Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

29Onderzochte producten

27Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

65Verzamelde opmerkingen

Het is moeilijk je een goede bar voor te stellen zonder gin. De pittige jeneverbes schnaps is nog steeds een absoluut trenddrankje. De veelzijdige alcohol smaakt echter het best uit de bijpassende gin glazen.

In onze gids voor jeneverglazen hebben we een aantal jeneverglazen onderzocht en ze voor je uitgezocht. Om je te helpen de beste jeneverglazen voor jou te vinden, kun je in ons artikel lezen over de belangrijkste koopcriteria. We hebben ook de belangrijkste vragen over jeneverglazen beantwoord.
Belangrijk om te weten

  • Gin glazen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. De meest voorkomende jeneverglazen zijn gemaakt van kristalglas. Maar de moderne koperen beker is ook geschikt voor jeneverdranken.
  • Bij je beslissing moet je ook rekening houden met het volume van de jeneverglazen. Afhankelijk van de cocktail moet je rekening houden met meer of minder vulvolume.
  • Er zijn verschillende soorten jeneverglazen. De meest voorkomende zijn het tumbler glas, het highball glas, het copa glas of de cocktail goblet.

Gin glazen: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In deze rubriek willen we je helpen het juiste model te kiezen bij de aankoop van je nieuwe jeneverglazen.

Je kunt de belangrijkste koopcriteria lezen in de volgende lijst.

Materiaal

Je denkt misschien dat jeneverglazen van glas gemaakt zijn. Natuurlijk heb je gelijk en de meeste jeneverglazen zijn meestal van glas. Behalve gewoon glas kun je ook jeneverglazen vinden die gemaakt zijn van zogenaamd kristalglas. Kristalglas is van hogere kwaliteit en dikker dan gewoon glas. Hij is echter niet van kristal gemaakt.

Koperen bekers zijn momenteel bijzonder trendy. Behalve het bijzondere koeleffect zien de schilderachtige bekers er gewoon cool uit.

Behalve uit glazen kun je je gin ook genieten uit een moderne koperen mok. Oorspronkelijk werden koperen bekers gebruikt voor het drankje Moscow Mule, maar ze zijn nu ook erg populair voor gin drankjes. Het voordeel van koper is de koelende werking van het materiaal.

Vorm

Je vindt jeneverglazen in verschillende vormen. De bekendste zijn het tuimelglas en het highball glas. Je kent het tumbler glas waarschijnlijk het best van het drinken van whisky. Hij is ongeveer 8 tot 10 centimeter hoog en heeft een dikke basis. Het highball glas lijkt op het tumbler glas, maar is ongeveer 15 tot 20 centimeter hoger.

Je kunt een highball glas kiezen voor een klassieke gin en tonic.

Behalve uit klassieke jeneverglazen kun je je volgende drankje ook drinken uit een cocktailglas. Wat zou een martini immers zijn zonder een bijpassend martini-glas? In Spanje en Italië wordt de favoriete gin en tonic meestal gedronken in ronde Copa glazen.

Vullende hoeveelheid

De vulhoeveelheid van een jeneverglas moet vooral afhangen van het beoogde gebruik. Of je een gin en tonic of een gin en sour wilt drinken, heeft invloed op de afmetingen van je gin glas.

  • Highball glazen: Hoge highball glazen zijn bijzonder geschikt voor cocktails met crushed ice en andere vloeibare ingrediënten. Ze hebben meestal een inhoud van 370 tot 420 milliliter.
  • Tuimelbekerglazen: Tuimelbekerglazen kun je het best gebruiken voor gin op ijs of de typische gin sour. De inhoud van deze glazen is tussen 240 en 270 milliliter.
  • Copa glazen: Het mediterrane Copa glas biedt je genoeg ruimte voor een gin-op-ijs cocktail. Er kan tot 600 milliliter vloeistof in.

Bij het kiezen van je nieuwe jeneverglazen kun je dus het beste letten op je eigen voorkeur. Drink je je gin graag puur? Dan heb je geen glazen met een grote inhoud nodig. Maar als je liever cocktails drinkt, zijn de hoge Highball of Copa glazen meer aan te bevelen.

Cocktails

Om je een beetje te stimuleren bij het kiezen van je nieuwe jeneverglazen, hebben we de populairste jeneverdranken op een rijtje gezet. Zo kun je bepalen welk jeneverglas het juiste is voor je favoriete drankje.

Voor een gin en tonic kun je het beste een highball glas gebruiken. Er is genoeg ruimte voor ijs en tonic. Als je liever een traditionele martini in James Bond stijl klaarmaakt, kun je het beste een cocktailglas met een steel gebruiken. Naast gin en vermouth mag de olijf niet ontbreken!

De derde cocktail is de gimlet. Het is niet alleen gemakkelijk te bereiden, maar ook heerlijk. Behalve gin heb je alleen limoensap, ijs en een mooi tuimelglas nodig.

Veel gestelde vragen en antwoorden

Om je te helpen je nieuwe jeneverglazen te kiezen, hebben we de belangrijkste vragen en antwoorden samengesteld. Met deze informatie staat niets je aankoop meer in de weg.

Voor wie zijn jeneverglazen geschikt?

Jeneverglazen zijn geschikt voor iedereen die op zoek is naar een stijlvol glas voor allerlei soorten cocktails. Want er zit een kern van waarheid in het gezegde “het oog eet – of in ons geval drinkt – met je mee”. Ondanks zijn lange traditie is gin nog steeds een trendy drankje in elke bar en restaurant.

gin-gläser-test
Wie zou niet graag af en toe zo nonchalant als James Bond willen zijn? Ook al drinkt de Britse agent zijn martini met wodka, de cocktailbeker is perfect voor een droge gin. (Beeldbron: Pixabay / Steve Buissinne)

De droge alcoholsmaak gaat goed samen met zowel zoete als wrange drankjes. Met het juiste gin glas kun je thuis de perfecte flair aan je cocktailronde geven.

Welke soorten jeneverglazen zijn er?

We hebben de belangrijkste soorten jeneverglazen voor je aankoopbeslissing samengevat in de volgende tabel.

Tumbler gin glazen Genoeg ruimte voor ijsblokjes en gemengde drankjes zoals gin en tonic Kleine vulcapaciteit
Highball gin glazen Vooral geschikt voor pure gin of gin op ijs Iets duurder dan de lagere tumbler glazen
Copa glazen Gebruikt voor jeneverdranken met kruiden Stijl lijkt op een wijnglas en is daarom niet exclusief voor jeneverdranken
Type Voordeel Nadeel
Jeneverglazen van koper Zeer modern uiterlijk en langere koeling van de drank Ongebruikelijk drinken uit een beker

Tumbler glazen zijn bijzonder geschikt voor cocktails met ijs. Net als bij de klassieke whisky hoeft het glas alleen de pure gin te bevatten, naast ijsblokjes. Het nadeel is, natuurlijk, de kleine capaciteit als je een andere cocktail wilt maken.

Gin en tonic wordt meestal geserveerd in highball glazen. In deze glazen heb je genoeg ruimte voor ijsblokjes. De ronde Copa glazen lijken vaak op klassieke wijnglazen. Helaas kun je met deze glazen niet de typische gin en tonic stijl bereiken.

Bij het kiezen van de juiste gin glazen voor jou, kun je kiezen uit verschillende soorten gin glazen. De belangrijkste zijn het tumbler glas, het highball glas en het copa glas.

Vooral wat de stijl van je drankje betreft, kun je indruk maken met koperen bekers. Want cocktails in koperen bekers zijn heel modern. Bovendien blijft je drankje lang koud in de koperen beker. Drinken uit mokken kan in het begin ongewoon zijn. Je moet ook even wennen aan de bijzondere stijl van de mokken, want ze lijken meer op een theekopje dan op een cocktailglas.

gin-gläser-test
De koperen mok is een nieuwe hit onder cocktailliefhebbers. Oorspronkelijk gebruikt voor de Moscow Mule, vind je nu ook de koperen mok voor de gin en tonic. (Beeldbron: Unsplash / Alex Plesovskich)

Je moet beslissen welk type jeneverglas voor jou het beste is, naargelang je smaak.

Hoeveel kosten jeneverglazen?

Je kunt de meeste jeneverglazen in sets kopen. Zo krijg je niet alleen een set bij elkaar passende jeneverglazen voor jou en je vrienden. Je kunt ook geld besparen door sets te kopen.

Kunst Prijs
Jeneverglazen van koper Rond de 30 euro
Tuimelaarglazen Tussen de 10 en 20 euro
Copa glazen Tussen de 15 en 20 euro

Je kunt bekerglazen kopen voor zo weinig als 10 euro. Dit maakt ze tot de goedkoopste varianten in onze lijst. Ze worden kort daarna gevolgd door Copa glazen voor 15 tot 20 euro voor 4 glazen.

Voor highball glazen moet je iets dieper in de buidel tasten. Maar je kunt ook highball glazen kopen voor maar 15 euro. De stijlvolle koperen kopjes zijn het duurst met 30 euro. Maar ze maken zeker indruk op elk feestje.

Wat zijn de alternatieven voor jeneverglazen?

Heb je geen zin om speciale jeneverglazen te kopen? Heb je liever één glas voor al je favoriete drankjes? Geen probleem! We hebben enkele alternatieven voor jeneverglazen uitgezocht en ze samengevat in de volgende tabel.

Alternatief Beschrijving
Sap- of waterglazen Theoretisch kan elk glas omgebouwd worden tot een jeneverglas. Afhankelijk van je eigen smaak kun je ook het typische keukenglas gebruiken.
Cocktailglazen Cocktails met gin kunnen ook in het typische cocktailglas geserveerd worden. Behalve de cocktailschaal van de klassieke martini, kun je ook lange drinkglazen gebruiken.
Cups Sommige jeneverdranken worden warm geserveerd. Vooral in de koude jaargetijden is glühwein erg populair.

Als je alleen af en toe een cocktail wilt drinken of net aan je nieuwe jeneverhobby begint, kun je ook andere glazen gebruiken. De goedkoopste glazen zijn de gewone keukenglazen. Je hebt ze toch al in de kast staan. Als je echter belang hecht aan een bepaalde sfeer bij het genieten van alcohol, kies je best voor de cocktailglazen.

Zijn jeneverglazen als set verkrijgbaar?

Zoals je in de vragen hierboven al gelezen hebt, worden jeneverglazen meestal in sets verkocht. Je kunt in speciaalzaken ook gin glazen per stuk kopen. Meestal is het echter aan te bevelen jeneverglazen in een set te kopen. Zo kun je geld besparen als je een set koopt. Bovendien zullen je nieuwe jeneverglazen mooi bij elkaar staan.

gin-gläser-test
Of je nu met een grote groep bent of met z’n tweeën, een gin en tonic is perfect voor elke gebeurtenis. Met de juiste set jeneverglazen kun je je gasten het iconische drankje serveren in de juiste sfeer. (Afbeelding bron: Pixabay / CocktailTime)

En tenslotte kun je met een set je vrienden ook een heerlijke cocktail met gin aanbieden. Wie drinkt er immers graag alleen?

Hoe maak ik jeneverglazen schoon?

Gin glazen zijn gemakkelijk schoon te maken met water en afwasmiddel. Veel jeneverglazen zijn ook vaatwasmachinebestendig. Lees echter altijd de aanwijzingen op de verpakking of de bijgesloten gebruiksaanwijzing voordat je de jeneverglazen in de afwasmachine zet.

Samenvatting

Je vindt een grote keuze aan jeneverglazen op de markt. Bij je keuze kun je je het beste oriënteren op de criteria van het materiaal, de hoeveelheid vulling en de soort cocktail. Ook de vorm of soort van het jeneverglas kan je beslissing beïnvloeden. Je kunt kiezen uit tumblers, highball of copa glazen.

Koperen bekers zijn ook heel geschikt voor gin mixdrankjes.
Met de juiste jeneverglazen kun je zeker punten scoren op het volgende feestje. En het is ook de moeite waard mooie gin glazen te kopen voor je eigen gin ronde in het comfort van je eigen huis. De trendy drank gin en tonic komt pas echt tot zijn recht in het juiste glas.

Beeldbron: 123rf / 64915717

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies