Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

22Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

42Verzamelde opmerkingen

Mollig en vers fruit is niet alleen lekker, maar ook een echte blikvanger. Decoratief gerangschikt in een chique fruitmand of een fruit etagère, stralen de vruchten zomerse flair en een frisse geur uit. Een fruitmand is de perfecte mix van nuttig keukenaccessoire en aantrekkelijk decoratief voorwerp.

Het assortiment fruitmanden strekt zich uit van moderne metalen manden in zilver tot gevlochten manden van bamboe. Behalve vakmanschap en materiaal zijn er nog andere punten waarmee je rekening moet houden als je een fruitmand koopt. De volgende gids moet je helpen beslissen welke fruitmand geschikt is voor jou en alle onbeantwoorde vragen beantwoorden.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Met behulp van een fruitmand kunnen fruit, groenten en andere levensmiddelen smakelijk gepresenteerd worden en praktisch in een bak bewaard worden. Zo word je er regelmatig aan herinnerd om je dagelijkse dosis vitamines aan te vullen.
  • Bewaren in een fruitmand is ook het beste alternatief om fruit zijn aroma te laten ontwikkelen. Bij het vullen van de fruitmand moet je je echter aan een paar regels houden om ervoor te zorgen dat het fruit zo lang mogelijk vers blijft.
  • Als je een fruitmand koopt, kun je kiezen uit een groot aantal materialen. Je kunt kiezen tussen modern metaal en rustieke natuurlijke materialen.

Fruitmanden: Onze selectie

In het volgende hebben we onze favorieten onder de fruitmanden samengesteld. De gekozen producten moeten als inspiratie dienen en je helpen de fruitmand te vinden die het beste bij je past.

Koop- en beoordelingscriteria voor fruitmanden

Om bij het kopen het overzicht te bewaren en ook de juiste fruitmand voor je te vinden, moet je de belangrijkste koop- en beoordelingscriteria kennen en in overweging nemen. Dit zal het gemakkelijker maken de verschillende fruitmanden te vergelijken, zodat je daarna een gefundeerde en objectieve aankoopbeslissing kunt nemen.

Je kunt de volgende criteria gebruiken om de fruitmanden te vergelijken:

Natuurlijk leggen we ook uit waar je op moet letten bij de criteria en welke verschillen er zijn tussen de fruitmanden:

Materiaal

De vraag van welk materiaal de fruitmand gemaakt moet zijn hangt in de eerste plaats af van visuele aspecten. Het assortiment strekt zich uit van klassieke fruitmanden van metaal tot gevlochten manden van natuurlijke materialen. Rotan of zeegras. Als de fruitmand vooral als chic decoratief voorwerp op de eettafel moet dienen, zijn fruitmanden van zilver of goud metaal aan te bevelen, bijvoorbeeld.

Gevlochten of geweven fruitmanden van wilg, rotan of zeegras springen ook bijzonder in het oog. Je kunt je fruit ook presenteren in klassieke keramische of houten schalen. Als je waarde hecht aan een bijzonder robuust en gemakkelijk te onderhouden materiaal, is hoogwaardig roestvast staal bijzonder aan te bevelen.

Kleur

De vraag naar de gewenste kleur gaat meestal hand in hand met de vraag naar het materiaal, want de kleur wordt meestal bepaald door de materiaaleigenschappen. Metalen kommen bijvoorbeeld zijn er vooral in zilver, goud of koper en houten kommen zijn er in bruinige natuurtinten. Bij keramische schalen is de keuze aan kleuren wat groter door de gekleurde lak. Let er bij het kiezen van kleuren altijd op dat de tinten passen bij het omringende meubilair en, idealiter, bij de rest van de inrichting.

Grootte en vorm

Een ander aankoopcriterium is het formaat van je fruitmand, d.w.z. de grootte en de vorm. Behalve de klassieke ronde vorm zijn er ook ovale of vierkante schalen. Voor wie het bijzonder individueel wil, zijn organisch gevormde houten schalen of handgemaakte manden van natuurlijke materialen aan te bevelen.

Natuurlijk moet je bij het bepalen van de grootte van de schaal ook rekening houden met je persoonlijke fruitconsumptie, zodat er genoeg plaats is voor al het fruit in de schaal. Bij twijfel is het aan te raden een grotere fruitmand te kopen, zodat de smaken van het fruit optimaal verdeeld worden en er geen deuken ontstaan.

Ontwerp

Om ervoor te zorgen dat de fruitmand visueel in het totaalbeeld van de kamer past, moet je een ontwerp kiezen dat bij de rest van je interieurstijl past. Als je inrichting puristisch en schoon is, is een zilveren schaal van gepolijst roestvast staal aan te bevelen. De rustieke landhuisstijl kan prachtig benadrukt worden door een gevlochten mand van rotan, wilgentenen of andere natuurlijke materialen. Fruitmanden van zwart of koperkleurig metaal worden gekenmerkt door een bijzonder moderne vormgeving.

Functionaliteit

Behalve met visuele criteria moet je bij de aanschaf van je fruitmand ook rekening houden met functionele aspecten. Om vervelende fruitvliegen en andere insecten in de buurt van het fruit te vermijden, kun je bijvoorbeeld manden met deksels kopen.

Er zijn ook metalen manden met een speciale inrichting om bananen in te hangen. Met deze bananenhaak behoren lelijke deuken in het tere fruit tot het verleden.

Gids: Veelgestelde vragen over fruitmanden in detail beantwoord

Om je meer nuttige informatie te geven, hebben we hieronder de antwoorden op de belangrijkste vragen over fruitmanden op een rijtje gezet. Zo krijg je een dieper inzicht in het onderwerp en ben je goed geïnformeerd voor je je aankoop doet.

Voor wie is een fruitmand geschikt?

Als je denkt dat fruitmanden alleen geschikt zijn voor fruitfanaten of huisvrouwen met een opruim-obsessie, dan heb je het mis: want fruitschalen zijn een aanwinst voor iedereen die fruit en groenten op één plaats binnen handbereik wil bewaren of die gewoon graag decoratieve accenten legt.

obstkorb-test

Een fruitmand kan jou en je gezin eraan herinneren om voldoende vitamines te eten. De smakelijke presentatie van fruit of groenten dient ook als decoratie voor je eettafel of keuken. (Image source: Neekster Man / Unsplash)

Bovendien is de kans groter dat jij of je gezin naar de gezonde vruchten grijpen als ze op een aantrekkelijke manier gepresenteerd worden. Je kunt de praktische mand ook gebruiken om andere etenswaren zoals broodjes, groenten of snoepjes in te schikken en te bewaren.

Welke soorten fruitmanden zijner?

In principe zijn fruitmanden niet alleen te onderscheiden door hun materiaal, maar ook door hun constructie. Naast de klassieke (eenlaags) bakken is er ook een grote keuze uit meerlaags fruitmanden. Zo’n vruchtenetagère is bijzonder geschikt om een grotere hoeveelheid fruit plaatsbesparend op te bergen.

Ze zijn er in verschillende uitvoeringen en hebben een edele tot feestelijke stijl. Als je nog meer ruimte wilt besparen, kun je ook een etagère kopen die aan de muur wordt bevestigd of aan het plafond wordt gehangen.

Wat kost een fruitmand?

De prijs van een fruitmand hangt vooral af van het materiaal en de afwerking van het product. Het assortiment fruitmanden strekt zich uit van laaggeprijsde basismodellen tot hooggeprijsde schalen en fruitetagères. De volgende tabel moet je een overzicht geven:

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd (10 – 20 €) Middelgrote fruitmanden, meestal van metaal en gevlochten fruitmanden
Middelmatig geprijsd (20 – 50 €) Klassieke fruitmanden en fruitetagères in vele uitvoeringen
Hoog geprijsd (50 € en meer) Fruitmanden en fruitetagères van hoogwaardig materiaal, merkproducten

Waarop moet je letten bij het schikken van fruit in de fruitmand?

Op het laatst als je je fruitmand wilt vullen, rijst de vraag: Hoe kun je het heerlijke fruit het beste schikken om het niet te beschadigen? De basisregel is: Rangschik ze naar de hardheid van de vruchten.

Dit betekent dat harde vruchten onder in de mand gelegd moeten worden, met delicate en zachtere soorten erbovenop. Dit zorgt ervoor dat vruchten zoals bananen, aardbeien of kiwi’s niet gekneusd worden.

Welke soorten fruit moeten samen in de fruitmand bewaard worden?

Behalve de juiste opstelling moet je ook weten welke vruchten tegelijk in de schaal moeten. Dit komt omdat sommige vruchten elkaar beïnvloeden wat betreft de mate van rijpheid (en dus de houdbaarheid).

In het algemeen zijn er drie soorten fruit die altijd alleen en niet samen met ander fruit bewaard moeten worden: Peren, appels en bananen. Deze soorten versnellen de rijping van andere soorten vruchten, omdat het gas ethyleen uit ze ontsnapt. Bessen, druiven, perziken en nectarines zijn hier bijzonder gevoelig voor.

Om de vruchten zo lang mogelijk vers te houden, moet je ervoor zorgen dat je deze drie soorten op ongeveer 50 cm afstand bewaart. Over deze afstand kan het gas de andere vruchten niet meer beïnvloeden. Dit effect kan echter ook op een positieve manier gebruikt worden: Rijp fruit is bijzonder geschikt voor smoothies of bananenbrood, want hoe rijper het fruit, hoe zoeter het wordt.

Conclusie

Of het nu zilverkleurig metaal of gevlochten rotan is: fruitmanden zijn niet alleen een praktische opbergmogelijkheid, maar ook een stijlvol woonaccessoire. Een tot de rand gevulde fruitmand nodigt uit om vitamines bij te vullen en maakt tegelijk je keuken of woonkamer een beetje huiselijker.

Maar ook zonder inhoud kunnen de praktische bakken een blikvanger worden op de eettafel of het dressoir. Er zijn ook fruitmanden met praktische voorzieningen zoals een afdekking tegen vervelende fruitvliegjes of bananenhaken. Eén ding is zeker: tussen de grote keuze aan kleuren, vormen en materialen is er voor iedereen wel een passende fruitmand te vinden.

(Coverfoto: Emily Powers / Unsplash)

Recensies