Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

36Onderzochte producten

41Bestede uren

39Beoordeelde onderzoeken

114Verzamelde opmerkingen

De kwaliteit van conventionele volautomatische koffiemachines is niet genoeg voor je? Wil je de echte Italiaanse espresso ervaring? Of hou je van koffie, maar krijg je van conventionele koffie maagklachten? Vind je een beetje extra moeite voor goede espresso niet erg?

Dan is een espressomachine misschien iets voor jou. In onze grote espresso machine test 2022. geven we je gedetailleerde achtergrondinformatie over het onderwerp espresso machines. We stellen ook de verschillende soorten espressomachines meer gedetailleerd voor en geven je koopcriteria om je te helpen het juiste model voor je te kiezen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Espressomachines toveren thuis heerlijk espresso genot voor je tevoorschijn, als alternatief voor filterkoffie. Met een espressomachine kun je ook een cappuccino of latte macchiato brouwen.
 • In principe wordt onderscheid gemaakt tussen volautomatische espressomachines en gedeeltelijk met de hand bediende portafiltermachines, die elk in verschillende versies verkrijgbaar zijn.
 • Volautomatische espressomachines vragen meer tijd en moeite om de espresso te bereiden en bieden meer individuele instelmogelijkheden. Volautomatische espressomachines bereiden snel en gemakkelijk goede espresso.

Espresso machine: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een espressomachine koopt

Voordelen van een espressomachine vs. een volautomaat

Als je waarde hecht aan echte Italiaanse espresso, kun je beter een halfautomatische espressomachine gebruiken. Het is echter tijdrovender om te bereiden dan de volautomatische koffiemachine.

Espressotassen in Maschine

Met een espressomachine kun je gemakkelijk heerlijke espresso bereiden (Image source: pexels.com / Di Bella Coffee)

Het bereiden van espresso in een espressomachine vraagt iets meer werk dan met de volautomatische machine. Bij de laatste hoef je meestal maar één knop in te drukken en de machines doen de rest.

Wist je dat espresso gezonder is dan gewone koffie? Vooral espressobonen zijn zachter voor de maag omdat ze langer gebrand worden, waardoor zuren verloren gaan. Bovendien zijn de Arabica bonen die meestal voor espresso gebruikt worden van hogere kwaliteit en bevatten ze minder cafeïne.

Bij de portafiltermachine moeten de koffiebonen eerst vers gemalen worden en in de portafilter gevuld worden. Door de bonen vlak voor verwerking te malen, kunnen ze hun volle aroma ontwikkelen. Het water wordt dan met veel druk door het koffiepoeder geperst.

Voordelen
 • Authentieke verse espresso
 • Veel soorten espresso
 • Individuele smaak
Nadelen
 • Meer moeite
 • Iets meer oefening nodig
 • Meer werk bij het schoonmaken

Dus als je echte Italiaanse espresso wilt en bereid bent iets meer werk te steken in het bereiden van je koffie ’s middags, dan is een espressomachine de juiste keuze.

Wat kost een goede espressomachine?

De prijzen van een goede espressomachine lopen sterk uiteen. In principe hangt het af van je behoeften en wensen. Goedkope modellen zijn er vanaf ongeveer 25 euro. Goede instapmodellen vind je voor tussen de 100 en 300 euro. Professionals of barista’s moeten minstens 500 euro uitgeven – de sky is the limit.

Eerst en vooral is het belangrijk dat je bedenkt hoe vaak je je espressomachine wilt gebruiken en hoeveel tijd je wilt besteden aan koffie zetten. Maar zelfs als beginner moet je minstens 100 euro investeren voor een goede kwaliteit afwerking en materialen, zodat je lang plezier hebt van je machine.

Als professionele barista moet je minstens 500 euro uitgeven om veel instellingen zelf te kunnen aanpassen, vooral de watertemperatuur en -druk, en zo de gewenste individuele smaak van je espresso te verkrijgen.

Kan ik een espressomachine huren?

In principe kunnen espressomachines ook voor een bepaalde tijd gehuurd of geleased worden. Als particulier kun je bijvoorbeeld een espressomachine huren voor een evenement. Maar bedrijven huren ook een espressomachine, meestal voor een langere periode.

De voordelen zijn dat de machine maandelijks betaald kan worden en dat reparatie en onderhoud meestal inbegrepen zijn. De professionele machines zijn echter ook niet erg goedkoop om te huren en zijn daarom waarschijnlijk alleen aan te bevelen voor een speciale gelegenheid.

Het is goedkoper om een machine voor enkele maanden of jaren te huren, bijvoorbeeld voor gebruik op kantoor. Hier kun je een goede machine krijgen voor 89 euro per maand. Voor een dag moet je minstens 140 euro uitgeven, afhankelijk van de grootte en de fabrikant.

Welke soorten koffie kunnen in een espressomachine gemaakt worden?

Zoals we allemaal weten, verschillen smaken, en dat komt ook duidelijk tot uiting in voorkeuren als het gaat om genieten van koffie. Ook het tijdstip van de dag speelt vaak een rol in welke koffiesoort de voorkeur krijgt. Espresso, cappuccino, latte macchiato en koffie americano zijn waarschijnlijk de bekendste soorten.

drink Bereiding
Espresso Solo Fijngemalen donker gebrande koffiebonen, worden bereid met water dat tot ongeveer 90 graden verwarmd is. Het bevat ongeveer 75% cafeïne.
Doppio Espresso Deze gebruikt tweemaal zoveel ingrediënten als een gewone espresso (tweemaal zoveel koffiepoeder en water).
Espresso Macchiato De zogenaamde omgekeerde latte macchiato. De espresso wordt gemaakt met koffieschuim erop.
Ristretto De kleinere versie van espresso. De hoeveelheid koffiepoeder blijft gelijk, maar de hoeveelheid water wordt met de helft verminderd.
Coffee Lungo Het tegenovergestelde van ristretto. Ook hier blijft de hoeveelheid koffiepoeder gelijk, maar de hoeveelheid water wordt verdubbeld.
Americano Hier wordt een dubbele espresso extra aangelengd met heet water.
Espresso op ice Je kunt zowel een Solo Espresso als een Doppio Espresso gebruiken. Je laat de koffie gewoon over een of twee ijsblokjes lopen om een koude drank te krijgen.

Hoe maak je een espressomachine schoon?

Om ervoor te zorgen dat je espressomachine lang meegaat en de espresso altijd vers en heerlijk smaakt, moet je een paar reinigingsstappen volgen. Die variëren naargelang hoe vaak je het toestel gebruikt, maar er zijn enkele stappen die je dagelijks of wekelijks moet nemen.

Dagelijkse schoonmaak: De stoomlans voor het opschuimen van de melk moet na elk gebruik met een vochtige doek afgeveegd worden en een keer aangezet worden om de laatste melkresten uit te blazen.

Je moet ook de zeef uitvegen en er een keer water doorheen laten lopen zonder de zeef om koffieresten te verwijderen. Nu moet een dummy zeef (zonder gaatjes) er in en enkele malen gespoeld worden om de laatste koffieresten te verwijderen. De lekbak moet ook schoongemaakt en gedroogd worden.

Wekelijkse schoonmaak: De brouwzeef moet eerst in koffievetoplosmiddel gedrenkt worden. De stoomwals moet verwijderd worden en een nacht in water en melkschuimreiniger geweekt worden. Je moet ook de schroefdraad schoonmaken. Vul dan de dummy zeef met een theelepel koffievet oplosmiddel en klem hem op zijn plaats.

Door het heen en weer te bewegen moet het oplosmiddel overal in de brouwgroep verdeeld worden. Week tenslotte de portafilter en de dummyzeef in koffievetoplosmiddel. Dan kun je alles weer in elkaar zetten en afspoelen met schoon water. Nu is de espressomachine weer klaar voor gebruik.

Besluit: Welke soorten espressomachines zijn er en welke is geschikt voor jou?

Beslissen welk type espressomachine geschikt is om thuis de perfecte espresso te maken is niet eenvoudig. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, die sterk variëren in prijs en inspanning. Eerst en vooral moet je beslissen of je een handmatige of een automatische espressomachine wilt. Beide hebben voor- en nadelen, dus de beslissing moet individueel genomen worden.

Automatisch

 • snelle, gemakkelijke bediening
 • geïntegreerde slijpmachine

Handleiding

 • echte, verse espresso smaak
 • meer individuele instelmogelijkheden

Over het geheel genomen kan gezegd worden dat echte espressoliefhebbers die niet bang zijn om wat tijd in de koffiebereiding te steken, de voorkeur moeten geven aan een handmatige machine. Hij biedt aanzienlijk meer ruimte voor individuele instellingen wat betreft maling, temperatuur en dus smaak. Voor beginners of snelle espresso drinkers heeft de automatische machine duidelijke voordelen door het gebruiksgemak.

Of je een handmatige of automatische koffiemachine moet kopen, hangt af van je voorkeur en de tijd die je beschikbaar hebt.

Hoe werkt een handmatige espressomachine en wat zijn de voordelen en nadelen?

In tegenstelling tot volautomatische machines werken portafiltermachines meestal halfautomatisch en maken ze dus individuele espressobereiding mogelijk. Het vergt echter ook wat tijd en oefening. In de meeste gevallen bevat een handmatige portafiltermachine geen ingebouwde molen, zodat een molen bijkomend gekocht en gebruikt moet worden.

Het gemalen koffiepoeder wordt dan in de portafilter gedaan en in de machine gehaakt. Het water wordt nu met een druk van ongeveer 9 bar door het koffiepoeder geperst. Het kenmerkende van een goede espresso is de crema. Moderne portafiltermachines zijn er in verschillende technische uitvoeringen

 • Eenkring
 • Dubbele boiler
 • Dubbele boiler

Eenkringloop

De eenkringloopmachine heeft maar één ketel, die het hart van de machine vormt. Dit voedt tegelijk de brouwgroep en de stoomlans. Maar omdat de espresso in het beste geval bereid wordt bij een watertemperatuur van ongeveer 90 graden, maar de stoom voor het melkschuim uit de stoomlans een temperatuur van minstens 100 graden nodig heeft, is dit het doorslaggevende nadeel van een espressomachine met één circuit.

Om een cappuccino of latte macchiato te bereiden, moet de temperatuur worden aangepast, wat door de wachttijd smaakverlies kan betekenen. Als de espressomachine uitsluitend voor espresso gebruikt gaat worden, kan de eenkringsmachine een goede keuze zijn.

Machines met twee circuits

Machines met twee circuits hebben twee watercircuits voor heet water en stoomextractie. Dit betekent dat de espresso en ook de stoom voor het bereiden van melkschuim tegelijk op verschillende temperaturen kunnen worden gemaakt.

Een grote ketel met heet water en stoom voor het opschuimen van melk vormt het eerste watercircuit met temperaturen van meer dan 100°C. Het water in de grote ketel warmt op tot meer dan 100 graden en produceert stoom voor de lans. Een pijp die verbonden is met de brouwgroepen loopt door de grote ketel. Het water stroomt door de pijp en wordt verwarmd door de ketelwarmte.

Rondom dit eerste circuit is een kleine waterkamer waarin vers koud water uit de tank of vaste wateraansluiting stroomt. Terwijl het door de veel hetere stoomketel gaat, warmt dit water op tot de ideale brouwtemperatuur. Dus als de machine ook perfecte cappuccino en andere melkdranken moet kunnen maken, is de dubbele kringloop de betere keuze.

De koffiemachines met enkel circuit en met dubbel circuit verschillen in het aantal watercircuits.

Dualboiler

De dualboiler heeft twee aparte ketels voor brouwwater en stoom. Dit betekent dat de brouwgroep en de stoomlans volkomen onafhankelijk van elkaar gebruikt kunnen worden. Ze kunnen gebruikt worden zonder schommelingen in temperatuur en druk en kunnen geheel individueel ingesteld worden.

Espressopot

Een andere veel voordeligere manier om thuis handmatig espresso te maken is met een espressopot. Het bekendste merk is de Bialetti. Water wordt in het onderste deel van de pot gegoten. Vers, fijngemalen espressopoeder wordt in de zeef gegoten. De pan wordt nu op het fornuis geplaatst. Als het water opwarmt, sijpelt het door het poeder in het bovenste deel van de machine. Nu heb je vers gezette espresso zonder machines.

Om melkdranken te bereiden kun je nu een handmelkopschuimer kopen en daarmee voorverwarmde melk opschuimen. Giet dan de espresso in de warme opgeschuimde melk. Hier moet wel bij vermeld worden dat de druk niet sterk genoeg is om het crema te produceren dat kenmerkend is voor een espresso.

Conclusie

De eenkringsmachine is het meest geschikt als je een paar drankjes wilt maken, bv. thuis. Maar als je koffiedranken met melk maakt, moet je hier verlies aanvaarden. De machines met twee circuits en met twee ketels hebben dit probleem opgelost, maar ze vragen ook iets meer werk om de koffiedrank te maken.

De vraag moet je je individueel stellen, welke soorten espressodranken je met je machine wilt maken en hoeveel je de machine in het algemeen gebruikt. Alle handmatige portafilter machines vragen meer werk om de espresso te maken. De inspanning zal echter de moeite waard zijn.

Hoe werkt een automatische espressomachine en wat zijn de voor- en nadelen?

 • Volautomatische espressomachine
 • Capsule machine

Automatische espressomachine

Zoals de naam al zegt, werkt de automatische espressomachine volautomatisch. Hij is perfect voor een snelle espresso met weinig moeite. De grinder is meestal geïntegreerd, wat geen extra kosten met zich meebrengt. Als je zonder veel moeite van een heerlijke espresso wilt genieten, moet je kiezen voor de volautomatische machine.

De hele bonen worden in de bovenkant van de bak gedaan en dan kan de machine zijn werk doen. De bonen worden automatisch gemalen en met heet water onder druk gebrouwen. Zet er eenvoudig een kopje onder en je kunt genieten van je espresso.

Capsule machine

Capsule machines vergen bijna minder werk dan volautomatische machines. Plus, je kunt kiezen uit verschillende smaken. Hij is perfect voor eenpersoonshuishoudens, of mensen die geen grote hoeveelheden espresso drinken. De capsules hebben echter een prijs.

De capsule machine van Nespresso is waarschijnlijk de bekendste, hoewel er nu ook enkele kopieën zijn. De uitvinding is even eenvoudig als ingenieus. Stop de capsule eenvoudig in de machine en er komt een heerlijke espresso, cappuccino of latte macchiato uit.

Kunst Smaak Vervaardiging Prijs
Portafilter Echt Italiaans genieten Uitgewerkt, maar individueel Van ca. 100€ voor beginners tot 500€ vanaf 500€
Espressokanne Vers en authentiek Enigszins uitgewerkt, maar eenvoudig Vanaf ca. 20€
Volautomatische espressomachine goede, stevige smaak afhankelijk van bonen en machine heel eenvoudig, niet individueel vanaf ca. 300€
Capsule machine veel smaken heel eenvoudig, niet individueel vanaf ca. 60€

De koffie is van zeer hoge kwaliteit en daarom ook erg duur. Toch is de capsule-machine in veel huishoudens ingeburgerd geraakt. Toch moet hier het enorme verbruik van plastic vermeld worden. Voor slechts één kopje koffie moet een plastic capsule gebruikt en dan weggegooid worden. Als je echt veel espresso drinkt of erg begaan bent met de duurzaamheid van het milieu, kun je beter een ander alternatief zoeken.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om espressomachines te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke criteria je kunt gebruiken om espressomachines van elkaar te onderscheiden en je te helpen beslissen welke voor jou de juiste is. Samengevat zijn dat:

 • Brouwwijze en -duur
 • Grootte van de espresso machine
 • Ontwerp
 • Schoonmaken
 • Extra’s

In het volgende lees je over de respectieve criteria en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is om een machine op basis van de criteria te kopen of niet.

Bereidingswijze

Alvorens te kopen moet je eerst nagaan hoeveel tijd je wilt investeren in het maken van je espresso. Afhankelijk van hoe goed je barista vaardigheden zijn, is de kans groter dat je een machine kiest waarmee je zelf veel instellingen kunt maken en zo de espresso naar je eigen smaak kunt bereiden.

De gemakkelijkste en snelste manier om een goede espresso te maken is met een volautomatische machine. Als de bonen en het water erin gegoten zijn, hoef je alleen maar op een knop te drukken en je krijgt je espresso. Voor een cappuccino moet je ook de melk opschuimen met het melkpijpje en je drankje is klaar.

De volautomatische espressomachine is goed voor snel gebruik en werkt automatisch.

Het kost iets meer tijd om een espresso te bereiden in een portafiltermachine. Hier moet je eerst de koffiebonen malen en ze in de portafilter vullen. Afhankelijk van de machine kun je meestal zelf de maling, watertemperatuur en druk kiezen. Door de meestal hogere druk van de portafiltermachines en de versgemalen espressobonen kun je hier genieten van echte Italiaanse espresso.

Hoewel de twee bovenstaande machines meestal mooi van vormgeving zijn, zijn ze meestal ook groot en nemen ze nogal wat plaats in in de keuken. Een kleiner maar nog steeds heel goed alternatief is de espressomaker.

Type Bereidingswijze Bereidingstijd
Volautomatische espressomachine automatisch, meestal met melkopschuimer ca. 3 min.
Zeefmachine Bonen malen, instellingen maken, melk opschuimen ca. 7 min
Espresso machine Bonen malen, melk opschuimen ca. 10 min.
Hand espresso machine hx met de hand, melk opschuimen ca. 5 min.

Hier heb je een espressomolen nodig om de bonen vers te malen. Het water kookt op het fornuis en je krijgt heerlijke espresso. Je hebt ook een aparte melkopschuimer nodig voor cappuccino of latte macchiato. De hand-held espressomachine is ideaal voor onderweg.

Het werkt zonder elektriciteit en is klein en handzaam. Natuurlijk evenaart hij niet helemaal de smaak van de hierboven genoemde machines, vooral door de lage druk. Niettemin is het een prima manier om je eigen espresso te maken als je onderweg bent.

Grootte

Meestal speelt ook de grootte een belangrijke rol. Het hangt er vooral van af waar je de espressomachine wilt gebruiken en voor hoeveel mensen hij nodig is. Eerst en vooral moet je bedenken waar je je espressomachine voor nodig hebt. Voor het kantoor is het belangrijk dat de machine snel gebruikt kan worden en veel kopjes per dag kan maken.

Hier is de volautomatische machine meer geschikt. Hij kan meestal 2 kopjes tegelijk zetten en is gemakkelijk en snel in het gebruik, zelfs voor onervaren espresso drinkers. Het hoeft ook niet al te vaak schoongemaakt te worden. In de kantoorkeuken is meestal wel plaats voor de vrij grote volautomaat, dus zijn andere criteria belangrijker.

Als je een espressomachine voor thuis zoekt, moet je bedenken waar je hem wilt plaatsen en hoeveel ruimte er beschikbaar is. In kleine keukens en eenpersoonshuishoudens volstaat een kleinere machine die maar één kopje maakt.

Of je een portafilter of een volautomatische machine kiest is aan jou en leidt terug naar het eerste punt van de koopcriteria. Als je niets op het aanrecht wilt hebben staan, is de espressomaker de beste keus. Hij is het kleinst van allemaal en kan gemakkelijk in de kast opgeborgen worden.

Ontwerp

Als je wilt dat je espressomachine meer is dan alleen praktisch, is ook het ontwerp belangrijk. Vooral bij grote machines zijn ze, als deel van de keukeninrichting, ook een uitstalraam voor je visuele smaak. Ook hier hangt het af van de plaats en je interieurstijl.

Als je keuken nogal modern en eenvoudig is ingericht, is een espressomachine in metaal of zwart even geschikt. Het hoogglanzende uiterlijk springt in het oog, maar stoort niet met de moderne interieurstijl.

Wil je echter dat de machine opvalt als het middelpunt van de keuken, dan is een machine met een klassieke retro uitstraling in een opvallende kleur zoals groen of rood een goede keuze. Vooral als je ook andere keukenapparatuur in dezelfde stijl hebt, is zo’n espressomachine een must-have.

Het is de moeite waard om bij de keuze van het ontwerp van je koffiezetapparaat rekening te houden met de kleur en het materiaal van je keuken.

Ook al zijn de smaak en de bereidingswijze van de espresso het belangrijkst, je moet ook de tijd nemen bij het kiezen van de vormgeving – het oog drinkt immers ook!

Schoonmaken

Natuurlijk moet elke machine van tijd tot tijd schoongemaakt worden om ze lang in goede staat te houden. Maar voor wie niet van schoonmaken houdt, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden om het schoonmaken snel en gemakkelijk te maken.

Het meest tijdrovende schoonmaakwerk is waarschijnlijk de portafiltermachine. Zoals in het vorige deel van het artikel uitvoeriger is uitgelegd, moeten de afzonderlijke onderdelen van de machine dagelijks of wekelijks worden schoongemaakt. In de iets minder ingewikkelde volautomatische machine is vaak een spoelprogramma geïntegreerd.

Als je niet veel tijd wilt besteden aan zelf schoonmaken, moet je bij de aanschaf van je machine op deze eigenschap letten. De espressoketel is ook heel snel schoon te maken, je hoeft alleen maar het filter met water om te spoelen.

Extra functies

Sommige machines, vooral in de hogere prijssegmenten, hebben enkele functies die de espresso ervaring kunnen perfectioneren. Deze zijn echter niet absoluut noodzakelijk voor standaard gebruik. Maar als je geïnteresseerd bent in de kleine details, zul je zeker vinden wat je zoekt. Net zoals voedsel in een goed restaurant op voorverwarmde borden wordt geserveerd, hebben sommige espressomachines ook een voorverwarmfunctie voor de kopjes.

Zo blijft je espresso langer warm, waardoor de smaak behouden blijft. Het vullen van het waterreservoir kan ook variëren. Afhankelijk van of je het waterreservoir kunt verwijderen of niet, is vullen gemakkelijker.

Wist je dat de hardheid van water de kwaliteit van je espresso kan beïnvloeden? Bijvoorbeeld, als je espresso geen of heel weinig crema heeft, dan kan te zacht water, d.w.z. onder 4° dH, de bepalende factor zijn. In dit geval moet je je waterfilter nakijken.

Bovendien kan de opwarmtijd van de espressomachine variëren, dus als je vaak haast hebt, kun je de espressobereiding ook voor jezelf optimaliseren.

Beeldbron: pexels.com / Chevanon Photography

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies