Laatst bijgewerkt: 27-07-2021

Ethanol haarden zijn het perfecte alternatief voor klassieke houten haarden. Ze hoeven niet op de schoorsteen aangesloten te worden en kunnen in elke kamer geplaatst worden, op de vloer of op tafels. Ze scheppen een mooie sfeer die uitnodigt tot ontspanning.

Met onze grote ethanol haard test 2021 willen we je helpen de beste ethanol haard voor jou te vinden. We hebben de verschillende soorten ethanol haarden vergeleken en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
Belangrijk om te weten

 • Ethanol haarden bieden een echt vuurspektakel, waarvoor je geen houtblokken hoeft op te slaan en ook geen schoorsteenaansluiting nodig hebt.
 • In principe zijn ethanol haarden niet geschikt als kachel, maar het zijn zeer decoratieve blikvangers die in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar zijn.
 • Om ongelukken te voorkomen, is het raadzaam de voorgeschreven veiligheidsmaatregelen te volgen.

Ethanol haard: Onze selectie

Shopgids Ethanol haard: Alles wat je moet weten

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele ethanol haarden. De criteria die je kunt gebruiken om de ethanol haarden met elkaar te vergelijken zijn o.a.:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij elk van de criteria belangrijk is.

Brandstof

Afhankelijk van het model en de fabrikant van de ethanol haard, worden verschillende brandstofmaterialen gebruikt. Welke brandstof en welke haard voor jou het meest geschikt is, hangt af van wat voor jou belangrijker is.

 • Vloeibare ethanol: Deze brandstof heeft het voordeel dat hij reukloos is. Bijvullen is echter wat moeilijk. Vloeibare ethanol kan bij het bijvullen gemakkelijk morsen en moet zo snel mogelijk worden opgeveegd om te voorkomen dat het gaat branden.
 • Brandende gel en pasta: Dit brandende materiaal is veiliger omdat het niet op kan raken bij het bijvullen. Het stinkt echter bij het branden omdat er additieven gebruikt worden om het in te dikken.

Zorg ervoor dat je alleen de brandstof gebruikt die voor je ethanolhaard is goedgekeurd. Bio-ethanol is goedgekeurd voor veel ethanol haarden en wordt op een milieuvriendelijker manier geproduceerd.

Tankinhoud en brandtijd

In het algemeen geldt: hoe groter de tankinhoud van een ethanolhaard, hoe langer de brandtijd. Grote ethanol-wandhaarden branden daarom langer dan kleine tafelhaarden. In het volgende hebben we een overzicht voor je gemaakt.

Type haard tankvolume brandtijd
Muurhaard 350 ml 2 uur
Muurhaard 750 ml 1 – 3 uur
Vloerhaard 300 ml 2,5 uur
Vloerhaard 700 ml 1,5 – 2 uur
Tafelhaard 120 ml 1,5 – 2 uur
Tafelhaard 500 ml 1,5 uur

Ook al moet de brandstof vaker bijgevuld worden met een kleine tankinhoud, een tankinhoud van maximaal 3 liter is volkomen voldoende voor wand- en vloerstaande haarden. Voor tafelhaarden is een maximale tankinhoud van 0.5 liter absoluut voldoende. Zo blijft het risico op brand heel klein.

Omhulsel

Het omhulsel van een ethanol haard is van roestvast staal, keramiek of hittebestendig veiligheidsglas, dat geschikt is voor temperatuurschommelingen. Elk materiaal heeft bepaalde voordelen en nadelen.

 • Glas: Een bekleding die hoofdzakelijk uit glas bestaat ziet er heel edel en modern uit. Maar vingerafdrukken zijn er heel snel op te zien en de schoonmaakinspanning is relatief hoog.
 • Keramisch: Ethanol haarden met een keramisch omhulsel zijn gemakkelijker te onderhouden en minder gevoelig.
 • Roestvrij staal: Vingerafdrukken zijn ook duidelijk zichtbaar op roestvrij staal. Maar roestvast staal is verhoudingsgewijs ongecompliceerd schoon te maken. Vuil kun je snel met een doekje wegvegen.

Welk materiaal je ook kiest, je moet er zeker van zijn dat het van hoge kwaliteit is. Dit is de enige manier om er zeker van te zijn dat het aan de nodige veiligheidsvoorschriften voldoet.

Stabiliteit

Een belangrijke factor bij de aanschaf van een ethanol haard is de stabiliteit. Een haard die voortdurend dreigt om te vallen is een groot veiligheidsrisico. Een goede stabiliteit wordt bereikt door een hoog gewicht en een laag zwaartepunt.

Het verankeren van de ethanolhaard aan de muur of vloer heeft in elk geval zin. Vooral bij aan de wand gemonteerde haarden moet de verankering stevig zijn. Ze zijn zwaar en niet geschikt voor elke muur. Zorg ervoor dat de haard stevig verankerd is, zodat hij niet kan omvallen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Wat is een ethanol haard?

Een ethanolhaard is een haard die as noch rook achterlaat. Anders dan een gewone open haard wordt hij niet van brandstof voorzien door hout, maar door ethanol, ook bekend als alcohol. Ethanol wordt bij verbranding gesplitst in kooldioxide en water. Dit betekent dat er geen residuen zijn in de vorm van rook of roet. Een ethanolhaard hoeft dus niet aangesloten te worden op een schoorsteen of een gasleiding. Ook is het niet nodig logboeken op te slaan.

Ethanol Kamin-1

Een ethanolhaard is een echte blikvanger
(Image source: 123rf / Skoropadska )

Hoewel een ethanolhaard geen warmte geeft, is het een zeer decoratieve blikvanger. Bovendien zijn ethanol haarden verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van ontwerpen, waardoor ze geschikt zijn voor elke kamer.

Hoe werkt een ethanolhaard?

Zoals de naam al zegt, verbrandt een ethanol haard ethanol. In eenvoudige modellen wordt de brandstof ingedikt en brandstofpasta of brandstofgel genoemd. De brandstof zit in een tinnen blik, dat een vuurpot genoemd wordt.

In zulke brandstofpasta’s en gels zitten behalve ethanol nog andere stoffen die de anders vloeibare ethanol indikken. De verbranding van deze brandstof geeft een lichte geur af. Als het vuur in de ethanolhaard gedoofd moet worden, wordt de zuurstoftoevoer gewoon afgesneden.

Ethanol Kamin-3

Een vloerstaande haard met een grote basis is bijzonder stabiel en staat stevig
(Image source: unsplash / Rune Enstad)

Duurdere modellen ethanol haarden, daarentegen, gebruiken vloeibare ethanol. Dit wordt via een voorraadvat naar de verbrandingskamer gevoerd. De ethanol komt door verbrandingssproeiers naar buiten en wordt reukloos verbrand.

Zulke haarden bieden een vlammenpatroon dat lijkt op een echt houtvuur. Om het vuur in ethanolhaarden met vloeibare ethanol te doven, wordt de brandstoftoevoer gesloten. In het algemeen hangt de precieze werkingswijze echter altijd af van het model en de fabrikant.

Wat kost een ethanol haard?

Er is een grote prijsklasse tussen de verschillende ethanol haarden. Afhankelijk van het model en de fabrikant varieert de prijs aanzienlijk. Ook de omvang en de reikwijdte spelen een belangrijke rol. De prijsklasse kan gaan van 25 tot 3.000 euro. Hier hangt de prijs af van de vraag of het een grote ethanol stand-alone haard is of een kleine tafelhaard.

Type haard prijsklasse luxe model
Ethanol wandhaard 80 – 300 euro tot 3.000 euro
Ethanol standhaard 120 – 500 euro tot 2.000 euro
Ethanol tafelhaard 50 – 150 euro tot 1.300 euro

Eenvoudige ethanol tafelhaarden zijn verkrijgbaar voor slechts 25 euro. Intussen kosten de goedkopere vloerstaande haarden minstens 120 euro. De prijsklasse naar boven is open.

Waar kan ik een ethanol haard kopen?

Ethanol haarden zijn te koop in speciaalzaken, online en soms in bouwmarkten. Je moet er rekening mee houden dat bouwmarkten maar een kleine selectie aanbieden, als die er al is.

Ethanol Kamin-2

Een ethanolhaard maakt niet alleen indruk, maar geeft de kamer ook een bepaalde sfeer
(Image source: unsplash / steven tsui)

Je hebt meer mogelijkheden in gespecialiseerde winkels, maar niet elke stad heeft een speciale winkel voor ethanol haarden. Je hebt de ruimste keuze in een groot aantal online winkels, die ethanol haarden aanbieden in de meest uiteenlopende varianten en van de meest uiteenlopende fabrikanten.

Wat is het alternatief voor een ethanol haard?

Als je kleine kinderen hebt, loslopende huisdieren of heel weinig ruimte en de omgang met de brandstof in een ethanol haard te riskant lijkt, zijn er de volgende twee alternatieven:

 • Elektrische open haard: Een elektrische open haard projecteert vlammen en rook, maar het is geen echt vuur. Het vuureffect wordt bereikt met waterdamp- en halogeenlampen. Het water wordt verneveld door een ingebouwde vernevelaar en over de op kleur afgestemde halogeenlampen getrokken. Hierdoor ontstaat een flikkerend effect dat lijkt op dat van echt vuur. De elektrische haard wordt bediend met een afstandsbediening en hoeft alleen af en toe bijgevuld te worden.
 • Gashaard: Een gashaard werkt zowel met aardgas als met flessengas. Anders dan een ethanolhaard geeft hij werkelijk warmte af. Het vlammenpatroon lijkt erg op dat van een houtvuur. Gas haarden zijn echter moeilijker op te zetten. Eerst is een vergunning nodig voor de open haard, die dan door een vakman geïnstalleerd moet worden. Het kan ook nodig zijn gasleidingen aan te leggen. Een gashaard is ook handig te bedienen met een afstandsbediening.

Ze bieden een grote verscheidenheid aan mogelijkheden.

Welke soorten ethanol haarden zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je een ethanol haard wilt kopen, zijn er drie alternatieven waaruit je kunt kiezen:

 • Ethanol wandhaard
 • Ethanol staande open haard
 • Ethanol tafelhaard

De omvang en de installatiemogelijkheden van de drie verschillende soorten ethanol haarden hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van je smaak, maar ook van de beschikbare ruimte, zijn verschillende modellen geschikt voor je. In het volgende gedeelte willen we je beslissing gemakkelijker maken.

Ethanol wandhaard

Ethanol wandhaarden zijn erg populair omdat ze zeer geschikt zijn als decoratieve blikvanger. Ze worden als een foto aan de muur gehangen. Bijgevolg zijn ze permanent op één plaats gemonteerd en kunnen ze niet verplaatst worden. Door ze aan een muur te bevestigen zijn ze buiten bereik van kinderen.

Voordelen
 • Buiten bereik van kinderen
 • Zeer decoratief
Nadelen
 • Bevestiging moet stevig zijn
 • Brandende gel is niet reukloos
 • Niet zo geschikt voor kleine ruimtes

Ethanol wandhaarden worden meestal bediend met een brandende gel of speciale veiligheidsbranders. Deze soorten ethanol haarden zijn meestal vrij groot en zijn daarom meer geschikt voor grote dan voor kleine kamers.

Ethanol vrijstaande open haard

De ethanol stand-alone haard is de klassieker onder de ethanol haarden. Hij staat vrij in de ruimte en kan verplaatst worden als dat nodig is. Het is echter belangrijk dat hij stevig aan de vloer bevestigd is, zodat hij niet kan omvallen.

Voordelen
 • Zeer decoratief
 • Veel modellen
Nadelen
 • Gevaar voor omvallen
 • Toegankelijk voor kinderen

Ethanol vloerstaande haarden zijn er in een grote verscheidenheid van uitvoeringen. Er zijn zelfs grote modellen in de vorm van een kamerscherm verkrijgbaar. Dit type haard is meestal van glas, omdat de ethanolhaard van alle kanten gezien kan worden.

Ethanol tafelhaard

Ethanol tafelhaarden behoren tot de kleinste modellen van ethanol haarden. Ze worden ofwel permanent in de tafel geïnstalleerd, of kunnen op een tafel geplaatst worden. Ze zijn dan ook zeer mobiel en kunnen zowel binnen als buiten opgesteld worden. Bij de aanschaf van een ethanol tafelhaard moet je vooral letten op de stabiliteit ervan, zodat hij niet per ongeluk kan omvallen.

Voordelen
 • Weinig plaats nodig
 • Niet duur
 • Decoratief
Nadelen
 • Gevaar voor omvallen
 • Korte brandtijd
 • Toegankelijk voor kinderen

Een ethanol tafelhaard bestaat meestal uit een glazen bak, een vuurschaal of een halve bol. Hij is echter in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.

Kan een ethanol haard ook buiten gebruikt worden?

Als je een ethanolhaard kiest die niet permanent aan een muur bevestigd hoeft te worden, kun je hem natuurlijk ook buiten gebruiken. Je moet er echter op letten dat het materiaal waarvan het gemaakt is geschikt is voor de verschillende weersomstandigheden. Natuurlijk speelt ook het gewicht een rol. Een erg zware ethanolhaard is moeilijk van binnen naar buiten te vervoeren en omgekeerd. Dit is gemakkelijker met een kleiner model.

Welke veiligheidsmaatregelen moeten tijdens het gebruik genomen worden?

In het algemeen is een ethanolhaard niet gevaarlijk als je er goed mee omgaat. Bedenk echter altijd dat het een open vuur is en dat voorzichtig hanteren essentieel is. Voor een zo veilig mogelijk gebruik van de ethanolhaard moet je de brandstoftank nooit bijvullen als het vuur nog brandt. Bovendien mag de tank nooit meer dan het maximale volume gevuld worden.

Het is belangrijk dat je alleen brandstof gebruikt die voor de haard is goedgekeurd!

Tijdens het gebruik moet je ervoor zorgen dat de ethanolhaard buiten het bereik van kinderen of loslopende dieren is. Het is ook belangrijk om een grote afstand te houden van gordijnen en draperieën, en van andere gemakkelijk ontvlambare voorwerpen. Als je je ethanolhaard wilt versieren met versieringen, gebruik dan alleen die, die uitdrukkelijk voor dit doel worden aanbevolen.

Gedroogde bloemen, bijvoorbeeld, zijn helemaal niet geschikt. Bovendien is, zoals reeds gezegd, een stevige verankering belangrijk. Dit voorkomt dat de ethanolhaard zomaar omvalt. Laat de haard nooit onbeheerd in werking. Een ethanolhaard verbrandt zuurstof en stoot kooldioxide uit. Zorg voor voldoende ventilatie.

Wat is de beste manier om een ethanol haard schoon te maken en te onderhouden?

In het algemeen vragen ethanol haarden heel weinig onderhoud en verzorging. Maar omdat haarden die met brandstofpasta of brandstofgel werken resten achterlaten, kunnen deze na verloop van tijd vuil worden. Voordat je een ethanolhaard schoonmaakt, moet je hem minstens 2 uur buiten werking stellen. Begin pas met schoonmaken als je zeker weet dat de haard helemaal is afgekoeld. Als je de verbrandingskamer wilt schoonmaken, is een zachte doek met een beetje ethanol geschikt.

Alcohol is goed om vlekken en roet gemakkelijk te verwijderen. Veeg dan de verbrandingskamer droog en verwijder alle ethanolresten. Hoe je de ommanteling van een ethanol haard schoonmaakt hangt vooral af van het gebruikte materiaal. Zoals reeds gezegd zijn de meeste behuizingen hoofdzakelijk van glas, roestvast staal of keramiek gemaakt.

Een zachte doek met lauw water is meestal voldoende om deze materialen schoon te maken. Als het om hardnekkige vlekken gaat, is een beetje afwasmiddel goed geschikt. Minder geschikt zijn agressieve schoonmaakmiddelen die het oppervlak kunnen beschadigen. Ook hier moet je het oppervlak aan het eind met een droge doek afvegen.

Welke accessoires zijn geschikt voor een ethanol haard?

De accessoires kunnen verdeeld worden in praktische en decoratieve accessoires. Praktische accessoires zijn onder andere:

 • Blusmiddel: Een blusmiddel is vooral aan te bevelen voor ethanolhaarden die met brandpasta’s of gels werken. Dit is een platte metalen schijf die over de brandende pan wordt gelegd, zodat er geen toegang meer is tot zuurstof en het vuur dooft.
 • Schenktuit: Een schenktuit is erg handig, vooral met vloeibare ethanol. Het is een doseerhulpmiddel dat het bijvullen van de ethanol veel gemakkelijker maakt.
 • Kinderveiligheidsslot: Als je kleine kinderen in huis hebt en toch niet zonder ethanolhaard wilt, zorg dan dat er een kinderveiligheidsslot aan zowel de haard zelf als aan de opgeslagen ethanol bevestigd is.
 • Rookmelder: Omdat een ethanolhaard open vuur produceert, is een rookmelder uiterst nuttig. Mocht er onverwacht of ongemerkt brand uitbreken, dan word je op tijd gewaarschuwd.

Decoratieve accessoires zijn o.a.:

 • Keramisch hout: Dit is een replica van boomstammen. Ze zijn meestal hittebestendig tot 1.200 graden. Sommige varianten bevatten geurstoffen die door het verbrandingsproces op gang gebracht worden.

Je vindt een grote keuze aan accessoires voor een ethanol haard in speciaalzaken en ook in alle hierboven genoemde online winkels.

Foto bron: Skoropadska / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies