Last updated: 14-08-2021

How we pick our products

12Products analyzed

24Hours invested

5Studies researched

75Comments collected

Hier zijn we diepe L liefhebbers en we willen je altijd de beste aanbevelingen geven om je dag met energie en enthousiasme te beginnen. Wat is een betere manier om dat te doen dan met een goede kop koffie, nietwaar? Vandaag laten we je zien hoe je de beste gemalen koffie op de markt kunt kiezen. Geniet ervan!

Het is altijd handig om wat gemalen koffie in de voorraadkast te hebben, je hebt snel een kop koffie in handen en als je de juiste weet te kiezen, heb je een drank met body, smaak en aroma. We zullen o.a. de voordelen, nadelen, prijzen en plaatsen om het te kopen bespreken.
Belangrijk om te weten

 • Gemalen koffie is het product van koffiebonen die in verschillende mate gemalen zijn. Dit proces is een must om een volle koffie-infusie met zijn uitgesproken smaken te krijgen. Deze soort is heel gemakkelijk en snel te bereiden, en bovendien voor iedereen toegankelijk.
 • Je kunt kiezen voor een grove, medium of fijn gemalen koffie. Het hangt vooral af van de koffiemachine en de extractiemethode die je gebruikt. In het algemeen geldt: hoe fijner de maling, hoe sneller de extractie, en hoe uitgesprokener de smaken en aroma’s.
 • Het is niet voldoende je alleen zorgen te maken over de koffiemaling. Om de soort te kiezen die bij je smaak en behoeften past, is het van essentieel belang dat je rekening houdt met factoren als branden, soort koffiezetapparaat, herkomst en soort koffieboon of koffieboom, zodat je de beste koopbeslissing kunt nemen.

Gemalen koffie: Onze selectie

Shopgids gemalen koffie: Alles wat je moet weten

Het is heel gewoon om te denken dat gemalen koffie geen smaak of aroma heeft. Het is waar dat bepaalde eigenschappen verloren gaan als de koffiebonen gemalen worden, maar we kunnen wel rekening houden met enkele tips die ons helpen de beste koffie te kiezen. In de volgende koopgids ontdek je alle geheimen van gemalen koffie.

Als je een intense en snelle koffie wilt, geef je de voorkeur aan fijne en extra fijne maling (Foto: Konstantin Pelikh/ 123rf.com)

Wat is gemalen koffie en wat zijn de voordelen ervan?

Men spreekt van gemalen koffie als de koffiebonen op verschillende niveaus gemalen zijn, tot een gewenste consistentie bereikt is, afhankelijk van de soort koffiemachine of extractiemethode die we hebben. Omdat het gemalen is, is het veel gemakkelijker te bereiden, op te slaan en in bijna elke winkel te vinden.

In tegenstelling tot hele bonen blijft gemalen koffie veel langer goed als je het goed bewaart. Het is echter een feit dat ze aan intensiteit en aroma zullen inboeten. Dit weerhoudt je er echter niet van koffie van uitstekende kwaliteit te drinken.

Advantages
 • Toegankelijk
 • Snel te bereiden
 • Volle koffie
 • Gemakkelijk te infuseren
 • Betaalbaar product
Disadvantages
 • Verliest veel eigenschappen
 • Geen frisse smaak
 • Oxideert snel
 • Verliest cafeïne

Grof, medium of fijn gemalen koffie – waar moet je op letten?

De mate van koffiemaling bepaalt direct de smaak van de koffie. Dit hangt dan weer samen met de soort extractie of infusie die gebruikt wordt. Als beide factoren niet overeenkomen, kunnen we een koffie krijgen met een aardse en zwakke smaak als hij te grof is, of we kunnen een heel bitter kopje krijgen als hij te grof gemalen is.

Grof. Deze textuur is heel opvallend, zijn droge uiterlijk lijkt erg op bladaarde, want je ziet duidelijk de verschillende fragmenten en tinten. Grof gemalen koffie wordt aanbevolen voor langzame extractiemethoden en om van een zeer intense koffie te genieten.

Medium. Vergelijkbaar in uiterlijk met grof zand. Hij wordt aanbevolen voor de meeste extractiemethoden omdat hij in staat is in korte tijd een koffie te leveren met verschillende smaakintensiteiten en veel body.

Als koffie vers gemalen is komen al zijn aroma’s vrij en zijn smaken gemakkelijker te extraheren (Foto: jirkaejc / 123rf.com)

Fine. In het algemeen geldt: hoe fijner de koffie, hoe sneller al zijn kwaliteiten onttrokken kunnen worden. Het wordt aanbevolen voor snelle extractiemethoden, zoals espressomachines, en om in korte tijd een drank met intense smaken en aroma’s te verkrijgen.

Grueso Medium Fijn
Aspectto Terroso Arena Talc
Ideaal voor sterke en intense koffies Snelle koffies, intermediaire smaken en aroma’s Espresso koffies van het Turkse type
Ideale koffiemachine Frans, Italiaans Filter en stamper Express, capsule en druppel
Variatie Niet van toepassing Middelgrove maling Extra fijne maling

Waar moet je op letten bij je aankoop?

De wereld van koffie kan een beetje technisch zijn als je je er echt in wilt verdiepen. Als je echter rekening houdt met de volgende factoren, kun je gemakkelijk een soort kiezen die bij je persoonlijke smaak past en vermijden dat je een product koopt dat je niet bevalt en in de vuilnisbak belandt

 • Roosteren
 • Soort koffiezetapparaat
 • Oorsprong
 • Koffiebonen

Gebrand

Natuurlijke koffiebonen geven niet veel aroma af

Natuurlijke koffiebonen geven niet veel aroma af, daarom worden de meeste koffiesoorten gebrand. Zo worden de aroma’s en smaaknoten geëxtraheerd om geanalyseerd en genoten te worden.

Mild. Een lichte branding is in staat citrus en zoete tonen te onderscheiden. Het wordt aanbevolen voor Amerikaanse en fijne tot medium kwaliteit koffie. Het is ook een goede soort voor mensen met een gevoelige maag.

Dark. Hoe meer de koffieboon gebrand is, hoe intenser de smaak zal zijn in zijn bitterheid en zuurgraad. Hij wordt aanbevolen om te genieten van een heerlijke espresso of om te mengen met melk en andere ingrediënten.

Unroasted. Hoewel het moeilijker te vinden is, is het een zeer heilzame koffie voor je gezondheid. Het staat ook bekend als groene koffie en wordt aanbevolen voor diëten vanwege zijn diuretische en depuratieve kracht en omdat het een gevoel van verzadiging geeft. Hij is perfect voor een cafeïnevrije koffie.

Voor een Turkse koffie is het nodig een extra fijne maling te gebruiken, vergelijkbaar met oploskoffie (Foto: Thanthima Limsakul/ 123rf.com)

Type koffiezetapparaat

We kunnen een verkeerd resultaat bereiken als we de gemalen koffie niet kiezen volgens het koffiezetapparaat dat we hebben. Hoewel je zelf kunt experimenteren en kiezen naar je persoonlijke voorkeur, is het volgende de beste aanbeveling op basis van de meest populaire en veel gebruikte koffie-extractiemethoden.

Italiaans. Italiaanse koffiemachines vereisen een fijne of middelfijne maling. Om rommelige texturen en sterke smaken te vermijden, moeten extra fijne soorten vermeden worden, want die kunnen de maag van streek maken.

Druppel-, filter- en espresso. Afhankelijk van het soort filter dat de koffiemachine heeft, is het meestal geschikt om een gemiddelde of fijnere kwaliteit gemalen koffie te gebruiken voor een snelle extractie. Ze worden aanbevolen voor een grovere, meer bittere smaak.

Plunger. Bij deze methode moet je even wellen als heet water wordt toegevoegd. Het is aan te bevelen een middelgrove of grove maling koffie te gebruiken. Zo kan het water de koffiedeeltjes omhullen, zodat de volle smaak en het aroma langzaam kunnen doordringen.

Oorsprong

Koffie wordt met succes in vele landen geproduceerd, waardoor we een product krijgen met verrassend unieke en kenmerkende smaken van de plaats van herkomst. In het algemeen zijn hier de populairste streken voor de koffieproductie.

Latijns-Amerika. Koffiebonen zijn afkomstig uit Colombia, Mexico, Costa Rica, Panama, Brazilië en het Caraïbisch gebied. De smaak heeft een hoge zuurgraad, zoete tonen en is zeer licht van smaak. Een medium of donkere branding is aan te bevelen om al zijn smaken naar voren te laten komen.

Afrika/Arabica. De meest bekende soorten zijn die uit Afrika, het Midden-Oosten en het Arabisch Schiereiland. Het is de meest veelzijdige koffieboomsoort en donker branden wordt aanbevolen, om zijn middelmatige zuurgraad in evenwicht te brengen met complexe smaken die variëren van chocolade, wijn en kruidige tonen.

Aziatisch. Rassen uit Azië, kusteilanden in de Stille Oceaan en Indonesië. Deze soort wordt aanbevolen bij een donkere branding om te genieten van de fruitige tonen en een lagere zuurgraad, maar met een robuuste body.

Koffiebonen

Last but not least is het belangrijk te letten op de soort boon waarvan de gemalen koffie komt. Net als de oorsprong ervan, hangt het af van je smaakvoorkeur. Hier zijn de soorten die je op de markt kunt vinden.

Robusta. De robusta koffieboom is een soort die gemakkelijk onder alle klimatologische omstandigheden groeit en waarvan de bonen rond zijn. Het is een aanrader om een paar pesos te besparen, terwijl je geniet van een kop koffie met een intens bittere smaak en een hoog cafeïnegehalte – perfect om de dag met energie te beginnen!

Arabica. Dit is een exclusievere soort die opvalt door zijn langwerpige vorm en intense smaak met zoete tonen. Het wordt aanbevolen om zure en bittere of licht bittere smaken te mengen of in evenwicht te brengen. De smaak van deze koffieboom varieert naargelang de plaats van herkomst en kan dicht in de buurt komen van noten, chocolade, enz.

(Zichtbare foto: Julianna Funk / 123rf.com)

Reviews