Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Welkom bij onze grote gietijzeren theepot test 2022.

Hier stellen we alle gietijzeren theepotten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste gietijzeren theepot voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een gietijzeren theepot wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een gietijzeren theepot zorgt voor een optimale warmteopslag, warmteverdeling en heeft een lange houdbaarheid.
 • Er wordt onderscheid gemaakt tussen geëmailleerde (gecoate) en niet-geëmailleerde (ongecoate) gietijzeren theepotten. Geëmailleerde gietijzeren theepotten worden gebruikt voor het bereiden van thee en niet-geëmailleerde gietijzeren theepotten worden vooral gebruikt om water te koken.
 • Gietijzeren theepotten komen oorspronkelijk uit Japan en zijn in veel verschillende kleuren en vormen verkrijgbaar.

Gietijzeren theepot: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een gietijzeren theepot koopt

Wat zijn de bijzondere eigenschappen van een gietijzeren theepot?

Gietijzeren theepotten worden gekenmerkt door hun visuele vormgeving en een verscheidenheid aan belangrijke kenmerken. Ze scoren met zeer goede warmteopslag, warmteverdeling en lange levensduur.

Gietijzeren theepotten vallen op door hun unieke uiterlijk. Het Arare patroon (hagelpatroon) is het meest wijdverbreid. (Beeldbron: pixabay.de / Birgit_H)

Door de speciale legering van gietijzeren theepotten kunnen ze de thee langer warm houden dan gewone theepotten. Bovendien zorgt het gietijzer voor een gelijkmatige verdeling van de warmte, waardoor de smaak van de thee zich optimaal kan ontwikkelen.

Als je een gietijzeren theepot altijd zorgvuldig schoonmaakt en verzorgt, zal hij een heel lange levensduur hebben. Het kan dan de trouwe metgezel zijn van elke theeliefhebber gedurende enkele jaren tot een heel leven.

Is een gietijzeren theepot schadelijk voor de gezondheid?

Integendeel! Van gietijzeren theepotten zonder coating wordt zelfs gezegd dat ze ijzer afgeven als het water gekookt wordt en dat ze daarom een gunstig effect kunnen hebben op de gezondheid van mensen met een ijzertekort.

Het enige probleem dat zich met geëmailleerde gietijzeren theepotten kan voordoen is dat bij verkeerd gebruik delen van de coating kunnen loslaten.

In zo’n geval mag de theepot niet meer gebruikt worden. Maar bij goed gebruik en onderhoud van de theepot kan dit probleem worden tegengegaan. In principe moet je bij het kopen van een gietijzeren theepot altijd op de kwaliteit letten.

Theepotten van hoge kwaliteit zijn meestal zelfs gemerkt met het certificaat “vrij van schadelijke stoffen” en zijn dus ongevaarlijk. Je moet op je hoede zijn voor goedkope replica’s, want die beknibbelen meestal op de kwaliteit van de coating.

Hoeveel kost een gietijzeren theepot?

Er zijn grote verschillen in de kwaliteit van gietijzeren theepotten en de prijzen zijn daarom ook variabel. Originele Japanse gietijzeren theepotten zijn bijvoorbeeld duurder dan goedkope replica’s. Ook de capaciteit speelt een grote rol, want kleinere gietijzeren theepotten zijn meestal goedkoper dan grotere.

Goedkopere geëmailleerde gietijzeren theepotten zijn er vanaf €19, maar als je een model van hogere kwaliteit kiest, kan de prijs oplopen tot €300. Niet geëmailleerde gietijzeren theepotten, ook wel theeketels genoemd, zijn meestal iets duurder. De prijsklasse is hier ongeveer 30-800€. In uitzonderlijke gevallen kan de prijs zelfs meer dan 1000€ bedragen, maar dit zijn dan ook bijzonder hoogwaardige originele modellen uit Japan.

Welke alternatieven zijn er voor gietijzeren theepotten?

Theepotten zijn er in veel verschillende modellen en materialen. Elke theepot heeft bepaalde voor- en nadelen. In de volgende tabel geven we je een overzicht van de meest voorkomende soorten theepotten en hun eigenschappen.

Theepot Voordelen Nadelen
Gietijzer Zeer goed warmtebehoud en warmteverdeling Niet geëmailleerde gietijzeren theepotten kunnen roesten
Klei Geeft mineralen af aan de thee Kleine inhoud, neemt de smaak van de thee over
Porselein Neemt de smaak en geur van de thee niet over Bergt warmte niet goed op
Glas Visueel mooi, want je kunt het ontvouwen van de thee goed waarnemen Hogere schoonmaakinspanning, koelt snel af

Besluit: Welke soorten gietijzeren theepotten zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten gietijzeren theepotten:

 • Geëmailleerde gietijzeren theepot
 • Niet geëmailleerde gietijzeren theepot

Afhankelijk van het doel waarvoor je de theepot wilt gebruiken, kies je een geëmailleerde of een niet-geëmailleerde gietijzeren theepot. In het volgende gaan we meer in detail over beide soorten om je te helpen bij je beslissing.

Wat zijn de kenmerken van een geëmailleerde gietijzeren theepot en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een geëmailleerde gietijzeren theepot wordt gekenmerkt door een hoogwaardige coating aan de binnenkant van de theepot. Deze coating voorkomt dat de theepot gaat roesten en zorgt ervoor dat er geen smaak in de thee vrijkomt.

Voordelen
 • Roest niet
 • Geschikt voor verschillende soorten thee
 • Lange houdbaarheid
Nadelen
 • Niet geschikt voor kokend water
 • Coating moet goed onderhouden worden
 • Goedkope producten hebben vaak maar een slechte coating

Door de coating neemt een geëmailleerde gietijzeren theepot de smaak van de thee niet over en kan dus voor verschillende soorten thee gebruikt worden. Zwarte thee, groene thee, enz. kunnen zo in dezelfde theepot bereid worden. Geëmailleerde gietijzeren theepotten zijn uitsluitend bedoeld voor het bereiden van thee, d.w.z. ze zijn niet geschikt om water in te verwarmen.

Door hun coating zijn geëmailleerde gietijzeren theepotten erg gevoelig voor hitte en mogen daarom niet op een fornuis verwarmd worden.

Wat onderscheidt een niet-geëmailleerde gietijzeren theepot en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Niet geëmailleerde gietijzeren theepotten zijn theeketels van hoge kwaliteit die in de eerste plaats geschikt zijn om water in te verwarmen. Anders dan geëmailleerde gietijzeren theepotten zijn deze hittebestendig en kunnen ze op een groot aantal fornuizen verhit worden.

Voordelen
 • Ook geschikt voor kokend water
 • Geschikt voor verschillende fornuizen
 • IJzerleverancier
Nadelen
 • Kan roesten
 • Relatief duur
 • Kan de smaak van de thee overnemen

Door het ontbreken van een coating komt het water in niet-geëmailleerde gietijzeren theepotten in direct contact met het ijzer. Hierdoor komt ijzer vrij in het water, wat een licht effect heeft op de smaak.

Het nadeel van het ontbreken van een coating is echter dat de theepot de smaak van de thee aanneemt en dus maar voor één soort thee gebruikt moet worden. Bovendien kunnen niet-geëmailleerde gietijzeren theepotten snel roesten, zodat zorgvuldig onderhoud essentieel is.

Roest kan de grootste vijand van je theepot worden. (Beeldbron: unsplash.com / Steinar Engeland)

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om gietijzeren theepotten te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien aan de hand van welke aspecten je kunt kiezen tussen de verschillende gietijzeren theepotten. De volgende criteria moeten je helpen de juiste gietijzeren theepot te vinden:

 • Capaciteit
 • Vorm
 • Kleur
 • Accessoires

Capaciteit

Gietijzeren theepotten zijn er in veel verschillende maten. In principe kun je onderscheid maken tussen kleine, middelgrote en grote gietijzeren theepotten.

Theepot Capaciteit Kopjes
Klein ca. 300 ml Twee kleine kopjes
Middelgroot ca. 300-1000 ml Twee tot vier kopjes
Groot ca. 1000-1500 ml Vier tot zes kopjes

Afhankelijk van hoeveel mensen je thee wilt serveren, kies je een kleine, middelgrote of grote gietijzeren theepot.

Als je alleen thee voor jezelf zet, is een kleine theepot met een inhoud van ongeveer 300 ml voldoende. Verwacht je echter bezoek of wil je gewoon grotere hoeveelheden thee zetten, dan is een groter model de juiste keuze voor jou.

Vorm

Bij het kiezen van de juiste gietijzeren theepot zijn er veel verschillende vormen waaruit je kunt kiezen. De klassieke modellen zijn rond en potbuikig. Er zijn echter ook vierkante of platte modellen. Er zijn ook meer ongewone modellen, zoals de Bredemejier Aladdin theepot, waarvan de vorm lijkt op Aladdin’s toverlamp.

In principe zijn ronde modellen de beste keuze, omdat ze een optimale smaakontwikkeling garanderen. Hoe ronder en meer potbuikig de theepot is, hoe beter het aroma kan circuleren en de smaak zich kan ontwikkelen.

Kleur

De kleur van de gietijzeren theepot is ook heel variabel. De meeste modellen zijn zwart, bruin of groen. Naast deze klassieke kleuren is er echter ook een ruime keuze aan andere kleuren. Er zijn ook gietijzeren theepotten in rood, blauw, paars of roze. Het is aan je persoonlijke smaak in welke kleur je de gietijzeren theepot koopt.

Accessoires

Als je een gietijzeren theepot koopt, moet je altijd overwegen of je bepaalde accessoires wilt kopen. Er zijn een aantal accessoires voor gietijzeren theepotten die interessant voor je kunnen zijn.

De meeste gietijzeren theepotten bevatten al een theefilter. Hiermee kun je verse thee direct in de theepot zetten. Daarnaast zijn er ook zogenaamde theepotten. Theepotten zijn kleine onderzetters die de theepot en dus de thee warm houden met behulp van een theelichtje.

Als een theepotwarmer geen optie voor je is, kan een onderzetter voor de theepot een goede keus voor je zijn.

Zo kun je de gietijzeren theepot gewoon op de onderzetter zetten en hoef je je geen zorgen te maken dat er resten achterblijven op de tafel of het tafelkleed. Verder zijn er speciale bekers voor gietijzeren theepotten, ook van gietijzer. Samen met de theepot en de theepotwarmer vormen ze de perfecte set voor dagelijks theegenot.

Wetenswaardigheden over gietijzeren theepotten

Hoe gebruik ik een gietijzeren theepot?

Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden bij het gebruik van gietijzeren theepotten. Het is belangrijk te onthouden dat een geëmailleerde gietijzeren theepot alleen gebruikt wordt om thee te zetten, en dat de niet-geëmailleerde theepot vooral gebruikt wordt om water te verwarmen.

Een geëmailleerde gietijzeren theepot mag daarom nooit op het fornuis verwarmd worden, terwijl een niet-geëmailleerde gietijzeren theepot zonder aarzeling gebruikt kan worden om water op een kookplaat te verwarmen.

Ongeacht of je een geëmailleerde of niet-geëmailleerde gietijzeren theepot kiest, moet je hem altijd een paar keer met heet water omspoelen voor je hem voor het eerst gebruikt. Veeg het dan voorzichtig af met een droge doek en laat het helemaal drogen met het deksel open. Bij geëmailleerde gietijzeren theepotten moet je de pot voor gebruik ook opwarmen om beschadiging van de coating te voorkomen.

Om dit te doen spoel je de theepot gewoon een paar keer om met heet water voordat je er kokend theewater in giet. Als je dit gedaan hebt, kun je de thee tot enkele uren in de gietijzeren theepot laten staan en ervan genieten. Spoel het dan gewoon weer uit en laat het drogen met het deksel open.

Voor welk fornuis is een gietijzeren theepot geschikt?

Zoals reeds gezegd, zijn alleen niet-geëmailleerde gietijzeren theepotten geschikt om op het fornuis te verwarmen. Ze zijn geschikt voor gebruik op een conventioneel fornuis, een gasfornuis, een inductiekookplaat of zelfs een open vuur.

Bij verhitting op een gasfornuis is het echter belangrijk op te merken dat er roest kan ontstaan op de bodem van de theepot door de vorming van vocht.

Dit is echter geen probleem en kan gemakkelijk verwijderd worden door met groene thee bladeren te wrijven. Er zijn ook een paar dingen waarmee je rekening moet houden als je een inductiekookplaat gebruikt.

Eerst en vooral moet de bodem van de gietijzeren theepot zo vlak mogelijk zijn om het beste resultaat te krijgen. Je moet de theepot ook niet op de hoogste stand verwarmen, want dat kan leiden tot een verminderde houdbaarheid. We raden je daarom aan de theepot langzaam te verwarmen op een lage stand op een inductiekookplaat.

Welke thee is geschikt voor een gietijzeren theepot?

Gietijzeren theepotten zijn geschikt voor bijna alle soorten thee. Traditioneel wordt in deze theepotten zwarte thee, groene thee, oolong thee of rooibosthee bereid. We raden je af om vruchtenthee te bereiden in gietijzeren theepotten, vooral in het geval van geëmailleerde potten, want het zuur kan de coating aantasten en beschadigen.

Hoe maak ik een gietijzeren theepot schoon?

Een gietijzeren theepot mag nooit in de afwasmachine gereinigd worden. We raden ook af afwasmiddel te gebruiken, want dat kan een ongewenste nasmaak geven bij je volgende kopje thee.

Je kunt de gietijzeren theepot het beste schoonmaken door hem gewoon af te spoelen met warm water.

Onder bepaalde omstandigheden kan dit leiden tot de vorming van een zogenaamd patina. Dit is een wit laagje dat zich aan de binnenkant van de theepot afzet. Dit is echter geen reden tot bezorgdheid en hoeft niet in aanmerking genomen te worden. In feite geloven veel mensen dat dit patina de smaak van de thee verbetert.

Wat moet ik doen als mijn gietijzeren theepot roest?

Bij geëmailleerde gietijzeren theepotten mag geen roest ontstaan, althans niet aan de binnenkant van de theepot. Maar bij niet-geëmailleerde gietijzeren theepotten kan zich na verloop van tijd roest vormen binnenin de pot. Mocht je niet-geëmailleerde gietijzeren theepot aan de binnenkant roesten, dan hebben we de volgende tip voor je:

Vul je theepot met droge groene thee en giet er heet water over. Verwarm dan de theepot langzaam op het fornuis en wacht tot het water wat ingekookt is. Herhaal dit proces twee tot drie keer en je gietijzeren theepot zou er weer als nieuw uit moeten zien.

Kleine roestplekjes, vooral aan de buitenkant van de gietijzeren theepot, zijn normaal en geen reden tot bezorgdheid. Als je er nog steeds last van hebt, kun je gewoon heet water over een paar groene theeblaadjes gieten en er de theepot mee afvegen.

Foto bron: 123rf.com / tashka2000

Recensies