Laatst bijgewerkt: 08-12-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

21Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Goed slapen is de sleutel om overdag ook goed te presteren. Als je niet goed slaapt, ben je sneller in een slechte bui. Een gebrek aan een goede nachtrust kan bovendien leiden tot gezondheidsproblemen. Een ergonomisch kussen helpt je om dit soort problemen te voorkomen.

Ergonomische kussens worden speciaal ontworpen om een goede nachtrust te bevorderen. Er zijn verschillende modellen, ieder met zijn eigen kenmerken en voordelen. In deze shopgids vind je alle informatie die je nodig hebt om het ergonomische kussen te vinden dat het beste bij je past. Neem onze gids door en geniet van een kwaliteitsrust!

Belangrijk om te weten

 • Als je een ergonomisch kussen wilt kopen, moet je op een aantal belangrijke factoren letten. Gun jezelf de nachtrust die je nodig hebt en wordt fris en fruitig wakker met een goed en betrouwbaar ergonomisch kussen.
 • Er zijn veel verschillende modellen op de markt. Het is belangrijk dat je een model kiest dat lekker ligt. Maar vergeet niet dat sommige ergonomische kussens een tijdje nodig hebben voor ze de juiste vorm aannemen.
 • In deze shopgids vind je een overzicht met de belangrijkste aankoopcriteria waar je op moet letten bij de aanschaf van een ergonomisch kussen. Kijk bijvoorbeeld goed naar de vorm van het kussen en of je het kussensloop kunt wassen, voor je een kussen kiest.

Onze selectie: De beste ergonomische kussens op de markt

Als je op zoek bent naar het beste ergonomische kussen, kan het helpen om een lijst te hebben met de beste kussens die op de markt verkrijgbaar zijn. Op die manier zul je snel ontdekken wat de belangrijkste kenmerken zijn waar je op moet letten bij je keuze. Hieronder vind je daarom een selectie met onze favoriete modellen.

Het ergonomische kussen met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Het ergonomische kussen van Bedsure voelt zacht aan en verbetert je houding vanaf de eerste dag dat je het kussen gebruikt. Het kussen biedt genoeg stevigheid tijdens het slapen en vermindert de pijn in je nek en schouders.

Dit product wordt zelfs aangeraden door fysiotherapeuten en sporters. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is erg goed. Kopers raden de aanschaf van dit product dan ook zeker aan anderen aan.

Het beste ergonomische kussen met een tijk van bamboevezels

Deze vernieuwde bamboo pillow, met een verbeterde tijk van bamboevezels, zorgt voor een optimale nachtrust. Het bamboekussen heeft een drukverlagende traagschuim vulling. Dat betekent dat het kussen zich volledig vormt naar je hoofd, nek en schouders.

Hierdoor ervaar je minder stress tijdens de nachtelijke uren. Je zult elke ochtend als herboren wakker worden en de dag vol energie beginnen. Direct na de eerste nacht zullen nekklachten verminderen.

Het meest veelzijdige ergonomische kussen

Het ergonomische kussen van Slaapcity biedt ondersteuning voor je hoofd en nek om pijn en stijfheid te verlichten voor een meer comfortabele nacht. Het kussen is perfect voor alle soorten slapers, of je nou op je zij, rug of buik slaapt.

Het kussensloop is wasbaar in de machine, de fabrikant adviseert echter om geen droger te gebruiken. Het kussen is ontworpen en getest door een chiropractor met meer dan 6 jaar ervaring. En dat voel je!

Het beste ergonomische kussen voor mensen met allergieën

Het kussen van Swiss Comfort+ bevordert een zeer rustgevende slaap. Dankzij de ergonomische vorm van dit kussen geniet jouw nek van extra steun. Een groot voordeel van dit kussen is dat het ook geschikt is voor mensen die met allergieën.

De tijk is van 100% katoen en kent een perfecte ventilatie. Het kussen is heerlijk comfortabel, de hardheid zit tussen medium en zacht in. Dit is oprecht een kussen om van te dromen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over ergonomische kussens

Er is een grote kans dat je na het zien van de selectie hierboven met de beste ergonomische kussens, eigenlijk al niet meer zonder kunt. Dat is ook niet zo gek. Ergonomische kussens verbeteren niet alleen je nachtrust maar ook je gezondheid op een meer algemeen niveau. Voordat je een ergonomisch kussen koopt, moet je echter weten wat de belangrijkste factoren zijn om het kussen te vinden dat het beste bij je past. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over dit product.

woman sleeping

Een goede nachtrust is van onbetaalbare waarde. Een ergonomisch kussen helpt je hierbij. 
(Bron: Puhhha: 46115646/ 123rf.com)

Wat is een ergonomisch kussen?

Ergonomische kussens worden speciaal ontworpen om tijdens het slapen de juiste houding aan te houden. Zo krijg je een betere nachtrust. Het ontwerp verlicht de druk op de nek en schouders. Een ergonomisch kussen zorgt ervoor dat de wervelkolom ‘s nachts de juiste ondersteuning krijgt. Door cervicale problemen te verminderen, helpen ze bovendien om je algehele gezondheid te verbeteren.

Met een ergonomisch kussen vermijd je niet alleen nek-, schouder- en rugpijn, maar kun je ook klachten zoals hoofdpijn verminderen. Het is een onmisbaar item voor mensen die regelmatig last hebben van de gevolgen van een onjuiste houding.

Annelies SmoldersSlaapexpert
“Iemand die niet goed slaapt, ziet er minder goed uit. De huid wordt minder gezond, grauwer, bleker. Slaap is de beste dag- en nachtcrème die er is.”

Waar worden ergonomische kussens van gemaakt?

Om een ergonomisch kussen te kiezen, helpt het als je de verschillende materialen kent die worden gebruikt voor de productie ervan. Het materiaal bepaalt niet alleen de kwaliteit van het kussen, maar ook de manier waarop je het kunt gebruiken. Om je bij je keuze voor een bepaald soort materiaal te helpen, vind je hieronder een lijst met de meest gebruikte materialen:

 • Donzen: Dit materiaal wordt eigenlijk steeds minder gebruikt, omdat er tegenwoordig veel materialen zijn die betere prestaties bieden. Het gebruik van een kussen dat gevuld is met veren wordt aanbevolen voor mensen die op hun buik slapen of veel bewegen tijdens de nacht. Ze zijn minder stevig dan andere materialen en zijn niet hypoallergeen, waardoor ze allergische reacties kunnen veroorzaken.
 • Vezel: Er worden verschillende soorten vezels gebruikt voor de productie van ergonomische kussens, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Over het algemeen kunnen we zeggen dat deze kussens een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben en zacht aanvoelen. Het is een goede optie als je op je zij of rug slaapt.
 • Latex: De latex kussens kun je verder onderverdelen in natuurlijk of synthetisch latex. De natuurlijke variant is zachter, terwijl synthetische kussens steviger zijn. Beide opties zijn perfect voor mensen die op hun zij slapen. Ze passen zich zeer goed aan, aan de vorm van het hoofd. Met een latex ergonomisch kussen krijg je gegarandeerd een betere nachtrust.
 • Visco-elastisch of traagschuim. Visco-elastisch schuim is een van de beste materialen die je kunt kiezen. Het materiaal past zich zeer goed aan, aan de verschillende houdingen die je tijdens de nacht inneemt. Het verbetert de bloedsomloop en verlicht de druk op je nek, schouders en rug.
bed and different pillows

Ergonomische kussens zijn speciaal ontworpen voor mensen met een favoriete slaaphouding en die de best mogelijke ondersteuning nodig hebben. 
(Bron: Daria Minaeva: 43933317/ 123rf.com)

Welk ergonomisch kussen past het beste bij je slaaphouding?

Artsen raden meestal aan om op je linkerzijkant te slapen. Deze houding biedt diverse voordelen voor je gezondheid. Toch heeft iedere persoon zijn of haar eigen favoriete slaaphouding. Het is daarom het beste als je een kussen kiest dat perfect bij jouw lichaamshouding past. Hieronder vind je een handig overzicht met de meest voorkomende slaaphouding en de ergonomische kussens die daar het beste bij passen:

 • Op je buik. Dit is de minst aanbevolen optie. Mocht dit toch je favoriete houding zijn, kies dan voor een laag donzen kussen.
 • Op je rug. Als je graag op je rug ligt, is het het beste om een kussen van gemiddelde hoogte te kiezen, om zo je wervelkolom goed uit te lijnen. Traagschuim kan een geweldige optie zijn.
 • Op je zij. Het kussen moet gemiddeld tot hoog zijn, zodat je lichaam op de juiste manier uitgelijnd wordt. De beste materialen zijn vezel en traagschuim.
 • Je verandert ‘s nachts vaak van houding. We raden aan om voor een ergonomisch kussen met een gemiddelde hoogte te kiezen, dat gemaakt is van een materiaal dat zich aanpast aan je bewegingen. Als je veel van je zij naar je buik draait, is het het beste om voor een donzen kussen te kiezen. Als je veel op je zij en rug slaapt, is traagschuim beter.

Hoe stevig moet een ergonomisch kussen zijn?

De stevigheid van een ergonomisch kussen verwijst naar de hardheid van het kussen. Het is belangrijk dat het kussen dat je koopt niet te stevig is. Anders kan het kussen oncomfortabel aanvoelen en juist een negatieve invloed hebben op je houding. Tegelijkertijd moet het kussen ook niet te zacht zijn, omdat je er anders in weg zult zinken. De stevigheid waar je voor moet kiezen, hangt af van de houding die je tijdens het slapen aanhoudt:

 • Zacht: Dit is de beste optie als je meestal op je buik slaapt. Als je vaak op je buik ligt en een te hard kussen kiest, zullen je hoofd en nek  een onnatuurlijke positie innemen.
 • Gemiddelde stevigheid: Als je vaak op je rug slaapt, heb je een kussen met een gemiddelde stevigheid nodig, zodat het kussen zich gemakkelijk aanpast aan de vorm van je nek. Kussens met een gemiddelde stevigheid zijn ook geschikt voor de mensen die ‘s nachts veel bewegen.
 • Zeer stevig: Kussens met een hoge stevigheid zijn een goede optie als je op je zij slaapt. De reden hiervoor is dat je met een stevig kussen je nek en wervelkolom op de juiste manier uitlijnt.
young man sleeping

Met een ergonomisch kussen gun je jezelf de nachtrust die je nodig hebt en word je fris en fruitig wakker. 
(Bron: puhhha: 94594781/ 123rf.com)

Welke maat ergonomisch kussen heb je nodig?

Het is goed mogelijk dat tijdens je zoektocht naar het beste ergonomische kussen modellen in verschillende maten tegenkomt. Deze maten refereren naar de afstand tussen je nek en schouder. Om te weten welke maat kussen je precies nodig hebt, moet je deze afstand opnemen. Hieronder vind je een tabel met de verschillende formaten en bijbehorende afstanden. Dit helpt je om het kussen te vinden dat het beste bij je past:

Maat Afmeting
S-M Minder dan 8 cm
L Tussen de 8 en 11 cm
XL Tussen de 12 en 14 cm
XXL Meer dan 14 cm

Welke vormen kan een ergonomisch kussen hebben?

Het is belangrijk om de verschillende vormen te kennen. Over het algemeen kun je de markt in 3 categorieën onderverdelen. Je kunt kiezen uit golf-, vlinder- en hoefijzervormige kussen. Hieronder vind je een lijst met de verschillende vormen waar je uit kunt kiezen:

 • Golfvormig: Deze vorm komt het meest voor. Het bestaat uit 2 gedeelten, ieder met een verschillende hoogte, en is ideaal om op je rug te slapen.
 • Vlindervormig: De vorm van het kussen doet denken aan een vlinder, zoals de naam al doet vermoeden. Het kussen is breder aan de zijkanten en dunner in het midden. Dit is de beste optie als je op je zij slaapt.
 • Hoefijzervormig: Deze kussens zijn vergelijkbaar met de nekkussens die veel mensen in het vliegtuig gebruiken. Het is niet gebruikelijk om zo’n kussen te hebben om te slapen, waardoor je ze minder tegenkomt dan de 2 andere vormen.
Wist je al dat een slechte nachtrust zeer negatieve effecten heeft op je concentratie, geheugen, stemming en alertheid? Vergeet ook niet dat langdurige slapeloosheid geassocieerd wordt met andere, meer ernstige gezondheidsproblemen.

Wat zijn de voor- en nadelen van ergonomische kussens?

Zoals je in deze shopgids hebt kunnen lezen, verbetert het gebruik van een ergonomisch kussen je algehele gezondheid. Eerder in deze gids heb je al kunnen lezen wat belangrijke kenmerken zijn waar je op moet letten bij het kiezen van een kussen. Verderop in deze gids bieden we je een handig overzicht van de belangrijkste aankoopcriteria onder elkaar. Maar voor we dat doen, vind je hieronder eerst een korte samenvatting van de belangrijkste voor- en nadelen van dit product:

Voordelen
 • Ergonomische kussens helpen de kwaliteit van je slaap te verbeteren
 • Ze verminderen de gezondheidsproblemen die gepaard gaan met een slechte nachtrust
 • Ze verminderen niet alleen pijn aan je nek, rug en schouders, maar ook klachten als hoofdpijn
Nadelen
 • Er bestaan geen modellen voor mensen die graag op hun buik slapen
 • Het duurt bij sommige mensen een tijdje voor ze aan het ontwerp van de kussens gewend zijn

Waar moet je op letten bij je aankoop?

We komen al bijna aan bij het einde van deze shopgids. Eerder heb je al kunnen lezen over de belangrijkste kenmerken van dit product. Om zoveel mogelijk uit je aankoop te halen, besteden we hieronder extra aandacht aan de factoren waar je op moet letten bij de aanschaf van dit product. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste aankoopcriteria. Dit helpt je het ergonomisch kussen te kopen dat het beste bij je past.

Kussensloop

We raden je aan om altijd voor een kussen met een afneembaar kussensloop te kiezen. Dat is nou eenmaal een stuk hygiënischer. Als je het sloop kunt afnemen betekent dat ook dat je het kunt wassen in de wasmachine. Het is het allerbeste als de hoes van bamboevezel is gemaakt. Dit materiaal is namelijk bestendig tegen stof, absorbeert vocht als zweet en geeft geen enkele geur af. Het is bovendien geschikt voor mensen die veel last hebben van allergieën en laat gemakkelijk de lucht circuleren.

Hoogte

Als je een ergonomisch kussen koopt, is het erg belangrijk dat deze de juiste hoogte heeft. Wat de juiste hoogte is, hangt af van verschillende fysieke factoren, zoals je gewicht en lengte. Maar er is één criterium dat misschien nog wel belangrijker is bij het bepalen van de beste hoogte, en dat is de houding die je ‘s nachts aanneemt. In de onderstaande tabel zie je wat de perfecte hoogte voor jou is:

Hoogte van het kussen Centimers Houding
Laag 8-10 Op je buik
Medium 11-13 Op je rug
Medium tot hoog 14-15 Op je zij
Hoog 15 Op je zij

Materiaal

Een ander criterium dat je niet over het hoofd mag zien bij het kiezen van een ergonomisch kussen is het materiaal waarvan deze is gemaakt. Deze keuze hangt niet alleen van je persoonlijke voorkeuren en behoeften af. Net zoals het geval is bij de hoogte van het kussen, is je houding ook bepalend voor het materiaal dat het beste resultaat biedt. In de tabel hieronder vind je de meest geschikte optie voor jouw favoriete slaaphouding:

Houding Donzen Vezel Latex Traagschuim
Op je buik
Op je rug
Op je zij
Veel beweging

Samenvatting

Ergonomische kussens worden speciaal ontworpen om een goede nachtrust te bevorderen. Er zijn verschillende modellen, ieder met zijn eigen kenmerken en voordelen. Als je een ergonomisch kussen wilt kopen, is het belangrijk om naar de hoogte en het materiaal van het kussen te kijken. Vergeet ook niet te controleren of je de sloop kunt afhalen en wassen. Met een ergonomisch kussen geniet je van een uitstekende nachtrust.

Vond je onze shopgids over ergonomische kussens interessant? Laat hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Puhhha: 102557651/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?