Last updated: 06-08-2021

How we pick our products

11Products analyzed

46Hours invested

16Studies researched

99Comments collected

Welkom bij onze grote foto printer test 2023. Hier stellen we alle foto printers die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste foto-printer voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een foto-printer wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Foto-printers zijn speciaal ontworpen printers waarmee je thuis foto’s en afbeeldingen van hoge kwaliteit kunt afdrukken.
 • Er zijn in principe vier soorten foto-printers, die allemaal net iets anders werken en hun sterke en zwakke punten hebben.
 • Inkjet printers zijn perfect voor het thuiskantoor en de kleine, handige zinkprinters zijn ideaal voor onderweg.

Fotoprinter: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een fotoprinter koopt

Wat is het verschil tussen een gewone printer en een fotoprinter?

Niet elke printer is een foto-printer, de printers die je in de meeste kantoren vindt zijn niet geschikt om foto’s af te drukken. Gewone printers hebben vaak alleen zwarte inkt en niet meer dan 3 kleine kleurenpatronen, als die er al zijn. Deze printers zijn meer bedoeld om documenten af te drukken. Foto-printers hebben grote kleuren inktpatronen en zijn ook ontworpen voor fotoprints van hogere kwaliteit.

Wist je dat er fotoprinters zijn waarmee je foto’s rechtstreeks van Instagram kunt afdrukken? Er zijn mobiele fotoprinters die je rechtstreeks op je smartphone kunt aansluiten en waarmee je niet alleen foto’s van je telefoon kunt afdrukken, maar ook foto’s rechtstreeks van Instagram via een app.

Wat voor soort fotoprinter heb ik nodig?

Bij het kiezen van de juiste fotoprinter moet je bedenken waar je de foto’s en plaatjes precies voor nodig hebt. Wil je foto’s afdrukken om ze te gebruiken voor collages, reisdagboeken, inspiratieborden of iets dergelijks? Wil je de beelden als foto’s afdrukken, d.w.z. op fotopapier, om ze in je album te plakken?

Heb je hoogwaardige kunstdrukken of zelfs posters nodig, misschien zelfs voor wederverkoop? Zodra je precies weet waarvoor je de foto’s nodig hebt, zul je snel beseffen welke criteria voor jou het belangrijkst zijn en welke printer het beste bij je past.

Welk formaat fotoprinter kan afdrukken?

De grootte van de foto’s die afgedrukt kunnen worden varieert van toestel tot toestel. Sommige fotoprinters drukken kleine formaten af, zoals de klassieke Polaroid foto’s, van ongeveer 5 x 7,6 cm of 5,8 x 8,7. Veel fotoprinters drukken het standaard fotoformaat van 10 x 15 cm af, sommige modellen kunnen tot A4 formaat afdrukken.

Hoeveel kost een fotoprinter?

Foto printers zijn er in allerlei prijsklassen. Eenvoudige toestellen voor thuisgebruik beginnen bij 50 euro en kunnen oplopen tot 300 euro. Professionele drukkers voor grootformaat posters of afdrukken op een grote verscheidenheid aan materialen kunnen enkele duizenden euro’s kosten.

Er zijn geen erg grote prijsverschillen meer tussen thuisprinters, alle soorten printers zijn in alle prijsklassen te vinden. Je hoeft dus niet per se diep in de buidel te tasten om een goede fotoprinter te kopen. De volgende tabel geeft je een overzicht van de prijzen:

Type Prijs
Inkjetprinter 40€ – 3.000€
Kleurenlaserprinter 60€ – 6.000€
Thermische printer 30€ – 150€
Zinkdruktechniek 100€ – 130€

Beslissing: Welke soorten fotoprinters zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn in principe vier soorten foto-printers voor privégebruik.

 • Inkjetprinters
 • Kleuren laserprinter
 • Dye-sublimatie printer
 • Zinkdrukkers

Ze werken allemaal iets anders en geven resultaten van iets andere kwaliteit. Bij het kiezen van een fotoprinter is het belangrijk te weten waarvoor je de afgedrukte beelden en foto’s uiteindelijk zult gebruiken. In het volgende gedeelte laten we je kennismaken met de verschillende soorten foto-printers, zodat je kunt beslissen welk type het beste bij jou en je behoeften past.

Wat zijn de kenmerken van een inkjet printer en wat zijn de voor- en nadelen?

Met zijn gebruiksgemak en steeds betaalbaarder wordende modellen is de inkjet printer waarschijnlijk het populairst voor thuisgebruik. De inkjet printer werkt doordat de klieren in de printer minuscule inktdruppeltjes op het papier schieten. De inkjet printers die je thuis of op kantoor gebruikt, werken volgens het DroponDemand(DoD) principe.

Met DoD printers verlaten alleen de druppels die werkelijk nodig zijn de spuitmond. Het af te drukken beeld wordt door de computer bewerkt en gerasterd, waardoor het in kleine puntjes wordt verdeeld. Deze puntjes worden dan uitgesplitst in de vier hoofdkleuren, Cyaan, Magenta, Geel en Zwart – CMYK. Deze gekleurde stippen worden dan slim naast en op elkaar gezet om de gewenste kleurschakeringen van de afbeelding te verkrijgen. Als je zo’n afbeelding wat beter bekijkt, kun je zelfs de afzonderlijke stippen zien.

Advantages
 • Goedkoop in aanschaf
 • Stil
 • Vrij kleine, lichtgewicht modellen
Disadvantages
 • Gevoelig voor papier
 • Inktpatronen worden niet helemaal opgebruikt
 • Inkt kan uitdrogen

Inktprinters zijn heel goedkoop in aanschaf, en je kunt de inkt voor de patronen ook direct thuis bijvullen of compatibele inktpatronen kopen. Omdat de inkt erg nat is, heeft de printer het juiste papier nodig, zodat de inkt snel droogt en niet meteen vlekt of smeert. Op gewoon papier zijn de resultaten vaak een beetje troebel, dus om het beste uit een inkjet printer te halen moet je speciaal papier gebruiken. Zulke speciale papiersoorten zijn in alle prijsklassen verkrijgbaar en leveren zeer goede resultaten.

Een nadeel van veel inktpatronen is dat ze kunnen uitdrogen. Als de klieren verstopt raken en een diepe reiniging nodig is, kan dit duur en vervelend zijn. Het afdrukken gaat snel en is ook relatief stil. Omdat inkjet printers heel klein en compact gemaakt kunnen worden, zijn ze handig om in huis te hebben en met je mee te nemen.

Wat onderscheidt een kleuren laserprinter en wat zijn de voor- en nadelen?

Laserprinters zijn, samen met inkjetprinters, het meest populair voor kantoor en thuisgebruik. De kleurenlaserprinter gebruikt elektrostatische lading en een kleurenpigment in poedervorm om af te drukken. Net als bij de inkjet printer wordt het beeld door de computer voorbereid en gescreend, en ook de laserprinter werkt volgens het CYMK principe.

Voor elke kleur wordt nu een sjabloon gegenereerd. Het eigenlijke drukproces is echter heel anders dan dat van de inkjet printer. De afbeeldingsdrum in de printer is elektrostatisch negatief geladen. Het origineel wordt nu spiegelbeeldig overgebracht van het lasertoestel naar de trommel;, daarbij wordt de negatieve lading geneutraliseerd op de plaatsen die door de lichtvlek geraakt worden. Het tonerpoeder, de eigenlijke inkt, is ook negatief geladen en hecht zich dus aan de geneutraliseerde plekken. Dit proces wordt voor elke kleur afzonderlijk uitgevoerd en overgebracht op de transfertrommel, van waaruit het beeld dan op het papier wordt overgebracht.

Advantages
 • Inkt droogt niet uit
 • Kleur zeer bestendig
 • Snel, zelfs bij kleurintensieve afdrukken
 • Goede resultaten al op gewoon papier
Disadvantages
 • Toner erg duur
 • Volgens

De aanschafkosten van een kleuren laserprinter zijn iets hoger dan die van een inkjet printer. Maar omdat de laserprinter al een zeer hoge kwaliteit levert op gewoon papier, bespaar je jezelf de kosten van de aanschaf van duur speciaal papier. Het drukproces gaat heel snel en de beeldkwaliteit is steeds gelijk, zelfs bij grote oplagen.

Omdat de toner tijdens het afdrukken in het papier wordt gebrand, blijven de beelden heel lang scherp. De inkt is ook heel goed bestand tegen zon, water en slijtage. Ook de aanschaf van nieuwe toner brengt hoge kosten met zich mee, ook al is dat niet zo vaak nodig als bij andere printers. Kleuren laserprinters hebben ook een relatief hoog geluidsniveau in vergelijking met een inkjet printer.

Laserprinters zijn vooral bedoeld voor het snel afdrukken van documenten in grote hoeveelheden. Dit zijn dus niet per se printers die ontworpen zijn voor het afdrukken van foto’s.

Wat zijn de kenmerken van een thermische printer en wat zijn de voor- en nadelen?

Er zijn drie verschillende procédés voor thermische printers, die allemaal warmte gebruiken, maar vooral verschillen in hun toepassing. Thermische transfer printers en direct thermische printers worden vooral gebruikt in de industriële sector. Ze worden o.a. gebruikt om tickets, ontvangstbewijzen en etiketten met streepjescodes en serienummers af te drukken.

Printers met het kleurstofsublimatieproces worden gebruikt voor thuisgebruik. Bij dit proces wordt de printerinkt bij zeer hoge temperaturen verdampt; en verandert de inkt van een vaste in een gasvormige toestand en wordt zo op het papier overgebracht. In tegenstelling tot inkjet printers worden de kleuren niet na elkaar, maar allemaal tegelijk aangebracht.

Opvallend aan thermische printers is de verscheidenheid aan kleuren die gemaakt kan worden. Afhankelijk van de temperatuur kunnen tot 256 verschillende tinten van een kleur bereikt worden; met de CYM hoofdkleuren (cyaan, magenta, geel), kunnen zo tot 16.7 miljoen tinten gemaakt worden. In tegenstelling tot inkjet printers en laser printers worden bij het afdrukken geen puntjes naast en op elkaar gedrukt, de juiste kleur kan gewoon direct op het papier aangebracht worden. Dit betekent dat je niet op de resolutie hoeft te letten, wat bij thermische printers onnodig is.

Advantages
 • Hoge afdrukkwaliteit
 • Kleurdiepte en verzadiging
Disadvantages
 • Zeer duur
 • Traag
 • Donkere/schaduwrijke delen drukken slecht af

Een thermische printer levert een ongeëvenaarde afdrukkwaliteit, de kleurverzadiging en kleurnuances zijn uniek. De beginkosten van zo’n printer zijn erg hoog, maar natuurlijk betaal je voor een zeer hoge beeldkwaliteit. De printers zijn ook erg traag. Waar andere printers er een paar seconden over doen, kunnen thermische printers er een paar minuten over doen om een beeld af te drukken.

Ook hebben dye-sublimatie printers vaak moeite om donkere of schaduwrijke gebieden goed af te drukken. Hiervoor zou je moeten investeren in een speciale printer met zwarte inkt;, waarvoor je natuurlijk een meerprijs moet betalen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een zinkprinter?

De zinkdruktechniek is een procédé voor foto-printers dat zonder inkt werkt: de kleurpigmenten zitten al in het papier. In het Engels heet het geheel zinkdruktechnologievoor ZeroInk, d.w.z. nul inkt. Het papier bestaat uit drie over elkaar liggende emulsielagen van kristallen in de primaire kleuren CYM (cyaan, geel, magenta).

De emulsielagen in het papier reageren op thermische impulsen van wisselende temperatuur en duur. Hierdoor veranderen de witte kristallen van kleur in hun overeenkomstige werkzame kleur. Omdat voor het zinkproces geen inkt nodig is, kunnen de printers in zeer compacte afmetingen gemaakt worden. Ze zijn dus perfect om mee te nemen. De kleine printers kunnen direct vanaf een smartphone bediend worden via een bijbehorende app.

Advantages
 • Handig
 • Heel goedkope modellen verkrijgbaar
 • Snel
 • Mobiel
Disadvantages
 • Kwaliteit niet erg goed
 • Alleen speciaal papier
 • Apps werken vaak slecht
 • Alleen in een vast formaat

Voor een reisdagboek, een kunstdagboek of een feestje is zo’n printer perfect. De toestellen zijn heel klein, vaak maar iets groter dan een smartphone, en passen dus in elke handbagage. De mini-printers laten echter veel te wensen over wat betreft beeldkwaliteit. De foto’s kunnen alleen in één formaat afgedrukt worden, meestal 5 cm X 7.6 cm, omdat het papier alleen in dat formaat beschikbaar is. Zo’n printer is dus zeker niet geschikt voor grotere kunstdrukken.

Maar als je snel en overal foto’s in Polaroid formaat nodig hebt, is zo’n mini-printer een goede keuze. Sommige van de bij de printer geleverde apps krijgen hier slechte beoordelingen, omdat ze vaak slecht of helemaal niet werken. Sommige apps zijn ook alleen voor Android smartphones beschikbaar, dus als je een iPhone gebruiker bent, moet je oppassen.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om foto-printers te vergelijken en te evalueren

In dit deel presenteren we factoren die je kunt gebruiken om foto-printers te vergelijken en te evalueren. Dit maakt het gemakkelijker voor je om de juiste foto printer voor je behoeften te vinden. De criteria in een oogopslag

 • Grootte en gewicht
 • Kosten
 • Afdruksnelheid
 • Geluidsniveau
 • Papierformaat
 • Resolutie
 • Verbindingen
 • Extra’s

Grootte en gewicht

Bij de keuze van een printer voor thuis zijn grootte en gewicht zeker belangrijk. De meeste printers zijn er nu in betrekkelijk kleine en compacte formaten. De kleinste zijn de zinken printers, die niet veel groter zijn dan een smartphone en dus in elke handtas passen.

Ze zijn niet ontworpen om documenten af te drukken en dus niet noodzakelijk geschikt voor thuisgebruik. Zinkprinters zijn echter perfect voor op reis of voor feestjes. Thermische printers, zoals de Canon Selphy CP910 fotoprinter, zijn ook klein, compact en heel licht. Je kunt zo’n fotoprinter gemakkelijk opbergen in een la of kast als je hem niet nodig hebt en hem er dan uithalen als je hem wel nodig hebt. Je kunt zo’n printer ook gemakkelijk met je meenemen, bv. van huis naar kantoor of omgekeerd.

Inkjetprinters zijn de laatste jaren ook veel kleiner geworden en nemen niet langer alle ruimte onder of op je bureau in. Een inkjet printer is niet zo gemakkelijk mee te nemen als de kleine thermische printer, maar in geval van nood is hij prima. De omvangrijkste printer hier is duidelijk de kleurenlaserprinter, die met bijna 18 kg niet alleen erg groot maar ook erg zwaar is. Het is dus zeker geen printer die je veel moet verplaatsen.

Printerkosten

De aanschafkosten van een foto-printer zijn de laatste jaren drastisch gedaald. Wat op den duur echter duur kan worden, zijn de vervolgkosten voor inkt, toner en papier. Hoewel de prijzen ook hier aanzienlijk gedaald zijn, zijn dergelijke verbruiksartikelen nog steeds wat duur als de printer vaak gebruikt wordt. De kosten van een enkele foto kunnen oplopen tot 30 cent.

Inktpatronen zijn sterk in prijs gedaald en je kunt ook grote pakken inkt kopen waarmee je de bestaande patronen gemakkelijk met een injectiespuit kunt bijvullen. Toner cartridges voor klassieke kleuren laser printers zijn iets duurder, maar ze hoeven zelden vervangen te worden. De volgende tabel geeft je een klein overzicht van de prijzen van inktpatronen:

Type Prijs per patroon
Inkjet printer 2€ – 10€
Kleuren laserprinter 30€ – 50€
Thermische printer 25€ – 50€

Zoals hierboven vermeld hoef je niet per se speciaal papier te gebruiken. Je kunt met de meeste printers heel goede resultaten bereiken met goedkoop kopieerpapier. De enige uitzondering is natuurlijk de zinkprinter, waar je het standaard papier moet gebruiken, anders werkt de techniek niet. Dit papier komt in pakken van 10, 20, 50 en 100 vellen om bij te vullen, afhankelijk van het merk van de printer en het papier. De kosten per foto zijn vergelijkbaar met die van een Polaroid camera.

Afdruksnelheid

Afhankelijk van hoe vaak en hoeveel je moet afdrukken, speelt ook de afdruksnelheid een grote rol. Als je vaak veel kopieën nodig hebt, is het de moeite waard een bijzonder snelle printer te kopen. Inkjet printers zijn niet de beste wat kwaliteit betreft, maar ze zijn wel het snelst, met afdrukken tot 32 pagina’s per minuut .

Dye-sublimatie printers zijn het langzaamst, en je kunt overal wachten van 40 seconden tot enkele minuten om een beeld af te drukken. Maar de kwaliteit is bijna onovertroffen met dit type printer. Als het om printersnelheid gaat, moet je er ook rekening mee houden dat kleurenafdrukken altijd langer duren dan zwart-wit of documentafdrukken. Dus als je een printer nodig hebt die alleen foto’s maakt, verwacht dan dat het afdrukken iets trager verloopt.

Dus als je vaak veel moet afdrukken en een hoge resolutie niet het belangrijkste criterium is, is het de moeite waard een snelle inkjet printer te kopen, ook al moet je misschien wat aan kwaliteit inboeten. Voor de extra hoge kwaliteit van de thermische printer zul je moeten wennen aan een wat trager afdrukproces.

Geluidsniveau

Als je de printer gaat gebruiken in een kamer die je met iemand anders deelt, moet je letten op het geluidsniveau. De meeste printers zijn nu heel stil. Maar als je erg gevoelig bent voor lawaai of in een kleine kamer werkt, is het zeker de moeite waard het geluidsniveau van een printer te controleren.

Het luidruchtigste type foto-printer is beslist de kleurenlaserprinter, terwijl inkjetprinters en thermische printers heel stil zijn. Dit criterium is niet het belangrijkste van de hier voorgestelde, maar het wordt gemakkelijk vergeten.

Maximum papierformaat

Bij printers voor thuisgebruik is het maximum formaat meestal DIN A4, d.w.z. 21 x 29,7 cm. Veel foto-printers, vooral compacte en mobiele modellen, bereiken echter alleen kleinere formaten. De zinkprinters zijn geheel afhankelijk van het compatibele papier en dat is er maar in één formaat, ca. 5.4 x 7.5 cm, dus het is betrekkelijk klein.

Ook de Canon Selpy CP910 printerhaalt het A4 formaat niet, het maximum formaat is hier 14,8 x 10 cm, dat is ongeveer het formaat van een briefkaart. Heb je een groter formaat nodig, bijvoorbeeld voor een poster, dan zul je een speciale printer moeten kopen of het door een specialist laten drukken.

Resolutie

De resolutie geeft aan hoe goed de kwaliteit van de afdruk is, hoe hoger het getal hoe beter. Het is aan jou hoe goed de kwaliteit van je foto’s moet zijn. Als je de foto’s niet meteen hoeft op te hangen of ze op een andere manier presenteert, kan de resolutie wat lager zijn.

Moritz WankeHoofdredacteur CHIP Communications
Natuurlijk, hoe hoger de resolutie, hoe beter en helderder de resultaten. Instapmodellen verleiden je vaak met een lage prijs, maar de afdrukkwaliteit laat veel te wensen over. Goede modellen hebben een resolutie van minstens 5.000 x 1.000 dpi (dots per inch). Maar er zijn zelfs modellen met waarden van 9.600 x 2.4000 dpi, die bijzonder heldere en gedetailleerde afdrukken mogelijk maken. Een klassieke kantoorprinter biedt slechts 1.200 x 600 dpi, wat duidelijk te laag is voor mooie afdrukken. (Bron: chip.de)

Als je op fotopapier wilt afdrukken of je foto’s als decoratie wilt gebruiken, moet de resolutie iets hoger zijn. Het is belangrijk op te merken dat thermische printers een zeer lage resolutie schijnen te hebben. Dit komt door de hierboven beschreven afdruktechnologie, die heel anders werkt dan inkjetprinters of kleurenlaserprinters.

Laat je dus niet misleiden door het kleine aantal thermische printers. De handzame zinkprinters hebben natuurlijk een wat lagere resolutie en kunnen qua beeldkwaliteit niet concurreren met de grote printers. Maar omdat deze printers meer bedoeld zijn voor feestjes of op reis, is de iets lagere resolutie geen al te groot nadeel.

Aansluitingen

Er zijn slechts minimale verschillen in de aansluitingen tussen de diverse printers. De meeste hebben een Ethernet en een WLAN verbinding voor gebruik via een netwerk via een computer. De meeste printers hebben ook een USB 2.0 poort en een SD kaartlezer voor externe geheugenkaarten.

Mobiele foto-printers, Canon Selphy en de Zinc printers, hebben geen PC poort maar werken meestal via Bluetooth of Wi-Fi. Omdat de meeste printers Wi-Fi hebben, is cloud printing via Google Cloud of Apple Cloud ook geen probleem. Zoek voor je koopt uit welke aansluiting je nodig hebt, vooral als je de printer op een desktop computer wilt aansluiten.

Extra’s

Extra’s zijn in dit geval dingen als scanners en schermen direct op de printer. Merk op dat lang niet alle foto-printers een scanner of beeldscherm hebben. Afhankelijk van je behoeften zijn deze niet absoluut noodzakelijk. Maar denk, voor je een printer koopt, goed na of je zulke extra’s misschien nodig hebt.

Een printer is niet automatisch een kopieerapparaat, dus als je foto’s en plaatjes niet alleen wilt afdrukken maar ook kopiëren, heb je beslist een model met een scanner nodig. Een display op de printer is praktisch als je vooral van een externe geheugenkaart wilt afdrukken, bijvoorbeeld van een camera, of rechtstreeks van een smartphone via WLAN. Dit betekent dat je niet via een computer hoeft te gaan, maar alles direct op de printer kunt doen.

Wetenswaardigheden over fotoprinters

Welk papier kan ik met mijn fotoprinter gebruiken?

Behalve gewoon printerpapier zijn er veel verschillende soorten speciaal papier die gebruikt kunnen worden om verschillende resultaten te bereiken. Speciaal papier is niet voor elke printer nodig en hoeft ook niet voor elke afdruk gebruikt te worden. Voor inkjet printers is het echter aan te raden speciaal papier te kopen, zodat de afdrukken bijzonder mooi zijn.

Zeer absorberend papier is geschikt, dat de inkt onmiddellijk opvangt, zodat hij niet uitloopt. Je kunt het beste houtvrij papier gebruiken of papier dat met talkpoeder behandeld is. Het papier is verkrijgbaar in alle mogelijke diktes en formaten, en in mat of glanzend. Papieren in het klassieke fotoformaat (9×13, 10×15, 13×15) en met een glanzend oppervlak kunnen ook zonder problemen gebruikt worden.

Kleuren laserprinters en ook thermische printers hebben geen speciaal papier nodig om respectabele resultaten te bereiken, hoewel die natuurlijk nog wel gebruikt kunnen worden. De zinken printers moeten gebruikt worden met het juiste papier, helaas is er geen andere manier met deze mini printers. Je kunt echter ook met de kwaliteit van de verschillende modellen spelen door verschillende papiersoorten uit te proberen. In de regel staat op speciaal papier altijd precies voor welke printers het geschikt is, dus je moet altijd goed lezen wat er staat.

Welke inktpatronen en toners heb ik nodig voor mijn printer?

In principe heeft elke fabrikant inktpatronen en toners die precies op de individuele afgestemd zijn en zo de beste resultaten geven. Je moet dus absoluut de juiste inktpatronen kopen; veel ervan passen qua formaat niet eens in andere printers, zelfs niet als ze van dezelfde fabrikant zijn. Voordat je een printer koopt, is het belangrijk je ervan te vergewissen dat de inktpatronen die je nodig hebt gemakkelijk verkrijgbaar zijn en binnen je budget vallen.

Beeldbron: unsplash.com / Joshua Fuller

Reviews