Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Of het nu lente, zomer, herfst of winter is – je kunt in elk jaargetijde barbecueën. Maar je hebt geen zin in het gedoe om de barbecue aan te steken of je bent bang dat je eten aanbrandt? Dan is een gasbarbecue precies iets voor jou. In onze gasbarbecue test 2022 kom je alles te weten over dit onderwerp.

We leggen de verschillende soorten gasbarbecues uit en hun voor- en nadelen. Bovendien hebben we enkele belangrijke koopcriteria opgenomen die je altijd in gedachten moet houden als je een gasbarbecue koopt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met een gasgrill ben je in staat je vlees op de perfecte temperatuur te grillen. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over het schadelijke benzopyreen dat kan ontstaan bij het grillen met houtskool.
 • Behalve de klassieke gasketelgrills kun je kiezen uit mobiele gasgrills, grillstations met meerdere branders en lavasteen gasgrills.
 • Vermogen, grootte van het grilloppervlak, gewicht van het voorwerp en soort gas zijn doorslaggevende factoren waarmee je rekening moet houden als je een gasbarbecue koopt.

Gasbarbecue: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een gasbarbecue koopt

In onze gids leggen we uit wat een gasbarbecue is, hoe ze werkt en wat dit type barbecue bijzonder maakt. We vertellen je ook hoeveel een gasbarbecue kost en waar je er een kunt kopen.

Wat is een gasbarbecue en hoe werkt ze?

Een gasbarbecue wordt een steeds populairdere barbecue-optie. Een gasbarbecue is ideaal voor het grillen van vlees, vis, kaas, groenten en ander voedsel. Een gasbarbecue kan uitgerust zijn met een grillrooster of een lavasteen.

Een gasbarbecue kan gebruikt worden voor direct en indirect grillen. Dankzij verschillende verwarmingszones kan de ideale temperatuur voor verschillende doeleinden met een druk op de knop ingesteld en geregeld worden.

Een gasbarbecue is gemakkelijk te bedienen en er kunnen verschillende barbecuezones worden ingesteld. Zo kan voedsel tegelijk op perfecte temperatuur gegrild worden. (Image source: 123rf.com / Kamil Macniak)

Gasbarbecues zijn er in verschillende uitvoeringen. Ze verschillen in grootte, grilloppervlak en vermogen. Behalve mobiele gasbarbecues en grote gasbarbecue stations zijn er ook gasbarbecues met lavasteen en gasketelbarbecues.

Kleine gasbarbecues zijn plaatsbesparend en kunnen bijvoorbeeld op het balkon gezet worden. Grotere gasbarbecues of barbecuewagens zijn zeer krachtig en grillen veel soorten voedsel snel en betrouwbaar.

De grootste voordelen van gasgrills zijn dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn, snel opwarmen en verschillende verwarmingszones op het grilloppervlak hebben. Een gasbarbecue is een grill die op butaan- of propaangas werkt. Het gas zit in containers die met een slangensysteem aan de brander verbonden zijn.

Wist je dat de brandstof in de flessen vloeibaar is, en geen gas? Het propaan of butaan in de flessen staat onder grote druk, daarom is het in vloeibare toestand. Als het uit de fles komt, wordt het gasvormig.

De brandstof wordt gebruikt om het grilloppervlak te verhitten, of in het geval van lavastenen modellen, de stenen plaat. Voedsel kan hierop verwarmd en gegrild worden. De warmte kan met een druk op de knop geregeld worden en verschillende branders kunnen gebruikt worden om verschillende verwarmingszones te creëren.

De gasbarbecue heeft geen elektriciteitsaansluiting nodig, maar gasflessen zijn zwaar en kunnen veel plaats innemen. Omdat het meestal niet mogelijk is het niveau van de fles af te lezen, moet je een reservefles bij je hebben.

Welke voordelen bieden gasbarbecues ten opzichte van houtskool- of elektrische barbecues?

Wie graag barbecuet, krijgt vroeg of laat te maken met de vraag naar de juiste barbecue. Veel mensen zweren nog steeds bij de klassieke houtskoolbarbecue – vaak omdat ze geen andere manier kennen.

Maar het geweldige rokerige aroma is zeker ook een reden voor de houtskoolgrill. Maar de gasbarbecue is de laatste tijd steeds populairder geworden, en niet voor niets. De volgende lijst geeft een duidelijk overzicht van de voordelen van een gasbarbecue

 • Geen houtskool nodig
 • Ontsteking met een druk op de knop voor onmiddellijk grillplezier
 • Nauwkeurige temperatuurinstellingen
 • Verschillende verwarmingszones

Rookontwikkeling

Maar dat brengt ons bij het onderwerp: rook. Rook is niet altijd wenselijk, bijvoorbeeld wanneer barbecues gehouden worden op het balkon van flatgebouwen. Veel buren storen zich aan de rook en de stank. In dat geval is een rookvrije elektrische barbecue een goede optie. Maar het ontbreekt aan het typische barbecue-aroma.

De gasbarbecue biedt een duidelijk voordeel, vooral voor mensen die het zonder het tijdrovende opwarmen van houtskool willen doen. De gasversie bespaart niet alleen veel werk, maar versnelt ook het proces. (Image source: unsplash.com / Nik MacMillan)

Een gasbarbecue combineert beide: vooral een model met lavasteen produceert het rokerige aroma, maar een gasbarbecue rookt alleen als er residu verbrandt. Er kan geen vet in de sintels druppelen en de branders zijn meestal bedekt.

Grillresultaten

Het grootste voordeel van BBQ-en met gas is het gebruiksgemak met uitstekende resultaten. Het voedsel kan perfect gegrild worden met gelijkmatige hitte. Dit is niet mogelijk met elektrische barbecues door de puntverwarming en met houtskoolbarbecues kan het voedsel verbranden als je niet oppast.

Gemak en tijd

Gasbarbecues hebben geen ingewikkelde aanmaakblokjes of houtskool nodig en dus geen doorlooptijd. Met een druk op de knop ontsteek je de vlammen en kan de BBQ meteen beginnen. In tegenstelling tot een houtskoolbarbecue hoeft de warmte zich niet eerst te ontwikkelen. Het kan onmiddellijk gebruikt worden.

Met gas kun je de gewenste temperaturen precies zo lang instellen als je wilt. Houtskool heeft het nadeel dat een bepaalde hoeveelheid warmte wordt opgebouwd en dan weer afneemt. Voor beginners die hun barbecue net leren kennen, zijn regelbare gasbranders een voordeel.

Professionals waarderen ook de mogelijkheden die voortvloeien uit precieze beheersbaarheid. Bovendien maken de branders het mogelijk afzonderlijke plaatsen op het barbecuerooster te gebruiken, wat met houtskool alleen door tijdrovend herschikken kan.

Welke fabrikanten van gasbarbecues zijn er?

Gasbarbecues worden door verschillende fabrikanten aangeboden. Bekende merken vind je in veel online winkels, doe-het-zelfzaken en speciaalzaken. De grootste fabrikanten zijn onder meer

 • Weber
 • Landmann
 • Rösle
 • Taino

De grills verschillen sterk in hun vormgeving, grilloppervlak en, natuurlijk, prijs. Daarom is een productvergelijking heel nuttig als je een gasbarbecue van een merknaam wilt kopen. Kijk bij het kopen van een barbecue naar de verhouding tussen prijs en prestatie, en naar de grootte en de mogelijkheden van de barbecue. Het is ook het beste om advies in te winnen over je individuele eisen voor je beslist.

Hoeveel kost een gasbarbecue?

De prijsklasse voor gasbarbecues is erg breed. Toestellen op instapniveau voor thuisgebruik zijn al verkrijgbaar tegen betaalbare prijzen. Merkfabrikanten van gasbarbecues bieden echter ook professionele barbecuestations aan voor vele malen de prijs.

Type Prijsklasse
Mobiele gasbarbecues ca. 50 tot 800 euro
Gas ketelbarbecues ca. 150 tot 500 euro
Gas barbecue stations ca. 200 tot 3500 euro
Lavasteen gasbarbecues ca. 90 tot 1000 euro

Een mobiele en voordelige gasbarbecue begint bij 50 euro. Voor iets meer geld nemen kwaliteit en mobiliteit aanzienlijk toe. High-end toestellen bereiken prijzen tot 800 euro. De kosten van een goede standaard gasbarbecue liggen in het midden van deze prijsklasse. De laaggeprijsde versies van de gasketelgrill beginnen bij ongeveer 150 euro.

Deze zijn voorzien van een hele reeks barbecuefuncties. Wil je de hoogste kwaliteit en vakmanschap, dan kun je tot 500 euro investeren. Een gasgrill van lavasteen is er vanaf 90 euro. De precieze bedienbaarheid en de grootte van de lavagrill verhogen de prijs. Grote gasgrills waarmee je de temperatuur nauwkeurig kunt regelen vind je voor tot wel 1.000 euro.

In het segment van 500 euro heb je de ruimste keuze met goede kwaliteit. Behalve in omvang zijn gasbarbecuestations ook de slagschepen in termen van prijs. Ze beginnen bij 200 euro voor elementair uitgeruste instapversies. De prijsklasse van deze modellen reikt tot 3.500 euro.

Een professionele gasbarbecue is bijna te vergelijken met een buitenkeuken. In de range van 500 tot 1.000 euro krijg je al veel comfort met gasbarbecuestations. Ook de instelmogelijkheden zijn overtuigend.

Is een gasbarbecue veilig?

Dit is een terechte vraag, want de barbecue werkt met een licht ontvlambaar gas. We horen de hele tijd over ongelukken met gas – sommige veroorzaakt door gasbarbecues. Alle in de handel verkrijgbare gasbarbecues moeten de TÜV doorstaan.

Als ze als gevaarlijk geclassificeerd zijn, mogen ze niet verkocht worden. Daarom zijn gasbarbecues veilig als ze goed gebruikt worden. Toch moet je altijd voorzichtig zijn bij het gebruik van gas en bepaalde veiligheidsmaatregelen in acht nemen:

 • Niet gebruiken in gesloten ruimten en altijd goed ventileren
 • Houd de vlam in de gaten en zorg dat er geen gas ontsnapt
 • Breek geen gasflessen open
 • Maak de barbecue na elk gebruik schoon
 • Ga niet “knutselen” aan de barbecue en gebruik hem altijd op de juiste manier
 • Gebruik de barbecue of de gasflessen niet meer nadat ze gevallen of beschadigd zijn

Sommige gasbarbecues hebben ook een vlambewaking. Deze functie merkt op als de vlam uitgaat door bijvoorbeeld een windvlaag, en sluit de gastoevoer. Dit voorkomt dat er gas ontsnapt.

Welke alternatieven zijn er voor de gasbarbecue?

Behalve de gasbarbecue zijn er ook andere barbecues, zoals de houtskoolbarbecue of de elektrische barbecue. Alle grills hebben hun individuele sterke en zwakke punten, die je moet afwegen voor je een type gril kiest.

Elektrische grills zijn gemakkelijk schoon te maken en eenvoudig in gebruik. Ze zijn draagbaar en dus zeer geschikt voor kampeertochten of spontane barbecues. Deze grills ontwikkelen echter geen barbecue-aroma en zijn gebonden aan een stroomvoorziening.

Houtskoolbarbecues daarentegen zijn duur in het gebruik en vereisen veel accessoires. Het grootste nadeel van deze grills is de verbranding, het schadelijke benzopyreen, en de trage verhitting. Maar barbecueliefhebbers zijn overtuigd van dit klassieke rooster.

Besluit: Welke soorten gasgrills zijn er en welke is geschikt voor jou?

Het ruime assortiment gasbarbecues biedt ons de afwisseling die we van houtskoolbarbecues gewend zijn. In principe kun je, afhankelijk van je gebruikssituatie en voorkeuren, een onderscheid maken tussen de volgende opties:

 • Gaskogelgrills
 • Mobiele gasbarbecues
 • Barbecue stations met verschillende branders
 • Gasbarbecues van lavasteen

Deze varianten hebben verschillende kenmerken die individuele voor- en nadelen met zich meebrengen. De juiste gasbarbecue voor jou wordt in wezen bepaald door de plaats waar je wilt barbecueën. De beste gasbarbecue is altijd diegene die aan je behoeften voldoet. Om je een inzicht te geven in het onderwerp “barbecuen met gas”, stellen we de hierboven genoemde soorten gasbarbecue voor en vergelijken we duidelijk hun voor- en nadelen.

Hoe werkt een gas ketelgrill en wat zijn de voor- en nadelen?

Dankzij het koepelvormige deksel kan de gas ketelgrill ook grotere stukken vlees bereiden. Hij kan ook gebruikt worden als slow cooker en voor smokwerk. Indirecte verhitting breidt zo het barbecuespectrum uit met een verscheidenheid aan bereidingswijzen.

De gelijkmatige warmteverdeling binnenin de bol zorgt voor een evenwichtige garing van het gegrilde voedsel. Met behulp van de regelbare luchttoevoer bereikt een gasketelgrill snel hoge bedrijfstemperaturen. Je kunt de warmte heel precies regelen. Een geïntegreerde thermometer geeft je onmiddellijk feedback zonder dat je extra accessoires nodig hebt.

Voordelen
 • Gelijkmatige warmteverdeling
 • Snel opwarmen
 • Tegen de wind beschermd
 • Nauwkeurige temperatuurregeling
 • Perfect voor indirect grillen
Nadelen
 • Ventilatie en warmteregeling vergen in het begin oefening
 • Iets meer ruimte nodig
 • Meer gewicht

Dankzij het samenspel van nauwkeurige en snelle regelmogelijkheden zijn zelfs veeleisende grillprojecten succesvol. Je moet deze precisie echter oefenen. Behalve goede warmte-eigenschappen beschermt het deksel de houtskool en het voedsel tegen stormachtige winden.

Met een gasbolgrill moet je rekening houden met iets meer bergruimte. Ondanks zijn mobiele karakter nemen de bol en de voeten een niet onaanzienlijke hoeveelheid ruimte in. Het iets hogere gewicht moet hier ook vermeld worden.

Hoe werkt een mobiele gasbarbecue en wat zijn de voor- en nadelen?

Het belangrijkste voordeel van compacte gasbarbecues is hun beperkte afmetingen en geringe gewicht. Daardoor zijn ze gemakkelijk te vervoeren. Verschillende versies zijn ideaal als campingbarbecue, tafelbarbecue of voor op het balkon.

Dankzij hun ongecompliceerde ontwerp zijn minigasbarbecues gemakkelijk op te zetten en af te breken. De compactheid zorgt ook voor snel gebruiksklaar zijn en gemakkelijk schoonmaken van het grill-oppervlak. Zelfs niet-grill toepassingen zoals raclette zijn met bepaalde modellen geen probleem.

Omdat hij op tafels of in de onmiddellijke nabijheid geplaatst kan worden, kun je tegelijk grillen en eten. Genodigden kunnen hun barbecue in de gaten houden op de zithoek. De gastheer kan in verbinding genieten van de barbecue en de aanwezigheid van zijn bezoekers.

Voordelen
 • Compact en handig te vervoeren
 • Gemakkelijk op te zetten en af te breken
 • Eenvoudig schoon te maken
 • Snel op te warmen
 • Kan direct bij de gasten aan tafel gezet worden
Nadelen
 • Kleiner grilloppervlak
 • Gasfles moet ruimte op tafel vinden
 • Kan niet zonder verhoging gebruikt worden
 • Eventueel aanwezige standpoten zijn vaak wiebelig

Bij compacte tafelgrills moet je je echter bewust zijn van de beperkte grootte van het grilloppervlak. De mogelijke grillhoeveelheid is vrij beperkt door de afmetingen. Meerdere passes kunnen dus nodig zijn.

Wat ruimte betreft, mag je bij het opzetten van de barbecue de gasfles niet vergeten. Afhankelijk van het model zijn de benen vaak erg kort. Dit maakt een verhoogde voetafdruk absoluut noodzakelijk.

Hoe werkt een multi-burner barbecuestation en wat zijn de voor- en nadelen?

Gasbarbecuestations omvatten zowel gasbarbecuewagens als professionele gasbarbecues van hoge kwaliteit. Het grootste voordeel is de functionaliteit. Verwarmingszones met twee tot zes branders kunnen afzonderlijk geregeld worden. In sommige gevallen maken zijbranders het mogelijk extra potten en pannen te gebruiken bij het station.

Deze categorie combineert een stabiele constructie met plaatselijke mobiliteit. Dankzij de geïntegreerde zwenkwielen kun je gasbarbecues naar believen door de tuin verplaatsen. Door het hoge gewicht en de stevige constructie staat een gasbarbecuestation altijd stevig op de grond.

De grote afmetingen van deze buitenkeukens bieden veel ruimte voor opslag en bevestigingsmogelijkheden voor accessoires. Het grillbare gedeelte is bijzonder groot. Dankzij de individuele regelbaarheid van de gasbarbecue branders en de afdekmuts, kun je gemakkelijk indirect grillen. De toestellen hebben meestal een in hoogte verstelbaar grillrooster.

Voordelen
 • Over het algemeen verplaatsbaar en toch stabiel
 • Tal van fijn instelbare functies en verwarmingszones
 • Stijlvol ontwerp
 • Opbergruimten voor voedsel en accessoires
 • Groot en uitgebreid grilloppervlak
Nadelen
 • Zwaar en ruimterovend
 • Hoogwaardige toestellen zijn meestal duur
 • Moeilijk op te zetten
 • Niet draagbaar

Qua vormgeving bieden gasbarbecues een aantrekkelijk uiterlijk, vooral roestvast stalen barbecues. Ze zetten elegante accenten in tuinen en op terrassen. Het hoge gewicht en de afmetingen hebben de neiging de mobiliteit te belemmeren. Er zijn geen bovengrenzen aan de prijs van stationsbarbecues.

Hoogwaardige barbecues van dit type vergen daarom een iets intensievere investering. Het in elkaar zetten van de grills vereist een zekere mate van vakmanschap. Behalve doe-het-zelf vaardigheden is er ook gereedschap voor nodig.

Hoe werkt een lavasteen gasgrill en wat zijn de voor- en nadelen?

De lavagrill gebruikt lavastenen boven de brander. De lavastenen brengen de hitte van de gasvlammen gelijkmatig over op het grilloppervlak, net als houtskool. Dit zorgt voor een bijzondere grillervaring. Een ander voordeel is het vermogen van de stenen om warmte op te slaan. Dit betekent dat je het voedsel zachtjes kunt blijven koken nadat de vlam is uitgeschakeld.

Je kunt voedsel warm houden op de lava gasgrill terwijl het afkoelt. De warmte gaat niet onmiddellijk verloren. De tussenlaag van stenen verhindert contact met de directe vlam. Een gasbarbecue met lavastenen ontwikkelt ook de populaire barbecue-aroma’s van een houtskoolbarbecue. Het vermindert ook de vorming van schadelijke stoffen.

Voordelen
 • Uiterst gelijkmatige en opgeslagen warmte
 • Geen contact met open vuur
 • Typisch barbecue-aroma
 • Na-koken, warm houden en lage temperaturen mogelijk
Nadelen
 • Stenen voorkomen hoge temperaturen
 • Langere wachttijd tot gebruiksklaar
 • Lavastenen vereisen tijdrovend schoonmaken en vervangen
 • Rookvorming door druipend vet

Anders dan bij houtskool kun je de temperatuur van de lavastenen verhogen of verlagen. Dit betekent dat lage en stabiele temperaturen mogelijk zijn over een lange periode. Maar lavastenen verhinderen hoge temperaturen die met een zuivere gasvlam haalbaar zijn.

De wachttijden tot de gewenste bedrijfstemperatuur bereikt is, zijn langer dan bij andere gasbarbecues.

Omdat de lavastenen gedurende talrijke grillcycli in de gasbarbecue blijven, hopen zich vleesresten op. Bij hogere concentraties leidt dit al snel tot rookvorming en ongewenste aroma’s. Lavastenen moeten daarom regelmatig schoongemaakt en vervangen worden. Te lang gebruikte stenen gebruiken heeft negatieve effecten op smaak en gezondheid.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om gasbarbecues te vergelijken en te evalueren

In het volgende hoofdstuk lees je met welke eigenschappen je bij gasbarbecues rekening kunt en moet houden. Op deze manier willen we je wat hulp bieden bij het kiezen van het juiste model. In het kort onderscheiden gasbarbecues zich door de volgende kenmerken

 • Capaciteit en grilloppervlak
 • Gewicht
 • Afmetingen
 • Zijbrander
 • Omslag
 • Materiaal van het rooster en het grilloppervlak

In de volgende paragrafen laten we je zien wat deze afzonderlijke kenmerken zijn en hoe je ze kunt beoordelen.

Vermogen en grilloppervlak

Zoals bij veel producten speelt ook bij gasbarbecues het vermogen een belangrijke rol. Gemeten in kilowatts (kW) geeft het de hoeveelheid energie aan die je barbecue levert. Bij barbecuen met gas gaat het om de temperaturen die je gasbarbecue kan bereiken.

De werkelijke warmte hangt echter ook af van hoe goed de brander de stroom in warmte kan omzetten. Je moet ook rekening houden met de ondergrond waarop het gebruikt wordt. Een groot grill-oppervlak vraagt meer vermogen voor dezelfde temperatuur dan een kleiner.

Om het juiste vermogen voor je gasbarbecue te kiezen, moet je, voor je hem koopt, nadenken over de warmte die je wilt bereiken. Perfecte steaks vereisen hoge temperaturen, maar eenvoudige grillworstjes kunnen met minder vermogen bereid worden. Het is ook belangrijk te weten voor hoeveel mensen je wilt grillen. Hoe krachtig een grill moet zijn hangt af van het soort grill en het grilloppervlak:

Gasgrill Type Grilloppervlak Power
Mobiele gasgrill Small 1.200 tot 3.500 W
Ketelgrill Medium 4.000 tot 6.000 W
Lavasteen barbecue Groot Min. 5.000 W
Gasbarbecue kar Groot Min. 8.000 W

In het algemeen bereiken kleinere gasbarbecues hoge temperaturen, zelfs met een relatief laag vermogen. Mobiele gasbarbecues met een kleiner grill-oppervlak hebben daarom minder kilowatt nodig om een hoge hitte te produceren. De richtwaarden liggen hier tussen 1.200 en 3.500 watt. Gasketelgrills bieden meestal iets meer ruimte op het rooster.

Je kunt dus veel warmte bereiken met iets meer vermogen. Hier moet je 4.000 tot 6.000 watt kiezen. Lavastenen gasgrills en vooral gasbarbecuewagens behoren tot de grotere modellen. Ze moeten een hoog vermogen bieden, zodat de bereikbare warmte klopt. Voor lavagrills moet je daarom kiezen voor een minimum vermogen van 5.000 watt. Gasbarbecues mogen niet minder dan 8.000 watt zijn.

Gewicht

De belangrijkste factor die het gewicht van je gasbarbecue beïnvloedt is de mobiliteit ervan. Zware gasbarbecues geven je geen plezier bij picknicks, wandeltochten of in het algemeen op reis. Stabiliteit en stabiliteit zijn echter gebaat bij gewicht. Je moet er rekening mee houden dat, behalve de soort barbecue, ook de gebruikte materialen het gewicht verhogen of verlagen.

Gasbarbecues kunnen groot en zwaar zijn. Zwenkwielen maken deze grills echter flexibeler en transporteerbaarder. (Image source: 123rf.com / arinahabich)

Gewicht speelt de grootste rol bij mobiele gasbarbecues. Als je onderweg bent, moet je bedenken dat elke extra kilo meer inspanning betekent. Je moet ook rekening houden met het gewicht van je gasbarbecue in de tuin of op je patio. Een zwaarder gewicht maakt het je moeilijker om je BBQ te verplaatsen of om hem eruit te halen of op te bergen.

Gas ketelbarbecues zijn niet per se ontworpen voor mobiel gebruik, dus hun zwaardere gewicht hoeft voor jou geen probleem te zijn. Als je model wielen heeft, maakt dat het natuurlijk gemakkelijker om het te verplaatsen. Gasbarbecue-wagens en lavastenen barbecues profiteren van hun aan één kant duidelijk hoger gewicht.

Dit betekent dat ze stevig op de grond staan. Omdat ze vaak met planken zijn uitgerust, is een stevige standaard bijzonder voordelig. Op deze manier kan er niets afvallen. Als de ondergrond oneffen is, moet je dus goed nadenken over je beslissing. Hetzelfde geldt voor lavasteen gasbarbecues, die door hun stenen vulling extra gewicht toevoegen.

Afmetingen

Lengte maal breedte maal hoogte. Dit is geen onbelangrijk kenmerk bij je aankoopbeslissing. De afmetingen van de gasbarbecue zijn in veel opzichten doorslaggevend. Ze bepalen de mobiliteit van je barbecue. Maar ook stationaire barbecues hebben een opslagruimte en gebruiksruimte nodig. Daarom moet je je eerst afvragen of je ruimte wel voldoende is voor een bepaalde maat.

Als je zowel onderweg als thuis wilt barbecueën, dan moet je de afmetingen van je gasbarbecue vanuit deze beide perspectieven bekijken. Mobiele versies van de gasbarbecue zijn het meest plaatsbesparend. Balkon-, camping- en tafelbarbecues zijn tussen 30 en 50 cm lang, 15 tot 20 cm breed en ongeveer 20 cm hoog.

Vooral mobiele gasbarbecues hebben vaak een geraffineerd constructiesysteem dat de afmetingen tot een minimum beperkt. De werkhoogte van mobiele barbecues is vaak vrij laag. De verhouding van het grilloppervlak tot de afmetingen is hier het grootst. Gasketelgrills nemen aanzienlijk meer plaats in wanneer ze gemonteerd zijn. In het algemeen zijn het rooster en het bolvormige deksel nogal lomp.

De poten, die het toestel tot een behoorlijke werkhoogte optillen, nemen ook veel plaats in. De afmetingen variëren van 55 tot 70 cm doorsnee met een hoogte van ongeveer 110 cm. Wie waarde hecht aan professionele grillomstandigheden moet de voordelen boven het hogere ruimtegebruik zien. Besparingen in afmetingen gaan niet ten koste van functionaliteit en hanteerbaarheid. Dit argument kan nog sterker worden doorgetrokken met barbecuestations en lavagrills.

Grote gasbarbecues kunnen nogal wat wegen – tot zo’n 70 kg. Daarom moet je er zeker van zijn dat het toestel zwenkwieltjes heeft, anders is de inspanning voor het verplaatsen erg groot. (Image source: pixabay.com / Skitterphoto )

Met afmetingen tot 150 cm lang bij 100 cm breed en een werkhoogte van 100 cm, vertegenwoordigen deze modellen de top als het op afmetingen aankomt. Deze toename in lengte, breedte en hoogte biedt vooral ruimte voor opslag, royaal ontworpen bedieningselementen en veel vrije ruimte en bewegingsradius voor jou. Je moet voldoende ruimte in je tuin hebben, want gasbarbecuewagens en lavastenen barbecues vragen veel vloeroppervlak.

Aantal branders

Verschillende soorten voedsel hebben verschillende hitte en tijd nodig om het perfecte kookpunt te bereiken. Met meerdere branders heeft een gasbarbecue verschillende verwarmingszones, d.w.z. zones waarin de temperatuur vrij en onafhankelijk ingesteld kan worden. Zo kun je ook alleen een bepaald deel van de gasbarbecue gebruiken als je maar voor een paar gasten barbecuet.

Van alle grills warmt de gasgrill het snelst op.

Dit betekent dat je precies de juiste hoeveelheid grilloppervlak kunt gebruiken voor de hoeveelheid vlees, vis of groenten die je nodig hebt. Bovendien kunnen verschillende branders gebruikt worden voor indirect grillen.

Verwarmingszones direct onder je voedsel kun je eenvoudig uitschakelen. Over het algemeen zijn het de barbecuewagens die meer dan één brander ter beschikking hebben. Je hebt meestal de keuze tussen twee- en zespits gasbarbecues. Mobiele gasbarbecues en ketelbarbecues zijn hoofdzakelijk ontworpen met een enkele brander.

Dit bedekt het hele grilloppervlak. De situatie met lavastenen gasbarbecues is vergelijkbaar met die van barbecuewagens. Ook hier heb je verschillende keuzemogelijkheden wat het aantal branders betreft. Bedenk wel dat de stenen de warmte toch al gelijkmatiger verdelen, zodat het fijn afstellen van de zones minder nauwkeurig is.

Zijbranders

Naast de hoofdbranders hebben barbecuewagens vaak de mogelijkheid om extra voedsel te verwarmen, te koken of te bakken met extra branders die aan de zijkant bevestigd zijn. De extra warmtebronnen zijn meestal aan de linker of rechter kant van het grill-oppervlak bevestigd.

Bijzonder handig zijn de extra opbergoppervlakken die de branders in gesloten toestand bieden. In sommige gevallen zijn lavastenen gasgrills ook uitgerust met warmtebronnen aan de zijkant. Dit geeft je extra mogelijkheden en comfort bij beide varianten. Dit voegt functies aan je BBQ toe die je anders meer van een keuken kent.

Dit type uitbreiding is ongebruikelijk bij mobiele gasbarbecues en ketelbarbecues. Bij hen is barbecueplezier in de klassieke vorm verkrijgbaar. Als je tegelijk andere gerechten wilt bereiden, moet je een extern fornuis gebruiken of het fornuis in je keuken.

Deksel

In het algemeen zijn er in elk gasbarbecue segment toestellen met deksel. Ze bieden de mogelijkheid om voedsel indirect te koken, houden je eten warm en beschermen het tegen de wind, vooral als je je BBQ op een open plek houdt.

Afdekmutsen zijn een belangrijk kenmerk, vooral voor ketelgrills. Door de ronde vorm van het grilloppervlak en de motorkap ontwikkelt de temperatuur zich zeer gelijkmatig. Met de luchtroosters kun je de warmte individueel regelen en zo indirect grillen. Gasbarbecuewagens zijn meestal ook voorzien van een deksel. In tegenstelling tot ketelroosters zit deze meestal vast met een scharnier, zodat je de motorkap gemakkelijk kunt openen en sluiten.

Wist je dat de motorkap in combinatie met verschillende verwarmingszones bijzondere mogelijkheden biedt voor indirect grillen? De warmte kan gelijkmatig over het hele oppervlak worden geaccumuleerd. Tegelijk kun je ingrijpen door verschillende gasbranders apart te regelen.

Je kunt meestal ook een deksel gebruiken voor lavastenen grills. De hanteerbaarheid en voordelen zijn vergelijkbaar met die van gasbarbecue wagens. Mutsen zijn nogal atypisch voor mobiele barbecues. Omdat ze ontworpen zijn voor compactheid en transporteerbaarheid, wordt meestal geen motorkap gebruikt.

Materiaal van de barbecue en het barbecue-oppervlak

Materiaal van de barbecue

De materialen waarvan je gasbarbecue gemaakt is beïnvloeden in grote mate het gewicht, de stabiliteit, de opslag en weerkaatsing van de warmte en, last but not least, het gemak van schoonmaken. Gasbarbecues kunnen

 • geëmailleerd zijn
 • laat poedervormig gietijzer installeren
 • van roestvast staal gemaakt zijn

Mobiele gasbarbecues zijn vaak voorzien van lichtgewicht materialen. Gietijzer is in dit geval eerder zeldzaam. Geëmailleerd staal wordt vaak gebruikt omdat het robuust is en de hitte verhoudingsgewijs goed kan weerkaatsen in het rooster.

Bovendien blijkt het materiaal stabiel te zijn ondanks zijn geringe gewicht. Dit materiaal laat echter niet toe dat warmte gelijkmatig wordt opgeslagen en afgegeven, zoals bij gietijzer wel het geval is.

Door het hoge vermogen en het grote aantal branders ligt de nadruk meer op snelle temperatuurverandering en minder op opslagcapaciteit.

Geëmailleerd staal wordt ook vaak gebruikt in ketelroosters. Omdat dit soort grill bedoeld is om de temperatuur tijdig precies en controleerbaar te houden, profiteert het toestel van de tamelijk geringe opslagcapaciteit van deze materialen. Barbecuewagens hebben meestal een roestvrij stalen behuizing.

Materiaal van het grilloppervlak

Het grillrooster is een belangrijke factor die bepaalt of een gasgrill wenselijk of ongewenst is. Gietijzer of geëmailleerd staal wordt in dit geval ook gebruikt. Gietijzer heeft meestal het voordeel dat het dikker is. Dit betekent dat er meer directe warmte op je voedsel wordt overgebracht.

Anderzijds slaat een gietijzeren grill meer warmte op. Aan de ene kant betekent dit dat hoge temperaturen over een langere tijd op je vlees worden overgebracht, wat vooral voor steaks belangrijk is.

Er zijn ook grillplaten, paninzetten en zelfs pizzastenen voor de gasgrill.

Anderzijds duurt het bij deze variant langer om de warmte te verhogen of weer te verlagen. Gietijzeren grills vereisen daarom meer gevoel en ervaring bij het grillen. Stalen roosters warmen sneller op, wat de wachttijd verkort.

Anderzijds kun je met ze perfect gebruik maken van de nauwkeurige regelbaarheid van de vlammen, want een verandering in temperatuur veroorzaakt door de branders verschijnt onmiddellijk op het rooster.

Beeldbron: 123rf.com / arinahabich

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies