Laatst bijgewerkt: 08-12-2020

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

22Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

105Verzamelde opmerkingen

Veel mensen vinden niets lekkerder dan even een kopje koffie doen in dat leuke koffietentje in de stad. Een van de redenen hiervoor is dat de koffie uit professionele machines vaak erg lekker is. Tegenwoordig is het gelukkig ook mogelijk om thuis van koffie te genieten, die net zo lekker is als uit een professionele machine. Als je maar het goede apparaat hebt!

Met een espressomachine zet je thuis net zulke lekkere koffie als in een koffiezaak. Zo geniet je van de lekkerste koffie en de verschillende manieren om deze te bereiden. Je zult dus niet meer elke keer de deur uithoeven voor een lekker kopje koffie. Om je te helpen het model te vinden dat het beste bij je past, vind je in deze shopgids de 5 beste modellen en alle antwoorden op de meest gestelde vragen rondom koffiezetapparaten.
Belangrijk om te weten

 • Wanneer je een espressomachine koopt, moet je controleren of het alle functies heeft die je zoekt. Meestal kun je met een multifunctioneel koffiezetapparaat in ieder geval espresso, cappuccino en lattes maken.
 • Het is belangrijk om te controleren of de machine eenvoudig kan worden gebruikt. Check bijvoorbeeld of het bedieningspaneel intuïtief aanvoelt en of je de onderdelen zoals een waterreservoir en een melktank,  gemakkelijk kunt verwijderen. Deze moet je namelijk regelmatig reinigen en opnieuw vullen.
 • Op de markt vind je espressomachines met zeer verschillende prijzen. Sommige kosten minder dan 100 euro, terwijl anderen boven de 600 euro zijn. Controleer van tevoren of het de investering waard is.

Onze selectie: De beste espressomachines op de markt

Voordat je een nieuw koffiezetapparaat koopt, moet je goed weten welk model je nodig hebt. Door hieronder de beste multifunctionele koffiemachines op de markt te bekijken, kun je nieuwe interessante aspecten van dit apparaat ontdekken. Bovendien is het goed mogelijk dat je onder de meest gewaardeerde modellen het perfecte model voor jou ontdekt. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

1e plaats: De’Longhi Magnifica S ECAM

Op de eerste plaats in onze rankinglijst staat het Magnifica koffiezetapparaat van De’Lhongi. De koffiemachine heeft handige selectieknoppen waarmee je gemakkelijk een of twee kopjes kunt zetten en een draaiknop waarmee je de koffiesterkte en -hoeveelheid handmatig kunt aanpassen. Met het speciale melkschuimmondstuk maak je eenvoudig heerlijke koffiespecialiteiten, van romige cappuccino tot caffè latte en fluweelzachte latte macchiato.

De melk heeft de juiste temperatuur, het melkschuim de perfect consistentie. Met het koffiezetapparaat van De’Longhi maak je net zulke lekkere koffie als een barista in een koffietent. De machine is ook geschikt voor koffiepoeder zoals cafeïnevrije koffie. De molen is erg stil. De Magnifica S ECAM 22.110.B heeft een melkopschuimer die je favoriete warme drankje perfectioneert.

2e plaats: Philips 5000 serie EP5360/10

Met de Philips 5000 serie EP5360/10 volautomaat espressomachine maak je eenvoudig zes verschillende koffievarianten van verse bonen. Met de melkopschuimer is het daarnaast ook mogelijk om heerlijk zachte cappuccino of latte macchiato te maken.

Van alle koffiedranken is het mogelijk om uit 5 aromasterktes te kiezen en de temperatuur en hoeveelheid naar wens aan te passen. De espressomachine is in staat om je persoonlijke gebruikersprofiel aan te passen en op te slaan, handig voor je volgende kop koffie!

3e plaats: Melitta Caffeo Solo

Met de Melitta Caffeo Solo Espressomachine bepaal je zelf de sterkte en temperatuur van je koffie. Je kan bovendien in één enkele draai de koffiedosis aanpassen aan de door jou gewenste hoeveelheid.Het compacte formaat is een van de kleinste volautomaten ter wereld en neemt hierdoor weinig ruimte in op je aanrecht.

De koffiebonen machine is uitgerust met de unieke voorzetfunctie: nog vòòr het eigenlijke koffiezetten begint, wordt de koffie met water overgoten zodat een maximum aan aroma’s vrijkomen. Deze koffiemachine heeft geen melkopschuimmethode.

4e plaats: Siemens EQ6 Plus

Deze Siemens EQ6 Plus s500 TE655203RW is een van de meest hoogstaande espresso volautomaten van Siemens. Deze koffiebonen machine heeft een luxe display, maakt verschillende koffie specialiteiten met één druk op de knop en biedt de mogelijkheid om 2 kopjes tegelijk te zetten.

Ook bereidt de machine de espresso met een constante zettemperatuur én beschikt over keramische maalschijven voor een extra lange levensduur van de koffiemachine. Daarnaast is het met de Siemens EQ6 Plus s500 TE655203RW mogelijk favorieten op de slaan zodat dat je iedere dag kunt genieten van jouw perfecte kop koffie.

5e plaats: Krups EA8108

Op de vijfde plaats in de rankinglijst vind je het Krups koffiezetapparaat. Deze automaat staat bekend om zijn grote veelzijdigheid en heerlijke koffie. Dankzij de hoogwaardige materialen en een zeer efficiënt zelfreinigend systeem, gaat de machine lang mee. De prijs van de machine is misschien wat hoger, maar wees niet bang, de investering zal zich op de lange termijn zeker uitbetalen in kwaliteit en duurzaamheid.

Met de CappuccinoPlus-functie en het melkpijpje plaats je de schuim direct in het kopje. Zo geniet je niet alleen van koffie, maar ook van een heerlijk kopje cappuccino. De Krupps-espressomachine overtuigt met zijn compacte ontwerp en hoogwaardige functies. De multifunctionele draaiknop maakt een intuïtieve bediening mogelijk. De capaciteit van de watertank is 1,8 liter.

Shopgids: Alles wat je moet weten over espressomachines

In de rankinglijst hierboven zie je in een oogopslag wat de beste multifunctionele koffiezetapparaten op de Nederlandse markt zijn. Misschien heb je in de lijst ook wel functies ontdekt waarvan je nog niet wist dat ze bestonden. Er zijn echter nog veel meer aspecten en kenmerken van koffiezetapparaten die je moet kennen voordat je een aankoop doet. Om je te helpen bij het vinden van het perfecte model, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom dit product.

Druppel koffiezetapparaten hebben een vergelijkbare werking met Italiaanse koffiezetapparaten, ze hebben alleen stroom nodig om te kunnen functioneren.
(Bron: Marina Troshenkova: 112077406/ 123rf.com)

Wat is een espressomachine precies?

Een espressomachine, ook bekend als multifunctioneel koffiezetapparaat, is een koffiezetapparaat waar je verschillende soorten koffie mee kunt zetten, op basis van espresso koffie. In veel gevallen beschikken de apparaten over een tank waar je melk in kunt doen om cappuccino’s mee te bereiden. Sommige modellen beschikken in plaats daarvan over een stoompijpje of opschuimer. De meeste nieuwe koffiezetapparaten hebben een modern design en een LCD-scherm waarop je de verschillende functies van het apparaat kunt controleren.

Wat is beter, een espressomachine of een capsule-machine?

De laatste jaren zijn capsule-machines erg populair geworden. In bijna ieder huishouden vind je wel een espressomachine die capsules gebruiken om kopje koffies te zetten. Dit soort koffiezetapparaten is zodanig populair, dat grote merken hun eigen merk capsules hebben. Ook multifunctionele koffiezetapparaten worden echter steeds populairder. Beide zijn goede opties, ze verschillen alleen van elkaar.

Met een capsule-machine kun je verschillende soorten koffie bereiden, afhankelijk van de capsule die je gebruikt. Er zijn zelfs modellen waar je chocolademelk, thee of soep mee kunt bereiden. Ook met multifunctionele apparaten kun je verschillende soorten koffie zetten. Ze zijn goedkoper om te onderhouden, aangezien ze normale koffie gebruiken. Je krijgt er dezelfde smaak mee als met professionele apparaten. Beide soorten koffiemachines zijn dus geschikte opties.

Wat is beter, een espressomachine of een percolator?

In veel huishoudens vind je een percolator. Dit is een handig apparaat om koffie voor meerdere kopjes koffie tegelijk te zetten. Ook de prijs en het eenvoudige gebruik zijn grote voordelen van dit apparaat. Maar als je een echte koffieliefhebber bent, raden we je toch de aanschaf van een espressomachine aan. Hetzelfde geldt als je graag je gasten van het allerlekkerste kopje koffie wilt voorzien.

Met een espressomachine zet je koffie die op professionele koffie lijkt. Bovendien kun je met een percolator geen cappuccino of latte machiatto zetten. Hoewel de prijs van een espressomachine een stukje hoger ligt, zijn de prestaties van de apparaten niet met elkaar te vergelijken. Als je al over een percolator beschikt, kun je er altijd nog een multifunctionele machine naast zetten.

Alphonse AllaisFranse humoristische schrijver
“Koffie is een drankje dat je laat slapen… Als je het niet drinkt.”

Wat is beter, een espressomachine of een filter koffiezetapparaat?

Druppel koffiemachines werken bijna hetzelfde als percolators, alleen hebben de eerst genoemde stroom nodig om te kunnen functioneren. Het water uit het reservoir wordt opgewarmd en loopt druppel voor druppel door een filter. Het duurt ongeveer tien minuutjes voordat de koffie klaar is. Of je liever voor een multifunctioneel of druppel koffiemachine kiest, hangt van je voorkeuren af. Denk van tevoren na over de hoeveelheden die je per keer gaat maken en de hoeveelheid inspanning die je in het brouwsel wilt steken.

Als je een groot koffieliefhebber bent is de aanschaf van een espressomachine altijd een goed idee.
(Bron: ezthaiphoto: 85491179/ 123rf.com)

Welke soorten koffie kun je met een espressomachine zetten?

In de voorgaande paragrafen heb je al kunnen zien wat voor soorten koffie je met een multifunctioneel koffiezetapparaat kunt zetten. Hieronder vind je een lijst met meer informatie over de verschillende soorten. Met deze lijst zul je al snel ontdekken of een multifunctioneel koffiezetapparaat bij jouw koffievoorkeur past.

 • Filterkoffie. Dit type koffie wordt bereid door heet water door een filter te laten druppelen. Het filter zit vol met gemalen koffie. Met espressomachines landt het drankje meestal rechtstreeks in het kopje.
 • Espresso. Dit is een sterkere soort koffie, bereid in een kleinere kop. In sommige gevallen heeft het een laagje romig schuim bovenop.
 • Cappuccino. Om cappuccino te bereiden, gebruikt de machine espresso koffie, warme melk en melkschuim. Tot slot kun je nog een beetje cacaopoeder op het schuim strooien.
 • Latte. Een latte is eigenlijk gewoon koffie met melk. Het wordt bereid door een espresso met hete melk te mengen. Bovenop zit meestal melkschuim.
 • Americano. Om een Americano te bereiden, wordt espresso koffie met heet water gemengd. Op deze manier wordt een koffiesmaak gecreëerd die lijkt op de smaak van filterkoffie.

Zijn espressomachines handig?

Het kan zijn dat je je dit van tevoren afvraagt. Misschien vind je wel dat als je elke keer één kopje koffie per keer kunt zetten, dit je teveel tijd kost. Helemaal als je dit vergelijkt met een grote pot koffie zetten. Het klopt inderdaad dat als je meerdere kopjes wilt zetten dit iets meer tijd vraagt, maar zo heel lang duurt het nou ook weer niet. En aan de andere kant, als je maar één of twee kopjes wilt zetten, zal dit met een multifunctioneel koffiezetapparaat juist veel sneller gaan.

Hebben espressomachines onderhoud nodig?

Multifunctionele koffiezetapparaten hebben maar weinig onderhoud nodig. Het enige dat je regelmatig moet doen is het water- en het melkreservoir schoonmaken. Af en toe dien je ook de verschillende verwijderbare onderdelen te reinigen. Sommige stukken kun je in de vaatwasser plaatsen. De buitenkant van het apparaat maak je schoon met een vochtige doek en droog je met een stoffen doek.

Honoré de BalzacFranse romanschrijver
“Als we koffie drinken, beginnen de ideeën als een leger te bewegen.”

Zijn er veiligheidsmaatregelen voor het gebruik van een espressomachine?

Het is erg belangrijk om het koffiezetapparaat volgens de juiste veiligheidsmaatregelen te gebruiken. Zo is het essentieel om de machine buiten het bereik van kinderen te houden, omdat die het al snel als spel kunnen aanzien. Probeer er ook voor te zorgen dat wanneer je het apparaat gebruikt, kinderen uit de buurt blijven. Raak de onderdelen van het apparaat niet aan als ze nog heet zijn, om jezelf niet te verbranden. Lees verder altijd de handleiding die bij het apparaat hoort en neem de instructies serieus.

Hoe gebruik je een espressomachine?

Een goed koffiezetapparaat is nog maar het halve werk. De lekkerste koffie krijg je door je apparaat goed te onderhouden en op de juiste manier te gebruiken. Bij de meerderheid van de multifunctionele koffiezetapparaten gaat dit gelukkig heel makkelijk. Dat is vaak te danken aan het intuïtieve bedieningspaneel. Toch kan het handig zijn om een korte recap van de basisstappen door te nemen. Hoewel ieder model natuurlijk zijn eigen gebruik heeft, zijn de basisstappen over het algemeen hetzelfde:

 1. Lees de instructies van het multifunctionele koffiezetapparaat zorgvuldig.
 2. Controleer of het waterreservoir en de melktank voldoende inhoud bevatten.
 3. Controleer of alle onderdelen van het koffiezetapparaat op de juiste plaats zitten.
 4. Schakel het koffiezetapparaat in en controleer of alles naar behoren werkt.
 5. Plaats de koffie in het daarvoor bestemde filter.
 6. Kies het type koffie dat je wilt bereiden en eventuele overige opties.
 7. Plaats het kopje en druk op de knop om de koffie te bereiden.

Wat zijn de voor- en nadelen van espressomachines?

Alle informatie die we je in deze gids geven, kan je helpen bij het maken van de juiste aankoopbeslissing. Hierboven kun je lezen wat de kenmerken van espressomachines zijn en waarom ze een goede keuze zijn. Hieronder vind je een handig overzicht van de voor- en nadelen van dit soort koffiezetapparaten. Op die manier zul je nog beter de keuze kunnen maken:

Voordelen
 • Ze bereiden heerlijke koffie
 • Zijn gemakkelijk te gebruiken
 • Bereiden verschillende soorten koffie
Nadelen
 • Ze hebben over het algemeen een hogere prijs dan andere soorten
 • Nemen meer ruimte in beslag dan anderen

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je ultieme flexibiliteit wilt, raden we je aan om een multifunctionele koffiemachine te overwegen. Hierboven heb je alles kunnen lezen over de kenmerken en voordelen van dit apparaat. Voordat je een koffiezetapparaat koopt, zijn er echter nog een aantal factoren waar je op moet letten. Hieronder vind je de belangrijkste aankoopcriteria voor de aanschaf van een espressomachine:

Stoompijpje of melktank

Espressomachines kunnen een melktank hebben die ervoor zorgt dat de melk als schuim in je kopje terecht komt. Maar ze kunnen ook een stoombuisje hebben om de melk te verwarmen. Met de eerste kunt je de hoeveelheid schuim aanpassen die je wilt gebruiken. Met de tweede kun je de stoomdruk verhogen of verlagen. Een melktank is over het algemeen handiger dan een stoombuis.

Kopjesverwarmer

Een ander aspect van de espressomachine dat je van tevoren kunt beoordelen, is of het apparaat een kopjesverwarmer heeft. Dit is een soort rooster bovenop de machine. Hier kun je de kopjes op plaatsen zodat ze warm worden. Op die manier blijft de koffie langer warm zodra je die in het kopje plaatst. Zonder twijfel een interessante optie dus.

Onderhoud

Ook het gemak waarmee je een koffiezetapparaat schoonmaakt is een belangrijk criterium voor de keuze voor een koffiezetapparaat. Het belangrijkste is dat je zoveel mogelijk onderdelen los kunt maken. Op die manier kun je die namelijk het beste schoonmaken. Sommige onderdelen kun je zelfs in de vaatwasser plaatsen. Door het apparaat goed schoon te houden voorkom je ophoping van vuil. Gebruik met een espressomachine tot slot altijd flessenwater of gefilterd water om de vorming van kalk te voorkomen.

Ontwerp

De meeste moderne espressomachines hebben een zeer aantrekkelijk ontwerp. Het design van een koffiezetapparaat is voor veel mensen net zo belangrijk als de functies ervan. Het oog wil tenslotte ook wat. Vergeet niet dat het een apparaat is met een behoorlijke omvang dat je dagelijks zult gebruiken. Bovendien is er een grote kans dat de koffiemachine op een zichtbare plek komt te staan. Besteed daarom voldoende aandacht aan het ontwerp ervan.

Aantal bar

Het aantal bar van een koffiezetapparaat geeft de druk aan die de machine kan uitoefenen. Hoe hoger dit aantal, hoe meer druk het apparaat geeft wanneer de koffie wordt bereid. Zo krijg je koffie met een intensere smaak. Je moet er rekening mee houden dat je vanaf ongeveer 9 bar een espresso kunt bereiden. Je zult het aan de smaak van de koffie merken als de waarde hoger is.

Samenvatting

Met een espressomachine, ook wel bekend als een multifunctioneel koffiezetapparaat, kun je thuis van de allerlekkerste koffie genieten. Daarnaast kun je er verschillende soorten koffie mee bereiden zoals espresso, cappuccino en latte. Multifunctionele koffiezetapparaten bieden diverse voordelen ten opzichte van andere soorten apparaten. Het gebruik ervan is eenvoudig en intuïtief. Aangezien je geen capsules maar koffiepakken koopt, zal op de langere termijn de prijs per kopje koffie ook lager liggen.

Na het lezen van deze shopgids zul je weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een multifunctioneel koffiezetapparaat. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je het apparaat eenvoudig kunt schoonmaken. Ook raden we je aan naar een ontwerp te zoeken dat je bevalt en te controleren of je er makkelijk melkschuim mee kunt maken. Zoek altijd naar de beste prijs-kwaliteitverhouding om zoveel mogelijk uit je aankoop te halen. Espressomachines zijn misschien niet goedkoop, maar bieden wel enorm veel koffieplezier.

Vond je onze shopgids over espressomachines interessant? Deel het dan op social media. Ook kun je hieronder je reactie achterlaten. We zijn benieuwd naar je mening en beantwoorden je vragen graag!

(Bron van de header afbeelding: Andrew Poplavsky: 75717587/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies