Last updated: 30-07-2021

How we pick our products

12Products analyzed

18Hours invested

3Studies researched

66Comments collected

Een gamestoel maakt indruk met een sportieve vormgeving en een hoog comfort, ook al duurt het langer om een spel te spelen. Hoe ergonomischer de stoel, hoe beter hij spanning en lichamelijk ongemak voorkomt.

Er zijn grote verschillen in de instelmogelijkheden en de gebruikte technologieën. Om je te helpen de juiste gamestoel te vinden, hebben we de belangrijkste informatie voor je verzameld in onze grote gamestoel test 2023 en ook een kleine selectie gamestoelen gemaakt voor elk budget en voor lange en zware mensen. Ontdek wat belangrijk is, hoeveel je moet uitgeven en welke gamestoelen we aanraden in dit artikel!
Belangrijk om te weten

 • Een gamestoel is een ergonomische bureaustoel met een sportieve vormgeving, die ontworpen is om lang op te zitten en die zich goed aan de lichaamsbouw van de persoon kan aanpassen.
 • Een goede gamestoel wordt gekenmerkt door een groot aantal verstelmogelijkheden, die vooral betrekking hebben op de rugleuning, de armleuningen, de hoogte en de zitting.
 • De beste gamestoel is de stoel die het best bij je lichaam past. Daarom moet je hem, indien mogelijk, uitproberen om te zien of, bijvoorbeeld, de bolsters aan de zijkant niet knellen of dat het zitje groot genoeg is.

Gaming stoel: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

De belangrijkste criteria die je kunt gebruiken om gamestoelen te vergelijken zijn de volgende:

In de volgende alinea’s leggen we uit wat echt belangrijk is, zodat je na een lange sessie zonder spit kunt opstaan.

Ergonomie

Een ergonomische stoel is belangrijk als je meerdere uren per dag werkt, want je gezondheid staat op het spel. Houd daarom rekening met de volgende criteria als je voor het eerst in je gamestoel gaat zitten:

 • De achterkant van je hoofd mag niet meer dan 5 cm boven de hoofdsteun uitsteken, zodat je nek goed ondersteund wordt.
 • Er moet ongeveer 5 cm vrije ruimte zijn tussen de achterkant van je knieën en de zitting, zodat je je voeten helemaal op de vloer kunt zetten zonder je bekken naar voren te hoeven bewegen.
 • De benen moeten idealiter in een hoek van 90 graden gebogen zijn en met de voeten de vloer plat raken.
 • De rug moet de rugleuning helemaal raken.
 • De zitting moet voldoende breed zijn en de zijsteunen mogen niet knellen.
 • De bekleding mag niet te hard en niet te zacht zijn.
 • De ideale stoel kan aan je behoeften aangepast worden.

Kantoor- en gamestoelen van hoge kwaliteit hebben verschillende mogelijkheden die bij je passen. Er bestaat niet zoiets als de perfecte stoel voor iedereen, want iedereen heeft een ander lichaamstype en dus andere behoeften. Meer hierover in het hoofdstuk: Functies.

Draagvermogen

Het is ook belangrijk te letten op het maximum gewicht dat een gamestoel kan dragen. Dit wordt vaak door fabrikanten aangegeven en varieert, afhankelijk van de uitrusting, tussen 120 en 150 kilo, zelden zelfs tot 200 kilo.

Het maximum gewicht wordt zowel beïnvloed door de constructie als door de ingebouwde gasdrukveer waarmee de hoogte ingesteld wordt. Sommige fabrikanten bieden ook vervangbare gasveren aan om het in hoogte verstelbare bereik te vergroten.

Kenmerken

Een goede gamestoel biedt een aantal belangrijke eigenschappen, die we hier nader zullen bespreken.

Bouw

Gaming stoelen kunnen op twee manieren geconstrueerd worden: stalen frame of zitschaal. De stoel heeft een stalen frame, gemaakt van gelaste stalen buizen, met bekleding op de metalen zitting en elastische riemen in de ruimten tussen de metalen stutten.

Hout betekent niet “minder robuust”, maar veel meer “ergonomisch”!

In een schaalconstructie bestaan de zitting en rugleuning elk uit een voorgevormd houten paneel, dat door zijn gebogen vorm het gewicht gelijkmatig kan verdelen. De houten kuip biedt ook het voordeel dat de zitkussens zich niet kunnen zetten in de spleten van de metalen stutten, zoals bij een stalen frame de kussens vastgehaakt worden met rubberen banden, die na verloop van tijd hun elasticiteit verliezen.

De stoel heeft dan een “zittend” effect, dat bedoeld is voor een langere tijd, zodat hij echt comfortabel aanvoelt. Toch zal er een tijd komen dat het materiaal begint te verzwakken.

Rugleuning

Zoals al gezegd mag je hoofd niet meer dan 5 cm boven de rugleuning uitsteken. Voor ergonomisch zitten is het belangrijk dat de stoel tot een hoek van 90 graden met de zitting versteld kan worden.

De ideale rugleuning is er een die in hoogte verstelbaar is en die in de lendenstreek gebogen kan worden door aan een knop te draaien om de natuurlijke dubbel-S vorm van de wervelkolom tegemoet te komen. Fabrikanten bieden vaak afneembare nek- en lendenkussens aan, die extra steun geven aan hoofd en bekken en bij de stoel worden geleverd.

Zitplaats

Er zijn individuele eisen aan het zitoppervlak, afhankelijk van de billen, en daarom moet de stoel het liefst uitgeprobeerd worden. Het is belangrijk dat er voldoende ruimte is aan de zijkanten en dat je de juiste hardheid van het vulmateriaal kiest.

Wat het vulmateriaal betreft, wordt gewoonlijk PU koudschuim (ook bekend als cut of performance foam) met verschillende hardheidsgraden gebruikt voor zowel de rugleuning als het zitvlak. Hier geldt, net als bij het kopen van een matras, vaak de vuistregel: hoe meer gewicht, hoe harder de bekleding moet zijn. Hoe minder gewicht, hoe zachter de bekleding moet zijn.

De zijsteunen, die aan de racerij ontleend zijn en de racer steun bieden in bochten, zien er zeker strak uit. Ze mogen zich echter op geen enkel moment ongemakkelijk voelen!

Schommelend of synchroon mechanisme

Het wipmechanisme is een ander deel van de ergonomische eigenschappen van een gamestoel. Daardoor kan de stoel schommelen terwijl de hoek tussen de zitting en de rugleuning constant blijft.

Met een verlengd wipmechanisme kan de stoel vastgezet worden, zodat de zitpositie gehandhaafd blijft. Dit mechanisme zit in bijna alle gamestoelen en zorgt ervoor dat het gewicht gelijkmatig over zowel de rug als de lendenstreek wordt verdeeld.

Het synchroonmechanisme is een nog hoogwaardiger versie van het schommelmechanisme, want de hoek tussen de rugleuning en de zitting past zich tijdens het schommelen aan en ondersteunt de verandering van zitpositie. Dit is belangrijk omdat we onthouden: de beste zithouding is de volgende!

Armleuningen

Armleuningen mogen niet verwaarloosd worden, want een slechte houding kan spanning in schouders en nek veroorzaken. Daarom moeten de onderarmen comfortabel en losjes op de armleuningen kunnen rusten. Als een stoel 4D armleuningen heeft (D = Richting), kunnen deze in vier richtingen versteld worden: Omhoog / Omlaag, Links / Rechts, Vooruit / Terug en licht gedraaid.

Zo kun je er zeker van zijn dat bij geen enkele bovenarmlengte of schouderbreedte een verkeerde houding wordt aangenomen en dat spanning op den duur wordt voorkomen.

Tourniquet en zwenkwielen

Het tourniquet is meestal van kunststof, aluminium of staal en moet voldoende gedimensioneerd zijn zodat je niet slingert, noch wanneer je comfortabel achterover leunt, noch wanneer je voorover kantelt in de “gamer-houding”.

Bij de zwenkwielen is het belangrijk te onthouden van welk materiaal ze gemaakt zijn en op welke soort vloer je ze gebruikt. Goedkope wieltjes van hard plastic kunnen gevoelige vloeren zoals laminaat blijvend beschadigen. Daarom is het raadzaam de voorkeur te geven aan grotere zwenkwielen van rubber of met ten minste met rubber beklede rolvlakken.

Materiaal

Gaming stoelen zijn er in verschillende materialen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Hier volgt een kort overzicht en tips voor de verzorging.

Echt leer
Echt leer voelt verreweg het beste aan, dus het voelt edel aan en is ook ademend op warmere dagen, waardoor je minder zweet. Helaas heeft ook dit materiaal zijn prijs en vereist het een zekere verzorging met speciale leerverzorgingsproducten voor een lange levensduur.

Advantages
 • Hoge kwaliteit
 • Ademend
 • Robuust
Disadvantages
 • Moet regelmatig verzorgd worden
 • Duur in aanschaf
Polyurethaan kunstleder

De meeste speelstoelen zijn bekleed met PU imitatieleer, omdat het materiaal goedkoper is en gemakkelijker schoon te maken. Een licht onderhoudsprogramma met een licht vochtige microvezeldoek en een vetvrij schoonmaakmiddel is ook hier aan te raden!

Advantages
 • Goedkoper
 • Wijd verkrijgbaar
 • Gemakkelijk te verzorgen
Disadvantages
 • Minder ademend, afhankelijk van de kwaliteit
Imitatieleer van laif VyP

Het kunstleer met de cryptische naam combineert de voordelen van kunstleer en echt leer, want het blijft ademend door de poriën en is niettemin gemakkelijk schoon te maken, net als PU leer.

Advantages
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Ademend
 • Meer slijtvast dan PU imitatieleer
Disadvantages
 • &#8211
Stoffen bekleding

Stoffen hoezen zijn ook in ruime mate verkrijgbaar in vele kleuren en dessins en zijn zeer goed ademend, maar je hebt wat geduld nodig om ze schoon te maken als de hoes niet afneembaar is.

Advantages
 • Zeer ademend
 • Diverse kleuren en motieven
Disadvantages
 • Moeilijk schoonmaken

Shopgids gamestoel: Alles wat je moet weten

Met al deze informatie zijn er ongetwijfeld enkele vragen die je jezelf nu stelt. Deze gids zal ze beantwoorden, zodat je de beste aankoopbeslissing voor je toekomstige gamestoel kunt nemen.

Wat is een gamestoel?

Een gamestoel is een stoel met een bijzonder uiterlijk en, afhankelijk van de prijsklasse, verschillende verstelmogelijkheden die bij je lichaamsbouw passen. Vooral als je lang op je PC werkt of speelt, is het zinvol na te denken over een goede stoel.

Heeft een gamestoel zin?

Hoe langer je in een zittende houding doorbrengt, hoe belangrijker de keuze van je meubilair wordt. Gaming stoelen hebben veel verstelmogelijkheden om je in staat te stellen langere tijd zo comfortabel mogelijk te zitten.

Gaming Stuhl-1
De gamestoel is vaak het meest onderschatte onderdeel van een spelopstelling, maar toch moet hij niet verwaarloosd worden. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn!
(Beeldbron: 123rf.com/ dragoscondrea)

Je investeert dus eigenlijk in je eigen gezondheid als je een stoel kiest die zich perfect aan je lichaam kan aanpassen en zo lichamelijke kwalen zoals rugpijn kan voorkomen. Uiteindelijk gaat het om je lichamelijk welzijn, dat een kwaliteitsstoel kan beschermen en bewaren.

Wat maakt een goede gamestoel?

De volgende punten moet je in een goede gamestoel aantreffen:

 • Een goede stoel heeft veel instelmogelijkheden voor de rugleuning, zitting, armleuningen en hoogte, zodat hij je individuele lichaamsbouw optimaal ondersteunt bij het werken of spelen.
 • Bekleding en bekleding van hoge kwaliteit garanderen een lange levensduur. Als het sterk naar chemicaliën ruikt, zijn er waarschijnlijk goedkope chemicaliën gebruikt, wat tot hoofdpijn en misselijkheid kan leiden. Je moet je er beslist niet langdurig aan blootstellen (vooral niet bij huidcontact)!
 • Een stevige constructie en duurzame materialen zoals aluminium en / of staal garanderen een lange levensduur.
 • De wielen zijn met rubber bekleed en lopen soepel over de vloer om krassen te voorkomen.
 • Een goede afwerking: geen kreukels, scheve of open naden, wiebelen of piepen.

Wat is de beste gamestoel?

De beste gamestoel is de stoel die het beste bij je past. Iemand met een grotere lichaamsbouw zal heel andere eisen en misschien zelfs eigen voorkeuren hebben wat betreft vorm, hardheid en bekleding dan iemand met een smallere lichaamsbouw.

Maar de algemene regel blijft: Comfort is belangrijker dan design.

Daarom bestaat er niet zoiets als de beste gamestoel, maar wel stoelen met meer of minder functies of van hogere of lagere kwaliteit. Een iets duurdere gamestoel gaat langer mee en komt je gezondheid ten goede. Het is dus een persoonlijke beslissing hoeveel je wilt uitgeven aan een stoel van hoge kwaliteit.

Hoeveel kost een gamestoel?

Natuurlijk is er een bepaalde prijsklasse die open is voor de top. Wil je echter een stoel kopen waar je lang plezier van zult hebben, dan moet je rekenen op een investering van minstens 150 euro.

Ergonomie prijsklasse
Alleen in hoogte verstelbaar 80 – 120 euro
In hoogte verstelbaar, 4D armleuningen, wipmechanisme 120 – 400 euro
In hoogte verstelbaar, 4D armleuningen, synchroonmechanisme, lendensteun 400 euro en meer

Als je te veel beknibbelt op de kwaliteit van de stoel, kun je voor een onaangename verrassing komen te staan als het pakket arriveert. Van ingewikkelde montage tot defecte stalen frames of materiaal dat naar chemicaliën stinkt, er kan van alles misgaan.

Zoals we zien, kan investeren in een echt goede gamestoel beslist lonen. Je kunt hem veel langer gebruiken zonder een garantieclaim te riskeren of, in het ergste geval, een blauwe plek als een onderdeel echt breekt.

Welke stoel past bij elk postuur?

Wil een stoel bij elke lichaamsbouw passen, dan moet hij zowel soepel zijn in zijn verstelmogelijkheden als veerkrachtig. Daarom komen alleen duurdere modellen in aanmerking, want die bieden het grootste aantal instelbare afzonderlijke onderdelen en hebben ook een hoge constructiekwaliteit.

Gaming Stuhl-2
Vooral bij topklasse e-sports toernooien vertrouwen teams op professionele gamestoelen om hun beste prestaties te leveren. Als je comfortabel zit, heb je een voordeel op je tegenstander!
(Beeldbron: 123rf.com / Drobot )

Er moet echter ook op gewezen worden dat de stoel vóór langdurig gebruik aan de betreffende gebruiker moet worden aangepast. Als twee mensen een stoel delen, is die zelden ideaal afgesteld op hen beiden, wat weer tot gezondheidsproblemen kan leiden.

Hoe maak ik een gamestoel schoon?

Dat hangt af van het materiaal dat voor de bekleding gebruikt wordt!

Materiaal Reiniging Onderhoud
Echt leer Geschikt leerreinigingsmiddel Om de 3 maanden reinigen en speciaal verzorgingsmiddel gebruiken om te bevochtigen en te verzegelen
PU of laif VyP Licht vochtige microvezeldoek, vetvrij reinigingsmiddel Om de 6 maanden reinigen
Stof Bekleding of schuimreiniger Vermijd vlekken, om de 6 maanden reinigen

De meest tijdrovende manier om echt leer te onderhouden is het gebruik van een geschikte leerreiniger en een speciaal verzorgingsproduct dat het leer bevochtigt en verzegelt. In het algemeen moet je nooit een product gebruiken dat niet voor dit doel gemaakt is (bv. autopoetsmiddel), want die kunnen het leer beschadigen en vlekken achterlaten.

Stoelen van kunstleer (PU of laif VyP) zijn heel gemakkelijk te onderhouden, want ze nemen nauwelijks vuil op en hebben geen regelmatig onderhoud nodig zoals echt leer. Het is daarom voldoende de stoel schoon te maken met een vochtige doek en eventueel geschikte reinigingsmiddelen en hem daarna te verzorgen met een speciale balsem.

Stoffen hoezen zijn daarentegen moeilijker schoon te maken omdat vlekken gemakkelijk blijven plakken. Bekledingsreinigers of schuimreinigers zijn daarom aan te bevelen, tenzij de bekleding kan worden verwijderd en zo gemakkelijker schoongemaakt.

Welke merken zijn het bekendst?

Bekende merken zijn o.a. noblechairs, AKRacing, Vertagear, NeedforSeat, SecretLabs en DXRacer. Op hun homepage kun je vaak beter bekijken welke serie of model voor jou geschikt is. Tips en geschikte verzorgingsproducten vind je er ook!

Fabrikant Garantie Verzendkosten
noblechairs 2 jaar Duitsland 17,99 €, Oostenrijk 29.99 €, gratis retourzending
AKRacing 2 jaar Afhankelijk van postorderbedrijf
Vertagear Racing Series: 2 jaar, Gaming Series: 2 – 5 jaar Afhankelijk van het postorderbedrijf
NeedforSeat 2 jaar Duitsland 14,90 €
Secretlab 2 jaar, Secretlab 2020 Series 3 jaar Tussen 19,90 € en 29,90 € (DHL)
DXRacer 2 jaar Duitsland 9,90 € per DXRacer, Oostenrijk 39,90 € per DXRacer (DPD)

Bij deze fabrikanten kun je het meest rekenen op goed vakmanschap, hoge kwaliteit en veilige klantenondersteuning.

Welke alternatieven zijn er?

Als de gedachte bij je is opgekomen dat een goede bureaustoel of directiestoel ook geschikt kan zijn om lang in te zitten, dan heb je het niet per se mis! Directiestoelen kunnen minder duur zijn omdat ze eenvoudiger van ontwerp zijn, en geschikt zijn voor kortere zitperioden.

Soms hebben ze echter minder instelmogelijkheden die belangrijk zijn voor langdurig gamen. Spelstoelen van hoge kwaliteit zijn op het menselijk lichaam afgestemd, zodat er zelfs na verscheidene uren gamen geen lichamelijk ongemak optreedt.

Daarom kunnen gamestoelen zelfs aanbevolen worden voor dagelijks kantoorgebruik, zolang de sportieve vormgeving de baas niet misstaat.

Beeldbron: Ð?наÑ?ђаÑ?и/ 123rf.com

Reviews