Last updated: 05-08-2021

How we pick our products

4Products analyzed

45Hours invested

13Studies researched

215Comments collected

Met elektrische koffiemolens kun je de koffiebonen malen vlak voor je de koffie bereidt, zonder enige fysieke inspanning. Door de koffiebonen vlak voor de bereiding te malen, verliest je koffie zijn aroma’s niet en kun je er vers van genieten.

Met onze elektrische koffiemolen test 2023 willen we je helpen de elektrische koffiemolen te vinden die het beste bij je past. Daartoe hebben we elektrische koffiemolens met een slagmolen, schijfmolen en kegelmolen onderzocht en hun voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Dit moet je helpen bij je aankoopbeslissing.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een elektrische koffiemolen geeft je de mogelijkheid om je koffie vlak voor het zetten elektronisch te malen. Dit zorgt ervoor dat je koffie vers gemalen is en zo veel mogelijk van zijn smaken behoudt. Het bespaart je ook het gedoe van het gebruik van een handmaler.
 • Elektrische koffiemolens verschillen vooral in hun maalmechanisme. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een slijpmachine met impact, een schijfslijpmachine en een kegelslijpmachine.
 • Met koffiemolens met een impact- of kegelmolen kun je de maling van je koffie zelf bijstellen, maar met een impact grinder is dat niet mogelijk.

Elektrische koffiemolen: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor elektrische koffiemolens

De criteria die je kunt gebruiken om elektrische koffiemolens met elkaar te vergelijken zijn:

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke elektrische koffiemolens.

Capaciteit

De capaciteit van de elektrische koffiemolen zou voor jou alleen van belang zijn als je van plan bent koffie te bereiden voor meerdere mensen. Als de koffie voor meerdere mensen bereid moet worden, is het raadzaam om bij de aankoopbeslissing rekening te houden met het aantal kopjes koffie dat met de elektrische koffiemolen bereid zal worden.

Kaffeemühle elektrisch-3

De meeste elektrische koffiemolens zijn geschikt om meer dan 2 koppen koffie te bereiden.
(Image source: unsplash.com / Nathan Dumlao)

Er zijn natuurlijk alternatieven waarmee je tot 18 koppen koffie kunt malen. Of en hoeveel kopjes je nodig hebt, bepaal je dus zelf en kun je bij de aankoop van de molen in overweging nemen. Alles wat dit getal overschrijdt heeft meer kans om in de horeca gebruikt te worden.

Vermogen

Zoals in het bovenstaande gedeelte vermeld, spelen ook het vermogen en dus de snelheid een rol bij de keuze. Elektrische koffiemolens met een schijvenmaler of slagmolen hebben meestal een hoog toerental (tot 1400 toeren per minuut), wat een snelle warmteontwikkeling tot gevolg heeft.

Dit schaadt de aroma’s van de koffie. Kegelmolens daarentegen zijn in staat de koffie te malen bij een laag toerental van 400 toeren per minuut, waardoor een snelle warmteontwikkeling wordt voorkomen.

Maalwerk type Omwentelingen
Slagmolen ca. 1350/min
Schijfmolen ca. 700-1400/min
Kegelmolen ca. 400/min

Aantal maal

werken Als je koffiebereiding bestemd is voor verschillende soorten koffie, van espresso tot Turkse koffie, moet de elektrische koffiemolen verschillende maalwerken hebben. Dit komt omdat deze koffiesoorten een fijne maling nodig hebben.

Koffiemolens waarbij de maling niet ingesteld kan worden, zijn vaak het gevolg van ongelijkmatig koffiepoeder.

Als de koffiemolen een slagmolen heeft, kan de maalgraad niet ingesteld worden, zodat de koffiebonen gemalen moeten worden tot het poeder fijn is. Hiermee moet rekening gehouden worden als je een koffiemolen koopt.

Dus als je vooral espresso drinkt of veel waarde hecht aan de fijnheid van het poeder bij het bereiden van je koffie, is een schijf- of kegelmolen misschien meer geschikt. Deze bieden meestal meer dan 10 maalinstellingen.

Vaatwasmachinebestendig

Bij veel elektrische koffiemolens kunnen de bonenreservoirs niet in de vaatwasser en moeten ze met de hand met een borstel schoongemaakt worden. Bij andere kun je de bak en het deksel echter uitnemen en in de vaatwasser doen.

Een vaatwasmachinebestendige koffiemolen zou je natuurlijk tijd en moeite besparen<style=”font-size: 1.2rem;”>.

Als je je koffiemolen ook gebruikt om noten of andere specerijen te malen, moeten de bak en het deksel van de molen onmiddellijk schoongemaakt worden, want koffiebonen kunnen heel snel andere aroma’s absorberen en zo de smaak van de koffie veranderen. Als je jezelf de tijd en moeite van het schoonmaken van de molen wilt besparen, let er dan op dat de maalcontainers en de deksels vaatwasmachinebestendig zijn.

Besluit: Welke soorten elektrische koffiemolens zijn er en welke is de juiste voor jou?

Er zijn in principe 3 soorten elektrische koffiemolens:

 • elektrische koffiemolen met impact grinder
 • elektrische koffiemolen met schijvenmaler
 • elektrische koffiemolen met kegelmaler

Deze slijpmachines verschillen vooral in hun maalmechanisme en hebben natuurlijk allemaal hun voor- en nadelen. Bovendien is de soort koffie die je wilt zetten belangrijk in het besluitvormingsproces. In de onderstaande paragrafen hebben we de alternatieven vergeleken met hun voor- en nadelen om je te helpen bij je beslissing.

Wat zijn de kenmerken van een elektrische koffiemolen met slagmolen en wat zijn de voor- en nadelen?

Met een slagmolen worden de koffiebonen door een propeller afgebroken, net als in een blender. Dit betekent echter dat de kleine koffiedeeltjes niet gelijkmatig van grootte zijn. Daardoor zijn elektrische koffiemolens met een slagmolen alleen geschikt voor de bereiding van gewone filterkoffie of French press koffie.

Bovendien warmen de bladen van de propeller zeer snel op. Zoals in de paragraaf hierboven vermeld, kan de koffie hierdoor zijn aroma’s verliezen. Koffiemolens met een percussiemolen zijn echter het goedkoopst om te kopen en zijn ook betrekkelijk gemakkelijk schoon te maken, omdat het deksel van de meeste ervan gewoon van de bovenkant kan worden afgehaald. Een ander pluspunt is dat ze ook geschikt zijn voor het malen van bijvoorbeeld noten, kruiden en specerijen.

Advantages
 • Goedkoop
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Geschikt voor het malen van noten en specerijen
Disadvantages
 • Ongelijkmatig gemalen koffie
 • Snelle warmteontwikkeling
 • Luid bij het malen

Wat onderscheidt een elektrische koffiemolen van een schijvenmolen en wat zijn de voor- en nadelen?

Koffiemolens met een schijvenmolen vind je in veel van de hedendaagse koffiemolens en zijn geschikt voor alle soorten koffie. Bij dit alternatief malen twee schijven de koffiebonen. De afstand tussen de schijven kan worden ingesteld om te bepalen hoe fijn de koffiebonen worden gemalen. Schijfmolens worden meestal ook gebruikt voor de bereiding van espresso’s, omdat ze zeer fijn en gelijkmatig koffiepoeder kunnen maken.

Ze hebben ook een variëteit aan maalsels, waarmee je de fijnheid van je koffiepoeder kunt afstemmen op je persoonlijke voorkeur en de koffiesoort. Maar zoals gezegd met de impact grinder, maalt ook deze molen de koffiebonen met een hoge snelheid.

Als je dit probleem wilt vermijden, moet je er bij het kopen van een koffiemolen op letten dat de schijven van de molen van keramiek zijn. Keramiek heeft de eigenschap dat het niet zo snel opwarmt als roestvrij staal. Maar dit is natuurlijk een wat kostbaar alternatief.

