooid. Er is er vast ook wel een in jouw buurt! Als je het glas in de bak gooit, moet je het op kleur sorteren. Voor een geslaagde recycling is het belangrijk dat het glas per soort gesorteerd wordt. Dit betekent dat je bij het weggooien ervan moet scheiden volgens de volgende criteria:

 • Soort glas
 • Kleur van het glas
 • Vreemde stoffen

Als je glas goed scheidt, kan het omgesmolten en opnieuw verwerkt worden. Zo kun je helpen het milieu te beschermen.

Hoe maak ik een glazen fles goed schoon?

In de brouwerijsector worden meestal sproeisystemen met heet water of reinigingsmiddelen gebruikt. Dit kan de onbedoelde besmetting van het nieuwe product voorkomen.

Regelmatig schoonmaken van de glazen fles is heel belangrijk om de vorming van ziektekiemen en bacteriën te voorkomen.

De smalle hals van een fles maakt schoonmaken moeilijk. In het huishouden en in het laboratorium moeten herbruikbare flessen daarom vaak met de hand gewassen worden. Er is een ruime keuze aan flessenborstels voor dit doel.

Deze zijn zo gevormd dat ze door de smalle hals van de fles passen. Anderzijds helpen ze om de hele binnenkant van de fles schoon te maken – vooral de binnenwand. Met afwasmiddel en water kunnen flessen meestal op deze manier schoongemaakt worden.

De meeste glazen flessen zijn, in tegenstelling tot plastic flessen, vaatwasmachinebestendig. Je kunt ze gewoon zonder deksel in de vaatwasser doen en ze met de rest van je keukengerei afwassen. De hitte doodt bacteriën en ziektekiemen. Als je geen kwast hebt, probeer dan de volgende truc met rijst:

 1. Giet twee tot drie eetlepels rijst in de vuile fles. Sluit dan het flesje zonder water en schud het goed. Zo kunnen de korrels het oppervlak mechanisch reinigen.
 2. Voeg dan een beetje water toe en schud nogmaals krachtig. In bijzonder hardnekkige gevallen moet je het proces herhalen.
 3. Spoel ten slotte de fles om met helder water – klaar!

Kunnen glazen flessen ingevroren worden?

Als je vloeibaar of halfvloeibaar voedsel in een fles wilt invriezen, is het belangrijk dat je het glas niet helemaal afsluit. Laat een beetje ruimte tussen de inhoud en het deksel. Zo voorkom je dat de pot barst als de bevroren vloeistoffen uitzetten. Je kunt de fles het beste gewoon rechtop in de vriezer zetten en open laten staan. Zo loop je het risico niet.

Hoe kan ik een glazen fles recyclen? Leuke DIY ideeën voor het upcyclen van glazen flessen.

Je kunt mooie decoratieve voorwerpen maken van oude glazen flessen die niet meer gebruikt worden. Je kunt ze bijvoorbeeld schilderen, bedrukken, versieren, individualiseren of beplanten. Ze kunnen ook mooi staan als lampen of vazen en geven de kamer een vitage uitstraling.

Glasflasche-3

Glazen flessen zijn prachtig om om te toveren tot creatieve decoratieve elementen. Met een paar eenvoudige stappen zijn ze snel om te toveren tot lampen of bloemenvazen.
(Beeldbron: Unsplash / Floreser)

Om een flessenlamp te maken heb je maar een paar materialen en gereedschap nodig. Binnen korte tijd kun je van een oude fles een vintage-look lamp maken. Het internet biedt veel spannende ideeën.

Hoe kan ik een glazen fles omvormen?

Om een glazen fles om te vormen, moet hij vaak gesneden of gevormd worden. Gaten zijn ook vaak nodig voor hangers. In het volgende leggen we uit hoe dit werkt.

Glazen flessen boren

Glazen flessen kunnen alleen geboord worden met een speciale glasboor. Een metaal- of steenboor zou te veel wrijving veroorzaken en daardoor oververhit raken. Een diamantboor, bijvoorbeeld, is zeer geschikt.

Glazen flessen snijden

Glazen flessen kunnen op verschillende manieren gesneden worden:

 • Een glazen fles doorsnijden met een glassnijder
 • Een glazen fles doorsnijden met draad en vuur

Conclusie

Glazen flessen zijn het perfecte alternatief voor plastic flessen. Ze zijn duurzaam en milieuvriendelijk. Of je nu thuis bent of onderweg – er is een geschikte glazen fles voor elke gelegenheid. Met een fruitinzet voor thee, met een klapdeksel of de eenvoudige versie met een schroefdop.

Jij bepaalt welke glazen fles het beste bij je past. Ga creatief aan de slag en tover je eigen heerlijke sappen, oliën, sauzen en wijnen tevoorschijn. Of verander je oude glazen flessen in mooie accessoires met een paar eenvoudige stappen. Mooi verpakt zijn ze een prachtig geschenk met een individueel tintje.

Foto bron: Veselova / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies