Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

24Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

86Verzamelde opmerkingen

De spelindustrie wordt de laatste jaren gekenmerkt door een enorm succes. Zo heeft het de afgelopen jaren geprofiteerd van een gemiddelde jaarlijkse groei van ongeveer 12%, of een totale marktwaarde van ongeveer $148 miljard alleen al in 2019.

De nog steeds voortdurende Corona pandemie houdt de mensen ook thuis en geeft de spelindustrie een nieuwe stimulans. Maar terwijl de spelindustrie zelf en de daarvoor benodigde spelcomputers en computers blijven evolueren, evolueren ook de bijbehorende accessoires.

Dit geldt ook voor de tafels die nodig zijn als basis voor elke opstelling. Maar wat valt er allemaal te overwegen als het om gamingtafels gaat?
De belangrijkste feiten in het kort

 • Speeltafels kunnen de totale ervaring van vrijetijdsbesteding verbeteren en in veel opzichten zeer nuttig zijn
 • Er zijn tegenwoordig talloze mogelijkheden en verbeteringen voor een speeltafel, maar het is aan elk individu om te beslissen aan welke criteria je aandacht besteedt
 • Wat er te weten valt over speeltafels en de belangrijkste vragen en antwoorden

Gamingtafel: Onze selectie

De volgende zijn voorbeelden van betrouwbare goktafels. Maar, zoals reeds gezegd, hangt de geschiktheid van het product altijd af van de eisen van de gebruiker. Het belangrijkste is dat je je behoeften kent en weet wat je nodig hebt.

Koop- en beoordelingscriteria voor gamingtafels

Zoals reeds gezegd hangt de perfecte speeltafel altijd af van de eisen van de gebruiker. Toch zijn er enkele criteria die altijd van belang zijn bij de aanschaf van een gamingtafel. Hier volgt dus een lijst van de meestal belangrijkste aankoopcriteria:

Natuurlijk hangt de relevantie van de aankoopcriteria altijd helemaal af van het gebruik. Toch willen we de belangrijkste punten van de aankoopcriteria kort bespreken.

Indeling

Voor je je naar de winkel haast of de websites van alle online leveranciers van speeltafels bekijkt, moet je eerst en vooral weten wat je eigenlijk op de gamingtafel wilt zetten. Tegenwoordig is de eerste vraag altijd: console of computer?

De benodigde accessoires kunnen sterk variëren, afhankelijk van de voorkeuren van de gamer. Bijvoorbeeld, consoles worden gewoonlijk op TV’s bespeeld en hebben veel minder kabels nodig dan een computer, die gewoonlijk via een bureaublad wordt bediend en meer kabels nodig heeft. Als je dit eenmaal weet, kan al het andere gepland worden.

Grootte

De grootte van de speeltafel hangt in de eerste plaats af van de beschikbare ruimte. Afgezien daarvan hangt het ook af van de opstelling en hoe groot het scherm is of hoeveel schermen je op de tafel wilt hebben.

De perfecte speeltafel mag nooit te kort of te smal zijn. Je moet van tevoren goed nadenken over wat er uiteindelijk op tafel moet komen. Daarom is het beter een iets grotere maat te kiezen dan een die te klein is.

Uitrusting

Er zijn natuurlijk talloze mogelijkheden als het om uitrusting gaat. Ook hier hangt het allemaal af van de eisen van de gebruiker. Kleinere voorzieningen zoals bekerhouders, koptelefoonhouders of kabeldoorgangen achteraan de tafel zijn echter meestal essentieel, en maken een goede speeltafel.

Toch zijn er natuurlijk altijd andere oplossingen of uitgangspunten voor een speeltafel, en daarom is hier een checklist van de uitrustingsmogelijkheden voor een gamingtafel, waarvan je kunt overwegen of ze er al dan niet bij horen.

 • Drinkhouder
 • Hoofdtelefoonhouder
 • Controller houder
 • Extra bergruimte onder het tafelblad
 • In hoogte verstelbaar
 • Stopcontacten voor kabels
 • Ingebouwde USB poorten of andere alternatieve aansluitingen in het tafelblad
 • Doorlopende geïntegreerde kabelafdekking voor kabelbeheer
 • verschillende plankhoogtes (bv. voor extra monitoren)

Andere uitrustingsmogelijkheden zijn natuurlijk ook mogelijk en kunnen, afhankelijk van je eigen criteria, ook na de aankoop nog toegevoegd worden; je creativiteit kent geen grenzen. Hier moet je ze echter grotendeels gevonden hebben.

Design

Bij de vormgeving van de tafel gaat het vaak niet om de functionaliteit, maar om persoonlijke voorkeuren. Natuurlijk ben je helemaal vrij in je kleurkeuze en de vorm van de tafel kun je het beste uitproberen om te zien of je je er prettig bij voelt.

Wel moet je erop letten dat de randen van de tafel afgerond zijn, als ze niet bekleed zijn. Het afronden van de rand waar de armen rusten zorgt op den duur voor meer comfort en is aangenamer. Vulling is slechts aan te bevelen, maar tegenwoordig zijn er vaak toetsenborden die al een vulling voor de onderarmen hebben.

Materiaal

Als het om materiaal gaat, is stabiliteit en duurzaamheid het belangrijkst. Stabiele poten en robuust materiaal zijn de optimale voorwaarden voor een goede gamingtafel. De tafel moet ook bestand zijn tegen het nodige gewicht.

Het oppervlak van het tafelblad is ook bijzonder belangrijk en moet geschikt zijn voor het gebruik van de muis. Is dit niet het geval, dan moet een aparte muismat gebruikt worden. Het is ook belangrijk dat het oppervlak gemakkelijk schoon te maken is, om de gebruiker wat werk uit handen te nemen.

Gids: Veel gestelde vragen over gamingtafels uitvoerig beantwoord

Nu zullen we de meest gestelde vragen over speeltafels beantwoorden. Natuurlijk kunnen we niet elke vraag op het internet beantwoorden, maar we hebben geprobeerd de meest gestelde vragen te beantwoorden. We hopen dat we ook jouw vraag of vragen konden beantwoorden.

Wat is een gamingtafel en wat is het verschil met een gewoon bureau?

In principe is het grootste verschil tussen een gewoon bureau en een gaming bureau de specifieke accessoires. Dat betekent dingen als bekerhouders, LED verlichting of andere elementen die een gewoon bureau meestal niet heeft.

Gaming Tisch

Een aantrekkelijke spelopstelling waarbij de toren van de computer zelfs op de tafel wordt geplaatst. (Image source: Balkouras Nicos / unsplash.com

Er zijn echter vaak verschillen in materialen. Terwijl gewone bureau’s meestal rustiek gehouden worden en meestal van hout, plastic of metaal gemaakt zijn, zijn speeltafels vaak wat uitgebreider en veelzijdiger. Het is niet ongewoon om bijvoorbeeld staal, koolstof of een speciale coating op het tafelblad aan te treffen.

Speeltafels zijn vaak ook stabieler dan andere bureaus en de poten van speeltafels zijn meestal stabieler en ook van steviger materiaal gemaakt.

Wat kost een gamingtafel?

We willen nu iets meer in detail treden over de prijsindelingen van de hierboven gepresenteerde tabellen. Hier is een lijst van de respectieve producten en de bijbehorende prijzen.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd 50-130€ Meestal eenvoudiger producten met weinig mogelijkheden
Middelmatig geprijsd 130-250€ Al veel betere kwaliteit, enkele mogelijkheden, al mooie ontwerpen beschikbaar
Hoog geprijsd vanaf 250€ Meestal topkwaliteit, veel mogelijkheden, mooie vormgeving, meestal in hoogte verstelbaar enz.

De prijsindeling suggereert natuurlijk al veel. Je hoeft niet per se veel geld uit te geven om een goede speeltafel te kopen, maar het kan zeker als je dat wilt.

Er komt geen eind aan de mogelijkheden en materialen die je tegenwoordig op een tafel kunt hebben, dus de prijs is altijd betrekkelijk ruim. Je moet echter bedenken welk voordeel je uiteindelijk echt uit de functies kunt halen, of dat het meer een gimmick zou zijn, en pas na rijp beraad over een product beslissen.

Conclusie

Rommel op het bureau kan het concentratievermogen belemmeren, of het nu wel of niet bewust opgemerkt wordt. Dit kan natuurlijk de spelervaring verminderen en dat alleen al zou reden genoeg moeten zijn voor een speeltafel.

Gamingtafels zijn in vele opzichten een verademing voor elke gamer. Ze geven een comfortabeler gevoel bij het spelen en scheppen automatisch betere orde met hun eigenschappen.

Door het kabelbeheer te vergemakkelijken, verfraait hij ook de omgeving zelf en dankzij de hedendaagse sjieke ontwerpen kan een moderne speeltafel zelfs een echte blikvanger zijn in elke flat of huis.

(Coverfoto: Balkouras Nicos / unsplash)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies