Last updated: 03-08-2021

How we pick our products

13Products analyzed

21Hours invested

4Studies researched

65Comments collected

Glas is een heel populair bouwmateriaal. De glassnijder is het perfecte knutselwerkje om snel en gemakkelijk glas te snijden. Of het nu voor de professionele vakman of de hobbyist is, de glassnijder helpt je om je project werkelijkheid te laten worden.

Met onze grote glassnijder test 2023 willen we je alle belangrijke informatie geven over het onderwerp glassnijders, zodat je de juiste glassnijder voor je kunt vinden. We hebben de voor- en nadelen van de handglassnijder met diamanten punt en met wieltjespunt voor je vergeleken en waardevolle koopcriteria uitgewerkt om je te helpen bij je beslissing.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Als je glas precies en zonder splinters wilt snijden, is de glassnijder het perfecte handwerk.
 • De term glassnijder is enigszins misleidend, want het glas wordt niet werkelijk gesneden, maar bekrast. Zo ontstaat een breekpunt waar het glas gebroken kan worden.
 • Om glassplinters te vermijden, is het belangrijk een olie te gebruiken. De olie is al geïntegreerd in sommige glassnijders.

Glassnijder: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een glassnijder koopt

Waarvoor heb ik een glassnijder nodig?

Of je nu een hobby-vakman bent of een professional: als je met glas werkt, kun je niet zonder een glassnijder.

Afhankelijk van de dikte van het glas of zelfs het werken met tegels is een speciale glassnijder nodig. Het is heel gemakkelijk te gebruiken omdat je het alleen maar op het glas hoeft aan te brengen om een zuivere snede te krijgen.

Glasschneider-1

Afhankelijk van het model kan de glassnijder van hout gemaakt zijn, maar ook van metalen onderdelen.
(Image source: 123rf.com / Kovtunenko)

Hoe werkt een glassnijder?

Het glas wordt niet gesneden, zoals de naam doet vermoeden, maar eerst gescoord.

Het glas is alleen gekerfd en NIET geslepen.

Door te kerven kun je het glas breken door de geslepen rand, ook wel een spleet genoemd. Dit werkt omdat de oppervlaktespanning vernietigd wordt door het glas verhoudingsgewijs in te kerven als een eierschaalscheur.

Maar als je te lang wacht, kan de kloof weer afkoelen, zodat hij dan weer afbreekt. Bovendien kan herhaald krabbelen leiden tot onzuivere randen. Voor een nauwkeurig resultaat is het daarom het beste het glas slechts eenmaal in te kerven en het direct te breken.

De glassnijder bestaat gewoonlijk uit drie delen: het handvat, de snijkop en het snijgereedschap. Afhankelijk van het model wordt het glas geslepen met een geslepen diamant of met een stalen of hardmetalen wieltje.

Het handvat kan van verschillende materialen gemaakt zijn, zoals plastic, hout of zelfs metaal. Het oliereservoir van oliegestuurde glassnijders zit ook in het handvat. Ook de vorm van het handvat beïnvloedt de kwaliteit van de snede.

Afhankelijk van het model glassnijder bestaat het snijgereedschap uit een wieltje van staal of metaal of van een geslepen diamant.

De snijkop wordt beschouwd als het verbindingsstuk tussen de handgreep en het snijgereedschap en draagt ook het snijgereedschap. Afhankelijk van het type en model glassnijder kun je het snijgereedschap wel of niet draaien.

Hoeveel kost een glassnijder?

Vergeleken met ander gereedschap is de glassnijder heel goedkoop. Afhankelijk van hoeveel je wilt investeren zijn er modellen tussen 5-40€.

De goedkoopste glassnijders beginnen bij 5-10€. Deze modellen zijn vooral geschikt voor hobby-ambachtslieden. Professionelere glassnijders zijn verkrijgbaar vanaf 10€. Een olieglassnijder is verkrijgbaar vanaf 20€. Glassnijders voor speciale gelegenheden, bijvoorbeeld voor tegels, zijn er vanaf 30-40€.

Hier zijn de prijzen in een oogopslag:

Prijsklasse in €
Prijsklasse 1 5-10€
Prijsklasse 2 vanaf 10€
Olieglassnijder vanaf 20€
Prijsklasse 3 30-40€

Wat zijn de alternatieven voor een glassnijder?

Natuurlijk zijn er ook alternatieven voor je, als je besloten hebt geen glassnijder te kopen.

Voor speciale projecten met glas kan een professionele glassnijder je helpen.

De meeste ijzerwarenwinkels bieden een snijdienst waar je het personeel het glas naar je specificaties kunt laten snijden. Je kunt het beste van tevoren nagaan of de doe-het-zelf zaak die je vertrouwt een glassnij-service biedt.

Als je een heel bijzonder en ongewoon idee hebt van hoe je je glas gesneden wilt hebben, kun je natuurlijk een professionele glassnijder inhuren. Je kunt op het Internet verschillende aanbieders vinden die je geslepen glas bij je thuis bezorgen.

Besluit: Welke soorten glassnijders zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je besluit een glassnijder voor op de hand te kopen, zijn er over het algemeen twee soorten waar je tussen kunt kiezen.

 • Diamanten glassnijder
 • Wiel glassnijder

Zoals de naam al doet vermoeden, verschillen deze twee soorten in de punt, want het eerste model bevat een speciaal geslepen diamant en het tweede model een wieltjespunt.

Een bijzonder model is de olieglassnijder, waarin al een oliereservoir in het handvat is geïntegreerd. De automatische toevoeging van olie vergemakkelijkt het snijproces.

Alle soorten glassnijders hebben zowel voordelen als nadelen, waarover je in de volgende hoofdstukken meer gedetailleerde informatie vindt, zodat je je eigen mening kunt vormen.

Wat zijn de kenmerken van een diamanten glassnijder en wat zijn de voor- en nadelen?

De diamanten glassnijder is bijzonder geschikt voor delicater materiaal, want de diamant, die stevig op de punt is aangebracht, betekent dat je nauwelijks druk hoeft uit te oefenen bij het kerven van het glas.

Glasschneider-2

Ook al lijkt de diamant in een diamanten glasslijper niet op de diamant op deze foto, toch kan hij een diamant genoemd worden.
(Image source: 123rf.com / Wyszolmirski)

Ook al heb je geen snijolie nodig bij het gebruik van een diamanten glassnijder, toch is het belangrijk om op de dikte van het glas te letten, want die beïnvloedt de breedte van de diamanten punt die je nodig hebt.

De diamantslijper is meer geschikt voor gevorderden, omdat het voor beginners problematisch kan zijn om de vereiste snijhoek te verkrijgen. Bovendien kan verkeerd gebruik leiden tot beschadiging van de diamant. Over het algemeen kan de diamantsnijder heel goed gebruikt worden voor ronde sneden en het werken met sjablonen.

Advantages
 • Geschikt voor holle voorwerpen
 • Geschikt voor delicaat glas
 • Kan gebruikt worden voor ronde sneden en sjablonen
Disadvantages
 • Duur
 • Niet geschikt voor beginners
 • Zeer delicaat

Wat onderscheidt een glassnijder op wieltjes en wat zijn de voor- en nadelen?

Een ander type glassnijder is de glassnijder op wieltjes. De glassnijder met wieltjes is de populairste soort glassnijder en is verkrijgbaar sinds de 19e eeuw. De wielglassnijder is bijzonder geschikt voor hobbyisten omdat hij zeer robuust is door de punt van staal of hard metaal.

Je moet letten op de snijhoek van de glassnijder, want die bepaalt welk glas je met het gereedschap kunt snijden. Deze snijhoek is al door de fabrikant ingesteld en verwijst naar de hoek tussen de flanken van het snijwiel.

Hieronder hebben we een tabel samengesteld die je als leidraad kunt gebruiken, afhankelijk van de dikte van het glas dat je wilt snijden:

Glasdikte Snijhoek
2-3mm 120°
3-4mm 127°
4-6mm 135°
6-8mm 140°
8-10mm 145°
10-12mm 150°
12-15mm 155°
15-19mm 155-158°
tot 25mm 158-160°

Behalve glas, snijdt de wielsnijder ook tegels, Keramiek en spiegels.

Er zijn al leveranciers in de handel die een glassnijder verkopen inclusief verschillende wieltjes, zodat de klant het bot geworden wieltje direct kan vervangen.

Het glas moet na het krabbelen vrij snel gebroken worden, want de spleet koelt met een wielglassnijder heel snel af. Bovendien is dit type niet geschikt voor holle vaten of breekbaar glas.

Advantages
 • Goedkoop
 • Robuust
 • Geschikt voor diverse materialen
Disadvantages
 • Het glas moet snel gebroken worden
 • Niet geschikt voor breekbaar glas
 • Niet geschikt voor holle vaten

Andere soorten glassnijders:

Behalve de klassieke handglassnijders willen we nu ook kort andere glassnijders voorstellen.

 1. Ronde glassnijder:
  Dit type glassnijder vergt oefening, want de glassnijder wordt als een passer gebruikt en maakt het bijzonder moeilijk om het glas te snijden. De ronde glassnijder is als volgt opgebouwd: De snijkop is bevestigd aan een staaf, die op zijn beurt bevestigd is aan een zuignap.
 2. Flessenglassnijder:
  Zoals de naam al doet vermoeden, is de flessenglassnijder gespecialiseerd in het snijden van flessen. Bij dit type is het belangrijk dat het glas maar één keer bekrast wordt. Verder wordt het glas gescheiden door afwisselend warmte en koude met water af te wisselen.
 3. Elektrische glassnijder:
  Tegels en dik glas kun je het beste snijden met een elektrische glassnijder. Een nadeel is echter dat alleen rechte sneden gemaakt kunnen worden. Dun glas, zoals Tiffany glas, kan niet gesneden worden.

Zoals je ziet zijn er voor alle soorten voordelen en nadelen. In het volgende deel kom je te weten welke criteria je moet hanteren bij het kopen van een glassnijder.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om glassnijders te vergelijken en te evalueren

In de volgende stap geven we je specifieke koopcriteria, zodat je de perfecte glassnijder voor je kunt vinden.

De koopcriteria die je kunt gebruiken om snoerloze handcirkelzagen te vergelijken zijn:

Snijkwaliteit

De snijkwaliteit wordt beïnvloed door de kwaliteit van de glassnijder. Kwaliteit is tenslotte het allerbelangrijkste. Hoe beter het vakmanschap van de glassnijder, hoe beter het eindresultaat.

Zo is het belangrijk dat de punt van de glassnijder goed in de kop gemaakt is. Bovendien is het ook van belang dat je bij het kopen van het glas naar goede kwaliteit zoekt, want dit speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van het eindresultaat.

Glasvorm

Nog voor je een glassnijder koopt, moet je ongeveer weten wat voor soort glas en welke vorm je wilt snijden. Voor eenvoudige en rechte sneden is een wielsnijder bijzonder geschikt. Als je een cirkel wilt snijden, moet je een rondsnijder gebruiken. Voor creatiever werk is het de moeite waard te investeren in een diamanten glassnijder.

Glasdikte

Ook de dikte van het glas speelt een belangrijke rol bij de beslissing om een glassnijder te kopen. Globaal zijn er glasdiktes tussen 2-25 mm.

Terwijl een diamanten glassnijder meer geschikt is voor delicater werk, bijvoorbeeld voor Tiffany glas, is een wielglassnijder bijzonder handig voor dikker glas of voor tegels.

Snijolie

Om een gladde en splintervrije snede te verkrijgen, moet bij het snijden van glas olie gebruikt worden.

Er zijn al glassnijders op de markt die een geïntegreerd oliereservoir hebben en zo voortdurend olie naar de punt toevoeren.
Natuurlijk kan de olie ook handmatig worden toegevoegd. Verderop in ons blog vind je aanbevelingen voor de juiste olie.

Handgreep

De handgreep speelt ook een beslissende rol in de kwaliteit van de snede. Elke hobby- en professionele handwerker moet voor zichzelf uitzoeken welk handvat voor hem de juiste is.

Er zijn verschillende greepvormen waaruit je kunt kiezen. Het hangt van de vorm van het handvat af of de glassnijder met de vuistgreep, de greep tussen wijs- en middelvinger of de potloodgreep gebruikt moet worden.
Het materiaal van het handvat, dat vaak van metaal of hout is, beïnvloedt ook de grijpkracht in de hand. Sommige handvatten kunnen ook als breekrand gebruikt worden. Dit is echter niet mogelijk met oliesnijders, want die zijn niet zo stabiel door de extra functie.

Wetenswaardigheden over glassnijders

Hoe gebruik ik een glassnijder?

 1. Bereid de werkplek voor: Bij het werken met glas kun je je verwonden aan glassplinters. Daarom is het belangrijk dat je een veiligheidsbril en handschoenen draagt. Leg het glas op een veilig oppervlak, zoals een kartonnen doos of een bedlaken.
 2. Bereid het werkmateriaal voor: Markeer de rand van je snede met een watervaste stift. Leg een liniaal op de gemarkeerde snijkant, zodat je precies langs de lijn kunt snijden. Als je geen handsnijder gebruikt, voeg dan wat snijolie toe aan je glassnijder.
 3. Snijden breek het glas: Snijd je glas snel en met lichte druk langs je gemarkeerde snijrand. Snijd het glas maar één keer door, want meer dan één keer snijden geeft een rommelig resultaat. Het is belangrijk dat je het glas na het snijden snel breekt, anders koelt de spleet weer af. Leg het glas op een hard oppervlak om het te breken.
 4. Werk de breukranden af: Je kunt nat schuurpapier of een wetsteen gebruiken om de gesneden rand glad te maken.

Welke olie wordt aanbevolen?

De olie is heel belangrijk voor een schoon glassnijresultaat, want het glas is gemakkelijker te breken en het glas versplintert minder snel. Synthetische oliën zijn het beste. Glassnijolie, petroleum of zelfs motor- of fietsolie. Als het nodig is, kun je ook water gebruiken.

Foto bron: Minaev/ 123rf.com

Reviews