Last updated: 08-08-2021

How we pick our products

19Products analyzed

34Hours invested

7Studies researched

78Comments collected

Duurzaamheid en bescherming van het milieu zijn in de wereld van vandaag belangrijker dan ooit: omdat ook toekomstige generaties moeten kunnen profiteren van de natuurlijke hulpbronnen van vandaag. Met een herbruikbare glazen drinkfles kun je de eerste stap in deze richting zetten en de oorlog verklaren aan het plastic afval. Verpakt in kleurrijke beschermhoezen, met schroefdop of rietje, voor op de fiets, op school of op kantoor – het maakt niet uit waar, de glazen drinkfles wint aan populariteit. In onze gids willen we enkele interessante feiten over glazen drinkflessen op een rijtje zetten en je een paar handige tips geven om de perfecte fles voor jezelf te vinden.
Belangrijk om te weten

  • Glazen drinkflessen zijn veel milieuvriendelijker en minder schadelijk voor de gezondheid dan plastic flessen, want ze zijn BPA-vrij en stoten geen schadelijke stoffen uit.
  • Glazen drinkflessen zijn ideaal om onderweg, op kantoor of tijdens het sporten voldoende water te drinken en bevorderen zo het welzijn.
  • Glazen drinkflessen kunnen naar believen gevuld worden, zijn robuust en tegelijk chic dankzij hun individuele vormgeving.

Glazen drinkfles: Onze selectie

De keuze aan glazen drinkflessen is groot: verschillende fabrikanten bieden een grote verscheidenheid aan flessen in allerlei kleuren, vormen en maten. In deze rubriek willen we je helpen bij je aankoopbeslissing en stellen we zes van onze favorieten aan je voor:

Shopgids glazen drinkfles: Alles wat je moet weten

drinkflessen Om je te helpen de voor jou optimale glazen drinkfles te vinden uit de grote keuze aan glazen drinkflessen, willen we hieronder een paar criteria op een rijtje zetten om je bij je keuze te helpen:

We willen nu wat dieper ingaan op de genoemde criteria:

Grootte & capaciteit

Glazen drinkflessen zijn er in verschillende maten en met verschillende capaciteiten. De meest voorkomende maten zijn flessen met een inhoud van 0.5 liter, 0.75 liter of 1 liter. Alvorens een flesgrootte te kiezen, is het belangrijk te bedenken waarvoor je ze nodig zult hebben: Grotere flessen zijn minder handzaam en zijn meer geschikt voor gebruik op een vaste plaats, zoals de werkplaats. Flessen met een kleinere inhoud zijn aan te bevelen voor onderweg. Tip voor fietsers: Let op de afmetingen van de bidon, zodat hij gemakkelijk in de fiets vervoerd kan worden!

Gewicht

De grootte en inhoud van een glazen drankfles gaan gepaard met het gewicht ervan: hoe groter het volume van de fles, hoe hoger het totale gewicht van de fles, waar ook het gewicht van de fles zelf bij opgeteld moet worden. Daarom moet je letten op het materiaal waarvan je glazen drinkfles gemaakt is. De meeste glazen drinkflessen zijn gemaakt van borosilicaatglas, dat gekenmerkt wordt door zijn lage gewicht en daarom aanbevolen wordt.

Lekdicht

Elke drinkfles, van welk materiaal ze ook gemaakt is, moet lekdicht zijn en voorkomen dat er vloeistoffen uit lekken. De lekbestendigheid van je glazen waterfles hangt af van het type en de kwaliteit van de sluiting. De meeste glazen drinkflessen zijn verkrijgbaar met een schroefdop of een zwenkstop. Omdat de zwenkstop minder gemakkelijk te gebruiken is en de rubber afdichting sneller poreus wordt, wordt de klassieke schroefdop aanbevolen.

Schoonmaken

In verband met voedsel moet bij het overwegen van opslagmogelijkheden altijd rekening gehouden worden met de eenvoud van schoonmaken. Je moet je glazen drinkfles gemakkelijk en hygiënisch kunnen schoonmaken. Met dit criterium moet je er dus op letten dat de glazen drinkfles in de afwasmachine gereinigd kan worden. Om gemakkelijk met de hand schoon te maken, kun je ook een flessenborstel gebruiken.

Smaak- & geurneutraliteit

Om ten volle van je drankjes uit je glazen drinkfles te kunnen genieten zonder dat de smaak vervormd wordt, moet je ervoor zorgen dat de glazen drinkfles smaak- en geurneutraal is. Het is aan te raden je eigen test uit te voeren of meer aandacht te besteden aan de beoordelingen van andere gebruikers. We willen er echter op wijzen dat ieders reuk- en smaakwaarneming verschillend is.

Stabiliteit

Glas staat bekend als een van de gevoeligste materialen en iedereen heeft er zeker wel eens een of twee stuk zien gaan. Omdat je je glazen drinkfles hoogstwaarschijnlijk in het dagelijks leven zult willen gebruiken, moet hij daarom bestand zijn tegen mogelijke risico’s en robuust zijn. Ook het materiaal van de drinkfles speelt bij dit criterium een belangrijke rol. Zoals reeds gezegd zijn de meeste glazen drinkflessen gemaakt van borosilicaatglas, dat gekenmerkt wordt door zijn hittebestendigheid en breukvastheid en daarom aanbevolen wordt. Glazen drinkflessen voor thee zijn ook vaak van dubbelwandig glas gemaakt.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In dit gedeelte willen we ingaan op de meest gestelde vragen over glazen drinkflessen, om je uitgebreide informatie te geven en vervolgens je beslissing te vergemakkelijken.

Voor wie en wat is een glazen drinkfles geschikt?

Een glazen drinkfles is geschikt voor iedereen die wil kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief voor een plastic fles. Hij is geschikt voor mensen van alle leeftijden, want hij is breukvast en kan extra beveiligd worden met een deksel. Behalve voor huishoudelijk gebruik kun je de drinkfles ook gebruiken onderweg, tijdens het sporten, op school of op het werk.

Welke sluitingen zijn er voor glazen drinkflessen?

Glazen drinkflessen zijn verkrijgbaar met flessendoppen van verschillende materialen. Behalve de meest gebruikte schroefdop is er ook de zwenkstop. Dit is een beproefde techniek waarbij de fles met een draadklem en een zegelring door middel van druk gesloten wordt.

Glas Trinkflasche

De zwenkstopper: een beproefde methode om flessen te sluiten sinds 1875. (Image source: Projekt_Kaffeebart/ Pixabay)

In goedkopere modellen van de glazen drinkfles wordt een schroefdop van gecoat metaal gebruikt. Als alternatief zijn er duurzamere versies, gemaakt van BPA-vrij plastic of andere milieuvriendelijke materialen zoals bamboe of biologisch afbreekbare houtvezels.

Wat kost een glazen drinkfles?

De prijs van een glazen waterfles wordt meestal bepaald door de grootte, de accessoires, het ontwerp of het merk. De volgende tabel moet je de prijsklasse van glazen drinkflessen laten zien:
Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd (10 – 15 €) Klassiek ontwerp van eenvoudige materialen
Middelgeprijsd (20 – 25 €) Grote keuze uit verschillende modellen en ontwerpmogelijkheden
Hooggeprijsd (vanaf 30 €) HHandgemaakte modellen met accessoires van hoogwaardige materialen

Het is te zien dat eenvoudige drinkflessen van glas al verkrijgbaar zijn vanaf ongeveer 10 euro. Als je meer geïnteresseerd bent in chic design en accessoires, en in hoogwaardige en vooral duurzame materialen, dan vind je beslist wat je zoekt in de hogere prijscategorieën.

Welke accessoires zijn er voor glazen drinkflessen?

Er zijn verschillende accessoires voor glazen drinkflessen, die bedoeld zijn om het gebruik ervan te vergemakkelijken, afhankelijk van het doel. Voor gebruik onderweg of tijdens het sporten zijn er flessen met een draaglus. Verder zijn er verschillende inzetstukken voor de drinkfles, bijvoorbeeld voor thee of fruit. Om de glazen drinkfles te beschermen en te onderscheiden, kan ze ook op maat gemaakt worden met hoezen in verschillende materialen en kleuren. De materialen variëren van vilt tot silicone tot neopreen en kunnen naar voorkeur gekozen worden.

Welke alternatieven zijn er voor de glazen drankfles?

Naast de glazen drinkfles zijn herbruikbare flessen van een grote verscheidenheid aan materialen ingeburgerd geraakt. Behalve plastic zijn de meest voorkomende materialen roestvrij staal, Tritan en aluminium. Hoewel drinkflessen van deze materialen zeer stevig en duurzaam zijn, zijn ze uit ecologisch en gezondheidsoogpunt twijfelachtig omdat schadelijke stoffen op de drank kunnen overgaan. Daarom kies je beter een drinkfles van glas of roestvrij staal.

Samenvatting

De glazen drinkfles is een praktische en milieuvriendelijke metgezel om je onderweg gehydrateerd te houden. Hij is gemaakt van breukvast glas, dat ook hittebestendig is, en doet op geen enkele manier onder voor zijn concurrenten van roestvrij staal, plastic en dergelijke. Geïndividualiseerd met verschillende accessoires, kun je de drinkfles voor allerlei doeleinden gebruiken. Persoonlijke voorkeuren en de prijs spelen echter een grote rol bij de uiteindelijke aankoopbeslissing. (Omslagfoto: Pixel2013/ Pixabay)

Reviews