Laatst bijgewerkt: 31-07-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

17Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Elektrische slagmoersleutels zijn vaak de beslissende helpers in een noodsituatie. Met je nieuwe gereedschap kun je in een handomdraai je banden zelf verwisselen. Doordat je niet langer met de hand de moeren en bouten van je banden hoeft los te draaien met een wielsleutel, bespaart de elektrische slagmoersleutel je veel tijd en energie. In tegenstelling tot druk-slagmoersleutels heb je met een elektrische slagmoersleutel geen compressor nodig, alleen een stopcontact.

Met onze grote elektrische slagmoersleutel test 2021 willen we je beslissing voor de juiste slagmoersleutel gemakkelijker maken. We hebben de elektrische slagmoersleutel met kabel en hoogspanning, de elektrische slagmoersleutel met laagspanning en de elektrische slagmoersleutel met oplaadbare batterij vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet.
Belangrijk om te weten

 • Een elektrische slagmoersleutel is een elektrisch aangedreven schroevendraaier die werkt met abrupte draaiende bewegingen.
 • Slagmoersleutels kunnen in drie soorten worden onderverdeeld: die welke met elektriciteit uit een stopcontact worden gevoed, die welke op een sigarettenaansteker worden aangesloten en slagmoersleutels met batterijvoeding.
 • Het maximum draaimoment is bepalend voor hoeveel kracht het gereedschap heeft. Hoe hoger het draaimoment, hoe sterker het gereedschap en hoe comfortabeler het werk kan zijn.

Elektrische slagmoersleutel: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In dit deel laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om een keuze te maken uit de uitgebreide selectie elektrische slagmoersleutels. Je moet de volgende criteria overwegen en vergelijken:

In het volgende leggen we uit wat de verschillende criteria betekenen en wat belangrijk is.

Grootte / gewicht

De meeste mensen hebben het probleem dat elektrische slagmoersleutels erg zwaar en onhandelbaar zijn. Dit komt echter door de botsende en draaiende tandwielen. De weerstand is lager bij kleiner en lichter gereedschap. Bijgevolg zijn deze gereedschappen geschikt voor fijner en lichter bovenhands werk. Ze zijn ook gemakkelijker te hanteren en lichter. Wel moet opgemerkt worden dat een klein en licht gereedschap ook een zwakkere motor heeft.

Snoerloze slagmoersleutels zijn zwaarder dan slagmoersleutels met snoer.

Grote elektrische slagmoersleutels met hoge weerstand worden meestal gebruikt voor zwaar werk. Het gewicht en de afmetingen van het gereedschap mogen het werk echter niet hinderen. Grote slagmoersleutels worden meestal gebruikt voor klussen als banden verwisselen. Het beoogde gebruik is doorslaggevend voor welk gereedschap je moet kiezen.

Maximaal koppel

Koppel is de hoeveelheid kracht die op een draaiend lichaam wordt uitgeoefend en wordt gemeten in Newtonmeter.

Hoe hoger de snelheid, hoe sterker

het gereedschap. In verband met een elektrische slagmoersleutel geeft het koppel aan hoe sterk een schroef vastgedraaid kan worden. Let er bij aankoop op dat het aanhaal- en losdraaimoment gespecificeerd zijn. Idealiter moeten deze draaimomenten gelijk en zo hoog mogelijk zijn.

Met elektrische slagmoersleutels met regelbaar koppel is het een voordeel dat, bijvoorbeeld, alle schroeven gelijkmatig kunnen worden aangedraaid. Dit geeft je een overzicht en stelt je in staat je werk zorgvuldig te controleren. Bovendien wordt slijtage of breuk van de schroeven vermeden.

Stationair toerental

Het stationair toerental is een fysische parameter die bij elektrische slagmoersleutels het aantal omwentelingen in een bepaalde tijd aangeeft zonder weerstand te bieden. Wanneer de elektrische slagmoersleutel gewoon ingeschakeld is en in de hand van de gebruiker draait, zijn deze omwentelingen de onbelaste omwentelingen. Ze worden gemeten bij één omwenteling per minuut (tpm).

Het maximum koppel vermenigvuldigd met het stationaire toerental geeft het vermogen in tpm.

Vermogen

Als je een elektrische slagmoersleutel koopt, is het belangrijk te weten welk vermogen het gereedschap heeft. Het vermogen geeft aan hoeveel elektrische energie de slagmoersleutel in een minuut omzet in mechanische energie. Het maximale vermogen dat door de krachtbron wordt geleverd is het vermogen dat voor elektrische slagmoersleutels geldt. Dit wordt het maximaal opgenomen vermogen genoemd.

Het is hoger dan het werkelijke vermogen van de elektrische slagmoersleutel. Wanneer elektrische energie in mechanische energie omgezet wordt, gaat er bijvoorbeeld warmte verloren. Het resultaat is dat het afgegeven vermogen lager is dan het door de krachtbron afgegeven vermogen.

Het vermogen wordt opgegeven in watt (W).

Mogelijke kabellengte

De kabellengte is een doorslaggevend aspect bij de keuze van een geschikte elektrische slagmoersleutel. Het is van cruciaal belang dat de kabel van het stopcontact naar de werkplek geleid kan worden. Dit vermijdt onnodige verlengingen en stelt je in staat je werk comfortabeler te doen.

Een elektrische slagmoersleutel met een korte kabel kan de straal van je werkplaats verkleinen. Daarom heeft de ervaring geleerd dat de kabel minstens 3 m lang moet zijn. Als je werkt op een plaats waar geen stopcontact is, kun je een verlengsnoer of een kabeltrommel kopen.

Levensduur van de batterij

Als je besluit een slagmoersleutel met een oplaadbare batterij te kopen, is het een goed idee uit te zoeken wat de fabrikant zegt over de levensduur van de batterij. De levensduur van de batterij geeft de tijd aan waarin de opgeslagen stroom geleverd wordt. Het is belangrijk vóór gebruik het batterijniveau te controleren.

Zo voorkom je dat je werk onderbroken wordt. In tegenstelling tot elektrische slagmoersleutels hebben de meeste in de handel verkrijgbare slagmoersleutels met een oplaadbare accu een koppel van 24-150 Nm. Een slagmoersleutel met een oplaadbare batterij heeft ook het voordeel van mobiliteit.

Besluit: Welke soorten elektrische slagmoersleutels zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je een elektrische slagmoersleutel wilt aanschaffen, zijn er drie soorten waar je uit kunt kiezen. In het volgende gedeelte maken we onderscheid tussen de drie productsoorten en zetten we de respectieve voor- en nadelen op een rij en verklaren ze nader.

Elektro Schlagschrauber mit Kabel und hoher Voltzahl

Elektrische slagmoersleutel met kabel en hoogspanning

Ondanks de kabel ben je met een slagmoersleutel niet helemaal beperkt. Maar als de kabel te kort is, is een kabeltrommel geen overbodige investering. Je moet echter op de lengte van de kabel letten voor je hem koopt. Het enige verschil tussen dit en de hieronder genoemde producten is het voltage.

Voordelen
 • Hoog maximum koppel
 • Geen lange wachttijd voor opladen
 • Geen extra accessoires nodig
 • Kan voor verschillende werkzaamheden gebruikt worden
Nadelen
 • Afhankelijkheid van een stopcontact
 • Beperking door de kabel

Slagmoersleutels met kabel hebben het voordeel dat ze goedkoper zijn dan slagmoersleutels met accu. De prijs voor de oplaadbare batterij is hier niet van toepassing. Extra accessoires zoals een laadstation voor de batterij zijn niet nodig. Met een elektrische slagmoersleutel vermijd je lange wachttijden. De batterij hoeft niet opgeladen te worden voor gebruik en kan op elk moment gebruikt worden.

Je moet echter wel letten op de kabellengte van je slagmoersleutel. Deze variëren naargelang het model en de fabrikant. Uit ervaring bevelen we een minimum lengte van 3 m aan. Elektrische slagmoersleutels zijn het meest geschikt voor lange klussen die een hoog koppel vereisen. Als je geen compressor hebt, is een 230V slagmoersleutel een goed alternatief.

Elektro Schlagschrauber mit Kabel und niedrige Voltzahl

Elektrische slagmoersleutels met kabel en laagspanning

Elektrische slagmoersleutels met laagspanning trekken ook stroom via de kabel. De laagspanningsapparaten worden aangesloten op de sigarettenaansteker. Je hebt echter de mogelijkheid om een adapter voor een standaard stopcontact te kopen.

 • Voordelen
  • Kan zonder stopcontact gebruikt worden
  • Geen lange wachttijd voor het opladen
  • Praktische oplossing voor lekke banden
  • Voldoende kabellengte
  Nadelen

  De auto-accu wordt ontladen

 • Alleen voor werk aan de auto

Het is een voordeel dat je het apparaat zonder standaard stopcontact kunt gebruiken. De meeste 12V apparaten hebben een lange kabel, zodat je gemakkelijk bij je banden kunt. Het is een nadeel dat het product zijn stroom uit de auto-accu haalt. Je moet ervoor zorgen dat je auto-accu voldoende opgeladen is, anders ontlaadt hij zich en kan andere problemen veroorzaken. Dit type product is geschikt voor jou als je:

 • wil je de slagmoersleutel gebruiken voor motorvoertuigen
 • je hebt geen stopcontact in de buurt van je werkplek
 • willen uitgerust zijn voor noodgevallen onderweg
Elektro Schlagschrauber mit Akku

Elektrische slagmoersleutel met accu

De slagmoersleutel met accu haalt zijn stroom uit de ingebouwde accu. Hij moet voor gebruik aan een gewoon stopcontact opgeladen worden.

De stroomsterkte is het belangrijkst. Hoe meer ampère, hoe langer de batterij meegaat.

Draadloos werken maakt je werk gemakkelijker. Je moet je er echter van bewust zijn dat slagmoersleutels met accu’s meestal meer wegen. Bij de keuze van een geschikte en juiste batterij moet je kiezen voor een lithium-ion batterij. Deze zijn krachtig en lichter dan andere batterijen.

Voordelen
 • Gemakkelijk op te bergen
 • Onafhankelijk werken
Nadelen
 • Meer gewicht
 • Bovenhands werken is moeilijker
 • Extra accessoires nodig
 • Lange wachttijden

Slagmoersleutels op batterijen kun je overal gebruiken. Je moet er wel rekening mee houden dat slagmoersleutels op batterijen een overeenkomstig gewicht hebben, want zulke batterijen zijn vrij zwaar. Daarom is dit type slagmoersleutel niet aan te bevelen voor werk boven het hoofd.

Voor werk gedurende langere tijd kun je beter reserve-batterijen kopen om de oplaadtijd te overbruggen. Het is een voordeel dat je geen stopcontact of sigarettenaansteker nodig hebt. Zo kun je zelfstandig en zonder beperkingen werken. Dit type product is geschikt voor jou als:

 • je je slagmoersleutel op de weg wilt gebruiken en flexibel
 • is het geen probleem voor je om met een zwaar werktuig te werken

Shopgids elektrische slagmoersleutel: Alles wat je moet weten

In het volgende deel hebben we de belangrijkste vragen over elektrische slagmoersleutels in detail beantwoord. Na het lezen van dit gedeelte beschik je over de essentiële kennis voor dit hulpmiddel.

Hoe werkt een elektrische slagmoersleutel?

Een elektrische slagmoersleutel is een gereedschap dat door elektriciteit wordt aangedreven. Hij heeft een elektromotor en wordt meestal gebruikt voor het verwisselen van banden en het los- en vastdraaien van moeren en bouten. Het gereedschap wordt echter niet gebruikt om te boren. Elektrische slagmoersleutels zijn onder te verdelen in twee hoofdsoorten, slagmoersleutels met accu en slagmoersleutels met een netsnoer.

Elektro Schlagschrauber-1

Met een elektrische slagmoersleutel kun je moeiteloos en zonder handgereedschap je banden verwisselen.
(Afbeelding bron: Somwan/ 123rf.com)

Een slagmoersleutel moet niet verward worden met een boormachine. Het verschil is dat een slagmoersleutel een slagfunctie heeft en werkt met abrupte draaiende bewegingen. Bij een slagmoersleutel wordt de draaiende beweging op één punt onderbroken en als trillende beweging doorgegeven. In tegenstelling tot een boormachine heeft een slagmoersleutel een veel hoger draaimoment.

Welke alternatieven zijn er voor een elektrische slagmoersleutel?

Een alternatief voor de elektrische slagmoersleutel is de pneumatische sleutel. Persluchtsleutels worden gebruikt om vastzittende schroeven los te draaien door hun hoge koppel. Omdat het gereedschap zonder elektronica werkt, hebben ze een langere levensduur dan elektrische slagmoersleutels.

Pneumatische slagmoersleutels zijn geschikt voor werkplaatsen en elektrische slagmoersleutels voor privé huishoudens.

De slagmoersleutel kan overal zonder elektriciteit gebruikt worden. Voor het gebruik is een compressor met perslucht nodig. Deze moet echter wel de juiste luchttoevoer hebben. Zulke compressoren zijn in elke werkplaats te vinden. Normale huishoudens hebben zelden zo’n compressor. De stijve slang van de pneumatische schroevendraaier bemoeilijkt je werk. Je beweging wordt beperkt. De slang is ook moeilijk op te bergen vanwege het materiaal.

Hoe kan ik mijn autobanden verwisselen met een elektrische slagmoersleutel?

Het verwisselen van een wiel met een elektrische slagmoersleutel werkt op precies dezelfde manier als met een kruiskopsleutel. Maar echt gemakkelijk is het niet. Daarom nemen veel autobezitters hun toevlucht tot het alternatief van het gebruik van een slagmoersleutel. Het principe is hetzelfde. Dit bespaart je tijd en geld, want banden wisselen in werkplaatsen of via pechhulpdiensten is meestal duur.

Elektro Schlagschrauber-2

Met een slagmoersleutel is het wisselen van je eigen banden in een handomdraai gebeurd
(Afbeelding bron: Milz/ 123rf.com)

We leggen in een paar stappen uit hoe je je banden kunt wisselen met een elektrische slagmoersleutel

 1. Trek de wieldop eraf
 2. Draai de wielmoeren los (zorg dat je gereedschap is ingesteld op losdraaien)
 3. vervang de oude banden door nieuwe
 4. Draai de wielmoeren vast (zorg dat je gereedschap is ingesteld om in te draaien)
 5. controleer met een momentsleutel

Welke bekende fabrikanten zijn er voor elektrische slagmoersleutels?

In principe zijn er verschillende fabrikanten die elektrische slagmoersleutels op de markt brengen. De bekendste fabrikanten in deze categorie zijn volgens vergelijkende studies:

 • Hazet
 • Hesselink
 • Matika
 • Unitec
 • Bosch

Welke fabrikant je kiest hangt af van je criteria. In principe moet je kiezen voor een variant van de elektrische slagmoersleutel. Denk na over het doel waarvoor je je nieuwe gereedschap nodig hebt. De fabrikanten die we op de lijst hebben gezet zijn degenen die de beste koopadviezen geven.

Wat kost een elektrische slagmoersleutel?

Elektrische slagmoersleutels zijn er in verschillende prijsklassen. Afhankelijk van welk gereedschap je kiest, zijn de prijzen heel verschillend. Het hangt allemaal af van hoe vaak je je slagmoersleutel wilt gebruiken. Voor dagelijks gebruik moet je iets meer uitgeven.

Type Prijs
Elektrische slagmoersleutel met kabel en hoogspanning ca. 40 – 250 €
Elektrische slagmoersleutel met kabel en laagspanning ca. 30 – 150 €
Elektrische slagmoersleutel met accu ca. 50 – 300 €

Kan ik een elektrische slagmoersleutel huren?

In principe is het mogelijk om in Duitsland elektronische slagmoersleutels te huren. Talrijke handelaars en particulieren bieden hun gereedschap te huur aan. Bedrijven als boels.de bieden zowel particulieren als bedrijven hun gereedschap te huur aan. Je vindt ze ook op ebay-kleinanzeigen.nl.

Maar als je van particulieren huurt, moet je wel beseffen dat deze advertenties plaats-afhankelijk zijn. Als je besloten hebt een elektrische slagmoersleutel te kopen, kijk dan eens naar de vele huuraanbiedingen.

Beeldbron: Allexxandar/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?