Laatst bijgewerkt: 17-12-2020

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

17Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

72Verzamelde opmerkingen

Als klusjesman heb je een aantal basistools nodig. Een van de belangrijkste tools is misschien wel de moersleutel. Met dit type gereedschap kun je meer dan één probleem oplossen, wat ze onmisbaar voor je gereedschapskist maakt. Zo draai je er bijvoorbeeld een losse moer mee vast, zet je een afvoer vast of repareer je je sanitair. Dit zijn slechts voorbeelden van wat je allemaal met een moersleutel kunt doen.

Er zijn veel verschillende soorten moersleutels, zoals bijvoorbeeld de steeksleutel, ringsleutel, pijpsleutel en inbussleutel. Een van de meest handige sleutels is echter de Engelse sleutel. De tool is ook wel bekend als de ‘verstelbare moersleutel’. Ben je op zoek naar de beste Engelse sleutel? In deze shopgids vind je alles wat je moet weten over de sleutel, zodat je de juiste tool koopt die het beste bij je past.
Belangrijk om te weten

 • Engelse sleutels zijn verstelbare sleutels waarvan de bekwijdte met behulp van een wormwiel verstelbaar is. Dit is een variant op de vaste moersleutel, die een specifieke diameter hebben en meestal worden vergezeld door andere sleutels van verschillende groottes.
 • Moersleutels zijn meestal gemaakt van roestvrij staal. Tegenwoordig hebben veel modellen rubberen grepen waardoor ze ergonomischer zijn en comfortabeler aanvoelen. Bovendien isoleert het rubber het gereedschap van elektriciteit en voorkomt het zo ongevallen.
 • Als je een Engelse sleutel wilt kopen, is de grootte van de tool een van de belangrijkste aankoopcriteria waar je op moet letten. Andere belangrijke criteria zijn het handvat, de klem en het gebruiksgemak van de tool.

Onze selectie: De beste Engelse sleutels op de markt

De Engelse sleutel mag eigenlijk in geen enkele gereedschapskist ontbreken. Hiermee kun je moeren en bouten aan elkaar vast- of losdraaien. Het zijn zeer veelzijdige, eenvoudige en goedkope tools. Er zijn veel verschillende modellen op de markt verkrijgbaar. Om je te helpen de juiste Engelse sleutel te vinden, vind je hieronder een selectie met onze favoriete modellen die op de markt verkrijgbaar zijn.

De Engelse sleutel met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De Engelse sleutel van Benson heeft een ontwerp met een verstelbare bek voor afgeronde schroeven of  voor meer grip op buizen en slangen. Deze HOFFTECH Verstelbare Moersleutel is een vernuftige moersleutel voor het los- en vastdraaien van moeren en bouten.

De moersleutel is zeer stevig en slijtvast door het stevig metaaltype en de bewerkte toplaag. Het gereedschap is praktisch in gebruik en handig voor alle klusjes in en rondom het huis.

De meest praktische Engelse sleutel

Deze Bahco verstelbare moersleutel 10” is vervaardigd uit gefosfateerd staal en heeft een brede hecht, weke zorgt voor comfort tijdens het gebruik. De onderdelen van hoge kwaliteit maken bovendien een bijzonder stevige grip op schroeven en moeren mogelijk.

Met de handige meetschaal op de bek van de sleutel meet je eenvoudig de maat van de moer of bout op. Door de dunne bekken heeft deze verstelbare moersleutel bovendien een beter bereik in hoeken van 15°.

De meest betrouwbare Engelse sleutel

STANLEY heeft voor elke klus geschikt gereedschap in huis. Of je nou een ervaren klusser bent of een eerste poging waagt. De behuizing van gesmeed gelegeerd staal van de STANLEY Engelse sleutel vergroot de sterkte en overtreft de ANSI-koppelnormen.

De extra brede bekcapaciteit opent breder dan een standaard moersleutel en is onder andere geschikt voor montagewerkzaamheden, auto- of sanitairreparaties. Dankzij de smalle kop kun je de tool ook in kleine ruimtes gebruiken.

De meest compacte Engelse sleutel

Ben je op zoek naar een compacte Engelse sleutel die je eenvoudig met je meedraagt? Kies dan voor de verstelbare moersleutel van Brüder Mannesmann. De sleutel heeft een kort handvat, maar tegelijkertijd een grote opening. De grootte van de opening kun je naar wens aanpassen.

De moersleutel is gemaakt van hoogwaardig matverchroomd staal en heeft een speciaal gefreesde en geharde bek. Daarnaast heeft de moersleutel een ergonomisch gevormde greep voor extra grip.

Shopgids: Alles wat je moet weten over Engelse sleutels

Een sleutel is gereedschap dat zeer eenvoudig te gebruiken is. Het ontwerp van een moersleutel is in de loop van de tijd nauwelijks veranderd, omdat het gereedschap functioneel en effectief is en geen grote veranderingen nodig heeft. Om je te helpen bij de keuze voor een Engelse sleutel, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze handige tool.

llave-inglesa-1-AntonEstrada-118701911_s-768x512.jpg

De belangrijkste functie van een Engelse sleutel is om moeren en bouten los- en vast te draaien.
(Bron: Anton Estrada: 118701911/ 123rf.com)

Wat is een Engelse sleutel?

Engelse sleutels behoren tot de categorie van het handgereedschap. Het is een tool die wordt gevormd door een klem die aan een handvat is bevestigd. Het is een verstelbare moersleutel die dezelfde toepassing heeft als een steeksleutel, maar waarvan de bekwijdte met behulp van een wormwiel verstelbaar is. Een steeksleutel is een stuk handgereedschap waarmee men moeren en bouten kan aan- of losdraaien.

Het is een van de eenvoudigste en meest gebruikte tools in de klussector. Het is ook een van de meest betaalbare en toegankelijke tools die er zijn. De belangrijkste functie is het los- en vastdraaien van moeren en bouten. De meeste Engelse sleutels hebben een eenvoudig ontwerp waardoor ze in een handomdraai te gebruiken zijn.

Waar worden Engelse sleutels voor gebruikt?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, wordt een Engelse sleutel vooral gebruikt voor het los- en vastdraaien van moeren en bouten. Omdat het een zeer hard en resistent hulpmiddel is, kun je het ook gebruiken om objecten los te tikken. De tool wordt bijvoorbeeld veel gebruikt om op vastgelopen of roestige moeren te slaan om ze losser te maken. Het heeft veel verschillende functies, zoals:

 • Reperatie van sanitair
 • Slotenmakers
 • Autoreparaties
 • Smederij
 • Elektriciteit
 • Onderhoud
 • Montage van gassystemen en airconditioners e.d.

Procesador-AMD-4-Volodymyr-Krasyuk-48525055-768x512.jpg

Engelse sleutels vallen onder de categorie van het handgereedschap. Het is een tool die wordt gevormd door een klem die aan een handvat is bevestigd. 
(Bron: Vadim Guzvha: 76340293/ 123rf.com)

Wat voor maten Engelse sleutels zijn er?

Bij een Engelse sleutel kun je de opening veranderen door aan een wieltje te draaien. Zo pas je de maat van de opening naar wens aan. Het verschil tussen de grootten kan hierbij flink toenemen. Dit kun je bijvoorbeeld zien bij de Engelse sleutel van Elezenioc in onze selectie met favoriete modellen eerder in deze shopgids, waarbij je ziet dat de grootste opening 68 mm is, en de kleinste 6 mm. Er zijn ook vaste moersleutels. Meestal koop je deze in een set van sleutels met verschillende grootten.

De maat van de vaste sleutels wordt vaak in inches gedefinieerd. In de volgende tabel laten we je de equivalenties zien tussen de grootte van de sleutels in inches en centimeters:

Formaat van de sleutels in inches (“) Formaat van de sleutels in centimeters (cm)
5/16 7,9
11/32 8,7
3/8 9,5
7/16 11
1/2 12
Overige formaten van de Engelse sleutels
Formaat van de sleutels in inches (“) Formaat van de sleutels in centimeters (cm)
9/16 14
5/8 15
11/16 17
3/4 19
13/16 20
7/8 22
15/16 23
1 25
1 1/6 26
1 1/8 28
1 3/16 30
1 1/4 31
1 5/16 33
1 3/8 34
1 7/16 36
1 1/2 38
1 9/16 39
1 5/8 41
1 11/16 42
1 3/4 44
1 7/8 47
2 50

Welke maat Engelse sleutel heb ik nodig?

Laten we, voordat we deze vraag beantwoorden, eens kijken wat er gebeurt als je een moersleutel met de verkeerde maat gebruikt. Bijna iedere monteur en loodgieter heeft wel een aantal littekens die zijn veroorzaakt door het gebruik van sleutels met een verkeerde maat. Als je de verkeerde maat gebruikt, is er een grote kans dat je met de sleutel uitglijdt en je hand bezeert. Ook bestaat het gevaar op beschadigen van de bout of moer.

Als richtlijn raden we daarom voor huishoudelijk werk een 14-inch moersleutel aan. Deze tools zijn licht van gewicht, goedkoop en passen bijna overal op. Voor meer gespecialiseerde klussen of professionele taken raden we een 18-inch moersleutel aan. Dit zijn echte grove adviesrichtlijnen, controleer altijd zelf welke maat je nodig hebt.

llave-inglesa-3-Thodonal-46185067_s-768x512.jpg

Bij een Engelse sleutel kun je de grootte van de opening veranderen door aan een wieltje te draaien. 
(Bron: Thodonal: 46185067/ 123rf.com)

Hoe moet je een Engelse sleutel onderhouden?

Hoe zou je je voelen als je je realiseert dat de moersleutel verroest en onbruikbaar is, precies wanneer je deze wilt gebruiken? Engelse sleutels vereisen gelukkig niet veel onderhoud. Echter, als je lang gebruik wenst te blijven maken van de tool, is het van belang dat je deze op de juiste manier gebruikt en verzorgt. Zoals elk handgereedschap, zijn ze in principe gebouwd om lang mee te gaan, zolang je er maar voldoende tijd aan besteedt om ze te onderhouden.

Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je voor een Engelse sleutel moet zorgen. Het lijkt voor de hand liggend. Toch is het verstandig om je aan deze stappen te houden, zodat je niet plotseling merkt dat je een beschadigd stuk gereedschap hebt.

 • Reinig na elk gebruik: Na een lange sessie moet je de sleutel even laten rusten, om hem daarna goed schoon te maken. Als je gedurende een lange tijd stof of andere vuil op de tang laat ophopen, zal het gereedschap vanzelf onbruikbaar worden. Gebruik een droge doek of borstel om de delicate delen van de sleutel schoon te maken. Zorg ervoor dat er geen vuildeeltjes tussen de tanden blijven zitten.
 • Gebruik smeermiddelen: Zorg ervoor dat je de verschillende onderdelen goed gesmeerd houdt, ook wanneer je de sleutel niet gebruikt. Besteed speciale aandacht aan de bewegende delen van het gereedschap, aangezien deze het meest kwetsbaar zijn voor slijtage.
 • Vermijd aanraking met water of ander vocht: Vocht is de vijand van de meeste gereedschappen. Het aanbrengen van een laagje olie op het metalen gereedschap voorkomt roest en corrosie. Maar het beste wat je kunt doen, is om het gereedschap op een droge plaats te bewaren, zoals bijvoorbeeld in een gereedschapskoffer.

llave-inglesa-4-Georgerudy-76955955_s-768x512.jpg

Bij verkeerd gebruik of een versleten verstelmechanisme kan een Engelse sleutel de boutkop of moer onherstelbaar beschadigen. 
(Bron: Georgerudy: 76955955/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Eerder in deze shopgids heb je al kunnen lezen wat onze favoriete modellen zijn. Ook heb je de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze handige tool kunnen vinden. Nu is het belangrijk om te weten op welke aankoopcriteria je moet letten als je een Engelse sleutel wilt kopen. Hieronder leggen we in detail uit wat belangrijke factoren zijn bij je zoektocht naar de beste Engelse sleutel op de markt:

Maat

Het belangrijkste aankoopcriterium bij het kopen van een Engelse sleutel is de maat. De maat van de verstelbare moersleutel bepaalt wat je er allemaal mee kunt doen. Dankzij het wormwiel kun je de bekwijdte van de tool eenvoudig aanpassen. Iedere Engelse sleutel heeft verschillende grootten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Engelse sleutels die je kunt aanpassen tot een bekwijdte van 14 inch.

Als je van tevoren weet welke grootte je nodig hebt, zal dit je helpen op het moment van de aankoopbeslissing. Als je bijvoorbeeld een kleine, gemakkelijk mee te nemen tool nodig hebt, kun je het beste voor een compacte en kleine Engelse sleutel kiezen, zoals de sleutel van Elezenioc uit onze selectie met favoriete modellen. Belangrijk is in ieder geval om een sleutel te gebruiken die goed past: als de bek maximaal geopend moet worden om om de moer of boutkop te passen, is de sleutel eigenlijk te klein.

Handvat

Het handvat is een andere doorslaggevende factor bij de keuze voor een Engelse sleutel. De sterkte van de tool hangt grotendeels af van dit kenmerk. Als je een lang handvat hebt, kun je veel meer kracht zetten. Daarom worden de Engelse sleutels met lange handvatten vooral gebruikt in loodgieterswerk en voor zware montageklussen.

De perfecte grootte van het handvat hangt ook grotendeels van de gebruiker af. Een persoon met kleine of slanke handen zal zich prettiger voelen bij een kort handvat. Mensen met grote of dikke handen hebben daarentegen een tool nodig met een lange handgreep, zodat ze deze stevig kunnen vasthouden.

Klem

De klem, of de bek, is het belangrijkste onderdeel van de Engelse sleutel. Zonder de bek zou de sleutel niets meer zijn dan een stalen handvat. Er is een grote verscheidenheid aan verschillende klemontwerpen op de markt. Sommige gereedschappen hebben verstelbare en omkeerbare bekken, wat betekent dat je ze ook in krappe ruimtes kunt gebruiken. Dit type sleutel wordt veel gebruikt voor bijvoorbeeld sanitairreparaties.

Sommige modellen hebben een meetschaal op de klem, aan één of beide zijden. Deze markeringen helpen om snel de juiste maat te selecteren. Er zijn ook Engelse sleutels met kleine tanden die perfect zijn om de fixatie van de klem te verbeteren. Grotere sleutels hebben vaak veel grotere of plattere kaken.

Gewenst gebruik

Niet alle Engelse sleutels zijn hetzelfde gemaakt. Sommige modellen zijn speciaal ontworpen voor zware en professionele klussen. Deze modellen worden gebruikt op mechanische werkplaatsen. Andere sleutels, die vaak goedkoper zijn, zijn speciaal ontworpen voor huishoudelijke taken. Naar onze mening mag in iedere gereedschapskist in ieder geval geen Engelse sleutel van 6 tot 12 inch ontbreken.

De kleinste sleutels, met een lengte van minder dan 15 cm, worden het meest gebruikt voor huishoudelijk werk en doe-het-zelf klussen. Je kunt ze ook gebruiken voor moeilijk bereikbare plaatsen en in kleine ruimtes. Tot slot bestaan er nog modellen die zijn ontworpen voor zeer specifieke taken zoals de reparatie van het sanitair of pijpmontage. Controleer altijd goed waar de Engelse sleutel die je wilt kopen geschikt voor is, voor je deze koopt.

llave-inglesa-7-WavebreakMediaLtd-36354189_s-768x512.jpg

Er is een grote verscheidenheid aan Engelse sleutels met diverse klemontwerpen op de markt.
(Bron: Wavebreak Media Ltd: 36354189/ 123rf.com)

Gebruiksgemak

Het bevestigen van een pijpleiding kan een stressvolle klus zijn. Als je bovendien niet de juiste Engelse sleutel hebt, kan de klus een behoorlijke uitdaging worden. Het kan de situatie zelfs erger maken. Bij verkeerd gebruik of een versleten verstelmechanisme kan een Engelse sleutel de boutkop of moer onherstelbaar beschadigen. Je moet een tool kiezen die comfortabel is om vast te houden, geen pijn in je hand veroorzaakt en gemakkelijk urenlang vast te houden is.

In die zin vergemakkelijken sleutels met een gekartelde klem de grip. Het zal ook comfortabeler zijn om te werken met gereedschappen die een geïsoleerde en rubberen handgreep hebben. Op die manier voorkom je dat het gereedschap uit je hand glijdt en een ongeval veroorzaakt.

Samenvatting

Engelse sleutels zijn zeer eenvoudige, nauwkeurige en veelzijdige tools. Ze zijn een van de beste uitvindingen van de mens en daarom nauwelijks veranderd sinds ze zijn uitgevonden. Met een Engelse sleutel kun je eenvoudig moeren en bouten los- en vastdraaien. Het is een verstelbare moersleutel die dezelfde toepassing heeft als een steeksleutel, maar waarvan de bekwijdte met behulp van een wormwiel verstelbaar is. De Engelse sleutel mag daarom eigenlijk in geen enkele gereedschapskist ontbreken!

In deze shopgids vind je alle informatie die je nodig hebt om de beste Engelse sleutel te kopen. Zo vind je niet alleen de beste modellen op de markt en de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze handige tool, maar ook de belangrijkste aankoopcriteria bij de aanschaf van een Engelse sleutel.

Vond je onze shopgids over Engelse sleutels interessant? Laat hieronder een reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie, zodat ook zij de beste Engelse sleutels op de markt kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Seoterra: 55392706/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies