Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

25Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

60Verzamelde opmerkingen

Ergonomische bureaustoelen maken elke lange dag aan het bureau gemakkelijker. Ze passen zich aan elke lichaamslengte en elke zithouding aan, zodat de nekspieren en de wervelkolom beschermd worden. Ergonomische bureaustoelen zijn er in verschillende maten, zodat zowel lange als korte mensen een stoel kunnen vinden die ideaal voor hen is.

Ergonomische bureaustoelen zijn er ook voor mensen met overgewicht, en voor kinderen. Omdat ze goed zijn voor je gezondheid, is het mogelijk om van je ziektekostenverzekering subsidies voor de aanschaf te krijgen. Met onze grote ergonomische bureaustoel test 2022 willen we je helpen de beste ergonomische bureaustoel te kiezen.

We leggen uit welke alternatieven er zijn voor ergonomische bureaustoelen en zetten de voor- en nadelen op een rij van bureaustoelen met armleuningen en hoofdsteunen, en van gamestoelen als bureaustoelen. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Ergonomische bureaustoelen passen zich aan alle lichaamsafmetingen en zithoudingen aan en zijn dus ideaal voor langdurig zitten op de werkplek.
 • Iedereen die worstelt met rugpijn of hernia’s zal blij zijn met een ergonomische bureaustoel. Ze beschermen de spieren en zorgen voor een ideale zithouding.
 • Om comfortabel aan je bureau te werken kun je ook bij je ziektekostenverzekering of pensioenfonds een subsidie aanvragen voor de aanschaf van een ergonomische bureaustoel.

Ergonomische bureaustoelentest: Onze selectie

Gids: vragen die je jezelf moet stellen voor je een ergonomische bureaustoel koopt

Wat is eigenlijk een ergonomische bureaustoel?

Ergonomische bureaustoelen zijn ideale stoelen om lang op te werken en aan een bureau te zitten. Langdurig zitten is voor de mens niet natuurlijk, dus is enige ergonomie nodig om het je lichaam gemakkelijker te maken.

Een bureaustoel moet kenmerken hebben zoals verstelbare zithoogtes, verstelbare armleuningen, hoofdsteunen en schokdemping om ergonomisch te zijn.

Ergonomischer Bürostuhl-1

Ergonomische bureaustoelen helpen je om lang aan je bureau te zitten. Typische kenmerken zijn hoofdsteunen en een ergonomische rugleuning.
(Image source: unplash.com/Samule Sun)

Een ergonomische bureaustoel kan zich aan je lengte aanpassen en de structuur beschermt zowel je wervelkolom als je nek. Het zou niet uit moeten maken welke zithouding je aanneemt. De ergonomische stoel past zich aan elke houding aan en maakt het zitten gemakkelijker voor je.

Wat kost een ergonomische bureaustoel?

Prijsverschillen in bureaustoelen zijn toe te schrijven aan materialen en stoffen. De grootste verschillen liggen echter in de constructie van ergonomische bureaustoelen. Afhankelijk van de constructie variëren de kosten.

Type prijsklasse
Stoel met hoofdsteun 9-350 €
Stoel zonder hoofdsteun 75-250 €
Stoel zonder armleuningen 50-120 €

Ergonomische bureaustoelen worden meestal met armleuningen aangeboden. Vaak worden ook hoofdsteunen aangebracht. Ergonomische bureaustoelen zonder armleuningen zijn verhoudingsgewijs goedkoper. Je moet toch stoelen met hoofdsteunen en armleuningen overwegen, vooral als je op het werk vaak last hebt van rugpijn.

Waarom zou ik een ergonomische bureaustoel kopen?

Als je lange uren werkt en het grootste deel van je tijd aan je bureau doorbrengt, is een ergonomische bureaustoel zeer aan te bevelen.

Een ergonomische bureaustoel is een must, vooral voor mensen met hernia.

Met de ergonomische bureaustoel kun je comfortabele zithoudingen aannemen zonder je nek of rug te schaden. De structuur van de bureaustoel ontlast je wervelkolom en verbetert ook de doorbloeding van je tussenwervelschijven.

Overigens zijn ergonomische bureaustoelen ook gemaakt voor mensen met overgewicht. Er is een ergonomische bureaustoel voor iedereen volgens zijn lengte en lichaamsgewicht.

Wat is het alternatief voor ergonomische bureaustoelen?

Veel gezondheidsdeskundigen zijn van mening dat je voor langdurig zitten niet om ergonomische bureaustoelen heen kunt. Toch zijn er alternatieven voor de klassieke ergonomische bureaustoel, die ook voor gezond werk gebruikt worden.

Alternatief Beschrijving
Gymnastiekbal Ook al past het ontwerp niet in elk kantoor, gymnastiekballen worden steeds vaker op bureaus gebruikt. De bal maakt soepel en beweeglijk zitten mogelijk en zorgt voor een gezonde spierspanning. Het is ook een goedkoop alternatief.
Bureaustoelen In tegenstelling tot ergonomische bureaustoelen hebben deze geen zwenkwieltjes, armleuningen of rugleuningen. Los zitten en kantelen leidt tot getrainde rugspieren.
Zadelstoel Net als ergonomische bureaustoelen zijn zadelstoelen verkrijgbaar met of zonder armleuningen. Hun grootste verschil met ergonomische bureaustoelen is de zadelvormige zitting. Dit zorgt voor mobiliteit van het lichaam. Het kantelt ook de heupen naar voren en stabiliseert de ruggengraat.

Deze alternatieven hebben een moderne en ontwrichtende aanpak. Als je iets totaal nieuws zoekt, vind je vast wel iets dat bij je past.

Besluit: Welke soorten ergonomische bureaustoelen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een ergonomische bureaustoel wilt kopen, kun je kiezen uit drie mogelijkheden.

 • een ergonomische bureaustoel met armleuningen
 • een ergonomische bureaustoel met hoofdsteun
 • een gamestoel als bureaustoel

Een ergonomische bureaustoel met armleuningen kan natuurlijk ook een hoofdsteun hebben. Het is belangrijk voor ons dat je de voor- en nadelen van de afzonderlijke onderdelen van de ergonomische bureaustoel begrijpt.

Wat onderscheidt een ergonomische bureaustoel met armleuningen en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De meeste ergonomische bureaustoelen worden verkocht met armleuningen. Armsteunen dienen in de eerste plaats om je spieren te ontlasten. Wel is het nodig dat de armleuningen in hoogte verstelbaar zijn. Alleen op die manier kunnen ze een ergonomisch doel dienen.

Voordelen
 • comfortabele steun voor de armen
 • verlichting voor de nekspieren
 • vereenvoudigt zitten en opstaan
Nadelen
 • belemmerend
 • bij verkeerde instelling schadelijk voor de spieren
 • verkeerde instelling schaadt de stabiliteit van de stoel

Als armleuningen je werk hinderen en je de stoel misschien heen en weer moet rollen, zijn er genoeg modellen ergonomische bureaustoelen zonder armleuningen te vinden.

Wat zijn de kenmerken van een ergonomische bureaustoel met hoofdsteun en wat zijn de voor- en nadelen?

Een hoofdsteun of neksteun voorkomt dat je je rug kromt en te veel naar je computerscherm staart. Vooral als je last hebt van spanning, is een hoofdsteun een voordeel.

Voordelen
 • Ontlast de druk op de halswervelkolom
 • goed voor je rug
Nadelen
 • Moet verstelbaar zijn
 • wordt niet gebruikt bij het zitten

Als een hoofdsteun niet verstelbaar is, kan hij je spieren eerder beschadigen dan helpen. Als je de neiging hebt je hoofd te dicht bij het beeldscherm te plaatsen, kan de hoofdsteun helpen je zithouding te verbeteren.

Wat onderscheidt een gamestoel van een bureaustoel en wat zijn de voor- en nadelen?

Gaming stoelen zijn net zo ergonomisch als klassieke bureaustoelen. Ze werden in de eerste plaats voor gamers ontwikkeld en verschillen dus vooral in de vorm van de zitting.

Voordelen
 • hoog comfort
 • sportieve ontwerpen
 • sportkuipzitting geeft meer steun
Nadelen
 • Ontwerp komt niet overeen met typische kantoorsfeer
 • verhoudingsgewijs duur

De gamestoel biedt een hoog comfort en ook door de sportkuipzittingvorm wordt verlichting geboden voor je nek-, lenden- en ruggengraatspieren. Als je echter geïnteresseerd bent in een stoel voor een alledaags kantoor, is een alternatief met een sobere uitstraling waarschijnlijk te verkiezen.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om ergonomische bureaustoelen te vergelijken en te evalueren

In het volgende gedeelte laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen een groot aantal modellen ergonomische bureaustoelen. De criteria die je kunt gebruiken om ergonomische bureaustoelen te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij elk van de criteria belangrijk is.

Materiaal

Veel bureaustoelen zijn vooral gemaakt van een mengsel van metaal en kunststof. Andere zijn hoofdzakelijk van aluminium gemaakt. De materialen hebben meer invloed op het gewicht van de stoel dan op zijn uiterlijk.

Jij beslist wat je mooier vindt. Hetzelfde geldt voor de stof en het dessin van de bekleding. Je kunt kiezen tussen kleurrijke netbespanningen en imitatieleer. Stoffen die de uitwisseling van vocht en lichaamswarmte toelaten zijn aan te bevelen.

In de zomer zijn materialen zoals leer niet ideaal, omdat ze door de hitte aan het lichaam kleven en dus nadelig zijn voor het comfort.

Structuur

Er zijn verschillen in de structuur van een bureaustoel, onder andere in de soort rugleuning. Terwijl sommige modellen een gewone eenvoudige rugleuning bieden, zijn er alternatieven zoals de kuipstoel, die extra steun biedt.

Verder hebben veel ergonomische bureaustoelen een zogenaamde lendensteun, een kromming ter hoogte van de taille. Dit zorgt voor een beter gekromde stand van de wervelkolom.

Ergonomischer Bürostuhl-2

Bureaustoelen zonder hoofdsteunen kunnen ook ergonomisch zijn. Verstelbare armsteunen ontlasten de spieren en lendensteunen maken een lange maar gezonde werkdag aan het bureau mogelijk.
(Image source: unsplash.com/Austin Distel)

Je kunt ook kiezen tussen stoelen met armleuningen of zonder armleuningen of hoofdsteunen. Hier moet je afgaan op je eigen behoeften en eisen. Als je snel last hebt van ernstige rugpijn, moet je het niet stellen zonder hoofdsteun, lendensteun en armleuningen.

Functies

De belangrijkste functie waar je op moet letten is de hoogte-instelling. De rugleuning en de armleuningen moeten beslist in hoogte verstelbaar zijn. Om de stoel ergonomisch aan je lichaamsmaten te laten aanpassen, is de hoogteverstelling onvermijdelijk.

Bij sommige modellen is het ook mogelijk de afstand tussen de armleuningen en de zitting te veranderen. Het is ook belangrijk dat je de hoofdsteun aan je lichaamslengte kunt aanpassen om je nekspieren te ontlasten.

Veel modellen hebben ook een zogenaamde wipfunctie om de rugleuning naar achteren te kantelen. Dit helpt om te ontspannen en stress te verlichten. De bureaustoel moet ook remmen hebben. Hier moet je vooral op letten als je een kinderstoel koopt.

Maat

De maten van de verschillende modellen variëren sterk. Maar omdat de rugleuningen en armleuningen vaak verstelbaar zijn, kan bijna elk model aan je lichaamslengte aangepast worden. Bij de aanschaf van een ergonomische bureaustoel is je eigen lichaamslengte het belangrijkst. Je kunt de stoel kiezen die het best aan je maten aangepast kan worden.

In het algemeen zijn de afmetingen van de rugleuning en de zitting de belangrijkste factoren. Het is aan te bevelen dat het zitvlak minstens tussen 37 en 47 cm is. Idealiter moet de bovenrand van de rugleuning minstens 45 cm boven het zitvlak uitsteken en ongeveer 40 cm breed zijn.

Gewicht

Het gewicht van de bureaustoel is niet de eerste overweging. Deze kunnen tussen 15 kg en 30 kg wegen. In plaats daarvan speelt het gewicht dat de bureaustoel kan dragen een rol. Leveranciers van ergonomische bureaustoelen geven aan tot hoeveel kilogram lichaamsgewicht de persoon die op de stoel zit mag hebben.

De meeste bureaustoelen zijn geschikt voor een gewicht tot 150 kg. Je zult echter ook probleemloos bureaustoelen vinden die een grotere draagkracht hebben van, bijvoorbeeld, tot 180 kg.

Feiten over ergonomische bureaustoelen

Kan ik van mijn ziekteverzekering een ergonomische bureaustoel op recept krijgen?

Ja. Het is mogelijk een kostensubsidie voor bureaustoelen aan te vragen. Je hebt bijvoorbeeld een medisch attest van je orthopeed nodig, waarin staat dat je een medische aandoening hebt. Voordat je een bureaustoel koopt, moet je met je werkgever praten. De werkgever beslist welke arbeidsmiddelen op het kantoor gebruikt mogen worden.

Onder bijzondere omstandigheden kun je ook subsidies krijgen van de Duitse pensioenverzekering of een gedeeltelijke vergoeding van de kosten aanvragen bij het arbeidsbureau. Als je zelfstandige bent, kun je de aanschaf van een ergonomische bureaustoel ook van je belastingen aftrekken als bedrijfskosten.

Zijn mijn werkgevers verplicht ergonomische bureaustoelen op de werkplek aan te bieden?

Nee. Je werkgevers mogen zelf bepalen hoe je werkplek eruit ziet en welke arbeidsmiddelen je ter beschikking staan. Het is echter gebleken dat de meeste werkgevers er groot belang bij hebben het gezondheidsrisico van hun werknemers zo laag mogelijk te houden. Daarom zijn velen bereid te investeren in ergonomische bureaustoelen om ziekteverzuim te voorkomen.

Ergonomischer Bürostuhl-3

Een verkeerde zithouding kan tot ernstige nek- en rugpijn leiden. Dit leidt vaak tot ziekteverzuim op het werk.
(Image source: unsplash.com/Jesper Aggergaard)

Het meeste ziekteverzuim is terug te voeren op zwakke spieren en zwak bindweefsel. Volgens een gezondheidsrapport van de TK is elke tiende dag ziekteverlof te wijten aan de wijdverbreide ziekte van rugpijn. Zo moet je je werkgever laten zien dat investeren in ergonomische bureaustoelen de moeite waard is voor de toekomst.

Hoe zet ik een ergonomische bureaustoel neer?

Om je zo ergonomisch mogelijk te laten zitten, laten we je in het volgende hoofdstuk zien hoe je je bureaustoel correct kunt instellen.

 1. Zithoogte: Zorg dat er een rechte hoek is tussen je boven- en onderbenen. Je knieën moeten ook op dezelfde hoogte zijn als je heupen. Je voeten moeten stevig op de vloer staan.
 2. Zitplaats: Je moet de hele zitplaats kunnen gebruiken. Ga volledig tegen de rugleuning zitten en zorg ervoor dat de achterkant van je knieën niet tegen de rand van de zitting gedrukt wordt.
 3. Rugvlak: Je bovenste bekkengebied moet de rugleuning raken. De lendensteun, een welving op de rugleuning, moet op gelijke hoogte met je taille liggen.
 4. Hoofdsteun: De hoofdsteun is voor ontspanning tussen de werkperioden door. Je moet hem zo afstellen dat je comfortabel kunt leunen als je je achterover wiegt.
 5. Armsteunen: Je bovenarm en onderarm moeten een rechte hoek vormen. Tegelijk moeten je nekspieren zich kunnen ontspannen als je je armen laat rusten.

Nu je alles begrepen hebt, kun je meteen aan de slag en hopelijk werk je in de toekomst met het beste comfort en zonder pijn aan je bureau.

Beeldbron: Balcerzak/ 123rf.com

Recensies