Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Fruitvliegjes worden in veel huishoudens een plaag tijdens de warme maanden. Iedereen zou de vervelende vliegjes wel uit zijn eigen vier muren willen verbannen. In dit artikel laten we je zien hoe je fruitvliegjes het beste kunt voorkomen en hoe je ze kunt bestrijden als ze al hun intrek hebben genomen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Mannelijke fruitvliegen leven veel korter dan vrouwtjes. De levensduur van een mannetje is slechts tien dagen, terwijl die van een vrouwtje tussen twee en acht weken bedraagt.
 • In de winter ontwikkelen de meeste larven zich door de lage temperaturen niet tot volwassen fruitvliegen. Dit is de reden waarom er in de winter minder fruitvliegen zijn dan in andere perioden van het jaar.
 • Om fruitvliegjes te voorkomen, zorg je ervoor dat je je organisch afval zo vaak mogelijk weggooit. Regelmatig luchten helpt ook om een fruitvliegplaag te voorkomen.

Onze productaanbeveling

Deze levende val voor fruitvliegjes is ideaal voor als je niet zelf een fruitvliegjesval wilt bouwen. Je hoeft alleen maar een stuk gesneden fruit of bier in de val te doen en hij maakt een eind aan je fruitvliegjesplaag. Als de val vol is, kun je hem buiten eenvoudig legen. Zo kom je van het ongedierte af zonder ze te doden. Veel klanten waren erg enthousiast over het product en melden dat ze binnen een paar dagen van de fruitvliegjes af waren.

Wat zijn fruitvliegen en waar komen ze vandaan?

Fruitvliegen kunnen veel verschillende namen hebben

.

Hoe je ze precies noemt, hangt meestal af van de streek waar je opgroeide. Je kent ze misschien onder de naam fruitvliegjes, fruitvliegjes, of zelfs azijnvliegjes. De kleine vliegjes worden vooral aangetrokken door de geur van azijn die overrijpe vruchten afgeven. Ze komen vaak via fruitboomgaarden en later de supermarkt in onze keukens terecht. Dit komt omdat de eieren in de supermarkt vaak al op het fruit liggen. Het voornaamste voedsel van fruitvlieglarven is het vruchtvlees van fruit, maar ze voeden zich ook graag met de (organische) vuilnisbak, met open drankjes of zelfs in de afwasmachine of gootsteen. Daar houden ze van de afvoeren en filters, maar ook van de vuile etensresten op de vaat.

Fruitvliegen worden vooral aangetrokken door overrijpe vruchten. (Beeldbron: 123rf.com / Mr.Smith Chetanachan)

Achtergrond: Wat je moet weten over het bestrijden van fruitvliegjes

Voordat je kunt beginnen met het bestrijden van fruitvliegjes, moet je voldoende informatie over ze hebben. In deze rubriek geven we je de antwoorden op de belangrijkste vragen over fruitvliegen.

Hoe lang leven fruitvliegen?

Het uitbroeden van een fruitvlieg-eitje tot een larve hangt grotendeels samen met de omgevingstemperatuur. De ideale temperatuur is 25°C. De larve heeft maar ongeveer 25°C nodig om uit te komen. Hier heeft de larve maar ongeveer 24 uur nodig om uit te komen. Bij deze temperaturen is de fruitvlieg binnen 9 dagen volgroeid.

Omdat een vrouwtjes fruitvlieg tot 400 eitjes kan leggen, kan een fruitvliegenplaag zich heel snel ontwikkelen als je niet onmiddellijk ingrijpt

. Bij fruitvliegen moet je wat levensduur betreft onderscheid maken tussen mannetjes en vrouwtjes. Terwijl mannelijke fruitvliegen maar ongeveer 10 dagen leven, kunnen vrouwtjes 2 tot 8 weken overleven.

Ontwikkelingsstadium Tijd
Ei tot larve In ideale omstandigheden 24 uur
Larve tot volwassen fruitvlieg In ideale omstandigheden 9 dagen
Volwassen mannelijke fruitvlieg tot natuurlijke dood 10 dagen
Volwassen vrouwelijke fruitvlieg tot natuurlijke dood 2 tot 8 weken

Wanneer zijn fruitvliegen actief?

De herfst is de ideale tijd van het jaar voor fruitvliegen om zich voort te planten. Door de verschillende vruchten die in deze tijd rijp en ook overrijp worden, brengt de herfst perfecte omstandigheden voor fruitvliegen om zich voort te planten. Maar fruitvliegen zijn ook actief in de andere maanden, als de temperaturen vrij warm zijn. Als het buiten erg koud is, blijven de meeste fruitvliegen in het larvale stadium hangen en worden geen volwassen fruitvliegen. Maar omdat de meeste huizen in dit land het hele jaar door warme temperaturen hebben, groeien sommige larven in de winter ook uit tot fruitvliegen.
Seizoen Activiteit
Lente Actief
Zomer Zeer actief
Herfst Piek van activiteit
Winter Nauwelijks actief

Waar verblijven fruitvliegen

? Zoals hun naam al doet vermoeden, worden fruitvliegen vaak aangetroffen op of in overrijp fruit. Maar organisch afval kan ook een broedplaats zijn van kleine fruitvliegjes. De filters en afvoeren van de vaatwasser of gootsteen zijn ook plaatsen waar de kleine vliegjes graag rondhangen. Ze verpesten ook elk jaar veel kersenoogsten omdat de larven in de kersen zitten. Ook potgrond wordt niet gespaard. De larven groeien dus ook hier en kunnen een echte lastpost in je tuin worden.

https://www.gartenspring.de/blumenerde-test/

Is het de moeite waard om professionele hulp te zoeken?

Over het algemeen is een fruitvliegplaag betrekkelijk gemakkelijk onder controle te krijgen. Met verschillende huismiddeltjes of chemicaliën en voorzorgsmaatregelen lukt het je in de meeste gevallen om grotendeels van de vervelende fruitvliegjes af te komen. Heb je echter een ernstige fruitvliegjesplaag die je niet meer onder controle lijkt te krijgen, dan kan een ongediertebestrijder je helpen om van de azijnvliegen af te komen.

Deze ongediertebestrijders hebben speciale apparaten waarmee ze je huishouden snel en gemakkelijk van fruitvliegjes kunnen verlossen

. Maar voordat je een ongediertebestrijder raadpleegt, kun je het probleem beter met eenvoudige huismiddeltjes proberen op te lossen.

Hoe fruitvliegjes te bestrijden: De beste methoden

Er zijn veel verschillende manieren waarop je fruitvliegjes onder controle kunt krijgen. Eerst en vooral kunnen huismiddeltjes je helpen om van de vervelende beestjes in je huis af te komen. Maar ook chemische middelen blijken goede bestrijders te zijn van azijnvliegen. In dit deel willen we je laten kennismaken met de verschillende huismiddeltjes en chemische middelen die je kunt gebruiken om fruitvliegjes te bestrijden. We laten je ook kennis maken met verschillende planten die je kunt gebruiken om van fruitvliegjes af te komen.

Fruitvliegjes bestrijden met huismiddeltjes

Voordat je je toevlucht neemt tot chemische middelen of een ongediertebestrijder om fruitvliegjes te bestrijden, kun je het beste eerst de klassieke huismiddeltjes proberen. De meeste mensen hebben deze thuis al bij de hand en kunnen het probleem vaak oplossen.

Fruitvliegjesval met azijn

De meest effectieve oplossing om van fruitvliegjes af te komen is het bouwen van een fruitvliegjesval. Je hoeft maar met een paar dingen rekening te houden. Azijn is een uitstekend middel om fruitvliegen aan te trekken en te bestrijden. Appelazijn en balsamicoazijn zijn de meest geschikte soorten. Maar andere soorten azijn die fruitig zijn, zijn ook geschikt. Door er cola of sap aan toe te voegen, kun je ook gemakkelijk alcoholazijn als aas gebruiken. Je kunt in een paar stappen je eigen fruitvliegenval maken

 1. Giet de azijn in een open bak en doe er een scheutje afwasmiddel bij. Het afwasmiddel zal de fruitvliegjes in de azijn houden, want het is zo kleverig voor ze dat hun vleugels aan elkaar kleven.
 2. De fruitvliegjes worden nu aangetrokken door de geur van azijn, gaan in de bak zitten en sterven uiteindelijk in de vloeistof.
 3. Het is aan te raden de plaats waar je de fruitvliegjesval neerzet twee keer per dag te verschonen en ook de inhoud te verversen.

Deze video laat je zien hoe je van fruitvliegjes afkomt met eenvoudige huismiddeltjes:

Fruitvliegjesval met wijn

In plaats van azijn kun je ook wijn aan je fruitvliegjesval toevoegen. Dit drankje doet wonderen tegen de vervelende fruitvliegjes. Je hebt dit waarschijnlijk zelf ondervonden. Je zit in de keuken of in de tuin met een glas wijn en plotseling zwemt er een kleine fruitvlieg in. Daarom kun je ook een fruitvliegjesval bouwen met een wijnbodem. Meng een scheutje afwasmiddel met de wijn en de val is klaar.

Levende val voor fruitvliegjes

Je kunt ook een val voor fruitvliegjes bouwen die ze niet doodt, in slechts een paar stappen.

 1. Maak de bodem van een kleine kom nat met azijn. Zoete azijnsoorten zoals appelciderazijn zijn het beste. Nu moet je vijf druiven doormidden snijden en ze op de bodem van de kom leggen. Zorg ervoor dat de gesneden kant naar de opening van de kom gericht is.
 2. Span dan huishoudfolie over de huid en prik er met een naald gaatjes in. Het is belangrijk dat de gaten groot genoeg zijn voor de fruitvliegjes om erdoor te passen. Ze moeten echter nog klein genoeg zijn dat de azijnvliegen hun weg naar buiten niet kunnen vinden.
 3. Nu hoef je alleen nog maar te wachten tot je aas werkt en de fruitvliegjes aantrekt. Als fruitvliegen zich in je val verzameld hebben, dan kun je ze buiten je vier muren loslaten.

Met een levende val kun je van fruitvliegjes afkomen zonder ze te hoeven doden. Natuurlijk kun je zulke levende vallen ook in winkels kopen, maar dan hoef je ze niet zelf te maken.

Fruitvliegen planten zich heel snel voort en zijn binnen een paar dagen volgroeid. (Image source: 123rf.com / Aleksandar Kitanovic)

Vaatwasmiddel

Vaatwasmiddel is de heilige graal als het gaat om het bestrijden van fruitvliegjes. Het wordt gebruikt in veel verschillende huismiddeltjes om azijnvliegen te bestrijden. Vaatwasmiddel werkt meestal samen met een andere lokvloeistof. Terwijl de andere vloeistof de fruitvliegjes aantrekt, doet het afwasmiddel het werk en zorgt ervoor dat de vleugels van de fruitvliegjes aan elkaar blijven kleven. Hierdoor kunnen ze, als ze eenmaal in de vloeistof geland zijn, niet meer uit de val komen.

Honing

Honing is niet alleen erg lekker, je kunt het ook gebruiken om fruitvliegjes te bestrijden. Net als afwasmiddel zorgt het ervoor dat de vleugels van de fruitvliegjes aan elkaar kleven en dat ze niet uit de val kunnen vliegen. Bovendien maakt de suiker in de honing de kans nog groter dat de vlieg naar de val gelokt wordt. Je kunt gewoon wat honing (en een beetje water als je wilt) toevoegen aan je gewone fruitvliegenval van azijn en afwasmiddel, en je kunt op fruitvliegenjacht gaan.

Bier

Een koud biertje kan ook snel de ondergang zijn van die vervelende fruitvliegjes. Doe hiervoor wat bier met een scheutje afwasmiddel in een kom, span er huishoudfolie over en prik er gaatjes in. De gaatjes moeten ongeveer zo groot zijn als de fruitvliegjes. Het is heel belangrijk dat de fruitvliegjes niet uit de val komen nadat ze erin gelokt zijn. Om het resultaat van de val verder te verbeteren, kun je de vloeistof tweemaal daags vernieuwen en ook op een andere plaats in de kamer zetten. Dit verhoogt de slagingskans nog meer. Deze video legt uit waar fruitvliegjes vandaan komen en hoe je ze met bier kunt verdelgen: Mousserende

wijn

Mousserende wijn is ook een geschikte alcoholische drank om fruitvliegjes te bestrijden. Zet gewoon wat mousserende wijn in een schaal in je keuken. Je krijgt hetzelfde resultaat als je een lege fles champagne open in je keuken in de buurt van de fruitvliegen laat staan.

Citroen

Om fruitvliegjes met succes te bestrijden, kun je ook citroenen gebruiken. Je kunt een citroen doormidden snijden en kruidnagels in het vruchtvlees uitpersen. Het is het beste om deze direct naast je fruit te leggen. De geur zal de fruitvliegjes wegjagen.

Kruidnagels

Fruitvliegjes houden niet van de geur van kruidnagels. Dus als je wat kruidnagels naast je fruit legt, zullen de fruitvliegjes op magische wijze verdwijnen.

Fruitvliegjes bestrijden met planten

Planten zijn ook goed in het verjagen van fruitvliegjes. In dit deel leggen we uit hoe je ze kunt gebruiken om die vervelende azijnvliegen te bestrijden.

Venus vliegenval

Vleesetende planten zijn de fruitvliegvallen van de natuur. Vooral de venusvliegenval doet wonderen als je hem naast je fruit zet. Hij vangt fruitvliegjes en eet ze dan op.

Fruitvliegjes bestrijden met chemicaliën

Als alle huismiddeltjes en planten nutteloos zijn en je fruitvliegjesval uit de hand loopt, kun je ook proberen fruitvliegjes met chemicaliën te bestrijden. Voordat je fruitvliegjes met chemicaliën bestrijdt, moet je je er echter van vergewissen dat het middel geen negatieve effecten heeft op je gezin en huisdieren. Omdat de kleine vliegjes graag nestelen op fruit, dat je natuurlijk nog steeds wilt eten nadat de fruitvliegjes bestreden zijn. Pas op dat het product niet schadelijk is voor jou, je gezin of je huisdieren.

Insectenspray

Er zijn verschillende sprays die fruitvliegjes moeten bestrijden. Deze insecticiden zijn meestal niet alleen geschikt voor fruitvliegen in het bijzonder, maar ook voor andere vliegen en insecten. Veel van deze sprays worden op oppervlakken gespoten en worden verondersteld daar een paar weken te werken. Wees voorzichtig en houd je gezin en huisdieren uit de buurt van deze oppervlakken.

UV insectendoders

UV insectendoders lokken fruitvliegjes met een speciaal middel en doden ze dan snel en gemakkelijk met een elektrische schok. Daarom worden ze ook insectenvallen genoemd, omdat ze de insecten in een val lokken. Zorg ervoor dat je gezin en huisdieren er niet naar grijpen, ze kunnen zich bezeren.

Wat je nog meer moet weten over de bestrijding van fruitvliegen

Hoe snel planten fruitvliegen zich voort?

Fruitvliegen kunnen zich heel snel voortplanten. Een vrouwelijke fruitvlieg kan tot 400 eitjes leggen. Onder ideale omstandigheden komt een larve na 24 uur uit het ei en is geslachtsrijp na ongeveer 9 dagen. In slechts enkele dagen en weken kunnen fruitvliegen zich dus zeer wijd verspreiden. Daarom is het belangrijk dat je een plaag voorkomt of snel ingrijpt als er eenmaal fruitvliegjes in je keuken zijn.

Fruitvliegen planten zich uiterst snel voort en kunnen een plaag worden. (Beeldbron: 123rf.com / Sylvie Bouchard)

Zijn fruitvliegjes gevaarlijk?

Fruitvliegjes zijn niet gevaarlijk, maar ze zijn voor de meeste mensen uiterst vervelend en storend. Dit komt omdat ze niet alleen rond ons voedsel vliegen, maar vaak ook in onze drankjes. Maar het belangrijkste is dat ze geen ziekten overbrengen. Dit betekent dat je fruit niet in de vuilnisbak hoeft te gooien alleen omdat er een fruitvlieg op heeft gezeten. Toch moet je de vruchten om vele andere hygiënische redenen nog steeds afspoelen. Hoewel ze niet gevaarlijk zijn, kunnen ze er toch voor zorgen dat vruchten sneller gaan rotten door de bacteriën die ze bij zich dragen. Daarom is het raadzaam ze te bestrijden als ze in je huis verschijnen.

Hoe kan ik fruitvliegjes voorkomen?

Er zijn een paar dingen die je uit voorzorg kunt doen om een fruitvliegplaag te voorkomen. Ze verminderen het risico dat fruitvliegjes zich in je huis vestigen en vermenigvuldigen. Als je voor deze dingen zorgt, kun je jezelf een hoop ellende besparen en zullen de vervelende fruitvliegjes in je huis tot het verleden behoren. Profylactische maatregelen zijn vooral

 • Haal organisch afval vaak weg
 • Was fruit onmiddellijk na aankoop
 • Lucht regelmatig
 • Bewaar fruit in de koelkast
 • Afgeschroefde drankflessen
 • Houd afwasmachinefilters en afvoeren schoon

Over de beste manier om de afzonderlijke onderdelen van je vaatwasser schoon te maken, lees je in dit artikel:

Conclusie

Fruitvliegjes kunnen een onaangenaam en vervelend ongedierte in je huis worden. Als je er echter steeds voor zorgt dat er voorzorgsmaatregelen genomen worden om ze te voorkomen, kun je het risico op een slechte verspreiding aanzienlijk verkleinen. De voortplanting van fruitvliegen is een uiterst snel proces. Daarom is het belangrijk dat je onmiddellijk handelt als je fruitvliegjes ontdekt. Als je een val als huismiddeltje gebruikt, moet de inhoud tweemaal per dag ververst worden en de plaats waar hij staat ook.

Beeldbron: unsplash.com / Phonzay P

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies