Laatst bijgewerkt: 01-09-2021

De populaire knol uit het Verre Oosten is een echte alleskunner onder de groenten en fruit en wordt door veel mensen over de hele wereld gewaardeerd en geliefd om zijn gevarieerde effecten. In dit artikel willen we gemberwater nader bekijken. Hoe wordt het water bereid? Wat kan het doen en wat is de juiste hoeveelheid? Na het lezen van deze tekst zul je zeker niet meer zonder willen.
De oorsprong van

gember De gemberwortel komt uit het Verre Oosten. Maar vandaag weten we niet echt waar de precieze oorsprong ligt.

Reisfelder mit einheimischen Frauen in traditioneller Kleidung

In veel Aziatische landen wordt gember naast rijst verbouwd. (Foto: pixabay.com / sasint)

De wortel is erg populair vanwege het kenmerkende aroma en het positieve effect op de gezondheid.

Overigens wordt de gemberwortel in de volksmond ook wel “knol” genoemd. De wetenschappelijk correcte term is “rizoom”.

Gember wordt het meest verbouwd in China, Indonesië, Vietnam, Sri Lanka en Japan. Hij komt nu echter ook voor in Frankrijk, Nigeria en Australië.

De verschillende vormen van gember

Als je een tuin hebt, kun je gember gemakkelijk zelf kweken. Maar je kunt ook verse gember kopen in elke supermarkt. Het is ook verkrijgbaar in gemalen vorm of als specerij.

Kurkuma und Ingwer in Pulverform auf Löffeln mit Ingwerwurzel im Hintergrund

Gember en kurkuma zijn ook populaire specerijen in ons deel van de wereld. (Foto: pixabay.com / Ajale)

Gembercapsules zijn verkrijgbaar in apotheken. Minder gebruikelijk in dit land, maar een gezonde specialiteit in China, zijn de in siroop ingemaakte stukjes gember. In China zijn er ook gemberpruimen, gembernoten en veel andere lekkernijen op basis van gember. Je zult ook wel bekend zijn met ginger ale of gemberbier, dat niet alleen in Engeland populair is.

Hoe werkt gemberwater?

Wil je zelf gemberwater bereiden? Heel goed! Want zelfgemaakt gemberwater is niet alleen een heel smakelijk alternatief voor gewoon stil of bruisend water, maar het is ook gezond.

  • Gember remt op natuurlijke wijze de verspreiding van bacteriën en virussen. Vooral in de koude herfst- en wintermaanden wenden veel mensen zich daarom tot de beroemde knol. Gember heeft daarom een antibacteriële werking.
  • Gember is ook uiterst gezond. Het bevat veel belangrijke voedingsstoffen, zoals magnesium, ijzer, calcium en veel vitamine C. Maar gember bevat ook natrium, kalium, calcium en vitamine C. Maar de kleine knol levert ook natrium, kalium, gezonde etherische oliën, hars en fosfor.
  • Als je wilt afvallen, kun je ook de gemberknol gebruiken. Gember heeft een eetlustremmend effect. Een glas gemberwater bij je maaltijd en je zult in de eerste plaats geen honger meer hebben. Gember ondersteunt de productie van maagzuur en de vertering van vetten. Het stimuleert ook de stofwisseling.
  • Bovendien is gember een veelgebruikt kruidenmiddel tegen braken en misselijkheid en helpt bij een nerveuze maag.

Gemberwater heeft een aangenaam activerend effect. Je kunt het mild of heel heet maken, afhankelijk van wat je nodig hebt. Als je het drankje ‘s morgens op een lege maag inneemt, is het een goede voorbereiding op je spijsvertering.

Het licht kruidige, verwarmende water heeft een stofwisselingsstimulerend effect en zorgt zo voor een levendige start van de dag

. Velen van ons grijpen ‘s morgens naar een kop koffie uit gewoonte en natuurlijk vanwege de stimulerende werking. Natuurlijk is gemberwater niet zo stimulerend als cafeïne, maar het wordt vaak veel beter verdragen. Terwijl het effect van koffie onmiddellijk is, ervaar je bij het drinken van gemberwater een veel zachter begin van de werking, maar die is ook langduriger en houdt langer aan. Het is daarom aan te bevelen geen liters koffie te drinken, maar tussendoor warm gemberwater. Dit is gunstig voor de darmflora, maar leidt ook tot een evenwichtig zuur-base evenwicht.

Afvallen met gemberwater

Zoals hierboven al gezegd, stimuleert gemberwater de stofwisseling. Je verliest dus calorieën alleen al door het drinken van het water.

Gemberwater bevat niet meer calorieën dan gewoon water

. Het is aan te bevelen een glas warm gemberwater te drinken op een lege maag. De beste manier om het te bereiden wordt verderop in dit artikel uitgelegd. Het preparaat maakt het water “osmotisch”, d.w.z. het water absorbeert gifstoffen uit het lichaam, die dan gemakkelijk kunnen worden uitgescheiden. Het overgebleven gemberwater kun je het beste de hele dag door drinken. In elk geval is twee liter in de loop van de dag aan te bevelen. Hoe meer gemberwater het lichaam opneemt, hoe beter het de energie kan benutten.

Bovendien kan een gevoel van dorst gemakkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden als honger

.

Gemberwater tegen ontstekingen

We kennen het allemaal. Een ontsteking kan heel snel ontstaan. Of het nu een blaasontsteking is, een ontsteking van de amandelen of een infectie in de mond. Hier is snel hulp nodig. De beste manier is met een ontstekingsremmend middel. Het is daarom een goed idee om gemberwater in te nemen als voorzorgsmaatregel voor je gezondheid. Want ontstekingen zijn niet ongevaarlijk. Vooral als ze al chronisch zijn. Onontdekte ontstekingen kunnen bijvoorbeeld kanker of de ziekte van Alzheimer veroorzaken. Op dit gebied kan gember of gemberwater veel doen: Klachten van reumatoïde artritis zoals ontsteking en pijn kunnen verlicht worden. Het is ook mogelijk dat de progressie van reumatoïde artritis zelfs gestopt kan worden. Dit betekent dat van gember is aangetoond dat het een ontstekingsremmende werking heeft. De ontstekingsremmende werking van gember is ook heel heilzaam voor mensen die aan diabetes type II lijden.

Gemberwater tegen hoofdpijn

Wie heeft dat niet ervaren? Miljoenen Duitsers hebben last van hoofdpijn. Ze variëren van chronische spanningshoofdpijn tot regelrechte migraine. De genezende kracht van de gemberknol werkt ook op deze zelfde klachten. Er zijn studies die erop wijzen dat gemberextract in poedervorm veel lijders kan helpen. Vooral als je op tijd naar gember grijpt, in plaats van te wachten of de pijn meteen met een pijnstiller te bestrijden. Zoals met veel andere dingen is dit natuurlijk heel individueel en gember zal niet bij elke hoofdpijnpatiënt werken. Maar het is altijd het proberen waard, want gember staat bekend om zijn tolerantie.

In tegenstelling tot veel pijnstillers uit de apotheek, heeft gember nauwelijks bij

werkingen. Dit geeft het een groot voordeel boven pijnstillers. Alleen voorzichtigheid is geboden bij het innemen van bloedverdunners zoals Marcumar. Dit komt omdat gember onder bepaalde omstandigheden de duur van de bloeding kan beïnvloeden. De toedieningsvorm van gember bij hoofdpijn is ook heel individueel en kun je zelf bepalen. Het enige belangrijke is dat je een zuiver en hoogwaardig gember extract zoekt.

De bereiding van gemberwater

Er zijn veel verschillende recepten en manieren om

gemberwater

te bereiden. Hier is een manier: Gemberwater wordt op precies dezelfde manier bereid als gemberthee. Het enige verschil is dat het op kamertemperatuur gedronken wordt. In de zomer kun je ook ijsblokjes aan het gemberwater toevoegen ter verfrissing.

Ingwerscheiben auf Holzfläche

Verse gemberwortels zijn in bijna elke supermarkt verkrijgbaar. Gesneden of geraspt kunnen ze gebruikt worden voor de bereiding van vele gerechten of drankjes. (Foto: pixabay.com / gate74)
  • Voor elk kopje van 250 ml gemberwater heb je een stukje gember nodig dat ongeveer zo groot is als je duim. Als je geen biologische gember hebt, is het een goed idee je gember van tevoren te schillen, zodat er geen kunstmatige ingrediënten in je drankje komen.
  • Rasp de gember of snijd hem zo dun mogelijk en doe hem in een karaf of iets dergelijks.
  • Kook de hoeveelheid water die je nodig hebt en giet het over je gember.
  • Laat het brouwsel ongeveer tien minuten trekken.
  • Nu hoef je alleen nog maar te wachten tot het gemberwater de gewenste temperatuur heeft bereikt. Als je het gemberwater in de koelkast bewaart, is de drank zeker een dag houdbaar. Afhankelijk van je behoefte kan het gemberwater gezoet of ongezoet gedronken worden.

Conclusie over gemberwater

Gemberwortel is waarschijnlijk het meest populaire genees- en gezondheidsmiddel uit het Verre Oosten dat we hier in onze breedtegraden kennen. Gemberwater biedt talloze voordelen op velerlei gebied. Het maakt niet uit of je op zoek bent naar een koele verfrissing in de zomer of een warm drankje in de koude herfst- en wintermaanden. Ginger is een echte allrounder. Je kunt gemberwater zowel koud als licht verwarmd genieten. Het helpt je ‘s morgens op gang te komen en, in tegenstelling tot koffie, ontvouwt het zijn effect zachtjes en gelijkmatig gedurende de dag. Gemberwater kan wonderen doen bij een nerveuze maag of bij misselijkheid en braken. Gember is ook een populair middel tegen ontstekingen van het tandvlees of hoofdpijn. Of als je een paar extra kilo’s wilt verliezen, kan deze kleine knol met een groot effect je veel helpen, want gember stimuleert de spijsvertering en stimuleert de stofwisseling. De bereiding van gemberwater, of het nu warm of koud, pittig of milder is, is heel eenvoudig en kan in een paar stappen gedaan worden. Gemberwater is heerlijk om de hele dag door te drinken, zoveel en zo vaak als je wilt. Er zijn vrijwel geen bijwerkingen bekend en gember wordt over het algemeen als zeer goed verteerbaar en goed verdraagbaar beschouwd. [3]

Beeldbron: pixabay.com / congerdesign

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies