Last updated: 14-08-2021

How we pick our products

15Products analyzed

26Hours invested

6Studies researched

82Comments collected

Er zijn bepaalde accessoires die in geen enkele woning mogen ontbreken, zo hebben we allemaal wel een verbanddoos of medicijnen in huis, omdat we die van tijd tot tijd nodig hebben. Hetzelfde geldt voor een goede set gereedschap, want je moet dingen meteen kunnen repareren.

Met zo’n handige doos kun je basisreparaties en installaties doen, zoals meubels monteren en in elkaar zetten, tot meer geavanceerde klussen zoals het onderhoud van je auto. Er is werkelijk geen excuus of reden om ze niet in huis te hebben, en daarom gaan we je helpen de beste gereedschapsset te kiezen.

Van Sweetesthome brengen we je deze koopgids voor gereedschapssets, die gemaakt werd na analyse van wat de meest gezochte eigenschappen zijn in deze handige sets. Hier kom je te weten welke de stukken zijn die je nodig hebt, hoe je weet of ze kwaliteit zijn, welke de meest aanbevolen zijn, waar je ze kunt kopen en hun prijzen.
Belangrijk om te weten

 • Een gereedschapsset is een set die bestaat uit mechanisch gereedschap en toebehoren om allerlei taken uit te voeren. Ze worden geleverd in een organiser doosje, waarin ze kunnen worden gepakt en ter beschikking bewaard. Deze bestaan meestal uit een set steeksleutels van verschillende soorten, schroevendraaiers, tangen en andere soortgelijke instrumenten.
 • De soorten gereedschapssets hangen meestal nauw samen met de doeleinden waarvoor de gereedschappen gebruikt zullen worden. Als je bijvoorbeeld een set voor elektronische apparatuur koopt, vind je er schroevendraaiers en tangen, maar als je een set voor auto-onderhoudsgereedschap koopt, zitten er meerdere soorten moersleutels in.
 • Voordat je een gereedschapskist koopt moet je weten wat voor activiteiten je ermee gaat doen, zodat je zeker weet dat alles wat je nodig hebt erin zit. Het is altijd goed om na te gaan wat voor gereedschap er bij zit, en in welke doos je het opbergt als je het niet gebruikt.

Gereedschapsset: Onze selectie

Shopgids Gereedschapsset: Alles wat je moet weten

Als je om de een of andere reden een beetje geïntimideerd bent bij het kiezen van een gereedschapsset vanwege het enorme aantal sets dat op de markt komt, zullen we hier je vrees wegnemen. We hebben er voor gezorgd dat je in deze rubriek informatie vindt over wat ze zijn, welke soorten er bestaan, waar je ze kunt kopen en tegen welke prijs je ze vindt.

We kunnen je verzekeren dat een gereedschapskist altijd in elke garage aanwezig moet zijn. (Foto: Olena Yakobchuk / 123rf.com)

Wat is een gereedschapskit en wat zijn de voordelen ervan?

Een gereedschapskit is een set gereedschappen en toebehoren bedoeld voor mechanische klussen, die in een kleine draagbare doos verpakt zijn. Deze gereedschappen komen meestal in de vorm van moersleutels, schroevendraaiers en tangen, en de maten van de bijgeleverde accessoires variëren naargelang het terrein waarvoor ze bestemd zijn.

Het hebben van minstens één gereedschapsset is bijna even noodzakelijk als het hebben van een medicijnkastje. Je hebt apparatuur nodig om installatie- en onderhoudstaken uit te voeren, zoals het in elkaar zetten van een nieuw meubelstuk of het aandraaien van de schroeven van je bed, en ook om banden van je auto te verwisselen of nieuwe onderdelen toe te voegen.

Advantages
 • Grote verscheidenheid aan sets
 • Inclusief opgeruimde dozen
 • Gemakkelijk gereedschap op te bergen
 • Bevatten meerdere gereedschappen
 • Veel accessoires inbegrepen
 • Handig voor veel huishoudelijke taken
Disadvantages
 • Kan voor sommigen overkill zijn
 • Meegeleverd gereedschap is niet altijd van hoge kwaliteit
 • Geen informatie over het gebruik van elk gereedschap

Gereedschapssets voor algemeen, metsel-, elektronisch en auto-gebruik – waar moet je op letten?

Omdat de verschillende soorten gereedschapssets bepaald worden door het doel waarvoor ze gebruikt worden, variëren ze vaak in grootte en aantal van de bijgeleverde onderdelen. Het is altijd een goed idee om elk stuk gereedschap en toebehoren voor elk stuk te kennen, want je wilt geen gereedschapsset kopen die niet van pas komt.

Algemeen: Dit zijn gereedschapssets die een beetje van alles bevatten, waardoor ze goed zijn voor dingen als meubelassemblage, en als je wat meer uitgeeft voor diverse metselklussen. Ze omvatten combinatiesleutels, steeksleutels en ratelsleutels (sleutels met verwisselbare koppen). De duurdere bevatten hamers, zagen, kniptangen en zelfs scharen.

Voor elektronica: Dit soort gereedschapsset is bedoeld voor het hanteren van elektronische apparatuur, dus bevatten ze meestal tangen, schroevendraaiers of ratels met verschillende kleine koppen. Ze zijn ideaal als je gewoonlijk reparaties en onderhoud uitvoert aan voorwerpen als televisies, magnetrons, koelkasten of airconditioners.

Voor auto’s: Gereedschapskisten voorauto’s bevatten alle uitrusting die nodig is voor het uitvoeren van onderhouds- of reparatiewerkzaamheden. Ze zijn meestal ontworpen om in de kofferruimte van de auto te worden gedragen, en bevatten meestal kruissleutels, ratelsleutels van verschillende maten en combinatiesleutels.

Algemeen Elektronica Automobiel
Meegeleverde soorten sleutels Ratel, combinatie, steeksleutel, stillson Inbus, ratel, precisieschroevendraaier Kruis, ratel, combinatie, haak
Meegeleverde extra gereedschappen Knippers, hamers, zagen en tangen Standaard schroevendraaiers, tangen Tangen
Ideaal voor Gewone of metsel- en loodgieterswerkzaamheden Hanteren van elektronische of kleine apparatuur Dragen in de auto

Waar moet je op letten bij je aankoop

Nu je de grondbeginselen kent, is het tijd om de rest te leren. Het is altijd goed om op bepaalde kenmerken te letten, want als je weet hoeveel verschil er is tussen de verschillende soorten gereedschapsmaterialen en -kisten, hoe draagbaar de set is, of de soorten gereedschap die erbij zitten, kun je een efficiënte aankoop doen

 • Inbegrepen gereedschap
 • Kwaliteit van het gereedschap
 • Vervaardigingsmateriaal
 • Zaak
 • Ergonomie

Inbegrepen gereedschap

Als je niet goed thuis bent in de wereld van het gereedschap, wil je waarschijnlijk iets meer weten over de gereedschappen die in gereedschapskoffersets zitten. In de tabel hieronder vind je de veel voorkomende uitrustingen, samen met hun mogelijke toepassingen, zodat je een beter idee krijgt van wat je ermee kunt doen.

Stillson sleutel Verstelbare sleutel Kruissleutel Inbussleutel Autoclaaf sleutel Hamer Schroevendraaier Matraca Tang
Loodgieterswerkzaamheden Bouten aandraaien Bouten aandraaien Inbusschroeven aandraaien Voor gebruik met doppen of bekers Hameren, spijkers verwijderen Schroeven afstellen Draden doorknippen, onderdelen hanteren

Kwaliteit van gereedschap

Een algemene vuistregel voor gereedschap is dat het de moeite loont iets extra te betalen om gereedschap van de beste kwaliteit te kopen. Zoek altijd naar exemplaren die stevig, veilig en betrouwbaar aanvoelen. De beste manier om te weten hoe goed ze zijn is te kijken naar het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, want dat bepaalt veel over hun duurzaamheid.

Alle goede gereedschappen zijn van staal gemaakt, maar niet alle staalsoorten zijn hetzelfde. Er zijn bepaalde legeringen die dit materiaal veel resistenter kunnen maken, zowel mechanisch als chemisch, zodat ze taai zijn en bestand tegen corrosie.

Hoge kwaliteit: De beste gereedschappen zijn gemaakt van een chroom-vanadium staallegering, die ze taai en sterk maakt bij slijtage. Zulke moersleutels zijn bestand tegen zelfs het meest veeleisende industriële gebruik, zodat je er voor alle gelegenheden op kunt vertrouwen.

Een ander soort gereedschapssets van hoge kwaliteit zijn die met roestvast stalen moersleutels. Deze staalsoort is zeer goed bestand tegen roest, maar is niet zo hard als een chroom-vanadium legering. Ze verdienen de voorkeur als je in de buurt van zee woont of werkt, of als je je gereedschap in een boot gaat opbergen.

Lage tot middelmatige kwaliteit: Gereedschap met een chroomlaag is meestal gemaakt van koolstofstaal, dat een zeer sterk all-round metaal is, maar niet zo corrosiebestendig als roestvast staal. Deze zwakte wordt letterlijk bedekt door verchromen, want dat verhoogt de corrosietolerantie.

Box

De box is de plaats waar de apparatuur bewaard wordt. Misschien geef je er in het begin niet zoveel om als om de gereedschapskist, maar op de lange duur zal hij heel nuttig zijn. Daarin kun je je instrumentarium geordend en op één plaats bewaren, en het maakt het zelfs gemakkelijker om het te verplaatsen.

Metalen dozen: Deze dozen verdienen de voorkeur als je ze op één plaats gaat bewaren, want zelfs leeg is hun gewicht meestal vergelijkbaar met dat van een plastic doos vol gereedschap. Ze zijn goed bestand tegen stoten, hoewel ze, tenzij ze van aluminium of roestvrij staal zijn, niet de beste optie zijn als je ze op een vochtige plaats gaat opbergen.

Plastic dozen: Omdat ze het lichtst zijn, zijn ze perfect als je een set gereedschap wilt die je moeiteloos in je huis of werkplaats kunt verplaatsen. Ze zijn bestand tegen fysieke schokken, maar worden niet aanbevolen om ze op te bergen op plaatsen waar ze veel zonlicht krijgen.

Nylon: Ze zijn niet het sterkst en beschermen je gereedschap niet tegen schokken, maar ze zijn een lichte en voordelige optie. Ze nemen niet veel plaats in, dus je kunt ze overal opbergen, zoals in een kastje of onder de stoel van je auto. Sommige hebben plastic om ze vorm te geven.

Ergonomie

De ergonomie van het gereedschap dat je zult gebruiken is even belangrijk als de bouwkwaliteit, want je zult er weinig aan hebben als ze moeilijk vast te pakken zijn als je handen zweterig of vettig zijn. Omdat steeksleutels van metaal zijn, is het normaal dat ze wegglijden als je handen geen stevige greep hebben.

Voor een stevige greep: Zoek gereedschapskisten waarvan de onderdelen een soort rubber hulzen hebben, want zo hebben je handpalmen iets om zich aan vast te houden. Natuurlijk vind je dit meestal op gereedschap uit het midden- tot topsegment, maar sommige low-end gereedschappen hebben een gestructureerd patroon op hun handvat.
(Foto: ximagination / 123rf.com) (Zichtbare foto: ximagination / 123rf.com)

Reviews