Last updated: 14-08-2021

How we pick our products

13Products analyzed

19Hours invested

6Studies researched

70Comments collected

We zijn blij dat je ons vertrouwt, en daarom zorgen we ervoor dat we je altijd de beste informatie geven. Deze keer zijn we hier om je de beste gasmaskers op de markt te laten zien.

Bij risicovol werk of bij werk met gassen of gevaarlijke stoffen is het het beste om veilig te zijn. Vooral als ze inhaleerbaar zijn. Gelukkig kunnen we rekenen op een gasmasker om ons te beschermen en ongetwijfeld wil je de beste hebben.

In Sweetesthome letten we erop dat we je de beste productbespreking geven. Waar je technische details, belangrijke informatie, criteria en meningen van gebruikers kunt vinden. Dit alles met het doel je te helpen een goede beslissing te nemen bij je aankoop Laten we voor het masker gaan!
Belangrijk om te weten

  • Gasmaskers zijn apparaten die over het gezicht gedragen worden, en bescherming bieden tegen gassen, dampen en giftige stoffen. Bijgevolg beschermen ze ook je longen tegen schadelijke residuen. Ze worden meestal gebruikt bij werk dat blootgesteld wordt aan giftige gassen of in risicovolle situaties zoals vulkaanuitbarstingen.Er zijn verschillende soorten gasmaskers met verschillende doeleinden en eigenschappen, en we kunnen de wegwerp- en herbruikbare er uitlichten. Terwijl de eerste gekenmerkt worden door hun eenmalig gebruik, kunnen de laatste lange tijd gebruikt worden zonder aan doeltreffendheid te verliezen.
  • Er zijn verschillende aspecten waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van het perfecte masker, zoals de mate van bescherming die het biedt, hoe comfortabel het is en de functionaliteiten. Er lijkt veel te zijn, maar maak je geen zorgen, we vertellen je over al deze in detail.

Gasmaskers: Onze selectie

Shopgids gasmasker: Alles wat je moet weten

In dit deel vind je diverse informatie over functionele gasmaskers; van hun voor- en nadelen tot het budget dat je ongeveer nodig hebt, waarbij je ook de verschillende soorten maskers waaruit je kunt kiezen in ogenschouw neemt. Alle informatie die je nodig hebt om de ideale aankoop te doen.

Gasmaskers zijn onmisbare hulpmiddelen bij allerlei gevaarlijke werkzaamheden waarbij werknemers in contact komen met schadelijke gassen. (Foto: adamgregor / 123rf.com)

Wat is een gasmasker en wat zijn de voordelen ervan?

Een gasmasker is een voorwerp of toestel dat bedoeld is om de gebruiker te beschermen tegen giftige gassen en andere reststoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Ben je fabrieksarbeider, bouwvakker of iemand die rond giftige stoffen of dampen werkt, dan moet je er een hebben.

Er zijn gasmaskers met verschillende functies op de markt. Sommige zijn uitsluitend voor branden, andere voor schilderen, weer andere zijn meer professioneel om zeer giftige gassen of chemicaliën te vermijden.

Vroeger waren deze maskers oncomfortabel en belemmerden ze het zicht van de gebruiker, maar mettertijd zijn ze ergonomischer gemaakt. Nu zien ze er niet alleen mooi uit als je ze opzet, maar ze zijn ook heel comfortabel.

Advantages
  • Ze beschermen je tegen gassen en giftige resten
  • Ze passen zich aan het gezicht aan
  • Ze verstikken je niet
  • Handig voor verschillende klussen, zowel doe-het-zelf als professioneel
  • Herbruikbaar
Disadvantages
  • Korte levensduur
  • Sommige hebben materialen die niet bestand zijn tegen hoge temperaturen
  • Je moet filters kopen om ze opnieuw te gebruiken

Herbruikbaar of wegwerp gasmasker – Waar moet je op letten?

Als je een gasmasker koopt moet je een belangrijke beslissing nemen: welk type masker te kiezen. Bij deze keuze moet je rekening houden met hoe vaak je hem gaat gebruiken, of het een frequent gebruik wordt of een eenmalige gelegenheid.

Herbruikbaar gasmasker. Dit type masker is een apparaat dat zo ontworpen is dat het bestendig is, zodat het enkele jaren mee kan gaan. Dit is aan te bevelen voor wie in een omgeving met giftige gassen werkt, omdat hij het vaak en dagelijks nodig zal hebben.

Herbruikbaar Wegwerp
Beschermingsniveau Hoog Laag
Materialen Hard plastic, textiel en metalen delen Gemaakt van plastic of textiel
Bij benadering aantal keren gebruik Minstens 50 keer Maximaal 10 keer
Kosten Hoog Laag

Wegwerp gasmasker. Wegwerpmaskers zijn bedoeld voor eenmalig, niet-continu gebruik. De gebruikte materialen zijn minder duurzaam en over het algemeen minder bestendig.

Ze zijn ook minder duur.

Een gasmasker kan zowel je longen als je ogen beschermen (Foto: Dmitriy Shironosov / 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Voor je dat geweldige gasmasker koopt dat je tegen veel dingen zal beschermen, is het goed om enkele koopcriteria te hebben. Met deze criteria kun je verschillende gasmaskers vergelijken, zodat je de gasmaskers kunt kiezen die het beste bij je passen.

Materialen van vervaardiging

Het is belangrijk dat het gasmasker dat je koopt van de beste materialen gemaakt is. De prestaties en duurzaamheid van je masker hangen af van deze materialen. Het is aan te bevelen het product te maken van de volgende materialen: Silicone, PVC, Carbon en TPE.

Silicone. Silicone is een heel edel materiaal voor dit soort producten, vooral omdat het gemakkelijk afwasbaar en resistent is. Maar er moet ook bij vermeld worden dat het een soort plastic is dat geen poreusheid heeft, zodat er geen enkel spoor van gas in het masker kan doordringen.

PVC. Dit is een materiaal dat vaak in maskerpatronen gebruikt wordt, en het meest aanbevolen is. Hoewel het verbindingen heeft die giftig zijn voor mensen, kun je dit risico vermijden als je deze delen niet via het spijsverteringskanaal consumeert.

Carbon. Gasmaskers werken met filters die de lucht zuiveren die de gebruiker van het masker inademt. Voor deze filters wordt koolstof gebruikt, omdat het een effectieve zuivering mogelijk maakt.

Bescherming

Het is algemeen bekend dat we bij de aanschaf van een gasmasker bescherming willen, maar niet alle gasmaskers bieden voldoende, en dit is een bijzonder zwak punt van wegwerpmaskers. Controleer zeker de kenmerken van je gasmasker en kijk welke filtercapaciteit het heeft.

Op de presentatie of de verpakking staat meestal informatie over de veiligheidsclassificatie, of het goedgekeurd is door de verschillende beschermingsinstanties, enz. De beschermingsfactor moet een van de belangrijkste factoren zijn bij de aanschaf.

Functionaliteit

Hand in hand met bescherming is functionaliteit, bij deze gelegenheid is het nodig te weten bij welk werk je het gasmasker nodig hebt. Krijg je te maken met gassen of stof? Verven of branden? Het is van vitaal belang dat je weet wat je gaat doen om voor elke taak een functioneel gasmasker te kiezen.

Er zijn maskers voor alleen gassen, andere voor vuil, sommige uitsluitend voor brandweerlieden of voor hoge temperaturen. Hoewel er ook multifunctionele maskers zijn die aan al deze eisen voldoen, zijn ze meestal duurder. Kies een masker dat de functie vervult die je wilt.

Comfort

Niemand draagt graag een oncomfortabel masker, een product dat je eerder verstikt dan dat het je helpt. Kortom, als je een goede aankoop wilt doen, zorg dan voor een comfortabel gasmasker. Dit kun je verzekeren door de ergonomie en de materialen te controleren.

Heeft het een elastisch bestanddeel? Als dat zo is, vormt het zich zeker naar je hoofd of gezichtstype. Je moet ook weten dat er maskers zijn in de maten S, M, L en G, dus vraag zeker aan een specialist welke het beste bij je past.

(Uitgelichte foto bron: Marcin Balcerzak/ 123rf.com)

Reviews