Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Zoek je een alternatief voor een motor-aangedreven kettingzaag? Dan is een elektrische kettingzaag misschien iets voor jou. Je kunt er hardhout mee zagen, brandhout en beton, en alles wat je nodig hebt is een krachtbron. Veel vakmensen zweren bij de efficiëntie van elektronische kettingzagen. Maar wat zijn de verschillen tussen elektrische kettingzagen en gemotoriseerde kettingzagen en op welke criteria moet je letten bij je aankoop?

In onze elektrische kettingzaag test 2022 laten we je de beste en meest actuele beschikbare modellen zien. We geven je ook belangrijke informatie en nuttige tips over het juiste gebruik van kettingzagen. We hebben de beste elektrische kettingzagen op de markt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Elektrische kettingzagen zijn de perfecte metgezel voor het meeste werk in de bosbouw. Je moet altijd de juiste zaagketting gebruiken, afhankelijk van of je hardhout, brandhout of beton wilt zagen.
 • In tegenstelling tot een gewone gemotoriseerde kettingzaag moet een elektrische kettingzaag altijd met een kabel verbonden zijn als hij in werking is.
 • Het gewicht, de kettingsnelheid, de verplaatsing, de lengte van het zaagblad en het geluidsniveau moeten allemaal gecontroleerd worden voor je een elektrische kettingzaag koopt.

Elektrische kettingzaag: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een elektrische kettingzaag koopt

Waar moet ik op letten bij gebruikte elektrische kettingzagen?

De grote vraag bij tweedehands materieel is altijd: Hoeveel kilometers heeft het al gemaakt? In de meeste gevallen is het moeilijk te zien, want afzonderlijke onderdelen kunnen vervangen worden en zo blijft eventuele slijtage verborgen.

Bijgevolg moet je nooit tweedehands apparatuur kopen als je niet weet wie ze aanbiedt of als je geen andere vakkennis hebt. Vooral op tweedehands materiaal heb je nauwelijks garantie

Tip: Als je niet veel geld te besteden hebt en zelden anders zaagt, zijn er kleinere en goedkopere kettingzagen die je in de plaats kunt kopen.

Wat voor werk kun je met kettingzagen doen?

Een kettingzaag is niet meer dan één (of meer) roterend(e) blad(en) waarmee je door materiaal kunt zagen. Maar de vraag is, waar heb je een kettingzaag voor nodig? Wil je brandhout maken voor eigen gebruik? – Wil je kunst maken?

Wil je steen of beton zagen met een kettingzaag of wil je jongleren met kettingzagen? – Het doel heiligt de middelen. Alles wat je nodig hebt is de juiste zaag en de juiste toebehoren en je bent klaar om te gaan. Tip: Volg de veiligheidsvoorschriften op de bijgeleverde gebruiksaanwijzing.

kettensäge durchtrennt baumstamm

Voor langer werk in het bos zijn de klassieke modellen met benzine- of dieselmotor meer geschikt. (Foto: HansLinde / Pixabay.com)

Niet alle kettingzagen zijn hetzelfde. Afhankelijk van het project moet het juiste model gekozen worden.

Welke elektrische kettingzaag kan ik het beste gebruiken voor houtsnijwerk of beeldhouwen?

Voor het snijden met een kettingzaag zijn speciale kettingzagen nodig die naar voren gericht zijn. Op deze manier kun je meubels snijden, beelden en dergelijke. Bij het snijden moet je met verschillende houtsoorten en hardheidsgraden werken, en daarom heb je verschillende zwaarden nodig.

Bij het zagen moet je op zoek gaan naar bijzonder lichte, geluidsarme en trillingsarme kettingzagen met een zijdelingse kettingspanner en een lengte van 3 cm. Dezelfde criteria gelden voor snijwerk. Je moet er echter wel voor zorgen dat je de juiste ketting voor steen en pleisterwerk gekozen en gespannen hebt.

Welke elektrische kettingzaag gebruik ik voor hardhout?

Voor hardhout moet je een kettingzaag kiezen die zo krachtig mogelijk is. Natuurlijk zijn er ook krachtige elektrische kettingzagen, maar in dit geval is een benzine kettingzaag zinvoller omdat hij van meet af aan meer kracht heeft.

Als je toch een krachtige elektrische kettingzaag wilt, moet hij minstens 1.800 watt hebben. Tip: Als je veel met hardhout werkt, vergeet dan niet je messen regelmatig te slijpen of te vervangen, want hardhout vormt een grotere belasting voor je messen dan gewoon brandhout.

Welke elektrische kettingzaag gebruik ik voor brandhout?

Als je brandhout wilt kappen, hangt het ervan af of je zelf bomen wilt kappen of alleen reeds gekapt hout wilt verkleinen. Op basis van je taak moet je je afvragen, welk type aandrijving is zinvol voor mijn behoeften?

Als je kracht nodig hebt, neem dan een benzinekettingzaag mee die je het bos in kunt nemen. Als je alleen kleine stukjes hout wilt zagen in de tuin of kelder, kies dan voor een lichtgewicht elektrische kettingzaag. Tip: Kijk naar deze criteria om te bepalen wat voor jouw doel zinvol is: aandrijvingstype, gewicht, bladlengte, trillingen en lawaai.

Welke elektrische kettingzaag gebruik ik voor beton?

Beton en metselwerk vormen een bijzonder veeleisende uitdaging voor je kettingzaag omdat ze extreem hard en robuust zijn. Om ze te kunnen doorzagen heb je een kettingzaag met diamantzaagkettingen nodig, een koelwaterreservoir en een luchtfilter.

Dit is om de volgende redenen: Als je steen zaagt, kan je kettingzaag snel warm worden en moet hij afgekoeld worden om te voorkomen dat je blad versplintert. Ook komt bij het hakken van steen veel stof vrij in de lucht, daarom heb je het luchtfilter nodig. Al met al zijn kettingzagen voor beton uiterst krachtige op maat gemaakte gereedschappen voor professionals.

Als je ooit steen of metselwerk moet zagen, koop dan een krachtige kettingzaag met diamantkettingen, een koelwaterreservoir en een luchtfilter.

Elektro Kettensaege

De juiste kettingzaag kiezen is essentieel voor een lange levensduur en veiligheid. Daarom moet zo nodig professioneel advies worden ingewonnen.

Zijn er elektrische kettingzagen voor linkshandigen?

Nee, er zijn geen kettingzagen voor linkshandigen en dat is om economische redenen: Het feit dat er gewoon veel meer rechtshandigen in de wereld zijn, betekent dat er geen markt is voor linkshandigen. Bovendien hebben veel linkshandigen in de loop van de tijd geleerd ambidextrisch te werken.

Een tip: linkshandigen moeten opletten dat ze bijzonder lichte kettingzagen gebruiken, omdat ze die met hun rechterhand moeten vastpakken.

Wat kosten kettingzagen?

Kettingzagen zijn er in alle prijsklassen – je kunt het goedkope apparaat voor thuisgebruik met gesmoord vermogen krijgen voor nog geen 50 euro. Deze zijn geschikt voor occasioneel gebruik. De kwaliteit van deze gereedschappen is matig en de prijs is meer dan redelijk.

De prijsklasse in de middenklasse ligt tussen 120 en 250 euro. Deze machines zijn zeer betrouwbaar in hun prestaties en bieden je ook na intensief gebruik constante en degelijke resultaten. Dus als je vaak aan houtbewerking doet, moet je een gereedschap uit deze sector kiezen.

Afhankelijk van de kwaliteit en de fabrikant kunnen professionele machines tot 800 euro kosten. Deze hulpmiddelen worden meestal door professionals gebruikt. Voor een gemiddelde prijs van 570 euro krijg je zeer goede kwaliteit. Als je echter van plan bent je kettingzaag maar een paar keer per jaar te gebruiken, kun je beter een goedkoper model kiezen.

Hier heb je een korte lijst van overeenkomstige gereedschappen, gesorteerd in aflopende volgorde.

Type Prijs
Elektrische kettingzaag lagere prijsklasse 70 € tot 150 €
Motorkettingzaag lagere prijsklasse hx 75 € tot 215 €
Elektrische kettingzaag middelste prijsklasse 150 € tot 400 €
Motorkettingzaag middelste prijsklasse hx 230 € tot 475 €
Professionele kettingzaag vanaf 500 €

Besluit: Welke soorten kettingzagen zijn er en welke is de juiste voor mij?

In principe maakt men onderscheid tussen twee soorten kettingzagen.

 • Elektrische kettingzagen
 • Gemotoriseerde kettingzagen

Beide soorten werken volgens hetzelfde principe, maar met behulp van een andere energiebron. Dit brengt bepaalde voor- en nadelen met zich mee, die we je graag in een oogopslag willen voorstellen. Binnen deze twee soorten kettingzagen zijn er verschillende motoren of energie generatoren.

Afhankelijk van wat voor werk je wilt doen, d.w.z. wat voor materiaal je wilt snijden, moet je de juiste frees voor je werk kiezen. In het volgende gedeelte willen we je helpen de juiste keuze voor je te maken.

Hoe werkt een elektrische kettingzaag en wat zijn de voordelen en nadelen?

Of ze nu elektrisch of op benzine werken, kettingzagen werken altijd volgens hetzelfde principe: een drijvende kracht brengt een krukas in beweging waarop een centrifugaalkoppeling is gemonteerd. De draaiing van de krukas wordt overgebracht op de koppelingsklok, die het kettingtandwiel aandrijft. Dit brengt op zijn beurt de ketting in beweging.

Het grootste voordeel dat een elektrische kettingzaag heeft boven een gemotoriseerde kettingzaag is waarschijnlijk zijn milieuvriendelijkheid. “Waar rook is, is vuur” – d.w.z. verbrandingsmotoren veroorzaken altijd CO2 uitstoot.

Meer voor- en nadelen vind je hier:

Voordelen
 • lichter door het ontbreken van een tank
 • milieuvriendelijk
 • stil
 • goedkoop
Nadelen
 • kabel nodig
 • zwak

Hoe werkt een gemotoriseerde kettingzaag en wat zijn de voor- en nadelen?

Zoals de naam al zegt, worden gemotoriseerde kettingzagen aangedreven door een ingebouwde motor. Net als de meer gebruikelijke verbrandingsmotoren (bv. in auto’s) moeten ze van brandstof voorzien worden met benzine en olie. Maar zoals hierboven gezegd, is het principe hetzelfde.

Het grootste voordeel van een gemotoriseerde snoeischaar is zijn kracht en intensiteit: Als je een sterke zaag nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je door een dikke stam moet zagen, kun je beter een gemotoriseerde kettingzaag kopen.

Meer voor- en nadelen vind je hier:

Voordelen
 • sterker
 • flexibel in gebruik
 • geen kabel
Nadelen
 • zijn zwaar en groot
 • benzine-aangedreven
 • luider
 • duurder

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om kettingzagen te vergelijken en te evalueren

In het volgende gedeelte laten we je zien welke factoren voor kettingzagen belangrijk zijn, zodat je de juiste keuze voor je doeleinden kunt maken. Neem dus een kijkje in de volgende rubriek en laat je informeren.

Belangrijke factoren zijn de volgende

 • Kettingsnelheid
 • Slagkracht
 • Staaflengte
 • Gewicht / tankinhoud
 • Katalysator / volume
 • Kettingspanning zonder gereedschap
 • Veiligheidsrem

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Kettingsnelheid:

De kettingsnelheid wordt uitgedrukt in meter per seconde (m/s), d.w.z. de afstand die een ketting rond de geleider aflegt. Bijvoorbeeld, als een midzwaard een omtrek van 40 centimeter heeft, zou een waarde van 15 meter per seconde betekenen dat de ketting ongeveer 60 keer per seconde om het midzwaard draait.

Deze waarde is belangrijk om te weten hoe snel je kettingzaag is. Hoe hoger de kettingsnelheid, hoe sneller je door een dikke boomstam kunt zagen, bijvoorbeeld.

De snelheid van de ketting hangt natuurlijk samen met het motorvermogen. Een krachtige motor betekent een snelle omwenteling. We hebben het onderwerp macht hierboven al aangestipt. Hier bespreken we het nog eens in meer detail en helpen je een beslissing te nemen bij de aanschaf van je kettingzaag.

Of ze nu door elektriciteit of benzine aangedreven worden, binnen deze categorieën zijn er aanzienlijke verschillen in prestaties. Het is niet zozeer het resultaat dat beïnvloed wordt, maar de kracht die je bij het werken moet toevoegen.

Je kunt aannemen dat kettingzagen met benzinemotoren over het algemeen beter presteren, d.w.z. dat ze sneller en efficiënter door materiaal kunnen zagen. Elektrische kettingzagen zijn daarentegen iets zwakker, maar overtuigen omdat ze licht en gemakkelijk in het gebruik zijn.

Bepaal eerst waar je een kettingzaag voor nodig hebt. Als je echte bomen wilt omzagen, moet je kettingzaag minstens 5 pk of 3700 watt hebben. Zulke kettingzagen zijn echter door hun gewicht totaal ongeschikt voor huishoudelijk gebruik. Wilje dat je kettingzaag goed in balans is wat vermogen betreft, zoek dan naar een paardenkracht van 3,5, wat overeenkomt met een vermogen van 2600 watt.

Verplaatsing

Verplaatsing heeft betrekking op het deel van de cilinder waarin de zuiger van een machine beweegt. Omdat het om het volume gaat, wordt de verplaatsing gemeten in kubieke meter (cc of cm3). Met andere woorden, de cilinderinhoud is het totale vermogenspotentieel van een motor en staat in verband met paardenkracht.

Dus als een motor een groot volume heeft, impliceert dit een hoog pk-getal. Een hoog pk getal betekent een grote motor en dus meer gewicht voor de kettingzaag.

Hier vind je een tafeltje om je te helpen:

Verplaatsing Gewicht Kracht KW Vermogen PS Verhouding vermogen-gewicht
51,0 5,10 2,2 3,0 1,7
52,0 5,10 2,7 3,7 1,4
22,2 2,50 0,7 1,0 2,5
34,0 3,50 1,4 1,9 1,8
3,40 3,30 1,4 1,9 1,7

Bladlengte

De bladlengte is belangrijk voor de diameter van het voorwerp dat je wilt zagen. Je kunt geen metersdikke boom doorzagen met een kleine zaag van 35 centimeter. Je zaag zou alleen maar vast komen te zitten in de kofferbak. Daarvoor heb je een veel grotere zaag nodig met een langere ketting.

Merk op dat het motorvermogen ten minste 1 pk of 800 watt per decimeter staaflengte moet zijn .

Dus als je voor een grotere frees gaat, moet je ook rekenen op meer gewicht door een grotere brandstoftank (benzinemotor) en ook op meer vermogen.

Wist je dat de elektrische zaag nu ook fysiek mobiel is, dankzij moderne lithium-ion batterijen?

Omdat de zaagkracht afhangt van de accuspanning, moet je geen zagen gebruiken van minder dan 36 volt. Met een snellader kan een lege batterij in ongeveer 30 minuten weer helemaal opgeladen worden.

Gewicht / tankinhoud

Het gewicht van kettingzagen hangt samen met de grootte van hun tanks. Motorkettingzagen, bijvoorbeeld, hebben een extra tank voor benzine en wegen dus meer. Hoe kleiner de tank, hoe lichter de zaag, maar ook hoe geringer het vermogen.

Grote motoren hebben meestal een grotere brandstoftank, want er is meer brandstof nodig voor hoge prestaties. Omgekeerd hebben kettingzagen met een kleinere brandstoftank minder vermogen.

De kleinste brandstoftank van de knippers uit onze lijst is 300 milliliter. Vergeleken met andere kettingzagen is deze relatief klein en het gewicht is dan ook laag.

Dit punt is ook voor de olietank weinig anders. Het enige verschil met de benzinetank is dat zowel motor- als elektrische kettingzagen een olietank hebben, want de kettingen van beide soorten moeten regelmatig geolied worden.

Maar het oliereservoir is meestal niet meer dan 200 milliliter en voegt niet te veel gewicht toe. Hier moet je uitkijken naar een automatische oliepomp, want zo hoef je er alleen maar voor te zorgen dat je voldoende olie hebt, wat je een hoop moeite kan besparen

Katalysator / volume

Katalysatoren zijn, zoals je al weet van verbrandingsmotoren in auto’s, verantwoordelijk voor een drastische vermindering van de uitstoot van verontreinigende stoffen. Grofweg werkt dit als volgt:

Verbrandingsverontreinigende stoffen zoals koolwaterstoffen (CmHn), koolmonoxide (CO) en stikstofoxiden (NOx) worden door chemische processen omgezet in niet-toxische stoffen zoals kooldioxide(CO2), water (H2O) en stikstof (N2).

In sommige gevallen kan 100 % van de verontreinigende stoffen worden omgezet. Om dit te bereiken is een bedrijfstemperatuur van 500 °C nodig, die bereikt kan worden binnen 5 minuten na het starten van een verbrandingsmotor.

Bedenk echter dat dit probleem zich alleen voordoet als je een benzinekettingzaag gebruikt. Hierover hoef je je geen zorgen te maken met elektrische kettingzagen. Bedenk alleen dat elektrische kettingzagen ook veel energie in de vorm van elektriciteit kunnen verbruiken.

Het geluidsniveau van kettingzagen moet ook een factor zijn in je koopcriteria. Je moet ervoor zorgen dat je kettingzaag niet te luid is, om je omgeving niet te vervuilen. Er is ook een lawaaiverordening die het gebruik van kettingzagen op bepaalde dagen en tijden beperkt.

Natuurlijk bega je geen strafbaar feit als je je kettingzaag op een rustdag gebruikt, maar je begaat wel een administratieve overtreding als bedoeld in § 16 para. 1 zin 1 nr. 2 van de wet op de veiligheid van materieel.
Het is

beter te investeren in een stillere kettingzaag. Dit komt niet alleen jou ten goede, maar ook je omgeving.

Omdat het moeilijk is het decibelgetal aan specifieke geluiden toe te kennen, geven we je een lijst van geluidsbronnen, de bijbehorende decibelgetallen en de gevaren.

Geluidsniveau(dB) Geluidsbron Gevaar
10 Roestende bladeren Gevaarlijk
35 Ruimteventilator Gevaarlijk
45 Gevaarlijk Appartement hgevaarlijk maar verstoort de concentratie
50 stille radiomuziek hxhgevaarlijk maar verstoort de concentratie
60 normale conversatie hgevaarlijk maar verstoort de concentratie
70 stofzuiger risicoverhoging van Ziekten
80 zwaar verkeer kans op toename van ziekten
90 handslijpmachine gevaarlijk bij langdurige blootstelling
110 kettingzaag gevaarlijk bij langdurige blootstelling
130 klinkhamer gevaarlijk
140 opstijgen vliegtuig gevaarlijk
160 pistoolknal gevaarlijk

Alle kettingzagen variëren tussen 85 en 120 decibels. Als je regelmatig een kettingzaag op deze niveaus gebruikt, breng je niet alleen je gezondheid in gevaar, maar ook die van je buren, en je kunt zelfs vervolgd worden. Doe jezelf dus een plezier en zoek een kettingzaag die zo stil mogelijk is voor huishoudelijk gebruik.

Kettingspanning zonder gereedschap

Bij veel kettingzagen is het mogelijk de ketting zonder gereedschap te spannen via een eenvoudig kettingspansysteem. Hiermee kun je heel gemakkelijk en zonder gereedschap je zaagketting (ont)spannen, snel en moeiteloos via een stelwiel. Dit bevindt zich vaak onder een deksel.

Voordelen

 • Zonder gereedschap
 • Het spannen van de ketting zet het zaagblad vanzelf vast.
 • Gemakkelijk te onderhouden en te reinigen.

Verwijder eerst het tandwieldeksel van je hand. Als je het stelwieltje naar links draait, ontspant de ketting zich en kun je hem vervangen. Plaats dan de nieuwe ketting en draai het stelwieltje naar rechts. Het geleidebalkje zet zichzelf vast.

Veiligheidsrem

Een veiligheidsrem is bedoeld om te voorkomen dat de ketting doorloopt nadat de motor is uitgeschakeld, en zo je veiligheid te garanderen. Hij doet echter veel meer: hij zorgt er ook voor dat de motor stopt.

Alle kettingzagen draaien met de klok mee en bewegen aan de voorkant van de punt naar beneden. Als op dit punt contact wordt gemaakt met hout, beweegt de zaag abrupt omhoog volgens het interactieprincipe en er ontstaat een terugslag. Dit kan de zaag uit je hand rukken en ernstige verwondingen veroorzaken. Er kunnen ook dodelijke slachtoffers vallen.

Alle kettingzagen hebben een handbeschermer of kettingrembeugel waarmee je de veiligheidsrem kunt lossen. De motor en de ketting stoppen dan binnen 0.2 seconden. Je kunt je kettingzaag op verschillende manieren tot stilstand brengen

 • Duw naar voren met de linkerhand,
 • Raak met de rug van je hand als de zaag omhoog beweegt (als een terugslag) en je je hand nog stevig op de tweede handgreep hebt,
 • SafeMatic. Hierdoor stopt de kettingrem met behulp van het traagheidsmoment. Traagheidsmoment is de weerstand van een star lichaam tegen een verandering in zijn draaibeweging om een bepaalde as. Dus als er een terugslag is, klapt de handbeschermer naar voren en laat de veiligheidsrem los.

elektro kettensäge

Er zijn beschermhoezen verkrijgbaar om het zaagblad en de ketting tijdens de opslag te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht. (Foto: FotoFanni / pixabay.com)

Wetenswaardigheden over elektrische kettingzagen

Wie moet elektrische kettingzagen gebruiken en welke eisen heb ik nodig?

Een gemotoriseerd of elektrisch knipmes voor huishoudelijk gebruik is geen must, maar het maakt het werk wel een stuk gemakkelijker.

In principe kunnen kettingzagen gebruikt worden door iedereen die daartoe lichamelijk in staat is. Als je echter sterke medicijnen gebruikt, wordt je aangeraden het niet te gebruiken.

Als je op je eigendom wilt zagen, kun je dat zonder aarzelen doen. Wees alleen voorzichtig met het lawaai om je buren niet te storen.

Je kunt echter niet zomaar een kettingzaag kopen en beginnen te zagen. Als je op andermans eigendom of in het bos wilt zagen, is de juridische situatie anders, want je hebt een vergunning voor een kettingzaag nodig.

Tip: Om te leren hoe je een kettingzaag moet gebruiken, kun je een cursus volgen. In deze cursus leer je veiligheidsinstructies en wetenswaardigheden over je zaag. Als je een cursus volgt, kun je je kans op ongelukken met wel 90 procent verkleinen.

Waar kan ik reserve-onderdelen en toebehoren voor een kettingzaag krijgen?

Je kunt meestal accessoires en beschermende kleding krijgen waar je je kettingzaag kocht.

Als dat niet het geval is, kun je bij elke doe-het-zelf zaak in de buurt accessoires krijgen. Als je in je plaatselijke doe-het-zelf zaak geen speciale reserve-onderdelen voor reparaties vindt, kun je ze online of in speciaalzaken krijgen.

Tip: Als je een kettingzaag huurt, kun je vaak tegen betaling beschermende kleding krijgen. Dit is de moeite waard als je een kettingzaag maar één keer wilt gebruiken.

Als je onderdelen nodig hebt en je produkt valt nog onder de garantie, gebruik ze dan, want de kosten van reparaties zijn vaak hoger dan de waarde van het apparaat.

Welke benzine en olie is geschikt voor welke kettingzaag?

De meeste kettingzagen hebben een tweetakt motor. Daarom moet je zorgen voor een evenwichtige verhouding tussen motorolie en brandstof die niet minder is dan 90 RON. Zorg ervoor dat je brandstof van goede kwaliteit gebruikt om je kettingzaag lang te laten werken. Bovendien mag je brandstof om milieuredenen geen lood bevatten.

Tip: Er is een mening dat je bakolie, zoals koolzaadolie of zonnebloemolie, kunt gebruiken om de kettingen in te oliën. Natuurlijk kun je in noodgevallen ook bakolie gebruiken als je geen andere mogelijkheid hebt, maar je moet dit niet de norm laten worden.

De viscositeit (consistentie) van bakolie is bij lange na niet voldoende om de ketens te oliën. Het resultaat is verhoogde slijtage van de kettingen en doffe messen. In het ergste geval kan je olietoevoer verstopt raken. Zorg er dus voor dat je altijd de juiste kettingolie en motorolie bij de hand hebt. Zorg er ook voor dat je kettingolie doorzichtig is.

Welke ketting is geschikt voor welke elektrische kettingzaag?

Het kiezen van de juiste ketting is geen raketwetenschap. Je hoeft alleen maar rekening te houden met de tandvorm en de kwaliteit van de ketting. Er zijn twee soorten tandvorm: volle beitel en halve beitel.

Halfbeitels zijn aan te bevelen voor thuisgebruik omdat ze minder veeleisend zijn en minder bijgeslepen hoeven te worden. De kwaliteit van de ketting moet hoog zijn, zodat ze minder vaak opnieuw geslepen hoeft te worden als ze lang gebruikt worden.

Wist je dat de kettingzaag in 1830 werd uitgevonden door een chirurg om botten door te zagen?

Omdat het een gevaarlijk werktuig is en er veel mensen mee gewond zijn geraakt, eisen boseigenaren nu een vergunning voor een kettingzaag als je in hun bos brandhout wilt kappen. Een rijbewijscursus kost ongeveer 100 tot 130 euro en duurt twee dagen. Je hebt geen vergunning nodig voor je eigen bezit.

Wat te doen als de elektrische kettingzaag niet start?

Elektrische kettingzaag: Elektronica is erg complex en gevoelig voor storingen. Dit geldt vooral voor je elektrische kettingzaag. Als hij niet start, kan het de kabel of de zekering zijn. Zorg ervoor dat beide intact zijn voor je onderdelen van de zaag verwijdert.

Als je je elektrische kettingzaag veel gebruikt, kan een overbelasting een tijdelijk defect veroorzaken. Laat in dit geval je cutter 10 tot 20 minuten rusten.

In sommige gevallen is de elektrische kettingzaag gewoon defect, wat te wijten kan zijn aan een los contact op de gashendel.

Als je elektrische kettingzaag nog onder garantie is, vervang hem dan gewoon, want de reparatiekosten zijn meestal hoger dan de aankoopprijs.

Het kan ook gebeuren dat de kettingzaag start maar dat de ketting niet draait. Dit komt door slijtage van de aandrijfschakels.

Neem het kettingdeksel eraf en vervang het aandrijftandwiel.

Kettensaege

Ongeoorloofde reparaties aan elektrische kettingzagen moeten vermeden worden, omdat ze zonder specialistische kennis nieuwe problemen kunnen veroorzaken.

Motorkettingzaag: Als de motorkettingzaag niet meer start, kan dat verschillende oorzaken hebben. Soms komt het doordat de bougies bevuild zijn of het luchtfilter vuil is, wat niet ongewoon is als je je kettingzaag veel gebruikt.

In dit geval moet je de bougies of het luchtfilter reinigen of vervangen.

Startproblemen worden ook vaak veroorzaakt door slechte of verkeerd gemengde brandstof. De kwaliteit van de brandstof gaat achteruit, vooral als het voertuig lange tijd stilstaat.

Als je dit vermoedt, vul dan ASPEN 2 bij en start de motor. Als het start, heb je de oorzaak gevonden.

Soms kan het ook aan een vervuilde carburateur liggen. De carburateur zorgt voor een juiste lucht-brandstof verhouding. Als de motor vaak gebruikt wordt, zal zich ook daar vuil ophopen. De carburateur bevindt zich onder het luchtfilter.

Ofwel verwijder je de carburateur zelf en maak hem schoon, of laat een werkplaats het voor je doen.

Tip: Je kunt een heleboel dingen verkeerd doen met de carburateur. Daarom moet je overwegen om het door een werkplaats te laten verwijderen.

Wat te doen als de kettingzaag rookt?

Natuurlijk is een kettingzaag die rookt verontrustend, maar je moet niet meteen in paniek raken, want de oorzaak is vaak heel triviaal en gemakkelijk te verhelpen. Het eerste wat je kunt waarnemen is wanneer de rook begint:

Rook je bij het snijden?

Als je zaag rookt als je zaagt en zwarte strepen op het hout achterlaat, heb je de ketting er waarschijnlijk verkeerd om opgezet.

In dit geval verwijder je gewoon de ketting en vervang je hem op de juiste manier.

Het is ook mogelijk dat de huisafdichting lekt en dat er kettingolie verbrandt, wat de rook veroorzaakt.

Je kunt de huisafdichting gemakkelijk vervangen als reserveonderdeel.

Het is ook mogelijk dat de carburateur verkeerd afgesteld is en luchtdeeltjes in de lucht loslaat, die je als rook hebt herkend.

Dit kan verholpen worden

 • H en L zijn de mengselregelschroeven
 • L is de ruststand
 • H is de instelling tot volgas

Tip: Als je de carburateur niet durft aan te raken, laat hem dan repareren in een werkplaats.

Mann mit Kettensäge

Beschermende uitrusting zoals veiligheidsschoenen en -handschoenen en een helm met oor- en gezichtsbescherming zijn ten zeerste aan te bevelen bij het werken met kettingzagen. (Foto: 5617024 / pixabay.com)

Foto credit: Pixabay.com / mikkooja1977

Recensies