pizza in een gasoven
Laatst bijgewerkt: 03-02-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

16Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

86Verzamelde opmerkingen

“De oven is betrouwbaar, maar het heeft ons lui gemaakt”, zei de beroemde Britse chefkok Jamie Oliver. Daar zou hij wel eens gelijk in kunnen hebben. Als je over de juiste elementen beschikt, is het bereiden van heerlijke gerechten een stuk eenvoudiger. Een gasoven is daar een voorbeeld van.

In feite is koken op gas nauw verbonden met traditie. Veel mensen zeggen dat het eten er beter mee smaakt. Maar je kunt dit type oven ook om andere redenen kiezen. Wij hebben deze shopgids voor je samengesteld, zodat je het meest geschikte model voor jou kunt vinden. Als je al onze tips opvolgt, zal dat vast niet zo moeilijk zijn.
Belangrijk om te weten

 • Je moet controleren of de oven die je kiest geschikt is voor het soort gas dat je thuis gebruikt: aardgas of propaan/butaan.
 • De meeste gasovens zijn te vinden als onderdeel van een gasfornuis. Dat wil zeggen, naast de oven zelf, heeft hij kookplaten die dezelfde brandstof gebruiken.
 • Wil je een gasoven die gemakkelijk schoon te maken en veilig in het gebruik is? Dan moet je de sectie “Waar moet je op letten bij je aankoop?” zeker lezen.

Onze selectie: De beste gasovens op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste gasovens die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.
AffiliateLink
764,80 EUR
AffiliateLink
552,50 EUR
AffiliateLink
Tijdelijk niet leverbaar
AffiliateLink
632,40 EUR
AffiliateLink
299,00 EUR
AffiliateLink
1,053,30 EUR

Shopgids: Alles wat je moet weten over gasovens

Het is een goed idee dat je voordat je een gasoven koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

vrouw koken

De meeste gasovens zijn te vinden als onderdeel van een gasfornuis. (Bron: Lightfieldstudios: 110782165/ 123rf.com)

Wat is beter, een aardgas- of een butaangasoven?

De ovens zijn gewoonlijk gemaakt voor gebruik met aardgas of butaan- of propaangas. Het belangrijkste verschil is dat de eerste zijn aangesloten op de algemene installatie van deze brandstof en de tweede op een cilinder. Het is mogelijk dat de installatie die je in je huis hebt je beslissing bepaalt, maar in sommige gevallen kun je kiezen.

Als er al aardgas is geïnstalleerd, zou het logisch zijn om van deze voorziening gebruik te maken. De twijfel kan bestaan indien je woning, om welke reden dan ook, geen aardgasleiding in het gebouw heeft. In deze gevallen kun je twijfels hebben. De volgende tabel kan je hier bij helpen.

Kenmerk Oven op aardgas of butaan
Prijs De prijzen zijn ongeveer gelijk.
Prijs van de brandstof Aardgas is goedkoper dan butaan.
Installatie Indien je niet over aardgas beschikt, moet je dit, indien mogelijk, in je huis installeren. Butaangas hoeft niet te worden geïnstalleerd.
Onderbreking van de toevoer De butaanfles kan leeg raken zonder dat je het merkt, aardgas heeft een constante aanvoer, tenzij er een algemene uitval is.
Gebruik Het gebruik van beide ovens is vergelijkbaar.
 Veiligheid Aardgas heeft een lagere dichtheid en wordt veiliger gedistribueerd.

Wat is beter, een elektrische oven of een gasoven?

Twijfel jij tussen een gasoven en een elektrische oven? Aan beide opties zitten voor- en nadelen, overweeg deze voordat je je nieuwe fornuis aanschaft. De verwarmde lucht in een elektrische oven is droog. De lucht van een gasoven is door de verbranding van gas vochtig.

Hierdoor drogen gerechten minder uit. Tevens is de hitte van gas intenser. We hebben de volgende tabel opgesteld waarin de verschillende kenmerken van beide modellen worden vergeleken:

Kenmerk Gasoven
Verbruik De gasoven verbruikt minder dan een derde van de energie van een elektrische oven.
Snelle opwarming De gasoven hoeft bijna niet voorverwarmd te worden en bereikt bijna onmiddellijk een vrij hoge temperatuur.
Vochtigheid De vochtigheidsgraad in een gasoven is iets hoger dan in een elektrische oven.
Smaak Experts geven de voorkeur aan de smaak van met gas gekookt voedsel.
Installatie Voor het aansluiten van een gasoven is de hulp van een vakman vereist. Het installeren van een elektrische oven is veel eenvoudiger.
Koken op laag vuur Koken op een lage temperatuur, minder dan 100 graden, is met een gasoven bijna onmogelijk.
Veelzijdigheid De functies van een gasoven zijn in de meeste gevallen inferieur aan die van een elektrische oven.
Gelijkmatig koken Koken met een gasoven is meestal minder gelijkmatig dan met een elektrische oven.

Is het een goede optie om een fornuis met een gasoven te kopen?

Wist je dat de meeste restaurants gasfornuizen gebruiken? Naast het economische aspect geeft deze manier van koken voor velen een intensere smaak aan de gerechten en kun je er alle soorten pannen op gebruiken. Hieronder vind je nog een aantal redenen:

 • Prijs. Het is een zeer betaalbaar fornuis. Er zijn modellen met oven en kookplaat vanaf ongeveer 200 euro.
 • Temperatuurcontrole. Al kan de oven meestal niet op een lage temperatuur gebruikt worden, de branders kunnen daarentegen zeer goed worden afgesteld. Je kunt de temperatuur op elk moment op laag of op hoog zetten.
 • Warmteverdeling. De warmte wordt bij dit type fornuis zeer goed verdeeld.
 • Grootte van de branders. Ze hebben meestal verschillende maten kookplaten, wat erg handig is bij het koken.

Hoe kan ik een butaangasoven ombouwen tot een aardgasoven en omgekeerd?

Zoals je in onze aanbevelingen hebt gezien, worden sommige ovens geleverd met een kit om het type brandstof dat ze gebruiken te wijzigen. Het kan een optie zijn als je een specifieke oven wilt en je een andere brandstof hebt. Ook als je in de toekomst overschakelt van butaangas op aardgas.

We raden aan om dit soort wijzigingen altijd te laten uitvoeren door een vakman. Neem geen risico’s en probeer dit niet op eigen houtje te doen. Een gaslek bij een onjuiste behandeling van gas kan zo ontstaan en de gevolgen kunnen fataal zijn.

een klassieke witte keuken

Een van de voordelen van gasovens is dat ze minder energie verbruiken dan elektrische ovens. (Bron: Kuprynenko: 47512717/ 123rf.com)

Waar moet je je gerechten in de gasoven plaatsen?

Hoewel gasovens over het algemeen minder veelzijdig zijn dan elektrische ovens, kun je er toch veel gemak van hebben. Vooral als je weet hoe je ze goed moet gebruiken. We laten je hieronder zien waar je je gerechten moet plaatsen als je de mogelijkheden ervan optimaal wilt benutten:

 • Boven. Als je gerechten wilt gratineren of een korstje wilt geven.
 • In het midden. Als je op zoek bent naar een meer gelijkmatige bereidingswijze.
 • Onder. Om je gerechten warm te houden zonder dat ze aanbranden.

Wat zijn de voor- en nadelen van een gasoven?

Elk product dat je koopt heeft voor- en nadelen en het is belangrijk om te weten welke dat zijn. Daarom laten we hieronder een overzicht zien:

Voordelen
 • Ze verbruiken minder dan elektrische ovens.
 • ze worden sneller warm.
 • Ze geven de gerechten een betere smaak.
Nadelen
 • Ze zijn moeilijker te installeren.
 • Je moet er voorzichtiger mee omgaan.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een gasoven om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de gasoven die je nodig hebt:

Reiniging

De gekozen oven moet een gladde binnenkant hebben zonder hoekjes en gaatjes om het schoonmaken te vergemakkelijken, en er zijn systemen die deze taak vergemakkelijken. Ovens met hydrolyse hebben een deels geautomatiseerd reinigingssysteem. Op die manier wordt het schoonmaken achteraf gemakkelijker. Deze opties maken de ovens natuurlijk wel duurder.

Wanneer je een gasfornuis met oven koopt, raden we je aan er rekening mee te houden dat het ingewikkelder is om het schoon te maken. Een keramische kookplaat is in zeer korte tijd klaar, maar een gaskookplaat niet. Niet alleen om hygiënische en esthetische redenen, maar ook met het oog op de veiligheid moet het dagelijks worden schoongemaakt. Als dit niet gebeurt, kan het vuil de gasuitlaat verstoppen.

keuken met eettafel

De meeste keukens hebben ruimte voor een oven met een standaardafmeting, ongeveer 60 cm breed. (Bron: Eaton: 1663263/ Pexels.com)

Afmetingen

De meeste keukens hebben ruimte voor een oven met een standaardafmeting, ongeveer 60 cm breed. Deze zijn ontworpen om onder de kookplaat te worden geplaatst. Andere modellen meten ongeveer 55 cm, in dit geval zijn ze ontworpen om te worden ingebouwd. Als je kiest voor een gasoven met fornuis, controleer dan zeer zorgvuldig de afmetingen.

Veiligheid

Er zijn mensen die geen gasinstallatie in hun huis willen, omdat ze bang zijn dat het gevaarlijk is. Om dit te voorkomen, moet de installatie in de eerste plaats door een vakman worden uitgevoerd en regelmatig worden gecontroleerd, zoals de wet voorschrijft. Als je butaan gebruikt, is het goed om de onderdelen op tijd te vervangen.

De gasoven moet een automatische afsluitklep hebben. Deze wordt gebruikt om de gasstroom te stoppen als de vlam om een of andere reden uitgaat. Het is van vitaal belang om een ongeval als gevolg van een gaslek te vermijden. Gelukkig komen deze steeds minder voor, maar je moet wel alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen om ze te voorkomen.

Julia ChildAmerikaanse kok en televisiepresentator
“Dit is mijn belangrijkste advies aan de mensen: Leer koken, probeer nieuwe recepten uit, leer van je fouten, wees niet bang en heb vooral veel plezier.”

Functies

Om nog even door te gaan op het vorige criterium raden we aan om een gasoven te kopen met automatische ontsteking. Dat wil zeggen dat het vuur wordt aangestoken zonder dat er lucifers of aanstekers aan te pas komen. Het zal niet alleen handiger voor je zijn, maar ook veel veiliger. Als hij dat niet heeft, gebruik dan altijd een aansteker met een langwerpig handvat.

Deze apparaten beschikken meestal alleen over een bak- en grillfunctie, maar dit is niet altijd het geval. Er zijn ook modellen met verschillende kookstanden. We raden je aan om het liefst een zo compleet mogelijke gasoven te kopen, al zal je hiervoor wat meer moeten betalen. Op de lange termijn is het de moeite waard.

Ovendeur

Op de markt vind je verschillende deuropties. Het is belangrijk dat je de ruimte goed berekent, zodat deze gemakkelijk kan worden geopend. Het is ook goed dat hij goed geïsoleerd is om brandwonden te voorkomen als je de buitenkant aanraakt. Controleer of het een “koude deur” heeft, d.w.z. of het is voorzien van meer dan één ruit die de binnentemperatuur isoleert van de buitentemperatuur.

Samenvatting

Is een gasoven de beste keuze voor je? Gebaseerd op wat we in deze gids hebben gezien, zou dat heel goed mogelijk zijn. Bij de keuze van een gasoven is het belangrijk om goed te letten op waar je de oven wilt plaatsen. Zo kan je kiezen voor inbouw of vrijstaand. Er zijn ovens met enkel de basisfuncties of veel bak-, stoom of kookprogramma’s.

Het is mogelijk dat je aan het begin van deze gids op zoek was naar een gasoven met fornuis om aan een specifieke behoefte te voldoen. Bijvoorbeeld voor een huurwoning of een tweede huis. Controleer of de oven de juiste brandstof gebruikt, of hij de juiste afmetingen heeft en of het een veilig model is.

Vond je onze shopgids over gasovens interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Lightfieldstudios: 84042499/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies