Laatst bijgewerkt: 31-07-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Flessenrekken maken het mogelijk verschillende flessen op een optimale en comfortabele manier op te bergen. Ze zijn geschikt voor mensen die thuis weinig ruimte hebben. Je kunt flessenrekken aan de muur hangen of ze op de vloer zetten.

Zo kun je de rekken niet alleen gebruiken om verschillende dranken in op te bergen, maar ook als stijlvolle decoratie in je woonruimtes. Met ons flessenrek-gids artikel willen we je informeren over welk flessenrek het beste in je huis past.

We hebben verschillende koopcriteria en gidsen voor je uitgezocht en veel gestelde vragen in detail beantwoord. We hopen dat dit artikel je helpt je aankoopbeslissing gemakkelijker te nemen.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Flessenrekken zijn er in verschillende maten en zijn gemaakt van verschillende materialen en worden vooral gebruikt om flessen in op te bergen.
  • Tot de belangrijkste aankoopcriteria behoren materiaal, ontwerp en grootte. Er zijn open en gesloten modellen om uit te kiezen.
  • Plastic flessenrekken zijn verkrijgbaar vanaf een lage prijs. De prijs stijgt aanzienlijk met de kwaliteit en het ontwerp van het rek.

Flessenrek: Onze selectie

We hebben onze favoriete flessenrekken kort beschreven. Deze informatie moet je aankoopbeslissing vergemakkelijken.

Koop- en beoordelingscriteria voor flessenrekken

Om je niet te overweldigen bij het kopen van een flessenrek, hebben we de vijf belangrijkste koopcriteria voor je uitgezocht. Deze zijn als volgt:

In de volgende paragrafen worden de criteria in detail uitgelegd, zodat je voldoende informatie hebt voor je aankoopbeslissing.

Materiaal

Een heel belangrijk aankoopcriterium is het materiaal van het flessenrek. Flessenrekken zijn vooral gemaakt van plastic, hout en metaal. In het algemeen moet je ervoor zorgen dat flessenrekken van hout aan elkaar geschroefd worden en nooit gelijmd.

Bovendien moeten de glazen flessen op stof of rubber rusten, anders bestaat het gevaar dat ze wegglijden. Bij metalen flessenrekken is het heel belangrijk dat ze gemaakt zijn van hoogwaardig gietijzer of roestvast staal. Omdat er bij andere soorten metaal kans op roest is, moeten ze heel vaak vervangen worden.

Design

In de regel kunnen design flessenrekken gemaakt zijn van gietijzer, bamboe of hout. Daar stop je meestal de flessen in openingen om ze er mooier uit te laten zien. Deze specifieke rekken zijn echter decoratieve en moderne modellen, zodat ze er ook zonder flessen heel chic uitzien.

Het nadeel is dat er op deze planken maar weinig plaats is voor flessen. De opslagruimte mag niet groter zijn dan 20 flessen, want anders verliezen deze chique planken hun karakter.

Maat

De maat is een bijzonder belangrijk punt bij de aanschaf van een flessenrek. Afhankelijk van de grootte van de kamer waar je het rek wilt plaatsen, kun je kiezen tussen grote en compacte versies.

Het is ook belangrijk te weten of je het rek tot de top met flessen wilt vullen. Als je minder ruimte in de kamer hebt, zijn er zogenaamde planken-sets verkrijgbaar. Deze bestaan uit verschillende kleine flessenrekken die je zelf in elkaar kunt zetten.

Robuustheid

De robuustheid van het flessenrek is natuurlijk ook erg belangrijk. Mocht het rek wiebelen, dan is de kans groot dat een of andere fles uit het rek valt. Daarom moet je heel voorzichtig zijn bij het kiezen van een flessenrek en erop letten dat het frame stabiel is.

Je moet er ook over nadenken of het flessenrek stevig en stabiel blijft staan, ook als het helemaal tot de nok toe gevuld is met flessen.

Flessenrekken

Flessenrekken worden in woonruimtes vaak als decoratie gebruikt. Maar je hebt helaas maar weinig ruimte voor flessen. Het zou ideaal zijn als de flessen horizontaal geplaatst werden. Enerzijds besparen ze veel ruimte, en anderzijds is er geen gevaar dat ze van de plank glijden. Andere mogelijke gebruiksruimten zijn de keuken of de kelder.

Natuurlijk gelden daar andere voorwaarden dan in woonruimten, bijvoorbeeld. Zo moeten wijnrekken, of ze nu in de kelder of in de woonruimte gebruikt worden, tegen veel licht beschermd worden.

Gids: Veelgestelde vragen over flessenrekken in detail beantwoord

In het volgende hebben we de belangrijkste vragen over flessenrekken uitgezocht. We hebben de vragen op een rijtje gezet en ze uitvoerig beantwoord, zodat je gemakkelijk je aankoopbeslissing kunt nemen.

Wat is een flessenrek?

Een flessenrek is een rek dat van verschillende materialen gemaakt kan zijn en bedoeld is om verschillende dranken in te bewaren. Meestal zijn de rekken van één materiaal gemaakt.

Het is echter ook mogelijk dat een combinatie van verschillende materialen gebruikt wordt om de rekken te maken. Flessenrekken kunnen zowel in de woonkamers als in de keuken of in de kelderruimte bewaard worden. Zoals de rekken die een plaats vinden in de woonkamers ook een decoratieve rol spelen.

Welke soorten flessenrekken zijn

er? In principe maak je onderscheid tussen open en gesloten flessenrekken. Beide soorten kunnen aan de muur hangen of in de hoek gezet worden. Met open rekken heb je enerzijds snel toegang tot de flessen, maar anderzijds kan het gevaarlijk zijn als je kleine kinderen hebt.

Een ander nadeel van open rekken is dat ze snel stoffig worden. Daarom moet je de flessen en het rek zelf vaker schoonmaken.

Flaschenregal-1

Open flessenrekken zijn ideaal voor cafés en restaurants
(Image source: Hermann & F. Richter / unsplash)

In tegenstelling tot open rekken zijn gesloten rekken veel duurder. Ze hebben ook meer ruimte nodig om de deuren van het rek te openen. Dit komt omdat de rekken meestal verkrijgbaar zijn met scharnierende of zwaaiende deuren.

Wat kost een flessenrek?

De prijs van flessenrekken hangt sterk af van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. De prijsklasse is dus van heel goedkoop tot hoogwaardige en dure flessenrekken. De volgende tabel moet je een overzicht geven van de prijsklassen:

Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd (25 – 50 €) Kunststof rekken waarin je 6 tot 36 flessen kunt bewaren
Middelgeprijsd (50 – 100 €) Metalen rekken van stevig materiaal in verschillende maten
Hooggeprijsd (100 € en meer) Meestal rekken van hout van hoge kwaliteit. Mogelijkheid om een ontwerp op maat te bestellen

Je ziet aan onze tabel dat je een tamelijk hoogwaardig en robuust flessenrek kunt kopen voor zo weinig als 50 euro. Als de kwaliteit en het ontwerp van het rek niet belangrijk voor je zijn, kun je een rek vinden om flessen in op te bergen voor zo weinig als 25 euro.

Is het moeilijk om een flessenrek in elkaar te zetten?

Het spreekt vanzelf dat het niet nodig is een flessenrek te kopen. Natuurlijk kun je hem ook zelf bouwen en in elkaar zetten. Je hebt echter een zekere mate van ervaring nodig en een beetje tijd en gemoedsrust.

Een eenvoudig flessenrek kost meestal een tot twee dagen om te bouwen, inclusief montage. Met een beetje geduld kun je het rek ook aan je persoonlijke behoeften aanpassen. Je moet er ook voor zorgen dat het flessenrek stabiel en stevig is, zodat de flessen niet verschuiven en eruit vallen.

Conclusie

Flessenrekken dienen enerzijds om verschillende flessen in op te bergen en anderzijds om een kamer te versieren. Er zijn grote en stabiele opbergrekken en ook stijlvolle flessenrekken waarin je je lievelingsdrankjes kunt presenteren.

Alvorens te kopen moet je dus al beslissen waar je het rek wilt plaatsen. De andere belangrijkste koopcriteria bij het kiezen van een plank zijn het materiaal, de vormgeving en de afmetingen. Afhankelijk van deze criteria variëren de prijzen van flessenrekken sterk. Niettemin kun je ook voor weinig geld een mooi, functioneel en ruimtebesparend rek voor je flessenverzameling op de markt vinden.

Beeldbron: Volkov/ 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies