snijden met freesmachine
Laatst bijgewerkt: 04-12-2020

Onze selectiecriteria

8Onderzochte producten

12Bestede uren

18Beoordeelde onderzoeken

35Verzamelde opmerkingen

Er zijn een aantal gereedschappen die onmisbaar zijn voor zowel hobbyisten als professionele klusjesmannen. Eén daarvan is de freesmachine. Met een freesmachine is het mogelijk om in verschillende soorten materialen sneden, groeven en nog veel meer vormen te maken. Je kunt de machine gebruiken om materialen zoals staal, aluminium, kunststof en hout te bewerken.

Freesmachines zijn daarmee erg veelzijdige machines met over het algemeen uitstekende prestaties. Er is een grote verscheidenheid aan modellen op de markt, tegen zeer redelijke prijzen. Daarom is het kiezen van het juiste model niet altijd even makkelijk. Om deze taak makkelijker te maken, hebben we deze uitgebreide shopgids opgesteld met daarin een selectie van de beste freesmachines op de markt.

Belangrijk om te weten

 • Freesmachines zijn elektrische apparaten waarmee vormen gemaakt kunnen worden in verschillende materialen zoals staal, aluminium, kunststof en hout.
 • Het zijn zeer veelzijdige machines met over het algemeen betere prestaties dan veel andere gereedschappen en machines, aangezien frezen een zeer snel en effectief werkproces is.
 • Bij het kiezen van een freesmachine is het eerste waar je over na moet denken het doel waar je de machine precies voor wilt gebruiken. Daarnaast raden we je aan te letten op andere zaken zoals het vermogen van de machine en de snelheidsbereiken waarmee deze beweegt.

De beste freesmachines op de markt: onze aanbevelingen

Als je hier bent beland, is er een grote kans dat je op zoek bent naar een freesmachine. Als dat het geval is, wil je wellicht een kijkje nemen in de selectie hieronder die we hebben gemaakt met daarin de beste freesmachines die op de markt verkrijgbaar zijn:

De lamellenfrees met de beste prijs-kwaliteitverhouding

We trappen af met de lammellenfrees van FERM. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is echt uitstekend. Voor een zeer vriendelijke prijs ontvang je een tool die aan al je wensen zal voldoen, zoals je die mag hebben van een freesmachine voor een dergelijke prijs.

Het is de ideale tool als het gaat om het frezen van deuvelverbindingen. Tevens is de frees geschikt voor het zagen van parket of laminaat langs de muur of een plint. De knopjes voelen misschien een beetje goedkoop aan, maar dat mag ook wel voor deze prijs.

De beste bovenfrees voor creatieve klussen in de houtbewerking

We winden er geen doekjes om: we zijn fan van Bosch. Het is één van de meest bekende merken van witgoed in Nederland dat bekend staat om haar producten van een hoge kwaliteit voor een passende prijs. Dat geldt ook weer voor deze freesmachine.

Je hoeft alleen maar op de schakelaar te drukken om het gewenste toerental bij elke soort toepassing en ieder materiaal te bereiken. Deze bovenfrees is in het speciaal geschikt voor het frezen van groeven, profielen en zelfs speciale vormdelen in hout.

De meest complete freesmachine-set

Makita is zowel bij professionals als doe-het-zelvers een grote favoriet. Ook op het gebied van boven- en kantenfrezen stellen ze niet teleur. Deze set is zeer compleet voor iedere professionele klusser en hobbyist.

De set bestaat onder andere uit een boven- en kantenfrees en vier verschillende voeten voor veelzijdige bewerkingen. De freesmachine heeft een soft-grip en een body-grip voor meer gebruikersgemak. Op de momenten dat je de set niet gebruikt, bewaar je deze eenvoudig in de meegeleverde koffer.

De beste muurfrees voor het uitfrezen van sleuven in beton

We sluiten de selectie af met deze goed betaalbare muurfrees van Powerplus. Het is het ideale gereedschap voor het uitfrezen van sleuven in beton of muren ten behoeve van elektriciteitsleidingen. De freesmachine heeft een handige stofafzuigadapter, overbelastingsbeveiliging en twee diamantschijven.

Bovendien heeft de machine een comfortabele grip die zich perfect aanpast aan de hand. En dat allemaal voor deze prijs! Echt een aanrader dus.

Shopgids: Alles wat je moet weten over freesmachines

Als je een freesmachine wilt kopen, helpt het om alles te weten te komen over de voordelen en het gebruik van de machine, naast de verschillende soorten die er zijn. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Freesmachines zijn elektrische machines die worden gebruikt om verschillende soorten werk uit te voeren, zoals voorbewerken, boren, snijden enf detailleren, op een grote verscheidenheid aan materialen. (Bron: Hudson: 15379126/ 123rf.com)

Wat is een freesmachine precies?

Een freesmachine is een machine die speciaal is ontworpen om verschillende materialen te verspanen. Freesmachines kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het boren, snijden of detailleren van onder andere hout, staal, ijzer en kunststof. De werking van de machine is gebaseerd op de rotatie van een snijgereedschap, de frees genoemd.

Wist je al dat het eerste model van freesmachines zo succesvol en innovatief was dat er gedurende anderhalve eeuw niets is veranderd aan de oorspronkelijke kenmerken en functionaliteit van het apparaat?

Wat zijn de voordelen en nadelen van een freesmachine?

Ondanks dat het machines zijn die enige voorkennis en ervaring vereisen om er het maximale uit te halen, bieden freesmachines vooral veel voordelen. Om je te helpen bepalen of een freesmachine daadwerkelijk hetgeen is waar je naar op zoek bent, vind je hieronder een handig overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van een freesmachine:

Voordelen
 • Het zijn zeer veelzijdige machines
 • Ze bieden betere prestaties dan veel andere gereedschappen en machines
 • De onderdelen waarop ze werken, zullen minder slijtage tonen
 • Je kunt met een grote verscheidenheid aan materialen te werken
 • De machine werkt zeer snel en efficiënt
 • Je kunt er prachtige vormen mee maken
Nadelen
 • Het hanteren van een freesmachine vereist enige voorkennis en vaardigheiden
 • Frezen levert veel restafval op
 • De aanschaf van een freesmachine en de accessoires die nodig zijn vereist op het begin een investering

Welke soorten freesmachines zijn er?

Voor elk gewenst gebruik heb je verschillende soorten frezen. Eén van de manieren om de freesmachines van elkaar te onderscheiden is door naar de oriëntatie van het gereedschap te kijken. Zo kun je onderscheid maken tussen horizontaal, verticaal en universeel. Ook kun je freesmachines van elkaar onderscheiden op basis van het aantal assen dat ze hebben: drie, vier of vijf.

 • Horizontale freesmachine: Deze freesmachines passen zich aan aan alle soorten klussen. De spil-as is horizontaal gespannen.
 • Verticale freesmachine: De verticale modellen zijn vooral bedoeld voor vlakfreeswerk. De spil wordt verticaal in de freeskop geplaatst. De kop kan roteren en daardoor schuin geplaatst worden.
 • Universele freesmachine: Ze hebben een hoofdspil waarin je de kop kunt aanpassen waarmee je de machine kunt ombouwen tot een verticale freesmachine. Daarnaast heeft hij assen waarmee hij horizontaal kan werken. Deze machines zijn vaak veel duurder en vereisen meer handigheid.

Speciale universele freesbanken zijn de vijfassige waarbij zowel de spil als de tafel kunnen draaien. Maar er zijn nog veel meer freesmachines, zoals een kolomfreesmachine en een trappenfrees, maar ook speciale houtfreesmachines, waarvan het gebruik specifiek bedoeld is voor het werken met hout.

Wat zijn de belangrijkste accessoires bij een freesmachine?

Om een ​​freesmachine te gebruiken heb je een aantal accessoires nodig. Sommige worden geleverd met de machine zelf wanneer je deze koopt. Anderen zul je daarentegen afzonderlijk moeten kopen. De belangrijkste accessoires bij een freesmachine zijn:

 • Frees: De frees is uiteraard een essentieel accessoire, want zonder dit onderdeel kun je de machine niet gebruiken. Frezen hebben tanden of messen waarmee ze het materiaal kunnen poetsen of draaien. Uiteindelijk is de vorm van de frees bepalend voor het werk dat je met de machine kunt uitvoeren.
 • Reserve spil: De spil is het element dat de frees aan de machine vasthoudt. Het is altijd een goed idee om een aantal reserveonderdelen klaar te hebben liggen.
 • Kap: Wordt gebruikt om de machine te ondersteunen. Dankzij de kap kun je de gewenste route op een nauwkeurige manier afleggen.
 • Werktafel: Dit is een essentieel onderdeel om het werk comfortabel en nauwkeurig uit te kunnen voeren.
 • Stofzuiger: De stofzuiger is nodig om de spanen die tijdens het frezen ontstaan op ​​te kunnen vangen.
 • Hulplijnen: Dit zijn sjablonen waarmee je bochten, cirkels en andere soorten vormen kunt maken.

Zoals je ziet wordt het frezen een stuk makkelijker als je de juiste accessoires bij de hand hebt. Bekijk daarom altijd goed of de accessoires automatisch worden meegeleverd bij de machine die je wilt kopen, of dat je ze ergens los moet kopen.

Freesmachines zijn zeer veelzijdige machines met over het algemeen betere prestaties dan veel andere gereedschappen of machines, aangezien frezen een zeer snel en effectief werkproces is. (Bron: Robert D Hale: 11645220/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij het gebruik van een freesmachine?

Bij het gebruik van een freesmachine is het handig om rekening te houden met een reeks veiligheidsmaatregelen. De belangrijkste zijn de volgende:

 1. Draag altijd een veiligheidsbril om je ogen te beschutten.
 2. Doe een masker op om jezelf tegen stof te beschermen.
 3. Draag handschoenen aan beide handen.
 4. Raak de frees niet direct na het gebruik aan, aangezien deze meestal erg heet is en je je anders kunt branden.
 5. Koppel de freesmachine los van de stroom voordat je de frees vervangt.

Samenvatting

Er zijn een aantal gereedschappen die onmisbaar zijn voor zowel hobbyisten als professionele klusjesmannen. Naast een boormachine en schroefmachine is een ander voorbeeld de freesmachine. Met een freesmachine is het mogelijk om in verschillende soorten materialen sneden, groeven en nog veel meer vormen te maken. Er zijn verschillende soorten waar je uit kunt kiezen.

In deze shopgids lieten we je zien wat de beste freesmachines op de markt zijn en gaven we antwoord op de meest gestelde vragen over dit product.

Vond je onze shopgids over freesmachines interessant? Laat dan hieronder je reactie achter, of deel het artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Kalinovsky: 75482429/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?