Advantages
 • Gelijkmatiger gemalen koffie
 • Geschikt voor espresso
 • Verscheidenheid aan malingen
 • Keramische schijven voorkomen snelle opwarming
Disadvantages
 • Hoge snelheid
 • Keramische schijven duurder
 • Luid bij het malen

Wat zijn de kenmerken van een elektrische koffiemolen met een kegelmolen en wat zijn de voor- en nadelen?

Vergeleken met andere molens heeft een kegelmolen veel minder omwentelingen nodig om de koffiebonen te malen. Hierdoor wordt niet te veel warmte geproduceerd en de smaken van de koffie blijven zo bewaard. Bovendien heeft hij een variëteit aan maalsels, waarmee verschillende soorten koffie kunnen worden bereid.

Bij deze molen zorgt, zoals de naam al zegt, een kegel ervoor dat de koffiebonen gelijkmatig gemalen worden, zodat de deeltjes naar de bodem vallen en een bepaalde grootte nodig hebben om de molen te verlaten.

Hierdoor wordt de koffie heel gelijkmatig gemalen. Als het dus belangrijk voor je is dat je verschillende soorten koffie kunt bereiden zonder dat de aroma’s van de koffie verloren gaan, kan een kegelmolen de juiste keuze voor je zijn. Conische slijpmachines zijn over het algemeen iets kwalitatiever, dus liggen de prijzen in een iets hoger prijssegment.

Advantages
 • Gelijkmatiger gemalen koffie
 • Slechts lage snelheid nodig
 • Smaken blijven bewaard
Disadvantages
 • Relatief duurste variant

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een elektrische koffiemolen koopt

Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de aanschaf van een elektrische koffiemolen, willen we hieronder een paar belangrijke vragen in detail beantwoorden.

Wat is een elektrische koffiemolen?

Een elektrische koffiemolen helpt je om je koffiebonen tot een fijn poeder te malen voor heerlijke en verse koffie. De bonen worden op verschillende manieren gemalen, afhankelijk van de soort molen. Het malen van de koffiebonen kort voor het bereiden van de koffie zorgt ervoor dat de koffie zoveel mogelijk van zijn aroma’s behoudt.

Kaffeemühle elektrisch-1

Elektrische koffiemolens besparen je de fysieke inspanning van het malen van de koffiebonen.
(Image source: unsplash.com / crew)

Met de meeste elektrische koffiemolens kun je ook de maling van de koffiebonen aanpassen aan je persoonlijke behoeften.

Waar moet ik op letten als ik een elektrische koffiemolen koop?

Voordat je een elektrische koffiemolen koopt, moet je eerst beslissen welke soort koffie je er in het algemeen mee wilt bereiden. Voor een klassieke espresso drinker is het belangrijk dat de koffiemolen de bonen zo fijn mogelijk kan malen, terwijl voor de bereiding van filterkoffie het voldoende is als de molen de bonen grof kan malen.

De soort molen heeft een grote invloed op de kwaliteit van de koffie.

Het volgende waar je op moet letten als je een molen koopt is dat hij de bonen gelijkmatig kan malen, zodat de deeltjes zo gelijk mogelijk zijn. Zo worden de smaken gelijkmatig onttrokken als ze in contact komen met het water.

De door de motor opgewekte warmte speelt ook een belangrijke rol, want als de koffiebonen te veel verhit worden, kunnen ze hun aroma’s verliezen en smaakt de koffie daardoor te bitter. Wil je hittestuwing voorkomen, dan kun je ervoor zorgen dat de molen de koffiebonen op een laag toerental kan malen.

Hoeveel kost een elektrische koffiemolen?

Afhankelijk van de kwaliteit, het budget of de frequentie van gebruik, variëren de prijzen hier van 15 euro tot meer dan 500 euro. De prijs van de elektrische koffiemolen hangt grotendeels af van het soort molen. Het goedkoopste alternatief is de koffiemolen met een slagmolen, hier is de prijs tussen de 15 en 30 euro.

Elektrische koffiemolens met een schijvenmaler daarentegen beginnen rond de 25 euro en zijn te koop voor maximaal 60 euro. Hun schijven zijn vaak van roestvast staal of keramiek en zijn vaak ook geschikt voor de bereiding van een espresso. Als de schijven van keramiek zijn, kan de prijs ruim boven de 60 euro liggen. Voor koffiemolens die een kegelmaler gebruiken, ligt de prijs ruwweg tussen 60 en meer dan 500 euro.

Type molen Prijs
Slagmolen ca. 15-30 euro
Schijfmolen ca. 25-60 euro
Kegelmolen ca. 60-500 euro

Waarom zou je een elektrische koffiemolen verkiezen boven een handmatige?

Alvorens deze vraag te beantwoorden, willen we erop wijzen dat dit antwoord relatief is en vooral afhangt van je voorkeuren of van de frequentie en hoeveelheid van je koffiebereiding. Er zijn zeker veel mensen die de voorkeur geven aan de vintage stijl van oude handkoffiemolens en er ook van genieten hun eigen koffie met de hand te zetten.

Toch moet ook gezegd worden dat vooral voor espressodrinkers of voor bijvoorbeeld de bereiding van Turkse koffie een elektrische koffiemolen geschikter is, omdat hij de koffiebonen heel fijn kan malen, wat met een handmaler waarschijnlijk niet in die mate mogelijk is.

Kaffeemühle elektrisch-2

Een gelijkmatig gemalen koffie zorgt ervoor dat je alle smaken van je koffie krijgt
(Image source: unsplash.com / Daniel Klaffke)

Bovendien kun je met een handkoffiemolen meestal maar één tot drie kopjes koffie zetten. Dus als je vaak bezoek hebt of veel koffiedrinkers in huis, kun je waarschijnlijk beter voor een elektrische koffiemolen gaan, want die hebben een veel grotere capaciteit en besparen ook tijd.

Wat zijn de alternatieven voor een elektrische koffiemolen?

Zoals in de paragraaf hierboven vermeld, zou een handkoffiemolen een alternatief zijn voor een elektrische koffiemolen. De koffiebonen worden met de hand gemalen met zwengelbewegingen en zijn meer geschikt voor de bereiding van filterkoffie, want hier is het al voldoende als de koffiebonen grof gemalen zijn.

Hoe stel ik de optimale maling in voor een elektrische koffiemolen?

De maalgraadinstelling verschilt naargelang je je koffie bereidt, welke soort koffie je wilt zetten of hoe je je koffie graag hebt. Bovendien kan hier geen specifiek getal gegeven worden voor de maalgraad, want die verschilt van molen tot molen.

Je kunt echter nog steeds zelf bepalen hoe grof of fijn je de koffiebonen gemalen wilt hebben. Eerst en vooral moet je duidelijk zijn over de soort koffie die je wilt zetten en de methode die je wilt gebruiken. Er moet ook rekening gehouden worden met de contacttijd met het water.

Niettemin heeft iedereen een andere smaak en voorkeur, dus kun je het beste de verschillende malingen uitproberen om de maling te vinden die voor jou het beste werkt. In principe

 • Franse pers: grove maling
 • Filterkoffie: middelgrove tot grove maling
 • Espresso: fijne maling
 • Mokka: zeer fijne maling

De bovenstaande malingen moeten je als leidraad dienen.

Hoe maak ik een elektrische koffiemolen schoon?

Bij elke koffiemolen kunnen aanwijzingen staan over waar je op moet letten bij het schoonmaken en hoe je de elektrische koffiemolen moet schoonmaken. Daarom kunnen we je niet expliciet zeggen wat de juiste methode is.

Maar, zoals hierboven al gezegd, kunnen het bonenreservoir en het deksel van veel elektrische koffiemolens verwijderd worden om ze met een borstel schoon te maken. Bij een paar is het zelfs mogelijk om het deksel en de bak in de vaatwasser te doen, wat natuurlijk een voordeel is.

Je moet er echter wel voor zorgen dat het bonenreservoir geen resten van afwasmiddel of vocht bevat. Zorg er dus voor dat je het goed droogt. Je kunt de molen stofzuigen met een stofzuiger om koffieresten te verwijderen.

Beeldbron: Chorruangsak/ 123rf.com

Reviews