Last updated: 02-08-2021

How we pick our products

4Products analyzed

45Hours invested

13Studies researched

215Comments collected

Wie heeft dit niet meegemaakt? Je wilt een koffie drinken, maar je moet eerst de melk met de hand opschuimen. Een elektrische melkopschuimer is een perfect alternatief. Je bent nog maar een druk op de knop verwijderd van het opschuimen van je melk.

De melk wordt automatisch opgeschuimd en je kunt stressvrij van je koffie genieten. Met onze elektrische melkopschuimer test 2023 willen we je helpen bij je zoektocht naar de beste elektrische melkopschuimer. We willen je helpen de beste melkopschuimer voor jou te vinden. We hebben verschillende modellen met verschillende functies voor je vergeleken. We hebben de voordelen en nadelen van elk model op een rijtje gezet.

Op deze manier willen we je een overzicht geven van de wereld van de elektrische melkopschuimers en je helpen bij je aankoopbeslissing.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De elektrische melkopschuimer bespaart je tijd en moeite in je dagelijks leven. Het overtuigt met vele nuttige extra functies waarmee je zo gemakkelijk en ongecompliceerd mogelijk melkschuim kunt maken.
 • Met een elektrische melkopschuimer hoef je je geen zorgen meer te maken over je melkschuim. De elektrische opschuimer doet alles automatisch voor je.
 • Er is een verschil tussen een elektrische melkopschuimer met een netsnoer, een melkopschuimer op batterijen en een inductieve melkopschuimer.

Elektrische melkopschuimer: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor elektrische melkopschuimers

In het volgende willen we je laten zien aan de hand van welke aspecten je een keuze kunt maken tussen de vele mogelijke elektrische melkopschuimers. De criteria die je kunt gebruiken om elektrische melkopschuimers met elkaar te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij elk van de criteria belangrijk is.

Opschuimmethode

Er zijn twee verschillende opschuimmethoden. De manuele en de automatische.

Model opschuimmethode
Inductieve melkopschuimer automatisch
Elektrische melkopschuimer met netsnoer automatisch
Elektrische melkopschuimer met garde handmatig

Productvermogen (watt)

Productvermogen is een ander belangrijk aankoopcriterium. Als het om melkopschuimers gaat, is “meer niet meer”. Veel melkopschuimers hebben een vermogen van ongeveer 500 watt. Het toestel zou te veel stroom trekken en te heet worden met meer wattage.

500 watt is het ideale productvermogen.

Voor een elektrische melkopschuimer is 500 watt ruim voldoende. Veel modellen hebben ook een oververhittingsbeveiliging en een automatische uitschakelfunctie, zodat het toestel niet oververhit raakt.

Capaciteit (liter)

De capaciteit heeft alleen betrekking op de omvormer en de elektrische melkopschuimer met netsnoer. De melkopschuimer op batterijen heeft geen ingebouwd melkreservoir en kan met elke hoeveelheid melk gebruikt worden. Er zijn apparaten met een tamelijk klein volume, maar ook modellen die veel melk kunnen bevatten.

elektrischer Milchaufschäumer-4

Er zijn verschillende maten melkkannen, en dus ook verschillende capaciteiten.
(Image source: unsplash.com / chuttersnap)

Hoe groter de melkkan, hoe meer melk hij kan bevatten, en hoe meer melkschuim je kunt maken. Het hangt ervan af voor hoeveel mensen je melkschuim wilt maken. Of het nu alleen voor jezelf is of voor je familie en vrienden.

De meeste melkopschuimers hebben een 500 ml reservoir.

Met de meeste melkopschuimers kun je ongeveer 260 ml melk opschuimen in een 500 ml beker. Er zijn ook grotere die 350 ml melk kunnen bevatten. Bij kleinere modellen past er maar ongeveer 100 ml melk in het bakje. Maar dat is nog steeds genoeg voor 1 – 2 koppen koffie.

Vaatwasmachinebestendig

Als je een elektrische melkopschuimer koopt, let er dan op dat hij vaatwasmachinebestendig is als je een afwasmachine hebt. Als het niet afwasmachinebestendig is, kan de elektronica ervan in de machine beschadigd raken.

elektrischer Milchaufschäumer-5

Als je elektrische melkopschuimer niet in de vaatwasser kan, is het beter hem met de hand schoon te maken.
(Image source: unsplash.com / Catt Liu)

Als de bak op een elektrisch onderstel is aangesloten, wordt het moeilijk hem in de afwasmachine schoon te maken. In het beste geval moet je elektrische melkopschuimer vaatwasmachinebestendig zijn. Als alternatief hebben sommige een automatische reinigingsfunctie ingebouwd. Dit zou het schoonmaken vergemakkelijken.

Besluit: Welke soorten elektrische melkopschuimers zijn er, en welke is geschikt voor jou?

Bij de keuze van een elektrische melkopschuimer zijn de volgende modellen in de handel verkrijgbaar

 • Inductieve melkopschuimer
 • Elektrische melkopschuimer

In het volgende overzicht gaan we meer in detail in op de voor- en nadelen van elk van beide.

Wat zijn de kenmerken van een inductieve melkopschuimer en wat zijn de voor- en nadelen?

Inductieve melkopschuimers verwarmen de melk direct tijdens het opschuimen. Met de automatische reinigingsfunctie, die meestal aanwezig is, is hij gemakkelijk schoon te maken. Als dit niet het geval is, kun je het ook in de vaatwasser schoonmaken.

Er is meestal geen directe verbinding tussen de garde en de krachtbron. Dit betekent dat de garde en het melkkannetje zonder aarzelen in de afwasmachine gereinigd kunnen worden. Anderzijds neemt het veel plaats in de keuken in. Je moet ook bereid zijn iets meer geld uit te geven.

Advantages
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Stevig melkschuim
 • Melk wordt direct verwarmd
Disadvantages
 • Hoge prijs
 • Neemt veel plaats in de keuken in

Als je in detail wilt zien hoe een inductiemelkopschuimer in elkaar zit en hoe hij werkt, raden we je deze video aan:

Wat zijn de kenmerken van een elektrische melkopschuimer met netsnoer en wat zijn de voor- en nadelen?

Deze variant is waarschijnlijk de meest gebruikte onder de elektrische melkopschuimers. Het doet alles automatisch en heeft meestal nuttige extra functies. Deze melkopschuimer bespaart je veel tijd bij het bereiden van je koffie.

Een klein nadeel zou kunnen zijn dat je met deze variant afhankelijk bent van een stopcontact.

Advantages
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Meestal veel extra functies
 • Melk wordt automatisch verwarmd
 • Tijdbesparend
Disadvantages
 • Hoge prijs
 • Niet geschikt voor de afwasmachine
 • Neemt veel plaats in de keuken in
 • Geen flexibel gebruik

Wat onderscheidt een elektrische melkopschuimer met garde en wat zijn de voor- en nadelen?

De elektrische melkopschuimer met garde werkt meestal op batterijen of is oplaadbaar via USB. Het is een stok melkopschuimer met een in de bodem ingebouwde garde. Hij wordt met de hand bediend, maar de garde werkt elektrisch.

Het is een heel goedkope optie. Het geld dat je bespaart op de opschuimer moet je echter uitgeven aan de batterijen. Bedenk dat ze regelmatig vervangen moeten worden. Bovendien moet je de melk van tevoren zelf verwarmen. Anderzijds ben je heel flexibel in het gebruik, want je bent niet afhankelijk van een stopcontact.

Advantages
 • Ruimtebesparend
 • Goedkoop
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Flexibel in gebruik
Disadvantages
 • Hoge prijs
 • Batterijen moeten apart gekocht worden
 • Melk moet zelf verwarmd worden

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een elektrische melkopschuimer koopt

In het volgende gaan we in op die vragen die vooral vaak opkomen in combinatie met elektrische melkopschuimers.

Wat is een elektrische melkopschuimer?

Het is een snelle en gemakkelijke manier om heerlijke opgeschuimde melk aan je koffie toe te voegen.

elektrischer Milchaufschäumer-1

Maak je melk net zo mooi schuimig met een elektrische melkopschuimer.
(Image source: unsplash.com / Nathan Dumlao)

In tegenstelling tot melkopschuimers die je met de hand moet bedienen, kun je je melk heel handig laten opschuimen met een elektrische melkopschuimer.

Voor wie is een elektrische melkopschuimer geschikt?

Alle liefhebbers van diepe L zullen blij zijn met een elektrische melkopschuimer. Een melkopschuimer die met de hand bediend wordt, vergt veel kracht en inspanning. Dit maakt koffiedrinken minder leuk. Als je tijd en moeite wilt besparen, is de elektrische versie precies goed voor jou!

Hoe gebruik ik een elektrische melkopschuimer?

Het apparaat moet in een stopcontact gestoken worden of de garde-spiraal moet in een houder gehouden worden. Het hangt ervan af welk type melkopschuimer je gebruikt. Dan hoef je er alleen nog maar de melk in te gieten en op start te drukken. De elektrische melkopschuimer doet de rest voor je. Sommige modellen verwarmen zelfs de melk terwijl je hem opschuimt. Het is net zo makkelijk met een stok melkopschuimer. Plaats eenvoudig de garde in de melk en druk op start.

Welke soorten melk kan ik opschuimen met een elektrische melkopschuimer?

In principe kun je alle soorten melk opschuimen. Maar afhankelijk van de melk die je gebruikt, kunnen er verschillen zijn in de kwaliteit van het melkschuim. Verse volle melk schuimt het best. Het geeft het schuimigste melkschuim.

Hoe hoger het vetgehalte van de melk, hoe beter ze smaakt.

Voor de smaak moet je ook rekening houden met het vetgehalte van de melk. In principe geldt: hoe meer vet de melk heeft, hoe beter hij smaakt. Natuurlijk kun je ook vetarme melk opschuimen. Dit melkschuim is echter niet zo stevig als verse volle melk.

Hoeveel kost een elektrische melkopschuimer?

We hebben de prijzen voor elk model hieronder op een rijtje gezet:

Model prijsklasse
Inductieve melkopschuimer vanaf ongeveer 50 euro
Elektrische melkopschuimer met netsnoer vanaf ongeveer 30 euro
Elektrische melkopschuimer met garde vanaf ongeveer 6 euro

Hoe moderner de elektrische melkopschuimer, hoe duurder hij is.

Je kunt een elektrische melkopschuimer kopen voor slechts 6 euro. De goedkopere werken echter op batterijen. Wil je een volautomatische machine met veel extra functies, dan kan die tot 100 euro kosten.

Het maakt niet uit hoe goedkoop of duur de elektrische melkopschuimer is. Je kunt met al deze soorten heerlijk melkschuim maken. (Image source: unsplash.com / Nathan Dumlao)

Afhankelijk van de grootte en functies die je elektrische melkopschuimer moet hebben, betaal je er meer of minder voor.

Waar kan ik een elektrische melkopschuimer kopen?

Je kunt een elektrische melkopschuimer kopen in een ijzerwarenwinkel, supermarkt of online vanuit het comfort van je eigen huis.

Hoe maak ik een elektrische melkopschuimer schoon?

Bij melkopschuimers met batterij kun je de garde gemakkelijk met de hand schoonmaken. Dit kun je het beste doen met een beetje heet water en afwasmiddel.

Let bij het schoonmaken op de ingebouwde elektra.

Je mag elektrische melkopschuimers echter niet met heet water schoonmaken. Het elektrisch systeem zit binnenin de opschuimer en het is beter het niet nat te maken. Daarom hebben de meeste elektrische melkopschuimers een automatische reinigingsfunctie.

Als dit niet voorhanden is, kun je de binnenkant ook voorzichtig afvegen met een vochtige doek.

Wat is een alternatief voor een elektrische melkopschuimer?

Behalve de elektrische melkopschuimer is er ook de manuele melkopschuimer. Dit alternatief vergt echter meer inspanning en werk. Je maakt je melkschuim met de hand. Je werkt met een zeef. Je moet het snel op en neer bewegen. Dit is om lucht door de melk te mengen. Je kunt de sterkte van het melkschuim zelf bepalen.

Beeldbron: Yastremska/ 123rf.com

Reviews