Last updated: 04-08-2021

How we pick our products

22Products analyzed

25Hours invested

8Studies researched

41Comments collected

Gember is al lang een populaire wortel bij de Duitsers. Als een stukje wortel voor thee, in kleine stukjes gehakt als specerij in gerechten of in poedervorm. Gember betovert met zijn unieke smaak en werking.

Het maakt niet uit in welke vorm je gember gebruikt: Of je er nu thee van zet of het aan een curry toevoegt voor een beetje extra pit – gemberwortel smaakt niet alleen goed, het is ook een verborgen superfood.

Het is vooral populair als thee bij een verkoudheid die opkomt of al is ingetreden. Maar wat er precies achter de wortel zit, waar hij goed voor is en waar de valkuilen zitten bij het verwerken en innemen ervan, willen we je een korte inleiding geven in de volgende gids.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Eerst bekijken we de verschillende gemberproducten die aangeboden worden en vergelijken ze op hun doseringsvorm en bruikbaarheid.
  • Dit wordt gevolgd door een meer gedetailleerde vergelijking van de belangrijkste koopcriteria voor gemberthee / gemberwortel.
  • Tenslotte is er een korte gids over gemberwortel. Om je een gebruiksaanwijzing te geven voor het genieten van gember.

Gemberthee: Onze selectie

Criteria voor het kopen en evalueren

van gemberthee
Nu we je een kort overzicht gegeven hebben van de verschillende theeproducten met gember, volgen hier de belangrijkste criteria voor het kopen en evalueren van gemberthee:

Je kunt deze vier criteria gebruiken om te bepalen welk gemberthee product geschikt voor je is en om zelf de verschillen te beoordelen.

Gebruikte hoeveelheid

Het eerste criterium is de gebruikte hoeveelheid gemberthee. Gemberthee is op veel verschillende manieren gezond voor de mens en heeft een positief effect op lichaam en geest. Het is echter belangrijk onderscheid te maken tussen de voornaamste redenen om de thee te drinken. Te veel gember kan een negatief effect hebben op de maag en de spijsvertering.

Gemberthee is uitstekend tegen beginnende verkoudheid en die welke al is ingetreden. Het kan ook gebruikt worden om de maag te kalmeren. Maar voorzichtigheid is geboden. Gemberthee kan bijwerkingen hebben als het in overmaat wordt gedronken.

Daarom is het belangrijk om vanaf het begin aandacht te besteden aan waarvoor de gemberthee gedronken wordt. Als het als geneesmiddel wordt gebruikt, mag dat alleen in hoge doses over een korte periode. Bij het consumeren van de thee in het algemeen geldt, in poedervorm, niet meer dan vijf gram per dag. Verse gember niet meer dan 50 gram per dag.

Beoogd gebruik

Het beoogde gebruik gaat in dezelfde richting als de hoeveelheid die als aankoopcriterium gebruikt wordt. Dit komt omdat de hoeveelheid gember die nodig is hand en hand gaat met het gebruik van de thee.

Aldus moet men, voordat men gemberwortels of gemberthee melanges koopt, eerst bedenken waarvoor men het precies koopt. In geval van ziekte zijn zuiver gemberpoeder of verse wortels geschikt om het maximale effect van de gemberwortel te krijgen.

Als je gember inneemt als onderdeel van een dieet omdat het de spijsvertering stimuleert en het gevoel van volheid vermindert, moet je oppassen dat je niet een te hoge concentratie neemt. Gember zorgt er ook voor dat het lichaam meer maagzuur produceert, wat tot brandend maagzuur kan leiden.

Als je gemberthee drinkt, trouw aan het oude motto “Een appel per dag houdt de dokter weg”, moet je letten op de hoeveelheid die je gebruikt en, bij twijfel, voor minder is meer gaan. Regelmatige consumptie van gember is heel gezond, maar het bewandelt een dunne lijn tussen spijsverteringsbevorderend en laxerend zijn.

Productie en verwerking van

gember
Een van de belangrijkste criteria voor het kopen van gember, gemberwortels of gemberpoeder is de productie en de verwerking. Het is belangrijk dat deze superwortel op een ecologisch verantwoorde manier gekweekt, verwerkt en gedistribueerd wordt.

Maar het is niet alleen een goed ecologisch evenwicht of een biologisch certificaat dat hier een rol speelt. Als we naar de producten uit de vorige lijst kijken, wordt snel duidelijk dat er veel verschillende manieren zijn om gember te verwerken.

Voor de persoonlijke aankoopbeslissing is het dus even belangrijk welk gemberproduct ik zoek. Of het nu de spread is om rum uit te proberen, het poeder voor precieze doseringen of de verse wortel voor een authentieke smaak.

Doseringsvorm

Het laatste criterium, de doseringsvorm, is zeker niet het minst belangrijk. De vorm waarin ik mijn gember consumeer of verwerk is enorm belangrijk en hangt van verschillende factoren af.

Bijvoorbeeld, hoe vertrouwd ik ben met gemberwortels en hun smaak. Als ik gesneden wortels of zelfs verse gember koop, heb ik zeker de authentieke smaak.

Maar de dosering en de gewenste smaak zijn niet helemaal zo gemakkelijk te bereiken. Met de eenvoudige poedervorm, daarentegen, die tot op de milligram nauwkeurig wordt afgemeten, is het heel gemakkelijk om een gewenste gemberdosering in thee of een gewenste smaak te maken.

Gids: Veelgestelde vragen over gemberthee uitvoerig beantwoord

Nadat we je inzicht hebben gegeven in de aankoop- en beoordelingscriteria voor gemberthee produkten, beantwoordt het volgende deel nog een paar veelgestelde vragen. Om alle onduidelijkheden uit de weg te ruimen en zorgeloos genieten van gemberwortel te bevorderen.

Welk effect heeft gemberthee?

Waarschijnlijk de meest gestelde vraag over gemberthee is wat het doet. Het bekendste effect van gemberwortel is dat het als thee slijmoplossend en ontstekingsremmend werkt. Beide zijn bijzonder geschikt bij verkoudheid als preventief middel of als typische verkoudheidsthee.

Gemberthee kan je immuunsysteem versterken. (Image source: pixaay / Free-Photos)

Maar de effecten van gember gaan verder dan het bestrijden van de gewone verkoudheid. Gember stimuleert de spijsvertering en heeft, in de juiste hoeveelheden, een verzachtende werking op de maag. Als je echter te veel gember neemt, kun je snel brandend maagzuur en diarree krijgen.

Gemberthee heeft ook een bloedverdunnende werking en verwijdt de bloedvaten, daarom helpt het bijvoorbeeld bij hoge bloeddruk.

Gemberthee als geneesmiddel, waar helpt het tegen?

Gemberthee helpt tegen allerlei symptomen en ziekten.

Eerst en vooral helpt het tegen verkoudheid, dankzij zijn slijmoplossende en ontstekingsremmende werking. Dankzij zijn stimulerende eigenschappen voor stofwisseling en spijsvertering werkt gemberthee ook uitstekend bij maagklachten of een onrustige spijsvertering. Maar de werking van gemberthee gaat verder dan tegen verkoudheid en voor een rustige spijsvertering.

Van de gemberwortel is ook aangetoond dat hij bloedverdunnende en vaatverwijdende eigenschappen heeft. Alsmede een werking tegen misselijkheid en duizeligheid door zijn vermogen de spijsvertering te bevorderen.

Hoeveel kost gemberthee?

Natuurlijk moet bij elke gids en vergelijking een prijs vermeld worden. In de volgende tabel willen we je een vergelijkend overzicht geven van de verschillende vormen van gemberwortel / gemberthee.

Prijsklasse Dispenservorm Beschikbare producten
Laag geprijsd(15,45 € / kg) Gemberspread Gemberpasta van Allgroo
Middelmatig geprijsd(25,78 € / kg) Grond / poeder Gemberpoeder van Achterhof
Normale prijs(33,90 € / kg) Cut Gemberwortels, gesneden, van Achterhof
Hoge prijs(99,70 € / kg) Cut Gemberwortels, gesneden, van Valley of Tea

Waarom zou je gemberthee drinken en hoe maak je het?

Iedereen zou regelmatig gemberthee moeten drinken. De beste tijd is ‘s morgens en als het warm is, want dan kan het meteen aan het begin van de dag zijn maximale effect ontwikkelen. Natuurlijk kun je, als je de smaak van de wortel niet lekker vindt, gemberthee ook gewoon drinken als gerichte koude thee.

Maar ongeacht waarom je het drinkt, is het heel gezond voor het lichaam, vooral als hulpmiddel bij de spijsvertering. Er is niet veel om rekening mee te houden als je een thee maakt van de wortels of zelfs van de poedervorm.

Eerst en vooral moet de hoeveelheid gecontroleerd worden, want 5 g per dag is ruim voldoende voor het geconcentreerde gembertheepoeder. Als je de wortel zelf gebruikt, is 50 g de dagelijkse limiet. Daarna is het alleen nog een kwestie van de brouwtijd. Giet kokend water over het gembertheemengsel en laat het minimaal 5 tot 10 minuten trekken, afhankelijk van de gewenste mate van kruidigheid.

Conclusie

De conclusie van onze gids over gemberthee is positief. Gemberwortel is een superfood in de breedste zin van het woord. Het brengt niet alleen Aziatische smaken in koken en drinken. Het is ook gezond voor het lichaam, vooral als hulpmiddel bij de spijsvertering, om de bloeddruk te verbeteren zonder lastige medicijnen, en natuurlijk tegen verkoudheid.

Je kunt gemberwortel kopen in verschillende doseringsvormen, waardoor het gemakkelijk te gebruiken is. Want zelfs beginnelingen met gember kunnen niet ver misgaan met gemalen gemberwortel of een gemberspread wat dosering en smaak betreft.

Ervaren gemberkenners komen ook aan hun trekken dankzij een ruime keuze aan verse wortels en verwerkte gesneden wortels van hoge kwaliteit.

(Coverfoto: silviarita / pixabay / pixabay)

Reviews